ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Απρίλη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Καθυστερήσεις» στη διανομή υπουργείων

Μόνιμος στόχος της αντίστασης οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις (από χτεσινή επίθεση στο Κιρκούκ)
Μόνιμος στόχος της αντίστασης οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις (από χτεσινή επίθεση στο Κιρκούκ)
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Ακαρπες έχουν αποβεί, μέχρι στιγμής, οι διαβουλεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να διογκώνεται, μέρα με τη μέρα, η λαϊκή δυσαρέσκεια. Οπως φαίνεται, το πρόβλημα εντοπίζεται στη διανομή των υπουργικών θώκων μεταξύ Κούρδων και σιιτών. Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο, καθώς υπουργικούς θώκους ζητά και το κόμμα του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Ιγιάντ Αλάουι, ενώ στόχος είναι να δοθούν πόστα και σε σουνίτες. Παραλλήλως, συνεχίζονται και οι αντικατοχικές επιθέσεις με στόχο είτε θέσεις της αστυνομίας είτε σιίτες.

Από μέρα σε μέρα αναβάλλεται η ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος. Το ζήτημα αρχίζει να χρονίζει και η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, έσπευσε να εκφράσει τη δυσφορία της τόσο στους Κούρδους όσο και στους σιίτες ηγέτες, καλώντας τους να καταλήξουν σε μια συμφωνία το συντομότερο δυνατό, «γιατί ο χρόνος κυλά αρνητικά για το Ιράκ».

Στόχος πετρελαιοπηγές, αστυνομία, σιίτες

Στο μεταξύ, νέες επιθέσεις συγκλόνιζαν ολόκληρο το Ιράκ. Στο Ραμάντι, χτες, εξερράγη παγιδευμένο αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 2 πολίτες. Στη Μπαακούμπα ξέσπασαν μάχες μεταξύ Ιρακινών αστυνομικών και ανταρτών και τραυματίστηκαν 2 αστυνομικοί και 1 ένοπλος. Στο Κιρκούκ βομβιστική επίθεση προκάλεσε μεγάλη πυρκαγιά στη δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαιοπηγή του Ιράκ. Στην ίδια περιοχή, ένοπλοι επιτέθηκαν σε Ιρακινούς στρατιώτες που συνόδευαν πομπή πετρελαιοφόρων. Σημειώθηκε μάχη και τραυματίστηκαν 2 στρατιώτες, ενώ συνελήφθησαν και 3 από τους αντάρτες.

Στη Βαγδάτη, χτες, 1 Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας. Ομως, την Κυριακή, νέο αιματοκύλισμα σημειώθηκε σε σιιτική συνοικία, όταν διπλή επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένα αυτοκίνητα έγινε με στόχο το σιιτικό τέμενος Χουσεΐνια αλ Αλμπάιτ της συνοικίας Σουλάα. Σκοτώθηκαν 23 άνθρωποι και 50 τραυματίστηκαν. Επίσης, την Κυριακή σε διπλή επίθεση με παγιδευμένα αυτοκίνητα στο Τικρίτ, που είχε ως στόχο την εκεί αστυνομική ακαδημία, σκοτώθηκαν 6 Ιρακινοί και τραυματίστηκαν 26.

Τέλος, το Σάββατο το βράδυ, στη δυτική Βαγδάτη από βόμβα σκοτώθηκε 1 Αμερικανός στρατιώτης και τραυματίστηκαν 2, ενώ στη Μοσούλη σκοτώθηκε ο εικονολήπτης του «Associated Press» Σάλεχ Ιμπραχίμ. Ο Ιμπραχίμ κάλυπτε τα επεισόδια που σημειώνονταν στην πόλη μεταξύ ανταρτών και Αμερικανών στρατιωτών και δεν έγινε γνωστό ποιος ευθύνεται για το θάνατό του.

Παρά το γεγονός ότι η κατάσταση παραμένει σταθερά τεταμένη στο Ιράκ και οι αντικατοχικές επιθέσεις είναι καθημερινές, Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφραζαν την αισιοδοξία τους για το μέλλον, καθώς, με βάση τις δηλώσεις τους, πλέον «οι ιρακινές δυνάμεις (αστυνομία, εθνοφρουρά, στρατός) αριθμούν περισσότερους άνδρες από αυτούς των αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα». Σύμφωνα με τις αμερικανικές ανακοινώσεις έχουν εκπαιδευτεί 150.000 άνδρες των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας.


ΗΠΑ - ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Κρεσέντο υποκρισίας

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ η «αφρόκρεμα» της διοίκησης των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ επί εποχής βασανιστηρίων στη διαβόητη φυλακή Αμπού Γκράιμπ, δηλαδή ο στρατηγός Ρικάρντο Σάντσες και οι ανώτατοι συνεργάτες του. Αθωώθηκαν από το αμερικανικό Πεντάγωνο για το φρικτό σκάνδαλο, ενώ ένοχη, και μάλιστα για παράλειψη καθήκοντος, κρίθηκε μόνο η υποστράτηγος Τζ. Καρπίνσκι.

Λογική η αθώωση, αφού η ανώτατη ηγεσία δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το να υπακούει διαταγές που προέρχονταν από την αμερικανική κυβέρνηση. Τώρα, τι νομίζει ότι μπορεί να επιτύχει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που ζητά το διορισμό ειδικού εισαγγελέα που θα ερευνήσει τυχόν ευθύνες του Αμερικανού υπουργού Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, στην κακοποίηση Ιρακινών κρατουμένων στη φυλακή Αμπού Γκράιμπ; είναι άγνωστο... Πάντως, σύμφωνα με το BBC, αντίστοιχη έρευνα ζητείται και για τον τότε διευθυντή της CIA, Τζορτζ Τένετ, καθώς και αυτός ενδέχεται να φέρει σημαντικές ευθύνες.

Εννοείται, ότι το Πεντάγωνο, διά του εκπροσώπου του, διέψευσε κατηγορηματικά τυχόν ευθύνες του Ράμσφελντ, τονίζοντας ότι ουδέποτε διέταξε οποιονδήποτε βασανισμό. Χαρακτήρισε, δε, τις καταγγελίες του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «άστοχες και αβάσιμες».

Οσο για την στρατιωτική ηγεσία, η έρευνα δεκαμελούς ομάδας νομικών και πραγματογνωμόνων των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ απάλλαξε τον Ρικάρντο Σάντσες και τα κορυφαία στελέχη της διοίκησης όσον αφορά στην κατηγορία της παράλειψης εκτέλεσης καθήκοντος. Οι οποίοι δε θα υποστούν καμία τιμωρία ή πειθαρχική ποινή, σύμφωνα με αξιωματούχους του αμερικανικού Πενταγώνου.

Η έρευνα κατέδειξε ότι «οι κατηγορίες περί αμέλειας της εκτέλεσης καθήκοντος τεκμηριώθηκαν» μόνο στην περίπτωση της υποστρατήγου Τζάνις Καρπίνσκι, η οποία διοικούσε την 800ή Ταξιαρχία Στρατιωτικής Αστυνομίας, που βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου.

Η Καρπίνσκι δεν αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο της δίωξης, έλαβε όμως επίσημη επιστολή αυστηρής επίπληξης από αρχαιότερο στρατηγό και απηλλάγη των καθηκόντων της. Το 2004 η Καρπίνσκι τέθηκε υπό διαθεσιμότητα και αποσύρθηκε από την ενεργό υπηρεσία, αν και δεν αποτάχτηκε από τις Ενοπλες Δυνάμεις. Η υποστράτηγος Μπάμπαρα Φαστ, αξιωματικός πληροφοριών του Σάντσες, η οποία ήταν στρατηγός με ένα άστρο όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο και είναι ανάμεσα στους υπόλοιπους που αθωώθηκαν, προήχθη στο μεταξύ...

Το πόρισμα της έρευνας έρχεται στο φως λίγες ημέρες πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος από τη δημοσίευση των πρώτων φωτογραφιών που απεικόνιζαν Αμερικανούς στρατιώτες να ταπεινώνουν σεξουαλικά και όχι μόνο Ιρακινούς κρατούμενους στη διαβόητη φυλακή σε προάστιο της Βαγδάτης.


ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αποκλεισμός και ανακατατάξεις

Προετοιμασίες σε παλαιστινιακά εδάφη και Ισραήλ για την επίσκεψη Πούτιν

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.-

Για έξι ακόμη μέρες παρατάθηκε ο απόλυτος αποκλεισμός των παλαιστινιακών εδαφών από τον ισραηλινό στρατό, προκειμένου, όπως ανακοινώθηκε, «να αποφευχθούν τυχόν επιθέσεις με αφορμή τους γιορτασμούς για το εβραϊκό Πάσχα», ενώ ριζικές ανακατατάξεις έγιναν στις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας. Παράλληλα, τόσο το Ισραήλ, όσο και τα παλαιστινιακά εδάφη προετοιμάζονται για την υποδοχή του Βλαντιμίρ Πούτιν, του πρώτου Ρώσου Προέδρου που επισκέπτεται την περιοχή.

Σε ριζικές αλλαγές στην ηγεσία των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας, προχώρησε ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, ικανοποιώντας ένα από τα βασικά αιτήματα των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Ο Αμπάς διόρισε διοικητή των δυνάμεων ασφαλείας τον Σουλεϊμάν Χέλες, διοικητή των υπηρεσιών Πληροφοριών τον Τάρεκ Αμπού Ρατζάμπ και νέο αρχηγό της αστυνομίας τον Αλα Χόσνι.

Ετσι, απομακρύνθηκαν ο Μούσα Αραφάτ και ο Αμίν αλ Χίντι, στενοί συνεργάτες του Γιάσερ Αραφάτ, οι οποίοι, στο εξής, θα είναι σύμβουλοι του Αμπάς. Παράλληλα, απομακρύνθηκαν από τις γραμμές των δυνάμεων ασφαλείας εκατοντάδες αξιωματικοί, με βάση τη νέα νομοθεσία που υιοθετήθηκε και θέτει ως ανώτερο όριο συνταξιοδότησης τα 60 χρόνια. Κατανοητό είναι ότι αρκετοί από αυτούς ήταν του «μηχανισμού» που υπήρχε επί εποχής του Γιάσερ Αραφάτ.

Ο Αμπάς, σε συνέντευξή του, τονίζει ότι η παλαιστινιακή πλευρά έχει κάνει σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση της υλοποίησης των δεσμεύσεών της. Κατηγορεί, όμως, την ισραηλινή ηγεσία ότι δεν έχει κάνει καμία αντίστοιχη πρόοδο, ενώ εξαπέλυσε «επίθεση» κατά του Προέδρου Μπους για την άποψη που εξέφρασε περί «αναγκαστικής διατήρησης μέρους των εποικισμών της Δυτικής Οχθης». Την αντίρρησή τους για το συγκεκριμένο θέμα διατύπωσαν, χθες, και οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, οι οποίοι εξέφρασαν και την «ανησυχία» τους για την έλλειψη προόδου «στην ειρηνευτική διαδικασία».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Μπους συζήτησε, χθες, τις εξελίξεις στο Μεσανατολικό με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο, Αμπντουλάχ, με τον οποίο συναντήθηκε στο ράντσο του στο Κρόφορντ του Τέξας. Δεν είχε προγραμματιστεί να γίνουν δηλώσεις μετά το τέλος της συνάντησης.

Αναμένοντας τον Πούτιν

Ισραήλ και Παλαιστινιακή Αρχή προετοιμάζονται για την άφιξη, στα μέσα της βδομάδας, του Βλαντιμίρ Πούτιν. Στο Ισραήλ, ήδη, κυρίαρχο θέμα είναι η πώληση ρωσικών αντιαεροπορικών συστοιχιών στη Ρωσία, καθώς και η σταθερή συνεργασία της Μόσχας με το Ιράν σε θέματα πυρηνικής τεχνολογίας. Από την άλλη πλευρά, όπως έγινε γνωστό, ο Πούτιν, που αναμένεται να συναντηθεί με την παλαιστινιακή ηγεσία, θα «δωρίσει» στην Παλαιστινιακή Αρχή 2 ελικόπτερα για τις μετακινήσεις του Αμπάς και 50 στρατιωτικά οχήματα για τις ανάγκες των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ