ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Μάη 2005
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
«Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο πεθαίνει»

Τραγική είναι η σημερινή κατάσταση στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, όπως καταγγέλλει η ΕΠΣΜ

Κ.ΛΕΠΙΔΗΣ

Τραγική είναι η σημερινή κατάσταση στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, όπως καταγγέλλει η ΕΠΣΜ
Να αναλάβει τις ευθύνες της, γιατί «το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο πεθαίνει», καλεί την ΕΠΟ, με επιστολή-κραυγή αφύπνισης, που εξέδωσε χτες (κοινοποιώντας τη και στους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες), η Ενωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας (ΕΠΣΜ). Μία από τις μεγαλύτερες ενώσεις στη χώρα (ξανά)κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, με αφορμή τον εξαναγκασμό των εργαζομένων της σε επίσχεση εργασίας. Και απαιτεί από την υπερκείμενη αρχή να ασχοληθεί πραγματικά και όχι συνθηματολογικά με τα τεράστια και συσσωρευμένα προβλήματα του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου. Σημειώνεται ότι η επίσχεση ξεκίνησε χτες, ενώ από προχτές είχε ξεκινήσει στη Χαλκιδική.

Στην επιστολή - προς τη διοίκηση της Ομοσπονδίας και στον πρόεδρό της, Β. Γκαγκάτση - που υπογράφουν ο πρόεδρος, Ε. Γραμμένος, και ο γγ, Κ. Λεβέντης, αναφέρεται: «Τους τελευταίους μήνες γινόμαστε και πάλι μάρτυρες μιας ζοφερής πραγματικότητας, που όμως τούτη τη φορά αγγίζει τα όρια της απελπισίας. Είναι γνωστό το οικονομικό πρόβλημα που ταλανίζει το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Αυτό που αυτάρεσκα το προσφωνούμε με εκφράσεις "αιμοδότης", "δεξαμενή ταλέντων" και άλλες παρόμοιες φιλοφρονήσεις. Αυτό το ποδόσφαιρο, όμως, κρυμμένο στη σκιά του επαγγελματικού και της Εθνικής ομάδας, ξεψυχά, μόνο και αβοήθητο.

Οι Ενώσεις, πλέον, δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε στοιχειώδεις καθημερινές ανάγκες τους. Οι υπάλληλοί τους απλήρωτοι επί μήνες (ήδη ασκούν το νόμιμο δικαίωμά τους για επίσχεση εργασίας και έπεται συνέχεια). Οι γιατροί των αγώνων, οι παρατηρητές, οι προπονητές, επίσης απλήρωτοι επί μήνες. Οι κοινωφελείς οργανισμοί (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΑΘ) και οι προμηθευτές, ο μόνιμος εφιάλτης μας. Στις μόνιμες και καθημερινές οχλήσεις μας, η ίδια πάντα στερεότυπη απάντηση από την Ομοσπονδία: "Δεν έχουμε χρήματα"». Και συνεχίζει:

«Και όμως, κάθε χρόνο, στις Γενικές Συνελεύσεις της Ομοσπονδίας, κατατίθενται φιλόδοξοι προϋπολογισμοί, συνοδευόμενοι από πομπώδεις εκφράσεις του τύπου "αναπτυξιακός, δυναμικός ρεαλιστικός, προϋπολογισμός", που μας δημιουργούν την αίσθηση πως ζούμε στη "γη της επαγγελίας". Και ξαφνικά προσγειωνόμαστε στην οικτρή και ζοφερή πραγματικότητα. Και όλα αυτά στη χώρα των Πρωταθλητών Ευρώπης. Στη χώρα όπου το σοβαρό από το γελοίο απέχει ελάχιστα».

Στη συνέχεια, η διοίκηση της ΕΠΣΜ εκφράζει την αγανάκτησή της για τις κούφιες υποσχέσεις, την αδιαφορία, και απαιτεί πράξεις, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Κουραστήκαμε πια να ζούμε και να βιώνουμε την ατμόσφαιρα των βαρύγδουπων δηλώσεων, των υποσχέσεων χωρίς αντίκρισμα, των εκδουλεύσεων και των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων».

Τέλος, η ΕΠΣ Μακεδονίας αναφέρει: «Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, παραμελημένο και αβοήθητο, "πνίγεται" στον οικονομικό μαρασμό του. Αδύναμο να αντιδράσει και να ανακάμψει, περιμένει, πλέον, μοιρολατρικά τη θλιβερή εξόντωσή του. Συγκαλέστε άμεσα έκτακτη ΓΣ και τοποθετηθείτε υπεύθυνα, αιτιολογήστε και ενημερώστε τις ΕΠΣ για τη μη καταβολή από μέρους σας των οικονομικών επιχορηγήσεων. Η κατάσταση που επικρατεί τείνει πια να γίνει μη αναστρέψιμη. Επιτέλους, αφυπνιστείτε! Δεν υπάρχουν άλλα αποθέματα αντοχών και ανοχών. Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο πεθαίνει!».

ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΕΦΑ
Ξεκαθαρίζει ο τελικός

Οι αντίπαλοι που θα κοντραριστούν στο φετινό τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ στο «Ζοζέ Αρβαλάνδε» της Λισαβόνας θα γίνουν γνωστοί σήμερα το βράδυ, όπου διεξάγονται οι δεύτεροι ημιτελικοί της διοργάνωσης. Στη Μόσχα, η ΤΣΣΚΑ έχει το προβάδισμα απέναντι στην Πάρμα, μετά τη λευκή ισοπαλία που απέσπασε η ρωσική ομάδα στην Ιταλία. Στον άλλο ημιτελικό θα κοντραριστούν η Σπόρτιγκ Λισαβόνας και η Αλκμααρ (2-1 το πρώτο παιχνίδι).

  • Χρειάστηκε να περάσουν ακριβώς 20 χρόνια από τον Μάη του 1985, ώστε η Λίβερπουλ που τότε συμμετείχε στον τραγικό τελικό του Χέιζελ για το Κύπελλο Πρωταθλητριών να φιγουράρει ξανά σε ανάλογο παιχνίδι. Οι «κόκκινοι» μετά την επικράτησή τους με 1 - 0 (Γκαρσία 4`) επί της Τσέλσι σφράγισαν το εισιτήριο για την Κωνσταντινούπολη, όπου θα διεξαχθεί ο φετινός τελικός τους Τσάμπιονς Λιγκ στις 25 Μάη.
ΕΥΡΩΛΙΚΓΑ
Ισες ευκαιρίες

Με προορισμό τη Μόσχα και με όνειρα για μια νέα ευρωπαϊκή επιτυχία αναχώρησε χτες η αποστολή του Παναθηναϊκού για το φάιναλ φορ της Ευρωλίγκα που θα διεξαχθεί στη ρωσική πρωτεύουσα από τις 6-8 Μάη. Οι «πράσινοι» θα κληθούν να αντιμετωπίσουν στον ημιτελικό της Παρασκευής τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, που θεωρείται ένα εκ των φαβορί της διοργάνωσης. Ωστόσο, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς έστειλε το δικό του μήνυμα. «Δεν πάμε στη Μόσχα ως κομπάρσοι της Μακάμπι! Δε θα έχουμε απέναντί μας... Σούπερμαν, αλλά παίκτες σαν κι εμάς». Ο «Ζοτς» δήλωσε περήφανος για το ότι οι παίκτες του έφτασαν ως εδώ και αισιόδοξος για την προσπάθειά τους στο φάιναλ φορ. «Δε με νοιάζει αν κερδίσουμε 101-100 ή 55-54. Με νοιάζει μόνο να νικήσουμε κι αν τα καταφέρουμε, θα είμαι ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος του κόσμου. Είμαι περήφανος που φτάσαμε ως εδώ, αλλά και αισιόδοξος. Αν οι νέοι έχουν το κίνητρο που έχει ο Αλβέρτης, τότε όλα θα πάνε καλά. Μου αρέσει πάντως που όλοι θεωρούν τους αντιπάλους μας φαβορί».

ΒΟΛΕΪ
Το δεύτερο βήμα

Μπορεί το σκηνικό χτες στου Ρέντη να θύμιζε το πρώτο παιχνίδι, όμως ο Ηρακλής και πάλι, επικράτησε με 3-2 (25-18, 22-25, 25-17, 20-25, 15-17), του Ολυμπιακού κάνοντας το πιο αποφασιστικό βήμα για την κατάκτηση του φετινού πρωταθλήματος. Ο «γηραιός» τώρα χρειάζεται άλλη μια νίκη προκειμένου να πανηγυρίσει τον τίτλο ενώ το τρίτο παιχνίδι των δυο ομάδων θα γίνει το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη. Στην αντίπερα όχθη, οι «ερυθρόλευκοι» ήταν πάλι άτυχοι αφού αν και πάλεψαν στα ίσια το παιχνίδι λύγισαν στο τάι-μπρέικ. Οι αντίπαλοί τους φάνηκαν πιο ψύχραιμοι ιδιαίτερα όταν το σκορ ήταν 14-14 στο τάι-μπρέικ αφού οι γηπεδούχοι υπέπεσαν σε λάθη. Κορυφαίος του Ηρακλή στα ήταν ο Στάνλεϊ.

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ
Ο Μπριάκος στην Τούμπα

Ο Θανάσης Μπριάκος του Συνδέσμου Ηπείρου κληρώθηκε να διευθύνει το ντέρμπι της 28ης αγωνιστικής μεταξύ του ΠΑΟΚ και του Παναθηναϊκού που θα διεξαχθεί στην Τούμπα. Στα υπόλοιπα παιχνίδια οι διαιτητές είναι: ΟΦΗ - ΞΑΝΘΗ (Κάκος), ΗΡΑΚΛΗΣ - ΚΑΛΛΙΘΕΑ (Μαζαράκος), ΑΕΚ - ΙΩΝΙΚΟΣ (Βασιλείου), ΝΕΟΣ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΑΡΗΣ (Νταμπώσης), ΚΕΡΚΥΡΑ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γερμανάκος), ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ - ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ (Τσίκινης), ΑΙΓΑΛΕΩ - ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ (Τακίδης).

Ο βρώμικος ρόλος των χορηγών

Το τι ακριβώς σημαίνει εμπορευματοποίηση στον αθλητισμό καθώς και τις συνέπειές του αποκαλύπτει με ανάγλυφο τρόπο ένα περιστατικό που αφορά στα παπούτσια που θα φορούν οι διεθνείς ποδοσφαιριστές της Εθνικής Γερμανίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006.

Ο προπονητής της ομάδας, πρώην διεθνής επιθετικός Γιούργκεν Κλίνσμαν, με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Sport Bild» προειδοποίησε τους διεθνείς του ότι σε περίπτωση που δε δεχτούν να φορέσουν παπούτσια «Adidas», θα παρακολουθήσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 απ' το σπίτι τους! Διαβάστε τι ακριβώς δήλωσε: «Αν κάποιος παίκτης θέλει να διεκδικήσει νομικά το δικαίωμα να φορά τα δικά του παπούτσια, ας το πράξει. Αν δεν αποδέχεται τους όρους μας, δε θα βρίσκεται μαζί μας και θα δει τους αγώνες από την τηλεόραση».

Είναι γνωστός ο ρόλος των χορηγών στον αθλητισμό. Από την «Κόντακ» του 1896 (σ.σ. πρώτος χορηγός των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων) μέχρι την «Adidas» του 2004 με το τρικάκι των παπουτσιών του Δήμα. Μια μακρά ιστορία - όσο και βρώμικη - που έχει μετατρέψει τον αθλητισμό, με ευθύνη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, των αθλητικών Ομοσπονδιών και των κυβερνήσεων των καπιταλιστικών κρατών, σε μια βιομηχανία θεάματος. Και είναι τόσο βρώμικη αυτή η ιστορία που μπορεί πλέον ο χορηγός να αποφασίζει ότι θα αγωνίζονται μόνο αθλητές που θα φορούν τα προϊόντα του. Να αποφασίζει ποιος αθλητής θα «σπάσει» το ρεκόρ (σ.σ. με όποιον τρόπο κι αν έρθει αυτό) ανάλογα με το χορηγό που ανήκει...

ΠΟΛΟ

Μετά από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι του οποίου ο νικητής χρειάστηκε να κριθεί στη διαδικασία των πέναλτι, ο Ολυμπιακός επικράτησε με 17-16 του Εθνικού στην πρώτη μεταξύ τους αναμέτρηση. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωταθλητής αναδεικνύεται στις τρεις νίκες. Ο αγώνας ήταν ιδιαίτερα αμφίρροπος αφού τόσο η κανονική διάρκεια όσο και η παράταση τελείωσαν ισόπαλες (6-6, 8-8) ενώ και στη διαδικασία των πέναλτι επικράτησε η ίδια κατάσταση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ