Τρίτη 26 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
Κάλυψη της ΕΕ για τις διώξεις στον Γκ. Μάρκοβιτς

Ερώτηση της ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Δ.Μανωλάκου, στο Συμβούλιο της ΕΕ

Κάλυψη απέναντι στην προκλητική απόλυση του κομμουνιστή καθηγητή και προέδρου του Κομμουνιστικού Κόμματος Εργατών Βοσνίας -Ερζεγοβίνης Γκόραν Μάρκοβιτς από βοσνιακό πανεπιστήμιο, επειδή αρνήθηκε να υπογράψει δήλωση μετανοίας και καταδίκης της δράσης του στο νόμιμα αναγνωρισμένο κόμμα παρείχε το Συμβούλιο της ΕΕ, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση της ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Διαμάντως Μανωλάκου.

Στην ερώτησή της, η Δ.Μανωλάκου κατήγγειλε την απόλυση του καθηγητή, ζητώντας να μάθει «τι πρωτοβουλίες πρόκειται να αναλάβει», για να γίνουν σεβαστά τα βασικά δημοκρατικά δικαιώματα και η αρχή ελεύθερης διακίνησης των ιδεών στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και γενικότερα να σταματήσουν οι διώξεις ενάντια στους κομμουνιστές λόγω πολιτικών πεποιθήσεων και δράσης. Απαντώντας το Συμβούλιο εξέφρασε «πλήρη άγνοια του γεγονότος», μην αναλαμβάνοντας ωστόσο καμία δέσμευση όπως θα όφειλε έστω για να διερευνήσει την υπόθεση! Περιορίστηκε, εντούτοις, να σχολιάσει ως «ικανοποιητική» τη στάση της ΕΕ στην περιοχή, υποστηρίζοντας πως «παρέχει σήμερα σημαντική βοήθεια στη δικαστική εξουσία και τα εθνικά όργανα προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης» και πως η εφαρμογή των κριτηρίων της Κοπεγχάγης αποτελεί την πανάκεια για τα «προβλήματα σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων» σε χώρες που προσβλέπουν να ενταχθούν στην ΕΕ.

Αν αναλογιστεί κανείς πώς εφαρμόστηκαν αυτά τα κριτήρια στην ένταξη των Βαλτικών χωρών, όπου οι διώξεις ενάντια στους κομμουνιστές και τους αντιφασίστες νομιμοποιήθηκαν και καθαγιάστηκαν στην κολυμβήθρα της ΕΕ, καταλαβαίνει κανείς τι περιμένει τους πολύπαθους λαούς των Δ.Βαλκανίων. Για μία ακόμη φορά, η ΕΕ δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο. Η αναβίωση του αντικομμουνισμού, οι διώξεις και επιθέσεις ενάντια σε όσους αντιστέκονται στη νεοταξίτικη κατάσταση, πρέπει να βρουν την άμεση, καθολική αντίδραση του μαζικού λαϊκού κινήματος, του δημοκρατικού κινήματος αλληλεγγύης, κάθε προοδευτικού ανθρώπου. Μόνον έτσι θα καταργηθούν οι κατάπτυστες θεωρίες και πρακτικές περί «μιασμάτων» που αναβιώνουν, κατέληξε η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ