ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Μάη 2005
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Αγώνας κατά της ALCA και των διμερών συνθηκών ελεύθερου εμπορίου

4η Συνάντηση στην Κούβα ενάντια στη νεοαποικιοκρατική πολιτική των ΗΠΑ

Από διαδηλώσεις στη Λατινική Αμερική (Εκουαδόρ) ενάντια στην ALCA

Associated Press

Από διαδηλώσεις στη Λατινική Αμερική (Εκουαδόρ) ενάντια στην ALCA
Οι 960 συμμετέχοντες στην 4η Συνάντηση Αγώνα του Ημισφαιρίου κατά της ALCA (Ζώνη Ελεύθερου Εμπορίου της Αμερικής), που πραγματοποιήθηκε από τις 27 μέχρι τις 30 του Απρίλη στην Αβάνα, αποφάσισαν να προβάλουν αντίσταση όχι μόνο στην ALCA αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο, ακόμα και «εξασθενημένο», σχέδιο ελεύθερου εμπορίου.

Οι ΗΠΑ, μετά από την αποτυχία του σχεδίου τους να θέσουν την ALCA σε ισχύ την 1η του Γενάρη του 2005, σοφίστηκαν άλλους τρόπους. Μπροστά στην αντίσταση που συνάντησαν, δρομολόγησαν την εναλλακτική τους στρατηγική των διμερών συμφωνιών «ελεύθερου εμπορίου», που δεν είναι παρά μία ALCA σε μικρότερη κλίμακα, καθώς διατηρούν το νεοφιλελεύθερο περιεχόμενο, ενώ αποτελούν ένα είδος ολοκλήρωσης, εξαρτημένη από την οικονομία των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής της 4ης Συνάντησης Αγώνα του Ημισφαιρίου κατά της ALCA και διευθυντής του Κέντρου Ερευνών της Παγκόσμιας Οικονομίας (CIEM), οικονομολόγος Οσβάλντο Μαρτίνες, δήλωσε λίγο πριν την έναρξη της Συνάντησης: «Με τις διμερείς συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου οι Ηνωμένες Πολιτείες εφάρμοσαν μια διασπαστική τακτική στα πλαίσια της Λατινικής Αμερικής. Η στρατηγική τους να παρέχουν κάποια προνόμια στις ενδιαφερόμενες χώρες, με τα οποία να προσελκύσουν ή μάλλον να πιέσουν και άλλα κράτη που αντιστέκονται στην εφαρμογή της ALCA, στόχο έχει να πλήξει την αλληλεγγύη στο μέτωπο αντίστασης. Δεν είναι τυχαίο ότι οι διμερείς συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου που έχουν ήδη υπογραφτεί ή βρίσκονται σε φάση διαπραγμάτευσης γίνονται με τις κυβερνήσεις που είναι ιδιαίτερα φιλόφρονες με τις ΗΠΑ, Χιλή, οι κεντροαμερικανικές χώρες, ενώ δρομολογούνται διαδικασίες διαπραγματεύσεων σε χώρες όπως η Κολομβία, το Περού και το Εκουαδόρ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με τις διμερείς συμφωνίες οι ΗΠΑ έχουν περισσότερες δυνατότητες να πιέσουν σε ειδικά σημεία της ατζέντας συμφερόντων τους, απ' ό,τι σε ένα γενικό σχέδιο, γι' αυτό νομίζω ότι οι διμερείς συμφωνίες έχουν ένα βαθιά αρνητικό χαρακτήρα και είναι ανάγκη η εκστρατεία κατά της ALCA να συνεχίζει να εστιάζει την κριτική της και τη δράση της, όχι μόνο στο σχέδιο ALCA, αλλά και ενάντια στην εναλλακτική ALCA, που αποτελούν οι διμερείς συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου».

Η θεματική της 4ης Συνάντησης περιείχε στρατηγικές για την αντιμετώπιση του λατινοαμερικανικού εξωτερικού χρέους, για τη στρατιωτικοποίηση, καθώς και για την αντίσταση στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων. Ακόμα, οι αντιπρόσωποι κατήγγειλαν τον συνεχιζόμενο οικονομικό αποκλεισμό της Κούβας και απαίτησαν την απελευθέρωση των πέντε Κουβανών πατριωτών που κρατούνται στις ΗΠΑ. Επίσης, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί το Νοέμβρη στο Μαρ ντελ Πλάτα της Αργεντινής η «3η Συνάντηση Κορυφής των Λαών» παράλληλα με την «4η Συνάντηση Κορυφής των Αμερικανικών Κρατών». Εδώ να πούμε ότι στην 1η Συνάντηση Κορυφής των Αμερικανικών Κρατών, το 1999, οι ΗΠΑ είχαν, για πρώτη φορά, προτείνει μία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου για ολόκληρη την Αμερική, Βόρεια και Νότια. Ενώ η 5η Συνάντηση αντίστασης θα διεξαχθεί υπό τον τίτλο «Ενάντια στην ALCA και στο ελεύθερο εμπόριο, για μια πραγματική ολοκλήρωση».

Η λατινοαμερικανική ολοκλήρωση, οριστική ήττα της ALCA

Στο τελικό ψήφισμα της Συνάντησης τονίστηκε η σημασία της ALBA (Μπολιβαριανή Εναλλακτική Ενοποίηση για την Αμερική), την οποία έχει προτείνει ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες. Στην έναρξη των τετραήμερων εργασιών είχαν μιλήσει ο Φιντέλ Κάστρο και ο Ούγκο Τσάβες και παρουσίασαν στους αντιπροσώπους από σχεδόν όλες τις χώρες της Λατινικής Αμερικής τα ήδη συγκεκριμενοποιημένα μέτρα της ALBA. 49 συμφωνίες συνεργασίας των δύο χωρών, μεταξύ άλλων στον τομέα της Υγείας, της Παιδείας, των μεταφορών, της ενέργειας, των αερομεταφορών και του αθλητισμού είναι πλέον πραγματικότητα. Εγινε επίσης γνωστό, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Βενεζουέλας, Ραμίρες, ότι η χώρα του προτίθεται να αυξήσει τις πωλήσεις σε πετρέλαιο προς την Κούβα από 53.000 βαρέλια ημερησίως σε 80.000 - 90.000. Σύμφωνα δε με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικού Εμπορίου της Κούβας, Ραούλ ντε λα Νουές, η Βενεζουέλα, με 1,5 δισ. δολάρια τζίρο, είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της σοσιαλιστικής χώρας. Εκτός αυτού, πρόκειται να ανοίξει ένα γραφείο της κρατικής εταιρίας πετρελαίου PdVSA (Petroleos de Venezuela) στην Αβάνα, οπότε η Κούβα θα γίνει κέντρο των επιχειρήσεων της PdVSA στην Καραϊβική. Η Βενεζουέλα επιθυμεί να προωθήσει τη συνεργασία των χωρών της περιοχής στον ενεργειακό τομέα με την ίδρυση της PetroCaribe.

«Υπάρχει, χωρίς αμφιβολία, μία νέα στιγμή στη Λατινική Αμερική», λέει με έμφαση ο Οσβάλντο Μαρτίνες στη συνέντευξή του, «μια στιγμή που μπορεί να μας φανεί ανεπαρκής γιατί πάντα θέλουμε περισσότερα, που όμως είναι αξιοσημείωτη, αν απλά κοιτάξουμε πέντε χρόνια πίσω και συγκρίνουμε εκείνη την κατάσταση με τη σημερινή. Θα δούμε σημαντικές διαφορές. Μιλώντας για νεοφιλελευθερισμό αναφερόμαστε στην κυριαρχία των ΗΠΑ, που προωθείται και μέσω της ALCA, στη Λατινική Αμερική, σε ακύρωση των δυνατοτήτων αυτόνομης ανάπτυξης αυτής της περιοχής, σε διάλυση της πραγματικής λατινοαμερικανικής ολοκλήρωσης. Κάποτε δε διαφαινόταν ότι όλα αυτά μπορεί να αλλάξουν και σήμερα βλέπουμε έναν νεοφιλελευθερισμό σε κρίση και ένα σύστημα κυριαρχίας των Ηνωμένων Πολιτειών με ρωγμές στη Λατινική Αμερική, βλέπουμε ακόμα ένα πολλά υποσχόμενο μπολιβαριανό σχέδιο, την ALBA, να παίρνει σάρκα και οστά, με τις συμφωνίες κατ' αρχήν μεταξύ Κούβας και Βενεζουέλας, και φυσικά βλέπουμε ως κάτι επίσης πολύ ελπιδοφόρο την πρόσφατα συσταθείσα Νοτιοαμερικανική Κοινότητα Εθνών.

Τέλος, θα έλεγα ότι η ALCA δεν έχει εγκαταλειφθεί οριστικά, προσπαθεί να επιβληθεί με άλλους τρόπους. Η οριστική ήττα της ALCA είναι η οικοδόμηση μιας εναλλακτικής λατινοαμερικανικής ενοποίησης. Είναι ανάγκη, λοιπόν, να εντείνουμε τόσο την αντίσταση και τον αγώνα ενάντια στην ALCA, όσο και τις προσπάθειες για την οικοδόμηση αυτής της εναλλακτικής ενοποίησης της Λατινικής Αμερικής».


Γ. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΗ


Με αφορμή μια συζήτηση

Με αφορμή την προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων για την εξωτερική πολιτική σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων δόθηκε η δυνατότητα εξαγωγής συμπερασμάτων για την πολιτική του κάθε κόμματος. Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι η πολιτική των κομμάτων του συστήματος σήμερα είναι συνέχεια του χτες με μια ανησυχητική εμμονή τους σε δογματικές αντιλήψεις εκφρασμένες με τη συνήθη ξύλινη γλώσσα τους. Ωστόσο, αξίζει να επισημανθεί το σημείο διάκρισης μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής που επιχειρήθηκε ιδιαίτερα από τον πρόεδρο του Συνασπισμού, Αλ. Αλαβάνο. Πρόκειται για μια συνήθη επιχειρηματολογία που εκφράζουν από πολλά χρόνια οι ποικίλων πολιτικών αποχρώσεων δογματικοί θιασώτες του ευρωενωσίτικου μονόδρομου. Μόνο που αυτή τη φορά έτεινε να πάρει ιδιαίτερο χρώμα. Η από πολλού χρόνου προσπάθεια των ευρωλάγνων δογματικών είναι να θεωρηθεί η Ευρώπη, δηλαδή η υπαρκτή Ευρωπαϊκή Ενωση του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού, ως το αντίβαρο των ΗΠΑ στη διεθνή σκηνή. Σημασία έχει γι' αυτούς ότι τα ευρωσυμφέροντα μπορούν με κατάλληλη πολιτική οργάνωση να διεκδικήσουν την ισχύ των ΗΠΑ στο πλαίσιο μιας αυτόνομης, ανεξάρτητης Ευρώπης, διανθισμένης από τη λεξιλαγνεία της ευρωενωσίτικης, δογματικής Αριστεράς περί Ευρώπης της ειρήνης κλπ. Ετσι, αυτοί εναποθέτουν την ανάγκη των λαών της Ευρώπης για ειρήνη και πρόοδο στις ανταγωνιστικές διαθέσεις του ευρωενωσίτικου ιμπεριαλιστικού κεφαλαίου. Αυτό το γεγονός της ευρωλάγνας πολιτικής που επαναλήφθηκε στη συζήτηση της Βουλής εντάσσεται στην προσπάθεια εξαγνισμού της υπαρκτής ΕΕ από τον ιμπεριαλιστικό της χαρακτήρα. Ενώ διακατέχονται και από την έλλειψη σαφούς ταξικής αναφοράς στις κοινωνίες των κρατών-μελών της ΕΕ και των ΗΠΑ. Δηλαδή, από την έλλειψη της καθοριστικής ερώτησης «για ποια Ευρώπη και για ποια Αμερική μιλάμε;». Αυτός ο ουσιώδης «μίτος της Αριάδνης» παρακάμπτεται από όλους τους θιασώτες του ευρωμονόδρομου, αφού όλοι στηρίζουν το υπάρχον κοινωνικό οικοδόμημα.

Απ' αφορμή λοιπόν αυτό το γεγονός μπορούμε να θυμίσουμε ορισμένες στιγμές από τους αγώνες του αμερικανικού λαού. Οι δημοκρατικές παραδόσεις αγώνων του ξεκινάνε από τον καιρό του πολέμου της Ανεξαρτησίας για την απαλλαγή τους από την αγγλική κυρίως, αλλά και τη γαλλική αποικιοκρατία, με την τελική Διακήρυξη. Ολοκληρώνεται με τον εμφύλιο πόλεμο για την κατάργηση της δουλείας και τη συγκρότηση ενός ενιαίου κράτους. Η συνέχεια των αγώνων βρίσκεται στο μεγαλύτερο αντιρατσιστικό κίνημα, στο μεγαλύτερο φεμινιστικό κίνημα, στο ισχυρό αντιπολεμικό κίνημα ειρήνης, στο ισχυρό εργατικό κίνημα με κορωνίδα την αιματηρή καθιέρωση του 8ωρου ως προσφορά θυσίας και υποθήκης στην παγκόσμια εργατική τάξη. Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ο Αύγουστος Σπις, οι εξεγερμένες ράφτρες, οι αγωνιστές του κινήματος κατά του βρώμικου πολέμου του Βιετνάμ, το μεγάλο αμερικανικό κίνημα ειρήνης αποτελούν μια ιστορική αλυσίδα συμβολής του αμερικανικού λαού στο ματωμένο αγώνα προόδου της ανθρωπότητας. Είναι μια ξεχωριστή σελίδα του ανώνυμου διαβατάρη αγωνιστή που ξεκινά από τον αντιαποικιακό Πόλεμο της Ανεξαρτησίας και καταλήγει στις τωρινές μέρες των διαμαρτυριών κατά του πολέμου ενάντια στο Ιράκ.

Στο όνομα του εξαγνισμού της υπαρκτής Ευρωπαϊκής Ενωσης του κεφαλαίου και του μιλιταρισμού μιλά για «δημοκρατική Ευρώπη» και καταντά να την περιπλέκει συλλήβδην με την «αντιδραστική Αμερική». Ως «δημοκρατική Ευρώπη» λαμβάνει τις παραδόσεις των αγώνων ανατροπής της φεουδαρχίας από τους λαούς της συγκαλύπτοντας έτσι τη σημερινή αντιδραστική Ευρώπη. Η Μεγάλη Γαλλική Επανάσταση με την ανατροπή της φεουδαρχίας καμιά σχέση δεν έχει με τη σημερινή ΕΕ του πολέμου. Και βεβαίως αυτή η επανάσταση συναντάται με τη Μεγάλη Αμερικανική Επανάσταση, με την ανατροπή της αποικιοκρατίας. Που καμιά σχέση δεν έχει με τη σημερινή ιμπεριαλιστική Αμερική. Ο τωρινός αμερικανικός ιμπεριαλιστικός καπιταλισμός αποτελεί προσβολή των αμερικανικών λαϊκών αγώνων όπως κι ο ευρωπαϊκός ιμπεριαλιστικός καπιταλισμός αποτελεί προσβολή των αγώνων των ευρωπαϊκών λαών.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ