ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Απρίλη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Με την «Δουλτσινέα» για την ανάπτυξη της χώρας

Από παλιότερη διαδήλωση στήριξης της Μπολιβαριανής Επανάστασης

Associated Press

Από παλιότερη διαδήλωση στήριξης της Μπολιβαριανής Επανάστασης
ΚΑΡΑΚΑΣ.--

«Ακόμα και σήμερα μας απειλούν και μας καταπιέζουν γίγαντες». Με τα λόγια αυτά ο πρόεδρος, Ούγκο Τσάβες, και ο υπουργός Πολιτισμού, Φρανσίσκο Σέστο, κάλεσαν τους πολίτες να διαβάσουν το βιβλίο του Μικγέλ ντε Θερβάντες... γιατί πολύ απλά ο Δον Κιχώτης από τη Μάντσα μπορεί να εμπνεύσει τις επόμενες γενιές.

Ομως οι προτροπές δε φτάνουν και τουλάχιστον 350.000 αντίτυπα του Δον Κιχώτη ήδη διανέμονται δωρεάν στους πολίτες από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας. Ετσι εκατοντάδες πολίτες κάνουν ουρά στην πρωτεύουσα της χώρας, αλλά και άλλες μεγάλες πόλεις προκειμένου να εφοδιαστούν το δωρεάν αντίτυπο του έργου.

Η όλη προσπάθεια των Αρχών έχει την ονομασία «Επιχείρηση Δουλτσινέα», όπως είναι το όνομα της αγαπημένης του Δον Κιχώτη, και ουσιαστικά αποτελεί ένα ακόμη βήμα της κυβέρνησης στο πλαίσιο της καμπάνιας κατά του αναλφαβητισμού. Το παράδειγμα της Κούβας που το 1961 προχώρησε σε μία ανάλογη κίνηση είναι πολύ ζωντανό. Οχι μόνο καταπολέμησε τον αναλφαβητισμό, αλλά ο κουβανικός λαός συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πιο ανεπτυγμένους μορφωτικά λαούς του κόσμου. Επιπροσθέτως, φέτος συμπληρώνονται 400 χρόνια από την πρώτη δημοσίευση του επικού έργου του Μιγκέλ ντε Θερβάντες Σααβέδρα (1547-1616), που θεωρείται από πολλούς συγγραφείς και ως πατέρας της λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας.

Ομως οι ενέργειες της κυβέρνησης Τσάβες για μία ριζική αλλαγή της πορείας της χώρας δε σταματούν εδώ... Κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τις Ενώσεις στους τομείς Δόμησης, Ακινήτων και Τραπεζών, ανακοίνωσε επενδύσεις ύψους 7,4 δισεκατομμυρίων μπολίβαρες, ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα τα δραματικά οικιστικά προβλήματα εκατομμυρίων Βενεζουελανών, με μηδενικό επιτόκιο και μηδενικές προμήθειες. Ουσιαστικά πρόκειται για πρόσθετη ενέργεια στο πλαίσιο της αναδιανομής γης και της προσπάθειας στέγασης φτωχών κατοίκων, κυρίως των παραγκουπόλεων. Επίσης ο πρόεδρος Τσάβες υποσχέθηκε τη διοχέτευση επιπρόσθετων κονδυλίων ύψους 2,1 δισ. που θα προέλθουν από την πώληση πετρελαίου. Συνολικά, η κυβέρνηση Τσάβες ανακοίνωσε τη δέσμευση 7,5 δισ. δολαρίων από τα έσοδα της πώλησης πετρελαίου τα επόμενα χρόνια για την κάλυψη των κοινωνικών προγραμμάτων, όπως μεταδίδει το πρακτορείο «Venpres».

Ο πρόεδρος Ούγκο Τσάβες ανακοινώνει τα νέα μέτρα

Associated Press

Ο πρόεδρος Ούγκο Τσάβες ανακοινώνει τα νέα μέτρα
Τέλος, ο Ούγο Τσάβες ανακοίνωσε τον οριστικό τερματισμό των κοινών στρατιωτικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων με τις ΗΠΑ, που ήταν σε ισχύ εδώ και 35 χρόνια. Ηταν το τελευταίο μέτρο που προήλθε από την επιθεώρηση της εργασίας των 4 τελευταίων στρατιωτικών συμβούλων των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι έκαναν κατάχρηση της θέσης και ασκούσαν κριτική ή επιτίθοντο στην κυβέρνηση και την πολιτική της.


ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Σε κρίσιμη καμπή

ΚΙΤΟ.--

Στη Βραζιλία και σε ειδικό στρατιωτικό ξενοδοχείο στα περίχωρα της Μπραζίλια, βρίσκεται από την Κυριακή το βράδυ ο εκδιωγμένος πρόεδρος του Εκουαδόρ, Λούσιο Γκουτιέρες.

Ομως η αναχώρησή του από την οικία του Βραζιλιάνου πρέσβη, όπου είχε βρει καταφύγιο μετά την ανατροπή του, τα ξημερώματα της Πέμπτης, ήταν το λιγότερο επεισοδιακή, χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί. Ο έκπτωτος πρόεδρος του Ισημερινού έφυγε από την οικία του πρέσβη από την πίσω πόρτα, μέσα σε αστυνομικό όχημα και ντυμένος αγρότης, για να μην αναγνωριστεί. Την ίδια ώρα, διαδηλωτές εξακολουθούσαν να είναι συγκεντρωμένοι έξω από την κεντρική πύλη του κτιρίου, παρά το διπλασιασμό των αστυνομικών δυνάμεων που παρατάχθηκαν μετά την επίθεση στον ίδιο το Βραζιλιάνο πρέσβη, Σέρχιο Φλορένσιο Σομπρίνιο, τα ξημερώματα της Παρασκευής. Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού, Αντόνιο Πάρα Ζιλ, τόνισε ότι η χώρα του διατηρεί το δικαίωμα να ζητήσει την έκδοση του έκπτωτου προέδρου.

Οσο για το τι αφήνει πίσω του ο Γκουτιέρες; Στο τιμόνι της χώρας βρίσκεται ο πρώην αντιπρόεδρος, Αλφρέντο Παλάσιο, που θεωρείται πιο ριζοσπαστικός από τον Γκουτιέρες: υποσχέθηκε εγκατάλειψη της νεοφιλελεύθερης πολιτικής και «ανασύσταση της χώρας» βάσει νέου Συντάγματος και δημοψηφίσματος. Εντούτοις, το Κογκρέσο, στην πλειοψηφία του, είναι πολύ συντηρητικό και πολύ πιο διεφθαρμένο από τον Γκουτιέρες...

Εύλογες οι αντιδράσεις των μελών των Λαϊκών Συμβουλίων προς τον Παλάσιο, κατά τη διάρκεια ομιλίας του την Κυριακή: «Λαϊκά Συμβούλια! Κλέφτες! Διαλύστε το Κοινοβούλιο» και «Να φύγουν Ολοι»... Μάλιστα οι διαδηλωτές εισέβαλλαν στο κτίριο εμποδίζοντας την αναχώρηση του Παλάσιο και απαιτώντας την παραίτηση του προέδρου και όλων των μελών του Κογκρέσου, εκλογές, έναρξη διαπραγματεύσεων και συνομιλιών με τα Λαϊκά Συμβούλια, να αποσυρθεί η χώρα από το «Σχέδιο Κολομβία», ανακήρυξη 10χρονου μορατόριουμ για την αποπληρωμή του εξωτερικού χρέους και εκδίωξη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων από την αεροπορική βάση Μάντα.


ΜΕΞΙΚΟ
Βαθαίνει το ρήγμα

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.--

Ισως είναι η μεγαλύτερη διαδήλωση που έχει πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στη μεξικανική πρωτεύουσα. Ισως και η μεγαλύτερη σε όγκο στην ιστορία της χώρας. Οπως και να έχει, το μέγεθός της πρωτοφανές, αφού εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία Ζοκάλο (Zocalo) για να διαδηλώσουν τη συμπαράστασή τους στο πρόσωπό του δημάρχου, Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, που αποφάσισε την Κυριακή να επιστρέψει στο δημαρχιακό μέγαρο και με αίτημα να σταματήσει η δικαστική δίωξη εις βάρος του.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Απριλίου, το Κογκρέσο της χώρας αποφάσισε με 360 ψήφους υπέρ και 127 κατά να άρει την ασυλία του Ομπραδόρ προκειμένου να λογοδοτήσει για δικαστική υπόθεση. Ο ίδιος χαρακτήρισε πολιτική την απόφαση, που έχει ως μοναδικό στόχο να τον θέσει εκτός πολιτικής. Η υπόθεση για την οποία κατηγορείται αφορά την κατασκευή δρόμου που οδηγεί σε νοσοκομείο.

Η εξέλιξη αυτή ουσιαστικά του στερεί την πιθανότητα να διεκδικήσει την προεδρία του Μεξικού, δεδομένου ότι το 2006 λήγει η θητεία του Βισέντε Φοξ και βάσει του Συντάγματος δεν έχει δικαίωμα να επανεκλεγεί. Ο Ομπραδόρ, από το Κόμμα της Δημοκρατικής Επανάστασης (PRD), είναι ένας από τους πλέον δημοφιλής πολιτικούς της χώρας και είναι χαρακτηριστικό ότι το κόμμα του προέδρου Φοξ και το ιστορικό PRI που κυβέρνησε τη χώρα επί 70 χρόνια ένωσαν τις δυνάμεις τους στο Κογκρέσο, προκειμένου να πετύχουν την άρση της ασυλίας του δημάρχου, ενώ προϋπήρξε και «ειδική σύσταση» της Κοντολίζα Ράις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ