ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Απρίλη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΕΤΟΧΟΣ»
Αιτιολογημένη ... πάσα από την Κομισιόν

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (της ανταποκρίτριάς μας

Αλεξάνδρας ΦΩΤΑΚΗ).-

Αρχισαν ήδη να «τρέχουν» οι ημερομηνίες για την τύχη του «βασικού μετόχου» από την Κομισιόν, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, στην αυριανή συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων, θα προχωρήσει στην αποστολή αιτιολογημένη γνώμης, άνευ περαιτέρω συζητήσεων...

Η ελληνική κυβέρνηση, με τη σειρά της, συνεχίζει να διαπραγματεύεται με το Διευθυντήριο των Βρυξελλών τον τελικό νόμο και ετοιμάζεται για το συμβιβασμό, είτε εθελοντικό, είτε υποχρεωτικό, μέσω του δικαστηρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κείμενο της αιτιολογημένης γνώμης πέρασε από μύρια κύματα, για να πάρει την τελική του μορφή, μετά και την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να αναθέσει την υπόθεση σε διεθνές δικηγορικό γραφείο! Τελικά, συμφώνησαν στην Επιτροπή, το κείμενο της αιτιολογημένης γνώμης να μην περιέχει μομφή για το ελληνικό Σύνταγμα, αλλά να αναφέρεται μόνο στο συγκεκριμένο νόμο, αφήνοντας στην Ελλάδα περιθώριο 21 ημερών, για «να συμμορφωθεί» με τις κοινοτικές επιταγές. Για την παραπάνω θέση της Επιτροπής, άρχισαν, ήδη, να θριαμβολογούν στην ελληνική κυβέρνηση. Ηδη, χθες το βράδυ, σε τηλεοπτικό παράθυρο, ο υπουργός Υγείας Ν. Κακλαμάνης εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι Βρυξέλλες ανέκρουσαν πρύμναν!

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν δίνει στην Ελλάδα τις εξής εναλλακτικές, προκειμένου να σταματήσει η διαδικασία και να μη φτάσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ξεκινώντας από την ανάκληση των δύο νόμων - τόσο αυτού της ΝΔ, όσο και του προγενέστερου του ΠΑΣΟΚ. Η δεύτερη εναλλακτική αφορά στην αναστολή των δύο νόμων, ενώ ως τρίτη λύση παρουσιάζεται η δημιουργία ενός τρίτου νόμου, με βάση το κοινοτικό Δίκαιο...

Η ελληνική πλευρά, επιδεικνύοντας σαφή σημάδια συμβιβασμού και καλής θέλησης, ζήτησε από την ΕΕ να υποδείξει επακριβώς τις αλλαγές που θα την ικανοποιήσουν, ενώ η Κομισιόν φέρεται να απαντά «ελάτε να το συζητήσουμε»...

Η ελληνική κυβέρνηση έχει διορία τριών βδομάδων, για να προσαρμοστεί, διαμορφώνοντας ένα νόμο που να μοιράζει την πίτα χωρίς να δημιουργεί αισθήματα εύνοιας για τα «δικά της παιδιά» και θριαμβολογώντας για την επιτυχία, με την οποία ...υπερασπίστηκε το ελληνικό Σύνταγμα!

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΕΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΕΕ
Προσπάθεια για διατήρηση «ευαίσθητων ισορροπιών»

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ (Της ανταποκρίτριάς μας).-

Πραγματοποιείται σήμερα στο Λουξεμβούργο το Συμβούλιο Σύνδεσης της ΕΕ με την Τουρκία, με την κοινή θέση των «25» να προσπαθεί να διατηρήσει «ευαίσθητες ισορροπίες», μεταξύ των οικονομικών και γεωπολιτικών συμφερόντων της Κοινότητας και των τακτικών της Αγκυρας, που δυσαρεστούν τους Ευρωπαίους. Το κείμενο αναμένεται να προκαλέσει την αντίδραση της Αγκυρας, καθώς αναφέρεται, τόσο στην εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Τουρκία, όσο και στις σχέσεις της «με τις γείτονες χώρες».

Η κοινή θέση, την οποία η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να «πουλήσει» ως προσπάθεια προάσπισης των συμφερόντων της Κύπρου και της Ελλάδας, έναντι της Τουρκίας, στην πραγματικότητα, δεν είναι τίποτα άλλο από μία τυπική υπογραφή, που δεν υποχρεώνει την Αγκυρα να κάνει οποιοδήποτε βήμα δεν την ευχαριστεί. Επιπλέον και στο παρόν κείμενο, έχουν απαλειφθεί, όσον αφορά το ζήτημα της Κύπρου, το θέμα της παράνομης εισβολής και κατοχής του βόρειου τμήματος του νησιού...

Η κοινή θέση των «25», για τη Σύνδεση της Τουρκίας με την ΕΕ, κάνει λόγο για υπογραφή και εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας, που αφορά στην τελωνειακή σύνδεσή της με όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ - το οποίο, ωστόσο, δεν προϋποθέτει διπλωματική αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας - χωρίς να ορίζει ημερομηνία. Ακόμα, κάνει αναφορά στην ανάγκη ομαλοποίησης των διμερών σχέσεων της Αγκυρας με τα κράτη - μέλη, εννοώντας - και όχι αναφέροντας - την Κύπρο και ζητά να άρει τους περιορισμούς και τα εμπόδια που προβάλλει, όσον αφορά τις εμπορικές της σχέσεις με όλα τα κράτη - μέλη...

Επίσης, οι «25» κάνουν λόγο για την ανάγκη εφαρμογής των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Γίνεται ακόμα αναφορά στην ανάγκη επιβολής της πολιτικής εξουσίας της Τουρκίας έναντι της στρατιωτικής και της επιταγής να αντιμετωπίσει η Αγκυρα κάθε πηγή έντασης με τις γείτονες χώρες, αποφεύγοντας κάθε πράξη που θα μπορούσε να επιφέρει ένταση, αναγνωρίζοντας παράλληλα τα προβλήματα των μη μουσουλμανικών κοινοτήτων.

Κατά τη διάρκεια του χθεσινού Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο, οι 25 υπουργοί Εξωτερικών υπέγραψαν τη Συμφωνία ένταξης της Βουλγαρίας και της Τουρκίας στην ΕΕ, ενώ τους απασχόλησαν η πολιτική της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, το θέμα το Κοσσυφοπεδίου και του ονόματος της ΠΓΔΜ, καθώς και οι δημοσιονομικές προοπτικές, όπου η ελληνική κυβέρνηση υποστήριξε για ακόμα μία φορά τις θέσεις της Κομισιόν.

Στα συμπεράσματα του Συμβουλίου συμπεριλήφθηκε παράγραφος, σύμφωνα με την οποία το Συμβούλιο υποστηρίζει την πρόταση του απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ και ενθαρρύνει την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ να βρουν μία λύση, σύμφωνη με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

ΠΑΣΟΚ
«Ανειλικρινής» και «αναξιόπιστη» η κυβέρνηση

Στις «κακές πολιτικές» της κυβέρνησης, την «έλλειψη ειλικρίνειας» και «αναξιοπιστίας», απέδωσε ο Ν. Αθανασάκης το «αδιέξοδο», όπως το χαρακτήρισε, στο οποίο έχει περιέλθει η κυβέρνηση.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, σχολιάζοντας τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στην εφημερίδα «Η Καθημερινή», εξέφρασε ουσιαστικά την πλήρη συμφωνία του κόμματός του με το περιεχόμενο των αντιλαϊκών διαρθρωτικών αλλαγών που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, ότι θα προωθήσει η κυβέρνησή του και περιόρισε την κριτική του στη διατύπωση ότι αυτές «θα προωθηθούν σε λάθος κατεύθυνση και με το χειρότερο τρόπο».

Ο ίδιος αναφερόμενος στη δήλωση του Κ. Καραμανλή ότι δε θα ληφθούν νέα αντιλαϊκά μέτρα, ανέφερε ότι «έχει την ίδια μηδενική αξιοπιστία με τις αντίστοιχες δηλώσεις του πρωθυπουργού και των υπουργών του μέχρι λίγο καιρό πριν, τις οποίες ακολούθησε η κοινωνικά άδικη γενική αύξηση των έμμεσων φόρων».

Ο Ν. Αθανασάκης δήλωσε ότι «δεκατρείς μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας, ο κ. Καραμανλής επαναλαμβάνει υποσχέσεις και εξαγγελίες», οι οποίες, όπως πρόσθεσε, «διαψεύδονται από την έλλειψη ειλικρίνειας, την ασυνέπεια, την αναξιοπιστία και τις λανθασμένες και αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης της ΝΔ».

Την ίδια στιγμή λοιπόν που στο ΠΑΣΟΚ προσφέρουν συναίνεση στην προώθηση κάθε αντιλαϊκής πολιτικής και ασκούν αντιπολίτευση σε τριτεύοντα θέματα, επικεντρώνοντας τα «πυρά» τους στις διαχειριστικές ικανότητες της κυβέρνησης, η Χαριλάου Τρικούπη για αμέσως μετά το Πάσχα, προετοιμάζει εξορμήσεις στελεχών της στην επαρχία. Πολλές περιοδείες θα πραγματοποιήσει και ο Γ. Παπανδρέου σε μια προσπάθεια με τις συχνές εμφανίσεις του να οξύνει τους τόνους της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, προκειμένου το ΠΑΣΟΚ να καρπωθεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια, αλλά κυρίως να «τσιμπήσει» μερίδιο από αυτή, αφού οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τα ποσοστά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθηλωμένα.

Παιχνίδια στις πλάτες των πολιτικών προσφύγων

Στις πλάτες των πολιτικών προσφύγων και των απογόνων τους, που βρίσκονται στην ΠΓΔΜ, αλλά και των χιλιάδων άλλων πολιτών της γειτονικής χώρας, παίζει η Ελλάδα το διπλωματικό της παιχνίδι, ειδικά μετά την πρόταση Νίμιτς.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει «παγώσει» τη διαδικασία έκδοσης βίζας σε όσους πρόσφυγες έχουν υποβάλει σχετική αίτηση, προκειμένου τις μέρες του Πάσχα να βρεθούν κοντά στους συγγενείς τους στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αιτήσεις παραπέμπονται για εξέταση το Σεπτέμβρη ή και τον Οκτώβρη. Η πολιτική αποκλεισμού που εφαρμόζεται επί δεκαετίες, με ελάχιστες αιτήσεις για έκδοση βίζας να ικανοποιούνται κάθε χρόνο, τώρα, ειδικά μετά την πρόταση Νίμιτς για την ονομασία της ΠΓΔΜ, γενικεύτηκε. Και, όπως φαίνεται, εφαρμόζεται ανεξαίρετα στους πρόσφυγες και τους άλλους πολίτες της ΠΓΔΜ, που θέλουν να επισκεφθούν τη χώρα μας.

Στο μεταξύ και το οικονομικό κόστος για την έκδοση βίζας είναι δυσβάσταχτο για τα εισοδήματά τους. Για κάθε αίτηση που υποβάλλουν προκειμένου να τους δοθεί βίζα, καταβάλλουν 35 ευρώ. Πολλοί υποβάλλουν 2 και 3 φορές το χρόνο τέτοιες αιτήσεις, οι οποίες, στην πλειοψηφία τους, απορρίπτονται. Και, φυσικά, ούτε λόγος για επιστροφή των χρημάτων τους.

Η πρακτική έντασης του αποκλεισμού, που υιοθέτησε η ελληνική κυβέρνηση τις τελευταίες μέρες, «χρησιμοποιείται ως μορφή πίεσης ενόψει των διπλωματικών εμπλοκών», σύμφωνα με όσα δηλώνονται ανεπίσημα από πηγές του ΥΠΕΞ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ