ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Απρίλη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ
Η ακρίβεια στο ύψος της

«Ικανοποιητικές» βρήκε ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης τις τιμές, ενώ για τους καταναλωτές - ελέω εισοδηματικών πολιτικών λιτότητας - ακόμη και τα φτηνά προϊόντα φαντάζουν πανάκριβα

Η φωτογραφία είναι από τη Βαρβάκειο αγορά της οδού Αθηνάς και μιλάει από μόνη της. Οποιος θέλει απλά αρνί, το πληρώνει 7 ευρώ το κιλό (μισάδια, που λέει και η πινακίδα). Οποιος επιθυμεί να σουβλίσει και, άρα, χρειάζεται να αγοράσει ολόκληρο αρνί, τότε πρέπει να διαθέσει 10 ευρώ το κιλό, ή 43% ακριβότερο!!! Κι όποιος φαντάζεται ότι «ελεύθερη αγορά» δεν είναι απελευθέρωση της ασυδοσίας, ας ζητήσει το λόγο από τους κυβερνώντες. Τους νυν και τους πρώην...
Η φωτογραφία είναι από τη Βαρβάκειο αγορά της οδού Αθηνάς και μιλάει από μόνη της. Οποιος θέλει απλά αρνί, το πληρώνει 7 ευρώ το κιλό (μισάδια, που λέει και η πινακίδα). Οποιος επιθυμεί να σουβλίσει και, άρα, χρειάζεται να αγοράσει ολόκληρο αρνί, τότε πρέπει να διαθέσει 10 ευρώ το κιλό, ή 43% ακριβότερο!!! Κι όποιος φαντάζεται ότι «ελεύθερη αγορά» δεν είναι απελευθέρωση της ασυδοσίας, ας ζητήσει το λόγο από τους κυβερνώντες. Τους νυν και τους πρώην...
Τιμές που κινούνταν απαρέγκλιτα στα επίπεδα της αβάσταχτης ακρίβειας για τα λαϊκά εισοδήματα και λιγοστοί καταναλωτές που κυρίως «κατέγραφαν» τις τιμές, ήταν τα χαρακτηριστικά της πασχαλινής αγοράς χτες Μ. Δευτέρα. Την ίδια στιγμή, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου, που επισκέφτηκε χτες την αγορά της Βαρβακείου, επιχείρησε να αμβλύνει την αγανάκτηση των εργαζομένων και να εξωραΐσει την πραγματικότητα, κάνοντας λόγο για ποικιλία τιμών που δίνει τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να κάνουν τις αγορές τους «ανάλογα με τις οικονομικές τους δυνατότητες». Στην ουσία, ο υφυπουργός αποσιωπά το γεγονός ότι οι τιμές είναι τέτοιες, που σε κάθε περίπτωση δύσκολα θα τα φέρουν βόλτα και φέτος τα λαϊκά νοικοκυριά, προκειμένου, από τη μια, να μη λείψουν τα στοιχειώδη από το τραπέζι του Πάσχα και, αφετέρου, να ανταποκριθούν σε όλα τα άλλα έξοδα, τόσο τα αυξημένα των ημερών, όσο και τις εκκρεμότητες όλου του προηγούμενου διαστήματος.

Χτες, στη Βαρβάκειο, τα ντόπια αρνιά πωλούνταν ως επί το πλείστον στα 9 ευρώ το κιλό, σε ορισμένες περιπτώσεις έφταναν τα 10 ευρώ και υπήρχαν και κάποια γύρω στα 7 ευρώ το κιλό. Τα κατσίκια - ντόπια, σύμφωνα με τις σχετικές ενδείξεις - πωλούνταν στα 8-10 ευρώ το κιλό και σε ορισμένα κρεοπωλεία έφταναν τα 10,50, αγγίζοντας ακόμα και τα 11 ευρώ το κιλό. Στα συνοικιακά κρεοπωλεία, η τιμή του κατσικιού διαμορφώνεται στα 10,50 - 11 ευρώ το κιλό. Τα εισαγωγής αρνιά και κατσίκια από Βουλγαρία, Ρουμανία και ΠΓΔΜ πωλούνταν στη Βαρβάκειο στα 6-7 ευρώ το κιλό κυρίως. Οι συκωταριές πωλούνταν προς 5-6,80 ευρώ το κιλό, τα έντερα στα 5 ευρώ και το έτοιμο κοκορέτσι στα 6 ευρώ.

Οσον αφορά στις τιμές των οπωροκηπευτικών, τις τελευταίες μέρες, η τιμή της ντομάτας δίνει το «στίγμα» της ακρίβειας, καθώς έχει φτάσει να πωλείται και στα 2,50 ευρώ το κιλό. Οι πατάτες πωλούνται γύρω στα 0,65 - 0,75 ευρώ το κιλό, τα μαρούλια στα 0,50-0,60 ευρώ το ένα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια μέχρι 2 ευρώ το κιλό, τα λεμόνια 0,75-1 ευρώ το κιλό, το σπανάκι 0,50-1 ευρώ, τα μήλα 0,60-1,70 ευρώ ανάλογα με την ποικιλία, οι φράουλες 1,90-2,80 ευρώ το κιλό.

  • Την αντίθεσή της στις μεθοδεύσεις των χονδρεμπόρων της Κεντρικής Λαχαναγοράς της Αθήνας, να αλλάξουν το ωράριο λειτουργίας της αγοράς από 9.00 το βράδυ - 9.00 το πρωί που ισχύει τα τελευταία χρόνια σε 7.00 το απόγευμα - 2.00 το πρωί εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Επαγγελματιών Πωλητών Λαϊκών Αγορών. Η Ομοσπονδία υποστηρίζει ότι εάν εφαρμοστεί το ωράριο που ζητούν οι χονδρέμποροι δε θα έχουν την ευχέρεια να διαπραγματευτούν τις τιμές.
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΩΡΑ»
Κάλεσμα αντίστασης στο κύμα ακρίβειας

Κλιμάκιο της παράταξης καλεί τους δημότες της πόλης να εντείνουν τον αγώνα ενάντια στην ακρίβεια που τροφοδοτείται τόσο από την κυβερνητική πολιτική όσο και από τη φορομπηχτική πολιτική του Δήμου Θεσσαλονίκης

Σε αντίσταση και αγώνα ενάντια στο νέο κύμα ακρίβειας στα είδη λαϊκής κατανάλωσης που εντείνεται και από τη φορομπηχτική πολιτική της Διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης με τις αυξήσεις των δημοτικών τελών, καλεί το λαό της πόλης η Δημοτική Παράταξη «Θεσσαλονίκη Τώρα». Με στόχο την ενημέρωση των δημοτών και την κινητοποίησή τους, η Δημοτική Παράταξη, ξεκίνησε χτες και συνεχίζει τις επόμενες μέρες, περιοδείες και εξορμήσεις στις λαϊκές αγορές και στα καταστήματα της πόλης.

Χτες Δευτέρα, κλιμάκιο της παράταξης με επικεφαλής τον Δημοτικό Σύμβουλο Αγάπιο Σαχίνη περιόδευσε στη λαϊκή αγορά της Αρτάκης, μοίρασε ενημερωτικό υλικό και συζήτησε με καταναλωτές και παραγωγούς που χτυπιούνται από τη νέα φοροεπέλαση και την ακρίβεια. Μέσα από τη συζήτηση καταγγέλθηκε ότι η φορομπηχτική πολιτική του δήμου μεγαλώνει το πρόβλημα, αφού οι αυξήσεις των δημοτικών τελών τα τελευταία 7 χρόνια ξεπέρασαν το 82,7% και από 1,33 ευρώ που ήταν το 1998 σήμερα πληρώνουν 2,43% ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Γι' αυτό είναι αναγκαίο να αλλάξουν οι συσχετισμοί στο Δήμο Θεσσαλονίκης ώστε να μπει σε εφαρμογή μια άλλη πολιτική σε όφελος των λαϊκών στρωμάτων.

Εκφράστηκε ως κοινή διαπίστωση ότι η ακρίβεια δεν αντιμετωπίζεται με τα «παρατηρητήρια τιμών» και τις «τηλεοπτικές εκστρατείες» του υπουργού. Απαιτείται - όπως αναφέρει στο κάλεσμά της η παράταξη «Θεσσαλονίκη Τώρα» - ενωμένος και συντονισμένος αγώνας για αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, για να μην περάσουν οι νέες αυξήσεις στην έμμεση φορολογία, να παγώσουν τα δημοτικά τέλη και σε μια πορεία να καταργηθούν, να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις της ΕΥΑΘ, της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, των πετρελαίων.

Οι περιοδείες θα συνεχιστούν σήμερα στη λαϊκή αγορά της Περρεβού στην Ανω Τούμπα και αύριο στη λαϊκή αγορά του γηπέδου του ΠΑΟΚ. Ενώ παράλληλα θα κλιμακωθεί αντίστοιχη δράση με πρωτοβουλία των μελών της παράταξης σε όλα τα Διαμερίσματα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
«Δεν πάει άλλο»

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο κατά της ακρίβειας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, πραγματοποιούν, αύριο, Μ. Τετάρτη, στις 10 το πρωί, οι συνταξιούχοι του Πειραιά στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, μετά από κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Συνταξιουχικών Σωματείων Πειραιά και γύρω Δήμων Ξηράς και Θάλασσας.

Οπως καταγγέλλει η επιτροπή στο κάλεσμά της, ο τρελός χορός των ανατιμήσεων συνεχίζεται καθημερινά και οι συνταξιούχοι «γινόμαστε μάρτυρες τραγικών γεγονότων. Η φτώχεια, που εξανεμίζει και το τελευταίο λεπτό της σύνταξής μας, αναγκάζει πολλούς να στρέφονται στους άδειους πάγκους των λαϊκών αγορών και άλλους να ανοίγουν το τεφτεράκι, όπως πριν από 50 χρόνια».

Η επιτροπή απευθύνει κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην αυριανή κινητοποίηση και υπογραμμίζει: «Ολοι στη συγκέντρωση για να βροντοφωνάξουμε ότι δεν πάει άλλο. Φτάνει πια. Οχι 365 μέρες νηστεία αναγκαστική. Θέλουμε να ζήσουμε. Δώστε πίσω τα κλεμμένα».

Οι συνταξιούχοι, μεταξύ άλλων, διεκδικούν «πάγωμα» των τιμών πλατιάς κατανάλωσης. Κατώτερη σύνταξη 960 ευρώ. Δημόσια δωρεάν υγεία. 15.000 ευρώ αφορολόγητο εισόδημα. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, τόσο της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ.

Το ωράριο των καταστημάτων

Σήμερα Μ. Τρίτη μέχρι και τη Μ. Πέμπτη τα εμπορικά θα λειτουργούν 9.00 π.μ. - 9.00 μ.μ. Τη Μ. Παρασκευή θα λειτουργήσουν 1.00 μ.μ. - 7.00 μ.μ. και το Μ. Σάββατο 9.00 π.μ. - 3.00 μ.μ. Τα σούπερ μάρκετ μέχρι και τη Μ. Πέμπτη θα λειτουργήσουν 8.00 π.μ. - 9.00 μ.μ., τη Μ. Παρασκευή 1.00 μ.μ. - 8.00 μ.μ. και το Μ. Σάββατο 8.00 π.μ. - 6.00 μ.μ.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εγκρίνουν τη νέα τιμολογιακή πολιτική φαρμάκων

Πλήρη συμφωνία με την κυβέρνηση, όσον αφορά στα προσχήματα για την εφαρμογή της νέας πολιτικής τιμολόγησης φαρμάκου, μιας πολιτικής που θα οδηγήσει σε αυξήσεις τιμών, φαίνεται να εκφράζει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), κάνοντας λόγο, μεταξύ άλλων, για «διατήρηση στην αγορά όλων των καταξιωμένων σκευασμάτων, αύξηση εγχώριας παραγωγής». Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε χτες ο ΣΦΕΕ, ζητάει περισσότερες «διευκρινίσεις», κυρίως σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση των τιμών των κυκλοφορούντων φαρμάκων και εμφανίζεται ικανοποιημένος από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τον τρόπο πληρωμής των φαρμάκων από τα ασφαλιστικά ταμεία. Στο «διά ταύτα», ο ΣΦΕΕ επιφυλάσσεται να εκφράσει πιο συγκεκριμένες θέσεις, μετά τη συνάντησή του με τους αρμόδιους υπουργούς, «ώστε να λάβει τις απαραίτητες διευκρινίσεις».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ