Σάββατο 7 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΙ ΧΩΡΟΙ
Στη λογική «πληρώστε και σώστε»

Τη λογική «πληρώστε και σώστε» - που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ με διάφορες ρυθμίσεις - ενεργοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ, επιδιώκοντας να εισπράξει περισσότερα φοροέσοδα από τους μικροϊδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας. Οι πραγματικές προθέσεις τους, παρά τα μισόλογα και τις υπεκφυγές τους, προκύπτει από την υποχρέωση να δηλωθούν στο Ε9 και οι λεγόμενοι ημιυπαίθριοι χώροι, δηλαδή τα επιπλέον τετραγωνικά μέτρα που έχουν μετατραπεί σε κλειστούς χώρους κύριας χρήσης. Είναι φανερό ότι τα στοιχεία αυτά θα γίνουν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας με στόχο τη μελλοντική αξιοποίησή τους από τις αρμόδιες αρχές, όπως από την Εφορία, αλλά και την Πολεοδομία.

Με απλά λόγια, αργά ή γρήγορα, οι μικροϊδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν «τη διαφορά» που αναλογεί για τους «ημιυπαίθριους χώρους» είτε στην Εφορία είτε στην Πολεοδομία, που και οι δύο είναι κρατικοί φορείς. Η κυβερνητική ρύθμιση, υπηρετώντας καθαρά φοροεισπρακτικούς στόχους, έρχεται να νομιμοποιήσει από το παράθυρο μια πάγια πρακτική που εφαρμόζεται κατά κόρον και η οποία επί της ουσίας υπηρετεί τα συμφέροντα των μεγαλοκατασκευαστών.

«Αντίθετη» με τις μεθοδεύσεις αυτές δηλώνει η ηγεσία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ). Σε ανακοίνωσή του το ΤΕΕ κάνει λόγο για «ιδιότυπη φορολογική ασυλία που υπόσχεται το υπουργείο Οικονομικών σε όσους δηλώσουν τις αυθαίρετες κατασκευές», προσθέτοντας πως δημιουργούνται «σημαντικές προϋποθέσεις για τη θεμελίωση της αξίωσης μιας νέας διαδικασίας νομιμοποίησης αυθαιρέτων». Στο πλαίσιο αυτό... εγκαλούν την κυβέρνηση αναφέροντας πως δεν έγινε καμία συνεννόηση με το αρμόδιο υπουργείο (ΠΕΧΩΔΕ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ