Τρίτη 26 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΑΜΒΑΚΙ
Αντιαγροτική κοπτοραπτική

Δικαιώνονται... οι προηγούμενοι κομμένοι και κόβονται οι άνω των 50 στρεμμάτων, ενώ για λόγους εντυπωσιοθηρίας δίνονται προκαταβολικώς και 38 «αργύρια»

Νέες περικοπές για να... «διορθωθούν» οι προηγούμενες, κάνει η κυβέρνηση στο βαμβάκι. Και για να καταλαγιάσει κάπως ο κουρνιαχτός δίνει στους βαμβακοπαραγωγούς 38 «αργύρια» το κιλό, ως προκαταβολή της εξόφλησης της επιδότησης. Χτες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ε. Μπασιάκος έβγαλε μια ακόμα ανακοίνωση - δήλωση για να διαλαλήσει ότι προχωράει ο 2ος και τελευταίος προσδιορισμός των ατομικών δικαιωμάτων των βαμβακοπαραγωγών. Ετσι ενώ η σπορά του βαμβακιού έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, ο Ε. Μπασιάκος και ο ΟΠΕΚΕΠΕ στέλνουν κι άλλη λίστα με τα νέα «ξαναμαγειρεμένα» δικαιώματα. Η κίνηση αυτή έγινε σε μια προσπάθεια να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις από τις προηγούμενες αποφάσεις που «πετσόκοβαν» τους μικρομεσαίους βαμβακοπαραγωγούς.

Οπως φαίνεται δικαιώνονται εκ των υστέρων οι ενστάσεις, με βάση πάντα τις επιλογές των περιφερειακών γραφείων του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ δε λαμβάνονται υπόψη οι πενταετίες. Κι επειδή οι νέες αυτές αποφάσεις ανεβάζουν όπως φαίνεται τα καλλιεργούμενα στρέμματα πάνω από τα 3.660.000, αποφασίστηκαν νέες γραμμικές μειώσεις για να μην ξεπεραστεί κατά πολύ το όριο των 3.600.000 στρεμμάτων και να μην υπερβεί η παραγωγή του 2005 τους 1.100.000 τόνους. Στα πλαίσια αυτά ανακοινώθηκε χτες ότι για... λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης γίνονται κλιμακωτά περικοπές στα δικαιώματα των βαμβακοπαραγωγών που έχουν πάνω από 50 στρέμματα. Πιο συγκεκριμένα για όσους έχουν από 50 μέχρι 100 στρέμματα επιβάλλεται 2% μείωση των δικαιωμάτων και ακολούθως από 100 - 200 στρέμματα 3% και από 200 στρέμματα και πάνω 4%.

Στην ουσία πρόκειται για θλιβερές αλχημείες της χασούρας, που έχουν να κάνουν με το ζήλο της κυβέρνησης της ΝΔ να εφαρμόσει το καταστροφικό κανονισμό της ΕΕ για το βαμβάκι, που ψήφισε το 2001 η προηγούμενη κυβέρνηση. Στο όνομα πάντα των μέγιστων εισροών, για άλλη μια χρονιά οι βαμβακοπαραγωγοί θα έχουν να περιμένουν μια «εικονική τιμή» και να ξαναχάσουν λόγω των επιβαλλόμενων περιορισμών, σε εισόδημα. Εδώ αποκτά για άλλη μια φορά ιδιαίτερη σημασία η πρόταση της ΠΑΣΥ να μην πληρώνουν συνυπευθυνότητα οι βαμβακοπαραγωγοί που έχουν μέχρι 100 στρέμματα βαμβάκι ιδιόκτητα και μέχρι 150 στρέμματα νοικιασμένα. Ομως και αυτή η κυβέρνηση επιχειρεί να «ξεχωρίσει» από την προηγούμενη ως καλύτερος διαχειριστής των αντιαγροτικών αποφάσεων της ΕΕ! Και τα αποτελέσματα τα έχουν έχουν δει μέχρι τώρα οι βαμβακοπαραγωγοί...

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση της ΝΔ, επιχειρεί να εξαγοράσει την αγανάκτηση των βαμβακοπαραγωγών με το να δώσει προκαταβολικώς την εξόφληση της επιδότησης στο βαμβάκι, μέσω ΑΤΕ... Εδώ ξαναδιαφημίζεται η «γαλάζια γρηγοράδα» στην πληρωμή κουτσουρεμένων επιδοτήσεων... Οπως ανακοινώθηκε χτες, από σήμερα μπαίνουν στους λογαριασμούς των βαμβακοπαραγωγών οι 38 δρχ./κιλό εξόφληση της επιδότησης για την παραγωγή του 2004. Αυτό που δε λέγεται είναι ότι η εξόφληση αυτή αφορά 1.101.000 τόνους που πρόκειται να δηλωθεί ως επιλέξιμη παραγωγή στην ΕΕ. Δε λέγεται επίσης ότι στα εκκοκκιστήρια παραδόθηκαν ως επιλέξιμη παραγωγή 1.132.000 τόνοι και κάπου 30.000 τόνοι που παραδόθηκαν κανονικά βγαίνουν αυθαίρετα εκτός επιδότησης. Για αυτές τις ποσότητες θα πρέπει θα επιστραφεί πίσω η προκαταβολή και όπως εκτιμάται κάπου 30.000 παραγωγοί θα πάρουν «κολοβό» 38άρι και μερικές χιλιάδες δεν έχουν να πάρουν τίποτα. Τώρα αν η Κομισιόν δεν αποδεχτεί τα σχέδια της κυβέρνησης, αυτό είναι ένα άλλο θέμα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ