ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Μάη 2005
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΟΠΕΚΕΠΕ
Εμπαίζουν 35.000 βαμβακοπαραγωγούς

Τους βαμβακοπαραγωγούς που δεν έλαβαν το 38άρι (11 λεπτά του ευρώ) της εξόφλησης της επιδότησης, επιχειρεί να εμπαίξει τώρα η κυβέρνηση μέσω της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου να «σβήσει» άλλη μια εστία δικαιολογημένης αγανάκτησης.

Ετσι, ενώ με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κοντά 5.000 βαμβακοπαραγωγοί δεν πήραν καθόλου εξόφληση της επιδότησης και άλλοι 30.000 βαμβακοπαραγωγοί έλαβαν από λίγο έως πολύ «κουτσουρεμένη» εξόφληση και σε κάποιες περιπτώσεις ζητούνται και ρέστα, η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ προσπέρασε το γεγονός και έβγαλε χτες άλλη μια ανακοίνωση - κοροϊδία. Κι ενώ αυτοί οι 35.000 περίπου βαμβακοπαραγωγοί «κόπηκαν» εντελώς αυθαίρετα, στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται σαν να μην τρέχει τίποτα, ότι στη μεγάλη πλειοψηφία των παραγωγών η ταμειακή διευκόλυνση των 0,1116 ευρώ/κιλό καταβλήθηκε κανονικά...

Η κυβερνητική κοροϊδία όμως δεν έχει σταματημό. Στη σχετική ανακοίνωση γίνεται λόγος για προσωρινά στοιχεία ελέγχου και αναφέρεται πως τα τελικά στοιχεία των ελέγχων θα κοινοποιηθούν στους παραγωγούς πριν την ημερομηνία όπου θα καταβαλλόταν κανονικά η όποια εξόφληση της επιδότησης. Δηλαδή, μετά τον Ιούνη... Βέβαια, επ' αυτού του θέματος οι «κομμένοι» βαμβακοπαραγωγοί περιμένουν τη δικαίωση των ενστάσεών τους από το Φλεβάρη!.. Πάντως, ως γνωστό, η αρμόδια διαχειριστική επιτροπή της ΕΕ είναι να συνεδριάσει σχετικά στις 27 Μάη και η κυβέρνηση πρόκειται να δηλώσει τελική παραγωγή γύρω στους 1.101.500 τόνους. Μάλιστα, με βάση αυτό το νούμερο δόθηκε η ταμειακή διευκόλυνση των 38 δραχμών (11 λεπτά του ευρώ) ανά κιλό. Βέβαια, η κυβέρνηση έκανε ό,τι έκανε και έκοψε αυθαίρετα 30.000 τόνους, για να προκύψει το λεγόμενο 38άρι, αφού πρώτα παραδόθηκαν κανονικά στα εκκοκκιστήρια ως επιλέξιμη ποσότητα 1.132.000 τόνοι!

Βέβαια, το ερώτημα που αποφεύγει να απαντήσει η κυβέρνηση είναι τι θα γίνει, αν η ΕΕ δε δεχτεί τα στοιχεία που θα της στείλει, ή αν τελικά αποδώσουν τα σχετικά «παζάρια» και η αρμόδια διαχειριστική αρχή κάνει αποδεκτή την ελληνική δήλωση παραγωγής, τι θα έχουν να λαμβάνουν από εξόφληση όσοι δεν πήραν τίποτα ή πήραν κάτι ψίχουλα; Φαίνεται, για άλλη μια φορά, πως η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να δημιουργήσει ψεύτικες ελπίδες στους πολύπαθους βαμβακοπαραγωγούς, που από πέρσι το καλοκαίρι και μετά είδαν πως εφαρμόζεται πιο αποτελεσματικά και πιο ρεαλιστικά, ο καταστροφικός κανονισμός για το βαμβάκι που ψήφισε το 2001 η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Η μεγάλη πλειοψηφία των βαμβακοπαραγωγών είδε ακόμα πόσο λαμβάνονται υπόψη οι ενστάσεις που εξαναγκάστηκε να κάνει, καθώς και το δίκιο της!

ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΙ ΧΩΡΟΙ
Στη λογική «πληρώστε και σώστε»

Τη λογική «πληρώστε και σώστε» - που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ με διάφορες ρυθμίσεις - ενεργοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ, επιδιώκοντας να εισπράξει περισσότερα φοροέσοδα από τους μικροϊδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας. Οι πραγματικές προθέσεις τους, παρά τα μισόλογα και τις υπεκφυγές τους, προκύπτει από την υποχρέωση να δηλωθούν στο Ε9 και οι λεγόμενοι ημιυπαίθριοι χώροι, δηλαδή τα επιπλέον τετραγωνικά μέτρα που έχουν μετατραπεί σε κλειστούς χώρους κύριας χρήσης. Είναι φανερό ότι τα στοιχεία αυτά θα γίνουν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας με στόχο τη μελλοντική αξιοποίησή τους από τις αρμόδιες αρχές, όπως από την Εφορία, αλλά και την Πολεοδομία.

Με απλά λόγια, αργά ή γρήγορα, οι μικροϊδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν «τη διαφορά» που αναλογεί για τους «ημιυπαίθριους χώρους» είτε στην Εφορία είτε στην Πολεοδομία, που και οι δύο είναι κρατικοί φορείς. Η κυβερνητική ρύθμιση, υπηρετώντας καθαρά φοροεισπρακτικούς στόχους, έρχεται να νομιμοποιήσει από το παράθυρο μια πάγια πρακτική που εφαρμόζεται κατά κόρον και η οποία επί της ουσίας υπηρετεί τα συμφέροντα των μεγαλοκατασκευαστών.

«Αντίθετη» με τις μεθοδεύσεις αυτές δηλώνει η ηγεσία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ). Σε ανακοίνωσή του το ΤΕΕ κάνει λόγο για «ιδιότυπη φορολογική ασυλία που υπόσχεται το υπουργείο Οικονομικών σε όσους δηλώσουν τις αυθαίρετες κατασκευές», προσθέτοντας πως δημιουργούνται «σημαντικές προϋποθέσεις για τη θεμελίωση της αξίωσης μιας νέας διαδικασίας νομιμοποίησης αυθαιρέτων». Στο πλαίσιο αυτό... εγκαλούν την κυβέρνηση αναφέροντας πως δεν έγινε καμία συνεννόηση με το αρμόδιο υπουργείο (ΠΕΧΩΔΕ).

ΕΛΛΗΝΟΪΤΑΛΙΚΟΣ ΑΓΩΓΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ
Στα 900 εκατ. ευρώ το κόστος

Εντατικά προετοιμάζεται η κατασκευή του ελληνοϊταλικού αγωγού φυσικού αερίου, λεπτομέρειες του οποίου παρουσιάστηκαν προχτές στη Ρώμη, από τις διοικήσεις της ΔΕΠΑ και της ιταλικής «Edison». Οι δύο εταιρίες που θα συνεργαστούν για το έργο, υπό το εταιρικό σχήμα «Poseidon Co» με ισοδύναμη συμμετοχή στις δαπάνες και στα έσοδα, συζήτησαν προχτές στη Ρώμη και τα πρώτα τεχνικά στοιχεία, προκειμένου στη συνέχεια να υπογραφτεί και η διακρατική συμφωνία.

Το συνολικό μήκος του αγωγού υπολογίζεται στα 820 χιλιόμετρα. Από την Κομοτηνή που θα ξεκινά μέχρι το Σταυρολιμένα ή τον Ασπροπόταμο της Ηπείρου στις ακτές του Ιονίου, το μήκος του υπολογίζεται στα 600 χλμ. και άλλα 220 χλμ. θα είναι υποθαλάσσια. Το συνολικό κόστος του αγωγού - που υπολογίζεται σε 600 εκατ. ευρώ για το χερσαίο τμήμα και 300 εκατ. ευρώ για το υποθαλάσσιο - θα γίνει προσπάθεια να χρηματοδοτηθεί από το Δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

Ο ελληνοϊταλικός αγωγός φυσικού αερίου θα αποτελεί τμήμα του οριζόντιου άξονα αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου από την Κασπία και την Κεντρική Ασία, μέσω Τουρκίας και Ελλάδας, προς τις δυτικοευρωπαϊκές χώρες.

Σημειώνεται πως σε περίπτωση διεύρυνσης του εταιρικού σχήματος με τη συμμετοχή της τουρκικής «Botas» ή άλλης εταιρίας, θα υπάρξει αναλογική συμμετοχή και στα οικονομικά μεγέθη.

ΕΦΟΡΙΑ
«Τρέχουν» οι προθεσμίες

Την Τρίτη 10 του Μάη λήγει η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για μισθωτούς - συνταξιούχους με ΑΦΜ που λήγει στο ψηφίο 3.

Το πρόγραμμα της Εφορίας, για το επόμενο διάστημα είναι το παρακάτω:

  • Μέχρι 12 Μάη: Το ψηφίο 4
  • Μέχρι 16 Μάη: Το ψηφίο 5
  • Μέχρι 18 Μάη: Το ψηφίο 6
  • Μέχρι 20 Μάη: Το ψηφίο 7
  • Μέχρι 24 Μάη: Το ψηφίο 8
  • Μέχρι 26 Μάη: Το ψηφίο 9
  • Μέχρι 30 Μάη: Τα ψηφία 10, 20, 30, 40 και 50
  • Μέχρι 1 Ιούνη: Τα ψηφία 60, 70, 80, 90 και 00.

Φορολογούμενοι που επιθυμούν να αποστείλουν με ηλεκτρονικό τρόπο τις δηλώσεις εισοδήματος (έντυπο Ε1) μπορούν να το κάνουν και από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ). Για να γίνει αυτό, θα πρέπει κάποιος πρώτα να συμπληρώσει το Ε1 και στη συνέχεια να επισκεφτεί το ΚΕΠ, οι υπάλληλοι του οποίου θα καταχωρήσουν τα στοιχεία στον υπολογιστεί και στη συνέχεια θα τα αποστείλουν με ηλεκτρονική μορφή στο ΚΕΠΥΟ.

«Ψηλώνει» ο τιμάριθμος

Αύξηση του επίσημου πληθωρισμού στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης «βλέπει» μελέτη της Alpha Bank, εξαιτίας και της εφαρμογής των αυξημένων φόρων στην κατανάλωση που μπήκαν σε εφαρμογή από την 1η του Απρίλη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, ο πληθωρισμός για το μήνα Απρίλη (θα ανακοινωθεί από τη Στατιστική Υπηρεσία στις προσεχείς μέρες) έχει σκαρφαλώσει στο 3,4% - 3,5%. Σε ακόμη μεγαλύτερα επίπεδα αναμένεται για το σύνολο του έτους.

Οπως αναφέρουν, θα φτάσει στο 3,5%, χωρίς στο ποσοστό αυτό να προσμετράται η «επίδραση των πρόσφατων μέτρων έμμεσης φορολογίας». Οι παραπάνω εκτιμήσεις συμπίπτουν, τόσο με τις δειγματοληψίες που έχει διενεργήσει η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία για το μήνα Απρίλη, όσο και με την πρόσφατη έκθεση του διοικητή της Τράπεζας Ελλάδας, που βλέπει τον πληθωρισμό στο 4% για το 12μηνο του 2005.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ