ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Απρίλη 2005 - Κυριακή 1 Μάη 2005
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΕΥΝΑ «Ρ» - ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Ξεπούλημα Ολυμπιακών διαστάσεων

Ο «Ρ» ξεκινά σήμερα από το ΟΑΚΑ ένα οδοιπορικό στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, τις οποίες η κυβέρνηση ετοιμάζεται να παραδώσει στο μεγάλο κεφάλαιο

Η παράδοση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων στο μεγάλο κεφάλαιο έχει ξεκινήσει. Το νομοσχέδιο για τη λεγόμενη «μετα-Ολυμπιακή αξιοποίηση» βρίσκεται ήδη στη Βουλή και οι επιχειρηματίες έχουν αρχίσει να πανηγυρίζουν βλέποντας τους - εντός της κυβέρνησης - εκπροσώπους τους να υλοποιούν βήμα - βήμα όσα εκείνοι έχουν υπαγορεύσει πριν ακόμα ολοκληρωθεί η κατασκευή των έργων.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε προδιαγράψει την τύχη των έργων που κατασκευάστηκαν με χρήματα - σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και με το αίμα - του ελληνικού λαού και των εργαζομένων. Και μάλιστα με πολύ περισσότερα από εκείνα που προέβλεπε ο αρχικός προϋπολογισμός, αφού το τελικό κόστος ξεπέρασε σε κάποιες εγκαταστάσεις ακόμα και κατά 700% τις αρχικές προβλέψεις. Τώρα, η κυβέρνηση της ΝΔ ολοκληρώνει την τελική φάση του ξεπουλήματος.

Η έρευνα του «Ρ», που ξεκινά από σήμερα σε όλες τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, αποκαλύπτει ότι η επιχειρηματική λεηλασία είναι προ των πυλών. Επιπλέον, η υποτιθέμενη ανάπτυξη του αθλητισμού που υπόσχονταν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι τίποτα περισσότερο από μία ακόμα πριμοδότηση του μεγάλου κεφαλαίου, την ίδια στιγμή που ο λαϊκός - μαζικός αθλητισμός είναι ανύπαρκτος.

Σήμερα ο «Ρ» παρουσιάζει το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο της Αθήνας στο Μαρούσι. Εκεί, από όπου ξεκίνησε η φιέστα των Ολυμπιακών Αγώνων στις 13 Αυγούστου του 2004. Εκεί, από όπου έχει ξεκινήσει και η μεγάλη φιέστα των επιχειρηματικών συμφερόντων που είναι έτοιμα να κατασπαράξουν τη δημόσια περιουσία...

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ
Με το χέρι στην τσέπη...

Με το χέρι στην ...τσέπη θα πρέπει να είναι όσοι επιθυμούν να επισκεφθούν το ΟΑΚΑ, πληρώνοντας για ...κάθε βήμα που θα κάνουν, είτε πρόκειται απλά για μια επίσκεψη εντός του χώρου είτε πρόκειται για να χρησιμοποιήσουν τις εγκαταστάσεις. Και αυτό την ώρα που η κατασκευή αυτών των εγκαταστάσεων στοίχισε ...399 εκατομμύρια ευρώ στον ελληνικό λαό!

Το περιβόητο πρόγραμμα «Ανοιχτά Στάδια», που εγκαινίασε στις 31 Μάρτη ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής μαζί με κυβερνητική κουστωδία, δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια προπαγανδιστική επιχείρηση! Και αυτό γιατί στον ίδιο χώρο που έγινε η φιέστα, οι μόνοι που βγαίνουν κερδισμένοι είναι οι επιχειρηματίες! Από την άλλη, όλοι όσοι επιθυμούν όχι μόνο να αθληθούν, αλλά ακόμη και να δουν από κοντά τις εγκαταστάσεις πρέπει να ...πληρώσουν.

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά: Οπως εξηγούν στο «Ρ» οι εργαζόμενοι στο ΟΑΚΑ, δίνεται η δυνατότητα ...περιήγησης στα λεγόμενα Ανοιχτά Στάδια έναντι αντιτίμου, με οργανωμένα γκρουπ. Ετσι, για παράδειγμα, μπορεί ένα ΚΑΠΗ ή ένα σχολείο να ζητήσει άδεια από τη διεύθυνση του ΟΑΚΑ για να περιηγηθεί στο χώρο, όμως θα πρέπει να πληρώσει τρία ευρώ την είσοδο για κάθε ενήλικα και ένα ευρώ για κάθε παιδί!

Για να αθληθεί κάποιος, υπάρχουν μόνο δύο εγκαταστάσεις ανοιχτές στο κοινό: Τα ανοιχτά γήπεδα του τένις, για τα οποία πρέπει να πληρώσει κάποιος 20 ευρώ την ώρα (και επιπλέον έξι ευρώ για νυχτερινό αγώνα, αφού θα πρέπει να πληρώσουν και τους προβολείς) και η πισίνα που κοστίζει 30 ευρώ η εγγραφή και 5 ευρώ η χρήση.

Οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις είναι νοικιασμένες σε ιδιώτες και αθλητικούς ιδιωτικούς φορείς, οι οποίοι και τις «αξιοποιούν» ανάλογα, επιβάλλοντας δηλαδή τροφεία στους αθλούμενους. Και σα να μην έφθαναν όλα αυτά οι δύο μεγαλύτερες εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ, το Ολυμπιακό Στάδιο και το Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ έχουν παραχωρηθεί με σκανδαλώδεις συμβάσεις στην ΠΑΕ ΑΕΚ και στην ΚΑΕ (σ.σ. τμήμα μπάσκετ) Παναθηναϊκός...

Τα «μεγάλα λόγια» της κυβέρνησης για τη μετα-Ολυμπιακή αξιοποίηση, μόνους αποδέκτες έχουν τους επιχειρηματίες, στους οποίους και προσφέρει «γην και ύδωρ», από όπου θα αποκομίσουν σίγουρα κέρδη. Προς το παρόν αρκετοί από τους χώρους δεν είναι προσβάσιμοι για το κοινό. Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στις εγκαταστάσεις αυτές οι ιδιώτες δεν έχουν ακόμη δείξει το αντίστοιχο ενδιαφέρον.

Επιπλέον, ένας τεράστιος χώρος που ξεκινάει από την είσοδο στους χώρους του ΟΑΚΑ (από την πλευρά του ΗΣΑΠ), μπροστά από το λεγόμενο «Τείχος των Εθνών» και που φτάνει μέχρι και το Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης (IBC), πρόκειται να χρησιμοποιηθεί, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ως χώρος εμπορευματικής ζώνης. Εκεί θα μπορούν να αναπτυχθούν κάθε λογής επιχειρηματικές δράσεις. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, στο χώρο αυτό προβλέπεται η δημιουργία εμπορικών καταστημάτων, χώρων εστίασης κοινού και άλλες εμπορικές χρήσεις, οι οποίες θα αναπτυχθούν τόσο στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις, ενώ θα ανεγερθούν και πρόσθετες στον περιβάλλοντα χώρο.


Ρεπορτάζ:
Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ

Κριτήριο η ανταποδοτικότητα

Οι υποτιθέμενες «ανοιχτές» στο κοινό πισίνες στοιχίζουν 30 ευρώ η εγγραφή και 5 ευρώ για κάθε μέρα προπόνησης.
Οι υποτιθέμενες «ανοιχτές» στο κοινό πισίνες στοιχίζουν 30 ευρώ η εγγραφή και 5 ευρώ για κάθε μέρα προπόνησης.
Με δύο μέτρα και δύο σταθμά λειτουργούν οι εγκαταστάσεις στο ΟΑΚΑ. Από τη μία, ο πλήρως ανταποδοτικός χαρακτήρας για τους χώρους που είναι ανοιχτοί στο κοινό και, από την άλλη, με ...επιχειρηματικά κριτήρια για όσους χρησιμοποιούν οι ιδιώτες, όπου και ενοικιάζονται με τιμές ...κάτω του κόστους! Σ' αυτόν το «διττό τρόπο» χρησιμοποίησης των εγκαταστάσεων συνηγορεί και το γεγονός της υποχρηματοδότησης, η οποία χρησιμοποιείται ως όχημα για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση των εγκαταστάσεων, με τις ευλογίες, τόσο της διοίκησης του ΟΑΚΑ, όσο και της πολιτείας.

Συγκεκριμένα, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (ΓΓΑ) επιχορήγησε το ΟΑΚΑ με 16 εκατ. ευρώ, όταν ακόμη και η διοίκηση του Κέντρου - διορισμένη από την ίδια την κυβέρνηση - ζήτησε 20 εκατ. ευρώ! Για να αποκτήσει ο αναγνώστης μιαν εικόνα των οικονομικών μεγεθών, αξίζει να αναφέρουμε ότι μόνο για το πετρέλαιο (θέρμανση κλειστών γηπέδων, κολυμβητηρίου κλπ.) δαπανώνται 20.000 λίτρα ημερησίως, ενώ για ρεύμα δίνονται πάνω από 150.000 ευρώ το δίμηνο. Η υποχρηματοδότηση αυτή, λοιπόν, χρησιμοποιείται ως μέσον από τη διοίκηση του ΟΑΚΑ, προκειμένου να χρησιμοποιεί τις εγκαταστάσεις με βάση την ανταποδοτικότητα, με τη δικαιολογία ότι έτσι μπορεί να συντηρηθούν τα κτίρια.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στο ΟΑΚΑ, είναι ότι οι εργαζόμενοι δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες. Οπως μας λένε οι εργαζόμενοι, λείπει ο αναγκαίος αριθμός προσωπικού για εργατοτεχνίτες, εργάτες καθαριότητας, φύλαξης και πρασίνου. Το αποτέλεσμα είναι πολλές από τις απαραίτητες δραστηριότητες των εγκαταστάσεων (π.χ. καθαριότητα, συντήρηση κλπ.) να δίνονται σε ιδιώτες!

Μόλις 88 ευρώ το μήνα πληρώνει ο ΠΑΟ για κάθε προπόνηση στο κλειστό του μπάσκετ, τη στιγμή που η συντήρησή του κοστίζει πολλαπλάσια
Μόλις 88 ευρώ το μήνα πληρώνει ο ΠΑΟ για κάθε προπόνηση στο κλειστό του μπάσκετ, τη στιγμή που η συντήρησή του κοστίζει πολλαπλάσια
Ας δούμε, όμως, τι συμβαίνει σε κάθε εγκατάσταση ξεχωριστά:

  • Ολυμπιακό Στάδιο: Χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το επαγγελματικό ποδοσφαιρικό τμήμα της ΑΕΚ. Το αντίτιμο που πληρώνει η ΠΑΕ για τη χρήση του Σταδίου είναι το 15% επί των εισπράξεων για κάθε αγώνα. Επιπλέον, η ΠΑΕ ΑΕΚ χρησιμοποιεί πολλά από τα γραφεία του Σταδίου για να στεγάσει τις υπηρεσίες της. Τα χρήματα που καταλήγουν στα ταμεία του ΟΑΚΑ, όπως μας λένε οι εργαζόμενοι, είναι ελάχιστα και δεν καλύπτουν τις ανάγκες για τη συντήρηση του Σταδίου. Μετά από κάθε αγώνα, ιδιωτικό συνεργείο καθαρισμού αναλαμβάνει την καθαριότητα του γηπέδου...
  • Κλειστό γήπεδο μπάσκετ: Το εκμεταλλεύεται αποκλειστικά το τμήμα μπάσκετ του «Παναθηναϊκού», δηλαδή η ΚΑΕ. Ωστόσο, ορισμένες αίθουσες του γηπέδου έχουν νοικιαστεί στις ομοσπονδίες ξιφασκίας, μπάντμινγκτον και τοξοβολίας. Και στην περίπτωση του γηπέδου μπάσκετ, δίνεται το 15% επί των εισπράξεων της ΚΑΕ για τη χρήση του σταδίου. Επιπλέον, για κάθε προπόνηση, δίνονται 88 ευρώ από την ΚΑΕ προς τη διοίκηση του ΟΑΚΑ. Ομως - και σύμφωνα με όσα μας λένε οι εργαζόμενοι - το κόστος που πληρώνει το ΟΑΚΑ για μια προπόνηση ξεπερνά κατά πολύ την τιμή του ενοικίου, και αυτό γιατί για να γίνει μια προπόνηση θα πρέπει να θερμανθεί όλο το κτίριο, να είναι ανοιχτοί οι προβολείς κλπ.
  • Κολυμβητήριο: Συνολικά υπάρχουν 10 πισίνες. Από αυτές, μόνο μία χρησιμοποιείται από το κοινό, ενώ γίνεται η προετοιμασία από τη διοίκηση για να χρησιμοποιηθεί και μια δεύτερη. Εκεί μπορεί να εγγραφεί ο καθένας, αλλά θα πρέπει να δώσει 30 ευρώ για εγγραφή και 5 ευρώ για κάθε μέρα που θα πηγαίνει να αθληθεί. Εχει, επίσης, τη δυνατότητα να πληρώσει 50 ευρώ για 13 μέρες. Ωστόσο, οι περισσότερες διαδρομές και πισίνες ενοικιάζονται σε αθλητικούς συλλόγους. Το αποτέλεσμα είναι ο ιδιωτικός αθλητικός σύλλογος να πληρώνει - όπως μας λένε οι εργαζόμενοι - ένα μικρό ποσό για το ενοίκιο στη διοίκηση του ΟΑΚΑ και ο αθλούμενος με τη σειρά του πληρώνει τον Σύλλογο! Στην ουσία, λειτουργούν επαγγελματικά, σε δημόσιο χώρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πισίνα κοινού, δεν υπάρχει προπονητής, αλλά μόνο ναυαγοσώστης.
  • Τένις: Πέρα από τα δύο κεντρικά γήπεδα υπάρχουν - τουλάχιστον 10 - ανοιχτά βοηθητικά. Αυτά είναι ανοιχτά για το κοινό, και πάλι όμως, με κριτήριο την πλήρη ανταποδοτικότητα. Ετσι, η αμοιβή είναι 20 ευρώ για μια ώρα. Αν μάλιστα το κοινό αγωνίζεται τις βραδινές ώρες, τότε το «κασέ» ανεβαίνει κατά έξι ευρώ την ώρα, για τους προβολείς που θα είναι αναμμένοι όσο θα διεξάγεται ο αγώνας!

Ο χώρος αυτός, μπροστά από το Ολυμπιακό Στάδιο, θα «αξιοποιηθεί» για εμπορικές και άλλες εγκαταστάσεις
Ο χώρος αυτός, μπροστά από το Ολυμπιακό Στάδιο, θα «αξιοποιηθεί» για εμπορικές και άλλες εγκαταστάσεις
Τεράστια προβλήματα, όμως, αντιμετωπίζει το εργομετρικό κέντρο του ΟΑΚΑ. Το κέντρο αυτό βοηθά τους αθλητές να βελτιωθούν σε συγκεκριμένους τομείς που υστερούν, το οποίο όμως είναι εγκαταλειμμένο εδώ και χρόνια. Οπως μας λέει ο Σάκης Χίτζογλου, επιστημονικός συνεργάτης του κέντρου, «η υποδομή δεν έχει ανανεωθεί τα τελευταία χρόνια. Είναι πλήρως απαρχαιωμένη», αν και, όπως μας εξηγεί, «είναι απολύτως απαραίτητη για τον αθλητή».

Τρία ευρώ είσοδο θα πρέπει να πληρώσουν όσοι επιθυμούν να επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ
Τρία ευρώ είσοδο θα πρέπει να πληρώσουν όσοι επιθυμούν να επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ
«Εγκαταστάσεις που υπηρετούν το κέρδος»

Δήλωση του Γεράσιμου Αραβανή, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ

«Η κατασκευή τέτοιων τεράστιων εγκαταστάσεων, που θα αξιοποιούνταν μόνο κατ' αυτόν τον τρόπο, δηλαδή με τη μορφή της ανταποδοτικότητας, είναι πολιτική επιλογή των κυβερνήσεων». Τα παραπάνω σημειώνει, με δήλωσή του στο «Ρ», ο Γεράσιμος Αραβανής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. «Μιλάμε για εγκαταστάσεις γιγαντιαίες - τόνισε - και ο γιγαντισμός αυτός συνδέεται με το μοντέλο ανάπτυξης του αθλητισμού, που το μεγάλο κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του προωθούν στη χώρα μας».

Πρόκειται για «εγκαταστάσεις» - συνεχίζει ο Γερ. Αραβανής - που ενδείκνυνται για την παραγωγή αθλητικού θεάματος, τη διοργάνωση μεγάλων διεθνών διοργανώσεων για εμπορικούς σκοπούς, που θα πουλιούνται δηλαδή ως θέαμα, και θα αυξάνονται η διαφήμιση και τα έσοδα. Δεν πρόκειται, όμως, για εγκαταστάσεις που έχει ανάγκη σήμερα ο ελληνικός λαός, και ιδιαίτερα η νεολαία για την άθλησή της. Γι' αυτό το σκοπό χρειάζεται να υπάρξουν πολλές μικρότερες εγκαταστάσεις για όλα τα αθλήματα, διασκορπισμένες σε όλη την Αθήνα, στο Λεκανοπέδιο, στη χώρα».

Από την άλλη, όμως, τα κενά και οι ελλείψεις στις υποδομές για τον αθλητισμό στη χώρα μας και ιδιαίτερα για το μαζικό λαϊκό αθλητισμό είναι πολύ μεγάλες. «Η υποδομή που άφησε πίσω της η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, που τόσος θόρυβος γίνεται, δημιουργήθηκε με χρήματα του ελληνικού λαού, που θα πληρώνει για πολλά χρόνια, άρα θα πρέπει να τεθεί στη διάθεσή του και σε καμιά περίπτωση να μην αξιοποιηθεί υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου για την αύξηση των κερδών και τη χειραγώγηση των συνειδήσεων».

Και ο Γερ. Αραβανής, καταλήγει: «Η διεκδίκηση για να αποδοθούν στον ελληνικό λαό οι εγκαταστάσεις και να αξιοποιηθούν από αυτόν και όχι από τις μονοπωλιακές επιχειρήσεις πρέπει να γίνει πιο μαζική και αποτελεσματική. Παράλληλα, πρέπει να διεκδικηθούν οι πόροι εκείνοι και τα μέσα ως σταθερό ποσοστό στα έξοδα του κρατικού προϋπολογισμού για τον αθλητισμό, που θα δώσει δυνατότητα στη νεολαία να αθληθεί και όχι να τρέχει στα γυμναστήρια. Η διεκδίκηση του αιτήματος αυτού δεν παίρνει αναβολή, πρέπει συνολικά το μαζικό λαϊκό κίνημα και πρωτίστως το εργατικό κίνημα να θέσει τέτοια ζητήματα και να διεκδικήσει όλες τις προϋποθέσεις για μαζικό λαϊκό αθλητισμό»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ