ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Απρίλη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Καταγγέλλουν τις ανατιμήσεις στα φάρμακα

Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Ανάπτυξης

Παράσταση διαμαρτυρίας για τις ανατιμήσεις στα φάρμακα, πραγματοποιούν σήμερα εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Ανάπτυξης. Στην κινητοποίηση καλούν η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ), οι Συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ - ΕΛΤΑ - ΤΑΕ - ΟΤΑ - Δημοσίου, το Συνδικάτο Μετάλλου «Προμηθέας», ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων και το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων.

«Οι ανατιμήσεις στα φάρμακα δεν αποτελούν κεραυνό εν αιθρία. Ερχονται ως φυσική συνέπεια τόσο της συνολικότερης κυβερνητικής πολιτικής όσο και πιο ειδικά της πολιτικής της στον τομέα του Φαρμάκου» σημειώνουν στο κάλεσμά τους οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, σχολιάζοντας τις προχτεσινές εξαγγελίες της κυβέρνησης για αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης των φαρμάκων. Οπως επισημαίνουν, η δήθεν κατάργηση της λίστας φαρμάκων αντικαταστάθηκε από την ακόμα χειρότερη λίστα των μη υποχρεωτικά συνταγογραφούμενων φαρμάκων και τονίζουν ότι τα φάρμακα κατόπιν αιτήσεων των φαρμακοβιομηχάνων και της ΕΕ ήταν βέβαιο ότι θα ανατιμόνταν.

Το νέο ανατιμητικό κύμα στα φάρμακα, καταγγέλλουν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, αποτελεί μέρος της συνολικότερης αφαίμαξης των λαϊκών εισοδημάτων από την κυβέρνηση για λογαριασμό των ντόπιων και ξένων βιομηχάνων και μεγαλεμπόρων και επιβεβαιώνει, για μια ακόμα φορά, ότι δεν μπορεί να υπάρξει δωρεάν και καλό φάρμακο για το λαό όσο οι τομείς Υγείας - Πρόνοιας - Φαρμάκου θα εξυπηρετούνται από μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Οι εργαζόμενοι απαιτούν:

  • Αμεση μείωση της τιμής των φαρμάκων συνταγογραφούμενων ή μη.
  • Την επιβάρυνση να την αναλάβουν εξ ολοκλήρου επιχειρηματίες και κυβέρνηση και όχι τα ασφαλιστικά ταμεία.
  • Οι παροχές φαρμάκων και άλλων παρόμοιων ειδών να προσφέρονται χωρίς καμιά επιβάρυνση των ασθενών, σύμφωνα με τα ιατρικά παραπεμπτικά.

«Μαζί με το ΠΑΜΕ - καταλήγει η σχετική ανακοίνωση - ν' ανοίξουμε το δρόμο για συνολικότερες και βαθύτερες αλλαγές για φάρμακο καλό και δωρεάν για τον καθένα που το έχει ανάγκη».

Οι συνταξιούχοι

«Η κυβέρνηση, κάνοντας πράξη τις εντολές φαρμακοβιομηχάνων αυξάνει τις τιμές στα φάρμακα που για τους συνταξιούχους είναι άμεσης και πρώτης ανάγκης», καταγγέλλουν στην ανακοίνωσή τους και οι Συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ - ΕΛΤΑ - ΤΑΕ - ΟΤΑ - Δημοσίου. Η αύξηση της τιμής των φαρμάκων θα πλήξει καίρια τους συνταξιούχους, τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, πολύ περισσότερο, που εκατοντάδες χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι διαθέτουν τη μισή σύνταξή τους για φάρμακα. Σοβαρό πλήγμα θα δεχτούν, επίσης, και τα ταμεία καθώς και ο δημόσιος τομέας Υγείας. Οι Ομοσπονδίες των συνταξιούχων απαιτούν από την κυβέρνηση να πάρει πίσω τα μέτρα που εξήγγειλε και καταγγέλλουν ότι οι δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης ότι δήθεν οι τιμές των φαρμάκων θα μειωθούν κατά 5% - 7% σκοπό έχουν να ξεγελάσουν τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2005
Χρηματοδότηση με το σταγονόμετρο

Καρατόμηση πάνω από 10% στα κονδύλια για ασφάλιση και περίθαλψη

Χέρι - χέρι με την αύξηση της φορολογικής αφαίμαξης των λαϊκών στρωμάτων, πηγαίνει το ψαλίδισμα ακόμη και εγκεκριμένων πιστώσεων του φετινού κρατικού προϋπολογισμού. Τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που αφορούν στο τρίμηνο Γενάρης - Μάρτης του 2005, κάνουν ολοφάνερη την πολιτική λιτότητας ακόμα και για τα κονδύλια που στα λόγια θεωρούνται «υψηλής προτεραιότητας», όπως για την κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη. Η πολιτική χρηματοδότησης με το σταγονόμετρο αρχίζει ήδη να αποδίδει καρπούς σε όφελος των προτεραιοτήτων του μεγάλου κεφαλαίου. Από την άλλη πλευρά αυξάνει η φορολογική αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων και αυτό παρά το γεγονός ότι στα εν λόγω στοιχεία του α΄ τριμήνου δεν περιλαμβάνονται οι αυξήσεις του ΦΠΑ που μπήκαν σε εφαρμογή από την 1η Απρίλη. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι η μείωση των ελλειμμάτων που συντελείται αποκλειστικά στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού, στο τρίμηνο Γενάρη-Μάρτη του 2005, εμφανίζει και τα παρακάτω:

  • Δαπάνες: Διαμορφώνονται σε 11,1 δισ. ευρώ (11,73 δισ. το 2004) είναι δηλαδή μειωμένες σε ποσοστό 5%. Χαρακτηριστική είναι η μείωση των πρωτογενών δαπανών κατά 1,6% που έπεσαν στα 8,76 δισ. ευρώ (από 8,9 δισ. πέρσι). Στο γεγονός αυτό οδήγησε η καρατόμηση των κονδυλίων στην ασφάλιση και περίθαλψη, που όπως ομολογείται επίσημα μειώθηκε κατά 10,3% σε σύγκριση με το 2004. Οι αποδόσεις πόρων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μειώθηκαν 8% και οι δαπάνες καταναλωτικού χαρακτήρα κατά 29,9%. Η μείωση κατά 15,7% που εμφανίζει η δαπάνη για τόκους είναι συγκυριακή και οφείλεται στις διαφορετικές ημερομηνίες πληρωμής τόκων σε σχέση με το 2004.
  • Εσοδα: Εφτασαν στα 8,67 δισ. ευρώ (από 8,29 δισ. πέρσι) αυξήθηκαν δηλαδή κατά 4,5%. Τους επόμενους μήνες με την εισαγωγή των αυξημένων συντελεστών ΦΠΑ και άλλων ειδικών φόρων, η φοροαφαίμαξη παίρνει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις.
  • ΠΔΕ: Μειωμένα κατά 22,7% είναι φέτος τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κυρίως λόγω της μείωσης των εισροών από την ΕΕ, ενώ μείωση 56,7% εμφανίζει και το σκέλος των δαπανών.

Τέλος το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού στο α΄ τρίμηνο διαμορφώνεται στα 2,44 δισ. ευρώ (από 4,14 δισ. πέρσι) με μείωση 41%.

Αλλοιωμένα κρέατα στον Πειραιά

Τρεισήμισι τόνους (3.500 κιλά) αλλοιωμένα κρέατα εντόπισε η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Νομαρχίας Πειραιά κατά την έφοδό της, συνοδεία αστυνομικών, σε κρεοπωλείο επί της οδού Σπ. Τρικούπη 73-75 και Αντ. Θεοχάρη. Το κρεοπωλείο με την επωνυμία ΦΑΡΜΑ ΓΡΙΒΑ παρέμενε κλειστό για δύο μήνες και οι δυσάρεστες οσμές από το συγκεκριμένο κρεοπωλείο οδήγησαν τους περίοικους να καταγγείλουν το γεγονός.

Κατά την έρευνα εντοπίστηκαν, κατασχέθηκαν και θα οδηγηθούν για καταστροφή 3,5 τόνοι βοοειδών, χοιροειδών και πουλερικών, προέλευσης ελληνικής, ΕΕ και τρίτων χωρών, ως ακατάλληλα για βρώση και κατανάλωση, καθώς είχε επέλθει αλλαγή οργανοληπτικών χαρακτήρων στο χρώμα και στην οσμή.

Επίσης σε κρεοπωλείο στη Νίκαια κατασχέθηκαν 153 αμνοερίφια.

ΠΑΤΡΑ - ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Τοπικές ... τσέπες για εναλλακτικές λύσεις

Η θέση της κυβέρνησης για την ανάπτυξη του ηλεκτρικού συστήματος στην περιοχή της Πάτρας, όπου οι τοπικοί φορείς αντιδρούν για ορισμένα σημεία του σχεδιασμού, είναι να επιβαρυνθεί η Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και η Περιφέρεια με το επιπλέον κόστος των όποιων αλλαγών. Την κυβερνητική θέση διατύπωσε χτες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Σαλαγκούδης σε σύσκεψη που έγινε στην Πάτρα με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του διευθύνοντος συμβούλου του ΔΕΣΜΗΕ Ι. Θεοδωρακόπουλου και του διευθυντή Μεταφοράς της ΔΕΗ Κ. Βασιλειάδη.

Από τον υφυπουργό προτάθηκε η υπογραφή «δεσμευτικού Πρωτοκόλλου» με τη λύση που θα επιλεγεί, αλλά και η ολοκλήρωση της κατασκευής της γραμμής μεταφοράς 150 KV «Πύργος - Πάτρα ΙΙ», σύμφωνα με την υπάρχουσα μελέτη της ΔΕΗ, για να μην υπάρξουν προβλήματα στην ενεργειακή τροφοδοσία της περιοχής. Οταν ολοκληρωθεί το 2008 η πρόταση των τοπικών φορέων, τότε η γραμμή θα αποξηλωθεί. Ωστόσο, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, ο υφυπουργός κατέστησε σαφές πως «μόνο ένα μέρος του υπερβάλλοντος κόστους των εναλλακτικών λύσεων θα καλυφθεί από τη ΔΕΗ». Το υπόλοιπο μέρος θα πρέπει να καλυφθεί από πόρους που θα εξασφαλίσει η Αυτοδιοίκηση. Γι' αυτό και αποφασίστηκε στη σύσκεψη να καταγραφούν οι προτάσεις και το κόστος τους και να προωθηθούν προς ψήφιση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ