Τρίτη 26 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Σε κρίσιμη καμπή

ΚΙΤΟ.--

Στη Βραζιλία και σε ειδικό στρατιωτικό ξενοδοχείο στα περίχωρα της Μπραζίλια, βρίσκεται από την Κυριακή το βράδυ ο εκδιωγμένος πρόεδρος του Εκουαδόρ, Λούσιο Γκουτιέρες.

Ομως η αναχώρησή του από την οικία του Βραζιλιάνου πρέσβη, όπου είχε βρει καταφύγιο μετά την ανατροπή του, τα ξημερώματα της Πέμπτης, ήταν το λιγότερο επεισοδιακή, χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί. Ο έκπτωτος πρόεδρος του Ισημερινού έφυγε από την οικία του πρέσβη από την πίσω πόρτα, μέσα σε αστυνομικό όχημα και ντυμένος αγρότης, για να μην αναγνωριστεί. Την ίδια ώρα, διαδηλωτές εξακολουθούσαν να είναι συγκεντρωμένοι έξω από την κεντρική πύλη του κτιρίου, παρά το διπλασιασμό των αστυνομικών δυνάμεων που παρατάχθηκαν μετά την επίθεση στον ίδιο το Βραζιλιάνο πρέσβη, Σέρχιο Φλορένσιο Σομπρίνιο, τα ξημερώματα της Παρασκευής. Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού, Αντόνιο Πάρα Ζιλ, τόνισε ότι η χώρα του διατηρεί το δικαίωμα να ζητήσει την έκδοση του έκπτωτου προέδρου.

Οσο για το τι αφήνει πίσω του ο Γκουτιέρες; Στο τιμόνι της χώρας βρίσκεται ο πρώην αντιπρόεδρος, Αλφρέντο Παλάσιο, που θεωρείται πιο ριζοσπαστικός από τον Γκουτιέρες: υποσχέθηκε εγκατάλειψη της νεοφιλελεύθερης πολιτικής και «ανασύσταση της χώρας» βάσει νέου Συντάγματος και δημοψηφίσματος. Εντούτοις, το Κογκρέσο, στην πλειοψηφία του, είναι πολύ συντηρητικό και πολύ πιο διεφθαρμένο από τον Γκουτιέρες...

Εύλογες οι αντιδράσεις των μελών των Λαϊκών Συμβουλίων προς τον Παλάσιο, κατά τη διάρκεια ομιλίας του την Κυριακή: «Λαϊκά Συμβούλια! Κλέφτες! Διαλύστε το Κοινοβούλιο» και «Να φύγουν Ολοι»... Μάλιστα οι διαδηλωτές εισέβαλλαν στο κτίριο εμποδίζοντας την αναχώρηση του Παλάσιο και απαιτώντας την παραίτηση του προέδρου και όλων των μελών του Κογκρέσου, εκλογές, έναρξη διαπραγματεύσεων και συνομιλιών με τα Λαϊκά Συμβούλια, να αποσυρθεί η χώρα από το «Σχέδιο Κολομβία», ανακήρυξη 10χρονου μορατόριουμ για την αποπληρωμή του εξωτερικού χρέους και εκδίωξη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων από την αεροπορική βάση Μάντα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ