ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Απρίλη 2005
Σελ. /28
ΥΓΕΙΑ
Σκέτη κοροϊδία...

Ως ...πασχαλινό μποναμά παρουσίασε χτες, Μεγάλη Πέμπτη, η διοίκηση του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) την έναρξη των διαδικασιών για την υλοποίηση προγραμμάτων επιδότησης 2.796 θέσεων εργασίας και νέων ελεύθερων επαγγελματιών για άτομα με αναπηρίες (ΑμΕΑ), απεξαρτημένους, αποφυλακισμένους και νεαρούς παραβατικούς. Η επιδότηση θέσεων εργασίας αφορά θέσεις πλήρους και μερικής απασχόλησης για τρία χρόνια, αλλά και επιδότηση για απασχόληση, όπου ο εργοδότης υποχρεούται να απασχολήσει το άτομο τέσσερις μήνες το κατώτερο έως εννέα μήνες το ανώτερο.

Τα προγράμματα αυτά, επιδοτούν με λεφτά των εργαζομένων τις επιχειρήσεις - που εξασφαλίζουν τζάμπα εργαζόμενους-, έχουν ημερομηνία λήξης και δεν κάνουν τίποτα άλλο, παρά να ανακυκλώνουν την ανεργία.

Η κυβέρνηση, με τις ιδιωτικοποιήσεις του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, τη συρρίκνωση της πρωτογενούς παραγωγής, την προώθηση νέων μορφών απασχόλησης (ελαστικών, άτυπων κλπ.), την ενίσχυση της ελεύθερης αγοράς, σπρώχνει στο περιθώριο και στην ανεργία τους ανάπηρους και τις άλλες ευάλωτες κατηγορίες του πληθυσμού. Και έρχεται στη συνέχεια, να εμφανιστεί ότι τους ευεργετεί, πασχαλιάτικα, με 2.796 θέσεις εργασίας, όταν για παράδειγμα στους ανάπηρους ικανούς προς εργασία η ανεργία ξεπερνάει το 85%.

Μετά από αυτά, ο ΟΑΕΔ πληροφορεί τους ενδιαφερόμενους ότι μπορούν από σήμερα Μεγάλη Παρασκευή (!) να ενημερώνονται από τις υπηρεσίες του Οργανισμού και από τη σχετική τηλεφωνική γραμμή.


ΠΑΝΙΚΑΡΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Απολύουν το μοναδικό χειρουργό

Επειδή διαμαρτυρήθηκε για τις τεράστιες ελλείψεις!

Το «μαστίγιο» του αυταρχισμού απέναντι στους γιατρούς και εργαζόμενους μεταχειρίζεται η διοίκηση του Πανικάριου Νοσοκομείου, επιχειρώντας να συγκαλύψει τις επικίνδυνες συνθήκες που δημιουργούνται καθημερινά στο νοσοκομείο, εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό και εξοπλισμό.

Την περασμένη Τρίτη το χειρουργείο του νοσοκομείου τέθηκε εκτός λειτουργίας, επειδή χάλασε ο καπνογράφος του μόνιτορ, με αποτέλεσμα να μη χειρουργηθεί σοβαρό περιστατικό που είχε προγραμματιστεί για χειρουργείο και να μην μπορεί πλέον να αντιμετωπιστεί χειρουργικά οποιοσδήποτε νησιώτης βρεθεί σε έκτακτη ανάγκη. Και μετά από αυτά, το Συμβούλιο Διοίκησης (ΣΔ) του νοσοκομείου, με εισήγηση του διοικητή Π. Νικολακάκου ζητάει από το υπουργείο Υγείας την απόλυση του επικουρικού γιατρού, που είναι ο μοναδικός χειρουργός του νοσοκομείου!

Οπως επισημαίνει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων, ως αφορμή προβάλλεται η συμπεριφορά του χειρουργού απέναντι στο διοικητή. «Ξεχνάνε όμως να πούνε τι πυροδότησε αυτή τη συμπεριφορά. Οτι η ελλιπής ιατροτεχνολογική υποστήριξη του χειρουργείου θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών. Οτι το χειρουργείο στο Πανικάριο Νοσοκομείο έκλεισε λόγω ελλείψεων εξοπλισμού, όπως παλιότερα έκλεινε από έλλειψη χειρουργού και αναισθησιολόγου», αναφέρει ο Σύλλογος.

«Η διοίκηση αρνήθηκε να πάρει μέτρα, αλλά και τις ευθύνες της που προέκυψαν από τη ματαίωση χειρουργικής επέμβασης σοβαρού και επείγοντος περιστατικού», τονίζει. Και υπογραμμίζει ότι «ο διοικητής με τη συναίνεση των μελών του ΣΔ και με τις πλάτες της κυβερνητικής πολιτικής, που θέλει τους γιατρούς αλλά και το υπόλοιπο προσωπικό των νοσοκομείων να "κουκουλώνουν" καταστάσεις, να δουλεύουν με "πατέντες", να φέρνουν έσοδα στην επιχείρηση, στέλνει μήνυμα στους εργαζόμενους να μην αντιστέκονται».

Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου πραγματοποίησαν χτες συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία στον Αγιο Κήρυκο, απαιτώντας ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου και την ακύρωση της απόφασης για την απόλυση του γιατρού. Κάλεσαν ακόμα τους κατοίκους να απαντήσουν με κλιμάκωση των αγώνων για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, πλήρως χρηματοδοτούμενο από το κράτος και τους εργοδότες, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.

Παράσταση διαμαρτυρίας στο διοικητή πραγματοποίησαν χτες και εκπρόσωποι της Επιτροπής Αγώνα για την Υγεία στην Ικαρία και τους Φούρνους.


Γ. ΤΟΥΣΣΑΣ
Η Υγεία δεν είναι εμπόρευμα

Το ΚΚΕ καταψήφισε στο Ευρωκοινοβούλιο την έκθεση Cabrnoch, η οποία προβλέπει την πλήρη παράδοση της Υγείας στο μεγάλο κεφάλαιο

Κυβέρνηση και ΕΕ προωθούν την πλήρη παράδοση της Υγείας στο μεγάλο κεφάλαιο και καθιστούν αναγκαία και επιβεβλημένη τη λαϊκή αντίδραση
Κυβέρνηση και ΕΕ προωθούν την πλήρη παράδοση της Υγείας στο μεγάλο κεφάλαιο και καθιστούν αναγκαία και επιβεβλημένη τη λαϊκή αντίδραση
Την ανάγκη για ισότιμη, δωρεάν παροχή υγειονομικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας σε όλους αποκλειστικά από το κράτος, τόνισε ο Γιώργος Τούσσας, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, με παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της συζήτησης της έκθεσης Cabrnoch σχετικά με τον «εκσυγχρονισμό της κοινωνικής προστασίας για την ανάπτυξη ποιοτικής υγειονομικής περίθαλψης», στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες. H συζήτηση αφορούσε στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Υγεία, η οποία στο πλαίσιο των γενικότερων αντιλαϊκών αποφάσεων που πάρθηκαν και στο πρόσφατο Εαρινό Συμβούλιο, προωθεί, μεταξύ άλλων, την παραπέρα εμπορευματοποίηση της Υγείας προς όφελος του επιχειρηματικού κεφαλαίου και τη μετακύληση του κόστους για την περίθαλψη ακόμα περισσότερο στους εργαζόμενους και στις λαϊκές οικογένειες.

«Το ΚΚΕ καταψηφίζει την έκθεση με τον ψευδεπίγραφο τίτλο "εκσυγχρονισμός της κοινωνικής προστασίας για την ανάπτυξη ποιοτικής υγειονομικής περίθαλψης" γιατί περιλαμβάνει αντιδραστικές εκτιμήσεις και στόχους για την παραπέρα προώθηση της εμπορευματοποίησης της Υγείας, τη γιγάντωση των ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων που ελέγχουν τους τομείς παροχής υγειονομικής περίθαλψης και την παραγωγή φαρμάκου για την αύξηση των κερδών τους, με οδυνηρές συνέπειες για τη δημόσια Υγεία και την αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος», επισήμανε ο Γ. Τούσσας.

«Ο ασθενής είναι πελάτης! Είναι ανύπαρκτη η προληπτική ιατρική και υποτυπώδεις οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλιάς. Σε ετήσια βάση το 40% των παρεχόμενων υγειονομικών υπηρεσιών καλύπτεται από το εισόδημα των εργαζομένων. Η Υγεία εντάσσεται όλο και περισσότερο στη γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, η οποία εξειδικεύτηκε με τις πρόσφατες αποφάσεις της Εαρινής Συνόδου Κορυφής. Εξατομικεύεται η ευθύνη της προστασίας της υγείας και απελευθερώνεται πλήρως η αγορά υγειονομικών υπηρεσιών, ακολουθώντας τις σαρωτικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και στην Κοινωνική Ασφάλιση, όπως στην οργάνωση του χρόνου εργασίας, την αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωση των συντάξεων, κ.ά.», τόνισε.

«Αντιλαϊκή πολιτική -συνέχισε - με κίνητρο την ανταγωνιστικότητα, δηλαδή την αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων, και προστασία της δημόσιας και ατομικής υγείας είναι έννοιες εκ διαμέτρου αντίθετες. Με δεδομένη την επιχειρηματική δράση στους τομείς της Ασφάλισης, της Υγείας, της Πρόνοιας, του φαρμάκου και της βιοϊατρικής τεχνολογίας δεν μπορεί να υπάρξει προστασία της υγείας των εργαζομένων, των γυναικών, των αναπήρων, των ηλικιωμένων, των μεταναστών, των λαϊκών οικογενειών».

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ξεκαθάρισε ότι «η Υγεία δεν πρέπει να είναι εμπόρευμα. Πρέπει να παρέχεται ισότιμα και δωρεάν σε υψηλή ποιότητα σε όλους τους ανθρώπους αποκλειστικά από το κράτος. Οι τομείς του φαρμάκου και της βιοϊατρικής τεχνολογίας, παραγωγή και εμπορία, πρέπει να ανήκουν στο κράτος και να λειτουργούν με κοινωνικό έλεγχο. Πρέπει να απαγορευτεί η επιχειρηματική δράση στο χώρο της Υγείας, της Πρόνοιας, του φαρμάκου και της βιοϊατρικής τεχνολογίας. Γιατί όσο αυτοί οι ευαίσθητοι τομείς είναι στα χέρια των πολυεθνικών, όχι μόνο δεν μπορεί να προστατευτεί η υγεία των εργαζομένων, αλλά εγκυμονούνται τεράστιοι κίνδυνοι συνολικά για την ανθρωπότητα».

Και κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι «το ΚΚΕ συμβάλλει με άλλα Κομμουνιστικά - Εργατικά Κόμματα και οργανώσεις να συντονίσουν τις δυνάμεις τους για να αναπτυχθεί κίνημα για την προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλιάς, τη δημόσια Υγεία, για ριζικές αλλαγές, τη λαϊκή ευημερία».


ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ»
Τραυματιοφορείς πολλαπλών καθηκόντων...

Εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό

Να εξαναγκάσει τους τραυματιοφορείς του νοσοκομείου να εργάζονται ακόμα και ως σαβανωτές(!) επιχειρεί η διοίκηση του Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς «Οι Αγιοι Ανάργυροι», όπως καταγγέλλει με σχετική ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου.

«Ο διοικητής του νοσοκομείου απειλεί να αποσπάσει τον τραυματιοφορέα Γιακέτα Περικλή να εφαρμόσει παράνομες εντολές της διευθύνουσας. Εάν πραγματικά υπάρχουν ανάγκες στα άλλα νοσοκομεία να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και όχι η αποδυνάμωση αυτών που λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας. Πρώτο μέλημα της διοίκησης και των διευθύνσεων είναι να δουν πρώτα τις ανάγκες στον δικό τους χώρο που σήμερα υπολειτουργεί», αναφέρει ο σύλλογος.

«Οι εργαζόμενοι δεν είναι υποχρεωμένοι να ασκούν καθήκοντα άλλα από αυτά για τα οποία έχουν προσληφθεί. Δηλαδή οι τραυματιοφορείς να κάνουν τους σαβανωτές-νοσοκόμους, εργάτες γενικών καθηκόντων και πιθανόν αύριο ως νοσηλευτές. Οι εργαζόμενοι ασκούν σωστά τα καθήκοντα για τα οποία έχουν προσληφθεί», επισημαίνει ο σύλλογος και απαιτεί να σταματήσουν άμεσα οι διώξεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ