ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Μάη 2005
Σελ. /28
Πλήρης δικαίωση

Παπαγεωργίου Βασίλης

Χρόνια τώρα, το ΚΚΕ και ο «Ριζοσπάστης» υπογραμμίζουν και καταγγέλλουν προς κάθε κατεύθυνση ότι η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ το 1981 -όπως και η κατοπινή πορεία παραπέρα πρόσδεσης της χώρας στην ΕΕ - συνεπάγεται τη συνεχή αλλοτρίωση θεμελιωδών κυριαρχικών δικαιωμάτων του ελληνικού λαού, προς όφελος των ευρωενωσιακών οργάνων.

Χρόνια τώρα, το ΚΚΕ και ο «Ριζοσπάστης» υπογραμμίζουν και καταγγέλλουν προς κάθε κατεύθυνση ότι ένας και μοναδικός είναι ο «ιερός κανόνας» της Συνθήκης του Μάαστριχτ, του θεμέλιου της σύγχρονης ΕΕ και του λεγόμενου ευρωσυντάγματος: Η ελευθερία (διάβαζε: ασυδοσία) κίνησης και δράσης του μεγάλου κεφαλαίου.

Χρειάζεται τώρα να σημειώσουμε ότι οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το νόμο περί «βασικού μετόχου» και, ιδιαίτερα, η «αιτιολογημένη γνώμη» της Κομισιόν δικαιώνουν απολύτως τις προειδοποιήσεις και τις καταγγελίες του ΚΚΕ; Χρειάζεται να σημειώσουμε ότι μένουν έκθετοι όλοι όσοι υποστήριζαν τα αντίθετα, είτε επειδή έλεγαν συνειδητά ψέματα, είτε επειδή είχαν αυταπάτες;

Δε νομίζουμε. Ολ' αυτά έχουν γίνει περισσότερο κι από φανερά σε όλους όσοι διαβάζουν με στοιχειωδώς καθαρό μυαλό την επίσημη επιστολή της Κομισιόν στην κυβέρνηση. Χρειάζεται, όμως, να τονίσουμε πόσο δίκιο έχει το ΚΚΕ όταν φωνάζει για ενιαίο και διπλό «όχι», τόσο στο λεγόμενο ευρωσύνταγμα, όσο και στην ΕΕ. Οταν θεωρεί τον αγώνα κατά της ευρωένωσης συστατικό και αναντικατάστατο στοιχείο της γενικότερης πάλης για μια άλλη, ωφέλιμη για το λαό, πορεία της χώρας.

Και ιδιωτικά Πανεπιστήμια

Και για να μη μείνει η παραμικρή αμφιβολία, διαβάστε τι λέει η επιστολή της Κομισιόν, ακόμη και για τομείς, όπως η Παιδεία και η Εθνική Ασφάλεια, για τους οποίους δεν υπάρχουν «κοινές πολιτικές» και τα κράτη - μέλη υποτίθεται πως έχουν το δικαίωμα διαμόρφωσης εθνικής πολιτικής: «Επιπλέον, θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι ακόμη και στο πλαίσιο εθνικών ρυθμίσεως που έχουν ως σκοπό την οργάνωση της ανώτατης εκπαίδευσης, το ΔΕΚ (σ.σ.: Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων) έκρινε ότι, εφόσον οι ρυθμίσεις αυτές περιορίζουν θεμελιώδεις κοινοτικές ελευθερίες, υπάγονται στον έλεγχο του πρωτογενούς κοινοτικού Δικαίου και, ιδίως, στον έλεγχο της τήρησης της αρχής της αναλογικότητας (βλέπε C-153/02, Valentina Neri). Η ίδια λογική είχε ακολουθηθεί από το ΔΕΚ ακόμη και για ζητήματα που άπτονται της εθνικής και στρατιωτικής ασφάλειας, τομείς που συνδέονται ακόμη πιο στενά με το σκληρό πυρήνα της λειτουργίας του κράτους από ό,τι συνδέονται τα ΜΜΕ ή οι οικονομικές κρατικές δραστηριότητες».

Με άλλα λόγια, εμμέσως πλην σαφώς, «ανοίγει» και το θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Τι κι αν το Ελληνικό Σύνταγμα είναι σαφώς αντίθετο. Το θέμα βρίσκεται στις «θεμελιώδεις κοινοτικές ελευθερίες» και, ιδιαίτερα, στην ελευθερία δράσης του κεφαλαίου και ακόμη περισσότερο στην «τήρηση της αρχής της αναλογικότητας». Επομένως, τα πράγματα είναι ολοκάθαρα...

Ενώσεις Αγροτικών... Συμβουλών

Ενα ακόμη «συμβουλευτικό όργανο» και, μάλιστα, για κάθε αγροτοκτηνοτροφικό προϊόν, σκοπεύει να συστήσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Το νέο «όργανο» θα ονομάζεται «Ολομέλεια Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών», θα συμμετέχουν σ' αυτό οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) από τις περιοχές που παράγουν ομοειδή προϊόντα και θα καταθέτει κατά τακτά χρονικά διαστήματα προτάσεις για την άσκηση της πολιτικής και της διαχείρισης για το κάθε προϊόν. Με άλλα λόγια, θα καλείται να νομιμοποιήσει στα μάτια των αγροτών την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης και, ταυτόχρονα, θα παίζει το ρόλο του σάκου του μποξ για τις δίκαιες και αναπόφευκτες αντιδράσεις των αγροτών. Αλλωστε, οι αγρότες έχουν ήδη πάρει μια πρώτη γεύση του νέου μέτρου, με τις αποφάσεις των σχετικών, φετινών συσκέψεων για το βαμβάκι, τις συνέπειες των οποίων ήδη φορτώθηκαν οι βαμβακοπαραγωγοί. Με άλλα λόγια, στο εξής οι μικρομεσαίοι αγρότες θα έχουν να κάνουν με συμβουλές συνεταιριστών σαν τον Κοκκινούλη και με αποφάσεις υπουργών σαν τον Μπασιάκο...

Αντιπολιτεύονται... εαυτούς!

Εχει ο καιρός γυρίσματα! Αντιπολίτευση στην πολιτική που οι ίδιοι εφάρμοσαν επί χρόνια για τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, αναγκάζονται να κάνουν τώρα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ετσι,... εγκαλούν την κυβέρνηση, ότι με την πολιτική υπερχρέωσης των συγκοινωνιακών φορέων, μέσω δανεισμού με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, ανοίγει «το σίγουρο δρόμο για την απαξίωση και τελικά την ιδιωτικοποίηση των συγκοινωνιακών φιλέτων του Λεκανοπεδίου».

Να ξεχνούν άραγε τα στελέχη αυτά ότι την ίδια κι απαράλλακτη πολιτική του αδιέξοδου δανεισμού, που «φόρτωσε» με ελλείμματα τους συγκοινωνιακούς φορείς, ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ; Να ξεχνούν άραγε ότι επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ ψηφίστηκαν οι νόμοι που άνοιξαν διάπλατα το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών;

Προφανώς και δεν ξεχνούν. Απλώς, υποτιμούν προκλητικά τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού. Κύριοι του ΠΑΣΟΚ αντιπολίτευση σημαίνει εναντίωση σε ορισμένη πολιτική. Εναντίωση στην πολιτική που εσείς εφαρμόσατε, κατά την πιο επιεική ερμηνεία, σημαίνει υποκρισία και απόπειρα εξαπάτησης των εργαζομένων και της κοινής γνώμης.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ολοι στην ΑΠΕΡΓΙΑ!

Στις 11 ΜΑΗ τιμούμε την εργατική Πρωτομαγιά με μαζική, μαχητική συμμετοχή στην ΑΠΕΡΓΙΑ και στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλη την Ελλάδα.

Ολοι!!! Εργάτες και εργάτριες, εργατοϋπάλληλοι στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα.

Να νεκρώσουν οι χώροι δουλιάς.

Ολοι στην ΑΠΕΡΓΙΑ.

Για να δείξει η εργατική τάξη τη δύναμή της ενάντια στους εκμεταλλευτές.

Ενάντια στο κεφάλαιο, στην αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στους μονόδρομους της πλουτοκρατίας.

Να δώσει αποφασιστική απάντηση στην ολομέτωπη επίθεση που χτυπάει τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, που καθηλώνει τους μισθούς και τις συντάξεις, εμπορευματοποιεί την Υγεία και την Παιδεία, για να αυξήσουν τα κέρδη τους και να ισχυροποιήσουν τη θέση τους μια χούφτα καπιταλιστές.

Ολοι στην ΑΠΕΡΓΙΑ.

Να ενωθούν οι εργάτες και οι εργάτριες κάτω από τα λάβαρα του ΠΑΜΕ, να διεκδικήσουν αποφασιστικά τους δικούς τους στόχους, τους στόχους πάλης του ταξικού κινήματος.

Για το δικαίωμα στη δουλιά, για μισθούς και συντάξεις που ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες. Για τη μείωση του εργάσιμου χρόνου, για όλα τα δικαιώματα.

Να δυναμώσουν οι εργαζόμενοι την ταξική τους ενότητα, κόντρα στον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό που στηρίζει τη στρατηγική του κεφαλαίου και την αντιλαϊκή πολιτική, προσπαθώντας να αφοπλίσει, να παγιδεύσει το εργατικό κίνημα στη λογική της ταξικής συνεργασίας και της συναίνεσης.

Ολοι στην ΑΠΕΡΓΙΑ.

Για να εκφραστεί η εργατική, η ταξική αλληλεγγύη στην παγκόσμια εργατική τάξη, να καταδικαστεί ο ιμπεριαλισμός, οι πόλεμοι, οι επεμβάσεις, οι απειλές κατά κρατών και λαών.

Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία. Είναι ΑΠΕΡΓΙΑ.

Αυτό το όπλο είναι δύναμη στα χέρια των εργατών, των εργατοϋπαλλήλων και θα το χρησιμοποιήσουν κόντρα σ' αυτούς που προσπαθούν να καλλιεργήσουν συγχύσεις, να θάψουν τα ιστορικά, επίκαιρα μηνύματα της Πρωτομαγιάς.

Τώρα!!! Αυτές τις ώρες που απομένουν, να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις. Να ξανοιχτούμε στους χώρους δουλιάς, στους κλάδους. Να δυναμώσει η δράση των συνδικάτων.

Να μιλήσουμε με τους εργάτες και τις εργάτριες, να οργανωθεί και να περιφρουρηθεί αποτελεσματικά η ΑΠΕΡΓΙΑ.

Να ανοιχτούμε στις εργατικές - λαϊκές γειτονιές, να φτάσει παντού το κάλεσμα του ταξικού γιορτασμού της Πρωτομαγιάς.

Να ετοιμαστεί με μεράκι η συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ