Τρίτη 26 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΞΙΚΟ
Βαθαίνει το ρήγμα

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.--

Ισως είναι η μεγαλύτερη διαδήλωση που έχει πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στη μεξικανική πρωτεύουσα. Ισως και η μεγαλύτερη σε όγκο στην ιστορία της χώρας. Οπως και να έχει, το μέγεθός της πρωτοφανές, αφού εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία Ζοκάλο (Zocalo) για να διαδηλώσουν τη συμπαράστασή τους στο πρόσωπό του δημάρχου, Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, που αποφάσισε την Κυριακή να επιστρέψει στο δημαρχιακό μέγαρο και με αίτημα να σταματήσει η δικαστική δίωξη εις βάρος του.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Απριλίου, το Κογκρέσο της χώρας αποφάσισε με 360 ψήφους υπέρ και 127 κατά να άρει την ασυλία του Ομπραδόρ προκειμένου να λογοδοτήσει για δικαστική υπόθεση. Ο ίδιος χαρακτήρισε πολιτική την απόφαση, που έχει ως μοναδικό στόχο να τον θέσει εκτός πολιτικής. Η υπόθεση για την οποία κατηγορείται αφορά την κατασκευή δρόμου που οδηγεί σε νοσοκομείο.

Η εξέλιξη αυτή ουσιαστικά του στερεί την πιθανότητα να διεκδικήσει την προεδρία του Μεξικού, δεδομένου ότι το 2006 λήγει η θητεία του Βισέντε Φοξ και βάσει του Συντάγματος δεν έχει δικαίωμα να επανεκλεγεί. Ο Ομπραδόρ, από το Κόμμα της Δημοκρατικής Επανάστασης (PRD), είναι ένας από τους πλέον δημοφιλής πολιτικούς της χώρας και είναι χαρακτηριστικό ότι το κόμμα του προέδρου Φοξ και το ιστορικό PRI που κυβέρνησε τη χώρα επί 70 χρόνια ένωσαν τις δυνάμεις τους στο Κογκρέσο, προκειμένου να πετύχουν την άρση της ασυλίας του δημάρχου, ενώ προϋπήρξε και «ειδική σύσταση» της Κοντολίζα Ράις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ