ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Μάη 2005
Σελ. /40
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΟΑ ΤΟΥ ΚΚΕ - ΠΟΑΟ
Το δίδαγμα είναι πως οι λαοί μπορούν!

Σε κλίμα συγκίνησης γιορτάστηκε την Τρίτη 10 Μάη η μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών

Αποψη από την εκδήλωση για την Αντιφασιστική Νίκη, στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου
Αποψη από την εκδήλωση για την Αντιφασιστική Νίκη, στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου
Σε κλίμα έντονης συγκίνησης για την εποποιία που έγραψαν οι λαοί με τα δεκάδες εκατομμύρια των νεκρών που έδωσαν και πρώτ' απ' όλους η μεγάλη Σοβιετική Ενωση και ο Κόκκινος Στρατός και τα αντιστασιακά κινήματα μαζί με το ΕΑΜ και τους κομμουνιστές, πραγματοποιήθηκε προχτές, την Τρίτη 10 Μάη, η εκδήλωση που οργάνωσαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ) μαζί με την ΚΟΑ του ΚΚΕ, μπροστά στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών για τα 60 χρόνια της μεγάλης Αντιφασιστική Νίκης.

Στο ιστορικό του τιτάνιου αγώνα αναφέρθηκε ο Φοίβος Τσέκερης. Ο γγ της ΠΕΑΕΑ, αφού παρέθεσε τα στοιχεία που δείχνουν το τίμημα που πλήρωσαν οι λαοί στο Β` Παγκόσμιο Πόλεμο, στάθηκε στις αιτίες - τις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις και τα εγκλήματά τους - και υπογράμμισε το ρόλο και την προσφορά της μεγάλης Σοβιετικής Ενωσης και του ηγέτη της Ι. Β. Στάλιν στη συντριβή του φασιστικού τέρατος. Αναφέρθηκε στον αγώνα και τις θυσίες του ελληνικού λαού στην απελευθέρωση της χώρας από τη φασιστική κατοχή, με πρωτοστάτη, καθοδηγητή και αιμοδότη της Αντίστασης το ΚΚΕ, όπως σημείωσε. Δεν παρέλειψε, ακόμα, να καταγγείλει τις ιμπεριαλιστικές ευρωενωσιακές και κυβερνητικές προσπάθειες να υποβαθμίσουν και πλαστογραφήσουν την ιστορία του Αντιφασιστικού Αγώνα και της Εθνικής Αντίστασης.

Μιλώντας εκ μέρους της ΚΟΑ του ΚΚΕ, ο Παναγιώτης Σοφός, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, τόνισε:

Προσπαθούν να σβήσουν από τη μνήμη και τη συνείδηση του ελληνικού λαού και των λαών της Ευρώπης κι όλου του κόσμου, τους αγώνες τους. Πάνω απ' όλα, τους αγώνες εκείνους που αμφισβητούν τις ιμπεριαλιστικές επιλογές... Προσπαθούν να παρουσιάσουν την Αντίσταση του ελληνικού λαού 1940-1949 ως τρομοκρατική ενέργεια, για να δικαιολογήσουν τη δική τους υποταγή και συνεργασία με το φασισμό.

Ο ομιλητής, εκτός των άλλων, ολοκληρώνοντας, στάθηκε στα μεγάλα διδάγματα απ' αυτόν τον πόλεμο, για να υπογραμμίσει, ανάμεσα στα άλλα:

Ο Β` Παγκόσμιος Πόλεμος διδάσκει πως ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος κι ας φαίνεται ότι είναι πανίσχυρος!.. Μπορεί ο λαός, αρκεί να αγωνιστεί οργανωμένα και να αποφασίσει ότι θα κάνει θυσίες για να ανοίξει το δικό του δρόμο. Και τότε, στα χρόνια της Κατοχής, η Γερμανία φαινόταν ανίκητη. Το καλλιεργούσαν και τα αστικά κόμματα και ο Τύπος τους... Τα ίδια λένε και σήμερα, πού θα πάμε μόνοι μας, θα απομονωθούμε! Η φροντίδα και ο φόβος τους είναι μήπως απομονωθεί η πλουτοκρατία!

Επίσης, θεμελιακό δίδαγμα αποτελεί η ανάγκη να υπάρχει Κομμουνιστικό Κόμμα με αυτοτελή πολιτική γραμμή, ισχυρό και ικανό.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Χάρης Δερμετζάκης. Ενώ θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Γρηγόρης Τουγλίδης. Χαιρέτισε, ακόμη, εκπρόσωπος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, παραβρέθηκε ο Σπύρος Στριφτάρης, μέλος της ΚΕ. Επίσης, εκτός των άλλων εκπροσώπων της Αντίστασης και μαζικών φορέων, παρών ήταν ο πρόεδρος της ΠΟΑΟ Γιώργης Μωραΐτης.

Συγκλονιστική ήταν η απαγγελία ποιημάτων από τον ηθοποιό Γιώργο Χαραλαμπίδη και τον Παντελή Μανταλόβα, αλλά και τα τραγούδια της χορωδίας της ΠΕΑΕΑ.

Το ψήφισμα της συγκέντρωσης διάβασε ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ, Βασίλης Φυτσιλής. Στο ψήφισμα, εκτός των άλλων τονίζεται: Χαιρετίζεται η μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη, ενώ καταγγέλλεται και η προσπάθεια της άρχουσας τάξης της χώρας μας να σβήσει από τη μνήμη του ελληνικού λαού τον ηγετικό ρόλο του ΚΚΕ στην Εποποιία της Εθνικής Αντίστασης και να χαρακτηριστεί η Εθνική Αντίσταση 40-49 σαν τρομοκρατική επιχείρηση! Εκφράζεται, τέλος, η αλληλεγγύη στους αγωνιζόμενους λαούς.

Εκδηλώσεις για την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών

Με την ευκαιρία της 60ής επετείου από τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη ξεδιπλώνονται τις επόμενες μέρες σ' όλη τη χώρα πολύμορφες εκδηλώσεις. Συγκεκριμένα:

-- Από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ, σήμερα Πέμπτη, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Τηλέμαχος Δημουλάς, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα παρευρεθεί και θα χαιρετίσει ο Ιγκορ Μπελοζέρτσεβ, αρχιπλοίαρχος ΕΑ του Σοβιετικού Πολεμικού Ναυτικού και μέλος της ΚΕ του ΚΚΡΟ. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το συγκρότημα «Νότιος Ανεμος» με τους Μανόλη Μανουσέλη και Μαριάννα Ζορμπά. Στο χώρο της εκδήλωσης θα λειτουργήσει έκθεση βιβλίου.

-- Από την Επιτροπή Ειρήνης Κορυδαλλού σε συνεργασία με μαζικούς φορείς της πόλης, σήμερα Πέμπτη 12 Μάη. Η εκδήλωση θα γίνει στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Αγίου Γεωργίου. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Καλτσώνης, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ - διδάκτωρ Νομικής. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει επίσης έκθεση φωτογραφικού υλικού - αντιπολεμικής γελοιογραφίας, «πάρτι ειρήνης για τα παιδιά» και αντιπολεμικά τραγούδια με την κιθάρα του Μανώλη Χατζηδημητρίου και το αρμόνιο του Παναγιώτη Λιγνού.

- Εκδήλωση για τα 60 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη πραγματοποιείται αύριο Παρασκευή, στις 8 μ.μ. στο Κοινοτικό Κατάστημα Καλοχωρίου Θεσσαλονίκης. Θα μιλήσει ο εκπαιδευτικός Γιώργος Τεμεκενίδης, μέλος της ΝΕ της ΚΟΘ του ΚΚΕ.

-- Από την Επιτροπή Ειρήνης Κοζάνης την Κυριακή 15 Μάη, συγκέντρωση στις 6 μ.μ. στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, στην Παναγιά Κοζάνης.

- Συγκέντρωση πραγματοποιείται την Κυριακή 15 Μάη, στις 7 μ.μ. και στο Πολιτιστικό Κέντρο της Θέρμης Θεσσαλονίκης. Θα μιλήσει ο Γιώργος Χουρμουζιάδης, βουλευτής του ΚΚΕ.

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Η κόκκινη σημαία της καρδιάς μας

Πριν εξήντα χρόνια η κόκκινη σημαία της καρδιάς μας, η ματωμένη από το αίμα των σκοτωμένων του Σικάγο υψωνόταν στο κέντρο του Βερολίνου, πολύ κοντά στο οχυρό υπόγειο του Ράιχσταγκ, όπου τελείωνε τον εγκληματικό βίο του, ο μισότρελος του ναζισμού.

Η κόκκινη σημαία της καρδιάς μας με το συμβολισμό της εργατιάς και της αγροτιάς, με το σφυρί και το δρεπάνι. Αυτή τη σημαία και αυτά τα σύμβολα που μας ζητούν οι «ανανεωτές» να τα εγκαταλείψουμε, μαζί με τον Μαρξ, τον Ενγκελς, τον Λένιν, τις ηρωικές στρατιές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και του Κόκκινου Στρατού. Να ξεχάσουμε τα τριάντα εκατομμύρια νεκρούς ήρωες της μεγάλης χώρας.

Να ξεχάσουμε - μαζί - και τους δικούς μας αγώνες της ΕΑΜικής Εθνικής μας Αντίστασης, να ξεχάσουμε το ΚΚΕ που προσδιόρισε, μέσα από τις φυλακές και τις εξορίες - ακόμη - το νόημα του δικού μας εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα. Και τους δικούς μας νεκρούς. Και την παρακαταθήκη τους να συνεχίσομε σε μια διαλεκτική συνέχεια του χτες και του σήμερα, καθώς το νέο θεριό του ιμπεριαλισμού κλιμακώνει σαν τη Λερναία Υδρα, την πολυκέφαλη επίθεση κατά των λαών του κόσμου.

Και αυτή τη στιγμή της Ιστορίας, στα 60 χρόνια από τότε, το θεριό αυτό της παγκοσμιοποιημένης αταξίας και της εθνικής αναξιότητας, προχωρεί σε μια μεθοδευμένη αντικομμουνιστική υστερία.

Ανατρέπει και «ξαναγράφει» την ιστορία και τα γεγονότα. Σ' εκείνη την Κόκκινη Πλατεία περνούν και φέτος οι κόκκινες σημαίες, χωρίς όμως τους σημαιοφόρους και τους ηρωικούς εκείνους παραστάτες που τις μετέφεραν ως τη φωλιά του τέρατος.

Αυτήν τη σημαία της καρδιάς δεν την αφήνουμε να πέσει κάτω γιατί θα είμαι σημαιοφόρος και παραστάτης με τους συντρόφους που θα «στοιχηθούμε» μαζί.


Του
Γιώργου ΤΣΑΠΟΓΑ

Στον Πειραιά

Εκδήλωση για το γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς και των 60 χρόνων από τη μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Πειραιά το Σάββατο 14 Μάη, στις 7 μ.μ., στο Εθνικό Κλειστό Γυμναστήριο Πειραιά «Πέτρος Καπαγέρωφ» (Παπαστράτου και Φωκίωνος). Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Μάκης Μαΐλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Μετά τα σχετικά αφιερώματα θα ακολουθήσει πρόγραμμα από την παιδική χορωδία του Δημήτρη Τυπάλδου και το συγκρότημα της Μαρίας Δημητριάδη, στην οποία συμμετέχει ο Μανώλης Ανδρουλιδάκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ