Τρίτη 26 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αποκλεισμός και ανακατατάξεις

Προετοιμασίες σε παλαιστινιακά εδάφη και Ισραήλ για την επίσκεψη Πούτιν

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.-

Για έξι ακόμη μέρες παρατάθηκε ο απόλυτος αποκλεισμός των παλαιστινιακών εδαφών από τον ισραηλινό στρατό, προκειμένου, όπως ανακοινώθηκε, «να αποφευχθούν τυχόν επιθέσεις με αφορμή τους γιορτασμούς για το εβραϊκό Πάσχα», ενώ ριζικές ανακατατάξεις έγιναν στις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας. Παράλληλα, τόσο το Ισραήλ, όσο και τα παλαιστινιακά εδάφη προετοιμάζονται για την υποδοχή του Βλαντιμίρ Πούτιν, του πρώτου Ρώσου Προέδρου που επισκέπτεται την περιοχή.

Σε ριζικές αλλαγές στην ηγεσία των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας, προχώρησε ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, ικανοποιώντας ένα από τα βασικά αιτήματα των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Ο Αμπάς διόρισε διοικητή των δυνάμεων ασφαλείας τον Σουλεϊμάν Χέλες, διοικητή των υπηρεσιών Πληροφοριών τον Τάρεκ Αμπού Ρατζάμπ και νέο αρχηγό της αστυνομίας τον Αλα Χόσνι.

Ετσι, απομακρύνθηκαν ο Μούσα Αραφάτ και ο Αμίν αλ Χίντι, στενοί συνεργάτες του Γιάσερ Αραφάτ, οι οποίοι, στο εξής, θα είναι σύμβουλοι του Αμπάς. Παράλληλα, απομακρύνθηκαν από τις γραμμές των δυνάμεων ασφαλείας εκατοντάδες αξιωματικοί, με βάση τη νέα νομοθεσία που υιοθετήθηκε και θέτει ως ανώτερο όριο συνταξιοδότησης τα 60 χρόνια. Κατανοητό είναι ότι αρκετοί από αυτούς ήταν του «μηχανισμού» που υπήρχε επί εποχής του Γιάσερ Αραφάτ.

Ο Αμπάς, σε συνέντευξή του, τονίζει ότι η παλαιστινιακή πλευρά έχει κάνει σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση της υλοποίησης των δεσμεύσεών της. Κατηγορεί, όμως, την ισραηλινή ηγεσία ότι δεν έχει κάνει καμία αντίστοιχη πρόοδο, ενώ εξαπέλυσε «επίθεση» κατά του Προέδρου Μπους για την άποψη που εξέφρασε περί «αναγκαστικής διατήρησης μέρους των εποικισμών της Δυτικής Οχθης». Την αντίρρησή τους για το συγκεκριμένο θέμα διατύπωσαν, χθες, και οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, οι οποίοι εξέφρασαν και την «ανησυχία» τους για την έλλειψη προόδου «στην ειρηνευτική διαδικασία».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Μπους συζήτησε, χθες, τις εξελίξεις στο Μεσανατολικό με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο, Αμπντουλάχ, με τον οποίο συναντήθηκε στο ράντσο του στο Κρόφορντ του Τέξας. Δεν είχε προγραμματιστεί να γίνουν δηλώσεις μετά το τέλος της συνάντησης.

Αναμένοντας τον Πούτιν

Ισραήλ και Παλαιστινιακή Αρχή προετοιμάζονται για την άφιξη, στα μέσα της βδομάδας, του Βλαντιμίρ Πούτιν. Στο Ισραήλ, ήδη, κυρίαρχο θέμα είναι η πώληση ρωσικών αντιαεροπορικών συστοιχιών στη Ρωσία, καθώς και η σταθερή συνεργασία της Μόσχας με το Ιράν σε θέματα πυρηνικής τεχνολογίας. Από την άλλη πλευρά, όπως έγινε γνωστό, ο Πούτιν, που αναμένεται να συναντηθεί με την παλαιστινιακή ηγεσία, θα «δωρίσει» στην Παλαιστινιακή Αρχή 2 ελικόπτερα για τις μετακινήσεις του Αμπάς και 50 στρατιωτικά οχήματα για τις ανάγκες των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ