ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Απρίλη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΑΜΒΑΚΙ
Αντιαγροτική κοπτοραπτική

Δικαιώνονται... οι προηγούμενοι κομμένοι και κόβονται οι άνω των 50 στρεμμάτων, ενώ για λόγους εντυπωσιοθηρίας δίνονται προκαταβολικώς και 38 «αργύρια»

Νέες περικοπές για να... «διορθωθούν» οι προηγούμενες, κάνει η κυβέρνηση στο βαμβάκι. Και για να καταλαγιάσει κάπως ο κουρνιαχτός δίνει στους βαμβακοπαραγωγούς 38 «αργύρια» το κιλό, ως προκαταβολή της εξόφλησης της επιδότησης. Χτες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ε. Μπασιάκος έβγαλε μια ακόμα ανακοίνωση - δήλωση για να διαλαλήσει ότι προχωράει ο 2ος και τελευταίος προσδιορισμός των ατομικών δικαιωμάτων των βαμβακοπαραγωγών. Ετσι ενώ η σπορά του βαμβακιού έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, ο Ε. Μπασιάκος και ο ΟΠΕΚΕΠΕ στέλνουν κι άλλη λίστα με τα νέα «ξαναμαγειρεμένα» δικαιώματα. Η κίνηση αυτή έγινε σε μια προσπάθεια να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις από τις προηγούμενες αποφάσεις που «πετσόκοβαν» τους μικρομεσαίους βαμβακοπαραγωγούς.

Οπως φαίνεται δικαιώνονται εκ των υστέρων οι ενστάσεις, με βάση πάντα τις επιλογές των περιφερειακών γραφείων του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ δε λαμβάνονται υπόψη οι πενταετίες. Κι επειδή οι νέες αυτές αποφάσεις ανεβάζουν όπως φαίνεται τα καλλιεργούμενα στρέμματα πάνω από τα 3.660.000, αποφασίστηκαν νέες γραμμικές μειώσεις για να μην ξεπεραστεί κατά πολύ το όριο των 3.600.000 στρεμμάτων και να μην υπερβεί η παραγωγή του 2005 τους 1.100.000 τόνους. Στα πλαίσια αυτά ανακοινώθηκε χτες ότι για... λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης γίνονται κλιμακωτά περικοπές στα δικαιώματα των βαμβακοπαραγωγών που έχουν πάνω από 50 στρέμματα. Πιο συγκεκριμένα για όσους έχουν από 50 μέχρι 100 στρέμματα επιβάλλεται 2% μείωση των δικαιωμάτων και ακολούθως από 100 - 200 στρέμματα 3% και από 200 στρέμματα και πάνω 4%.

Στην ουσία πρόκειται για θλιβερές αλχημείες της χασούρας, που έχουν να κάνουν με το ζήλο της κυβέρνησης της ΝΔ να εφαρμόσει το καταστροφικό κανονισμό της ΕΕ για το βαμβάκι, που ψήφισε το 2001 η προηγούμενη κυβέρνηση. Στο όνομα πάντα των μέγιστων εισροών, για άλλη μια χρονιά οι βαμβακοπαραγωγοί θα έχουν να περιμένουν μια «εικονική τιμή» και να ξαναχάσουν λόγω των επιβαλλόμενων περιορισμών, σε εισόδημα. Εδώ αποκτά για άλλη μια φορά ιδιαίτερη σημασία η πρόταση της ΠΑΣΥ να μην πληρώνουν συνυπευθυνότητα οι βαμβακοπαραγωγοί που έχουν μέχρι 100 στρέμματα βαμβάκι ιδιόκτητα και μέχρι 150 στρέμματα νοικιασμένα. Ομως και αυτή η κυβέρνηση επιχειρεί να «ξεχωρίσει» από την προηγούμενη ως καλύτερος διαχειριστής των αντιαγροτικών αποφάσεων της ΕΕ! Και τα αποτελέσματα τα έχουν έχουν δει μέχρι τώρα οι βαμβακοπαραγωγοί...

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση της ΝΔ, επιχειρεί να εξαγοράσει την αγανάκτηση των βαμβακοπαραγωγών με το να δώσει προκαταβολικώς την εξόφληση της επιδότησης στο βαμβάκι, μέσω ΑΤΕ... Εδώ ξαναδιαφημίζεται η «γαλάζια γρηγοράδα» στην πληρωμή κουτσουρεμένων επιδοτήσεων... Οπως ανακοινώθηκε χτες, από σήμερα μπαίνουν στους λογαριασμούς των βαμβακοπαραγωγών οι 38 δρχ./κιλό εξόφληση της επιδότησης για την παραγωγή του 2004. Αυτό που δε λέγεται είναι ότι η εξόφληση αυτή αφορά 1.101.000 τόνους που πρόκειται να δηλωθεί ως επιλέξιμη παραγωγή στην ΕΕ. Δε λέγεται επίσης ότι στα εκκοκκιστήρια παραδόθηκαν ως επιλέξιμη παραγωγή 1.132.000 τόνοι και κάπου 30.000 τόνοι που παραδόθηκαν κανονικά βγαίνουν αυθαίρετα εκτός επιδότησης. Για αυτές τις ποσότητες θα πρέπει θα επιστραφεί πίσω η προκαταβολή και όπως εκτιμάται κάπου 30.000 παραγωγοί θα πάρουν «κολοβό» 38άρι και μερικές χιλιάδες δεν έχουν να πάρουν τίποτα. Τώρα αν η Κομισιόν δεν αποδεχτεί τα σχέδια της κυβέρνησης, αυτό είναι ένα άλλο θέμα...

Οι εισαγωγές κινέζικων προβληματίζουν την ΕΕ

Στις Βρυξέλλες εξετάζουν τη λήψη μέτρων κατεπείγοντος χαρακτήρα, για τον περιορισμό των εισαγωγών, αφήνοντας στο απυρόβλητο τις ρυθμίσεις του ΠΟΕ

Αντιμέτωπες με τα αποτελέσματα της δικής τους πολιτικής, της ασύδοτης δράσης του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών εταιριών, βρίσκονται πλέον οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ, οι οποίες πλέον διαπιστώνουν κινδύνους από τις «αθρόες εισαγωγές» εμπορευμάτων ετικέτας «made in China». Επιχειρώντας να εξισορροπήσουν την κατάσταση, ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους για λήψη μέτρων, με στόχο «την αντιμετώπιση των αθρόων εισαγωγών κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και ειδών ένδυσης από την Κίνα».

Πρόκειται για πραγματικό τραγέλαφο, για «αντιφάσεις» της εφαρμοζόμενης πολιτικής που συντελούνται πάνω στο έδαφος της πλήρους κατάργησης (από 1/1/2005) των ποσοτικών περιορισμών στις εισαγωγές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, όπως ακριβώς προβλεπόταν στις κρατικομονοπωλιακού χαρακτήρα ρυθμίσεις στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Η πολιτική τους έχει να κάνει με τον έλεγχο των αγορών, της παραγωγής και της διακίνησης των εμπορευμάτων σε όφελος της κερδοφορίας των ισχυρών ευρωπαϊκών ομίλων. Οι βλέψεις τους προκύπτουν ανάγλυφα και από το γεγονός ότι αποφάσισαν να επαναδιαπραγματευτούν το ζήτημα με την «κινέζικη πλευρά», χωρίς να κάνουν απολύτως καμία νύξη ή να εκδηλώνουν την παραμικρή αντίθεση με το πλαίσιο του ΠΟΕ.

Για το θέμα εκδόθηκε επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών της Ελλάδας, στην οποία αναφέρονται τα παρακάτω:

  • Στην «άτυπη συνάντηση» των υπουργών Εξωτερικού Εμπορίου της ΕΕ (Λουξεμβούργο, 24 του Απρίλη) ο αρμόδιος Κοινοτικός Επίτροπος ανακοίνωσε ότι «σκοπεύει να εισηγηθεί τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση αθρόων εισαγωγών κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και ειδών ένδυσης από την Κίνα».
  • Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ οι εισαγωγές - μετά την πλήρη απελευθέρωση - και μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου 2005, έχουν «υπερβεί κατά πολύ τα όρια συναγερμού που έχουν τεθεί με τις Κατευθυντήριες Γραμμές».

Σε αυτό το πλαίσιο οι Κοινοτικοί επίτροποι αποφάσισαν να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη λήψη «κατεπειγόντων μέτρων (το πολύ σε διάστημα 60 ημερών) για 9 κατηγορίες προϊόντων». Επίσης ο κατάλογος να παραμείνει ανοιχτός σε πρόσθετα προϊόντα κατόπιν μελέτης των στατιστικών στοιχείων. Ιδιαίτερη σημασία και απτή απόδειξη για την πολιτική ελιγμών που σκοπεύουν να ακολουθήσουν είναι η απόφασή τους να «ξεκινήσουν διαβουλεύσεις με την κινεζική πλευρά προκειμένου να εξευρεθεί κοινά αποδεκτή λύση».

Στο παραπάνω πλαίσιο συμφώνησε και ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, γγ του υπουργείου Οικονομίας Γ. Μέργος.

ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
Αναζητεί κοινή «πρόταση» η ΓΣΕΒΕΕ

Μια «ευρύτατη συμφωνία-πρόταση» όλων των φορέων και των συντελεστών της αγοράς για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων επιδιώκει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων (ΓΣΕΒΕΕ). Η διοίκηση της Συνομοσπονδίας - θεωρώντας πως κανείς από την αγορά δεν έχει θέσει θέμα αλλαγών και ότι η κυβέρνηση είναι αδιάλλακτη στη θέση της - αφού συγκεντρώνει στην ανακοίνωσή της δημόσιες τοποθετήσεις που έρχονται σε αντίθεση με τις κυβερνητικές θέσεις, στη συνέχεια αναρωτιέται: «Ποιοι και για ποιους λόγους επιχειρούν και επιβάλλουν στην κυβέρνηση προτάσεις όπως αυτές, που στόχο έχουν τη συρρίκνωση των μικρών επιχειρήσεων, την ομηρία των καταναλωτών και την παράδοση της αγοράς σε πολύ ολίγους, ιδιαίτερα στην περιφέρεια;».

Βεβαίως, είναι «κοινό μυστικό» ότι την απελευθέρωση του ωραρίου τη θέλει το πολυεθνικό και ντόπιο μεγάλο κεφάλαιο που «παίζει» με τις μεγάλες αλυσίδες και τα πολυκαταστήματα. Οπως επισημαίνει και η ΓΣΕΒΕΕ, «η σταδιακή ολιγοπώληση της μικρής ελληνικής αγοράς θα οδηγήσει σε πλήρη έλεγχο και "καθοδήγηση" των τιμών από τους ολίγους, σε εναρμονισμένες πρακτικές και νόθευση του ανταγωνισμού, σε συρρίκνωση της ελληνικής παραγωγικής βάσης». Στο «διά ταύτα», όμως - και ενώ η πλειοψηφία των ΕΒΕ έχει εκφράσει από την πρώτη στιγμή την πλήρη αντίθεσή της και αγωνιστική διάθεση ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια - η ΓΣΕΒΕΕ επιμένει να αναδεικνύει στην ανακοίνωσή της ζητήματα «σεβασμού του διαλόγου» και αναφέρει ότι εάν η κυβέρνηση επιμείνει ...«προετοιμαζόμαστε για μια τελική και συντονισμένη έκφραση της δυσαρέσκειας όλων των ΜΜΕ (κινητοποιήσεις)»!!!

ΕΦΟΡΙΑ
Ταχυδρομείται η 2η παρτίδα

Καθ' οδόν βρίσκεται η δεύτερη παρτίδα - με περισσότερα από 82.000 εκκαθαριστικά σημειώματα της Εφορίας, που αφορούν κυρίως σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν εκκαθαριστεί 115.655 δηλώσεις. Στα χρεωστικά σημειώματα της δεύτερης παρτίδας αναλογεί κατά μέσο όρο συμπληρωματικός φόρος ύψους 1.836 ευρώ. Για τα πιστωτικά σημειώματα η μέση επιστροφή φόρου ανά δήλωση διαμορφώνεται στα 792 ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως οι καταληκτικές προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τους μισθωτούς - συνταξιούχους ξεκινούν στις 4 Μάη και ανάλογα με το τελευταία ψηφίο ΑΦΜ φτάνουν μέχρι 1η Ιούνη. Πληροφορίες για την πορεία εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων δίνονται στα τηλέφωνα 210-2005200 και 210-4855800. Οι φορολογούμενοι πρέπει να πληκτρολογήσουν τον αριθμό κλήσης και στη συνέχεια τον ΑΦΜ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ