ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Μάη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ»
Κυβερνητικό «όχι» στο δημοψήφισμα

Απορρίφθηκε χτες στη Βουλή η σχετική πρόταση

Η κυβερνητική πλειοψηφία απέρριψε χτες στη Βουλή την πρόταση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη διενέργεια δημοψηφίσματος στη χώρα μας, προκειμένου να εγκριθεί το λεγόμενο «ευρωσύνταγμα», το οποίο έχει ήδη ψηφιστεί στη Βουλή με τις ψήφους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Στη σχετική ψηφοφορία που έγινε πήραν μέρος 275 βουλευτές και υπέρ της πρότασης για δημοψήφισμα ψήφισαν 123 βουλευτές του ΚΚΕ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, ενώ κατά ψήφισαν 151 βουλευτές της ΝΔ. «Παρών» δήλωσε ο Στ. Παπαθεμελής. Σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής για την υιοθέτηση της πρότασης απαιτούνταν πλειοψηφία 180 βουλευτών.

Παρεμβαίνοντας στη χτεσινή συζήτηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ τόνισε ότι η ΕΕ είναι ένα ιμπεριαλιστικό κέντρο, το οποίο ανάλογα με τη δύναμη που διαθέτει επιδιώκει να διευρύνει την επιρροή της με όλα τα μέσα, πολιτικά, οικονομικά, αλλά και στρατιωτικά. Είναι χαρακτηριστικό, είπε ότι η ΕΕ πρωτοστάτησε στο βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας και μάλιστα είναι σίγουρο ότι, εάν είχε τη δύναμη, την επέμβαση θα την έκανε μόνη χωρίς να περιμένει τις ΗΠΑ.

Αναφερόμενος στο αίτημα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, προκειμένου να εγκριθεί το «ευρωσύνταγμα» είπε ότι είναι θέμα δημοκρατικής ευαισθησίας και είναι γενική αρχή να δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να συμμετέχουν άμεσα στις μεγάλες αποφάσεις που αφορούν το μέλλον της χώρας. Οι εκάστοτε κυβερνήσεις, συνέχισε, πάντα απέκρουαν το αίτημα της Αριστεράς για κατοχύρωση μέσα στο Σύνταγμα της δυνατότητας να γίνονται δημοψηφίσματα και υπενθύμισε ότι η διαδικασία των δημοψηφισμάτων είναι σχεδόν γενικευμένη σε όλα τα κράτη της Ευρώπης: «Εμείς μόνο αντιστεκόμαστε σε αυτό το ζήτημα, όπως και ορισμένα αδύναμα κράτη, τα οποία δεν είναι σίγουρα τι θα βγάλει ένα δημοψήφισμα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ορ. Κολοζώφ αναφέρθηκε στο πρόσφατο δημοψήφισμα για το «ευρωσύνταγμα» που έγινε στην Ισπανία και τόνισε ότι η πλειοψηφία του ισπανικού λαού δεν πήγε να ψηφίσει και ως εκ τούτου δεν ενέκρινε αυτήν τη συνταγματική συνθήκη.

Εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Εξωτερικών, Π. Μολυβιάτης, υπερασπίστηκε τη θέση της μη διεξαγωγής δημοψηφίσματος λέγοντας ότι η κοινοβουλευτική επικύρωση του «ευρωσυντάγματος» δεν υπολείπεται σε νομιμοποίηση αυτής του δημοψηφίσματος, η διεξαγωγή του οποίου ουδέποτε αποτέλεσε πρακτική ή παράδοση στο μεταπολιτευτικό συνταγματικό βίο.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, τάχθηκε υπέρ του «ευρωσυντάγματος» και είπε ότι με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την έγκρισή του θα ενισχυθεί το ελληνικό Σύνταγμα. Από τον ΣΥΝ ο Αλ. Αλαβάνος είπε ότι πρέπει να γίνει δημοψήφισμα επειδή με το «ευρωσύνταγμα» επέρχεται μεταβολή στη συνταγματική τάξη της χώρας.

ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
Δεν αλλάζει αλλά...

Διπρόσωπη και υποκριτική είναι η στάση της κυβέρνησης απέναντι στο ζήτημα που προέκυψε με την απόφαση του Εκλογοδικείου αναφορικά με την καταμέτρηση των λευκών ψήφων.

Από τη μια η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι δε θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο μετά τη δικαστική απόφαση, ενώ από την άλλη αποδέχεται ασμένως τα «αποτελέσματα» της απόφασης του δικαστηρίου στο όνομα της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αδυνατούσε να απαντήσει στις εύλογες ερωτήσεις σχετικά με το τι θα ισχύσει στις επόμενες εκλογές αναφορικά με την καταμέτρηση των λευκών, αφήνοντας ουσιαστικά το θέμα να «αιωρείται». «Δεν τίθεται θέμα αλλαγής εκλογικού νόμου», δήλωσε από τη μια ο Θ. Ρουσόπουλος, σπεύδοντας όμως να συμπληρώσει ότι η κυβέρνηση σέβεται και την απόφαση του δικαστηρίου και δεν τη σχολιάζει. Αφησε δε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά λέγοντας: «Οποιαδήποτε άλλα ερωτήματα - πολύ πιο εξειδικευμένα από αυτά που τέθηκαν - θα παρακαλέσω να τεθούν στο αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να υπάρξουν αντίστοιχα επιστημονικά τεκμηριωμένες απαντήσεις».

ΠΑΣΟΚ: Να δώσει απαντήσεις ο πρωθυπουργός

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Ν. Αθανασάκης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Θ. Ρουσόπουλου, για την αλλαγή των εδρών της Βουλής, δήλωσε: «Το θέμα του εκλογικού νόμου, της σύνθεσης της Βουλής και της δύναμης των κομμάτων δεν είναι οικογενειακή υπόθεση. Για την κλεμμένη έδρα από το ΠΑΣΟΚ, την οποία κατέλαβε ο κ. Αχιλ. Καραμανλής, καθώς και για το μείζον θέμα που έχει δημιουργηθεί για τις μελλοντικές εκλογικές αναμετρήσεις, απαντήσεις οφείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής».

Εξάλλου, οι τρεις βουλευτές Γ. Πασχαλίδης, Στ. Κουτμερίδης και Κ. Ζαχαράκης, οι οποίοι έχασαν τις έδρες τους, δηλώνουν ότι θα προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να προσβάλουν την απόφαση του Εκλογοδικείου.

ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
Ρασοφόρες αθλιότητες

1. Παράλληλα με τις αθλιότητες των ρασοφόρων στους δρόμους της Ιερουσαλήμ, κατάπληξη προκαλούν οι κινήσεις των Ισραηλινών στρατιωτών μέσα στο Πατριαρχείο. Μπαίνουν, βγαίνουν ό,τι ώρα θέλουν, σφραγίζουν τους χώρους που κρίνουν εκείνοι επικίνδυνους, κλειδώνουν πόρτες με άνεση ηθοποιών που εκτελούν σενάριο κατά γράμμα, σενάριο που επινοήθηκε από σιωνιστές και βρήκε σύμφωνο τον θλιβερό Ειρηναίο, με αντάλλαγμα προφανώς τη διατήρησή του στην «ιερή έδρα». Τώρα που τα τελευταία κομμάτια του παζλ μπαίνουν στη θέση τους, χαρούμενοι παραμένουν οι πράκτορες της «Μοσάντ» και χαμένο το ελληνοαραβικό πλήρωμα.

2. Οταν ο Ειρηναίος «πάρει πόδι», ο νέος πατριάρχης θα πρέπει να κινηθεί δυναμικά μαζί με τους Αραβες χριστιανούς και τους Παλαιστίνιους, κηρύσσοντας αγώνα καταρχήν για να μη δοθεί ούτε σπιθαμή γης στους Ισραηλινούς. Επίσης θα πρέπει να ερευνήσει σε βάθος όλες τις λεπτομέρειες εκείνης της συνεργασίας και να τις φέρει στο φως όσο το δυνατόν γρηγορότερα, για το κοινό καλό.

3. Οι φωνές των μεγαλόσχημων ρασοφόρων προτρέπουν τον Ειρηναίο να κλειστεί σε μοναστήρι για να εξιλεωθεί. Ας αναλογιστούν ωστόσο ότι ο εν λόγω έχει πράξει σαν καλός εμποράκος ξεπουλώντας τη γη του και προδίδοντας τους πατέρες της ερήμου μαζί με την παράδοσή τους, την ελληνική γλώσσα. Καμιά φορά, για τέτοιου είδους αμαρτίες, η δικαιοσύνη είναι πιο δραστική απ' ό,τι ο εγκλεισμός σε μοναστήρι.


του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ

ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ
Εν αναμονή εξελίξεων

Την επιθυμία να αποκατασταθεί η... «εκκλησιαστική τάξη στο πατριαρχείο Ιεροσολύμων», εξέφρασε χτες η Εκκλησία της Ελλάδος με ανακοίνωσή της μετά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Επιπλέον, στην ανακοίνωση αναφέρει ότι δε θα παρέμβει «αυτοβούλως» στην κρίση που έχει ξεσπάσει, ενώ σημειώνει ότι «υποστηρίζει τις νόμιμες και κανονικές πρωτοβουλίες» για τη διέξοδο από την κρίση.

Στο μεταξύ, την ερχόμενη Τρίτη, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Οικουμενικός πατριάρχης, θα συζητηθεί στη Σύνοδο του Πατριαρχείου το πόρισμα της τριμελούς επιτροπής που είχε σταλεί στα Ιεροσόλυμα για να εξετάσει την κατάσταση και τις περαιτέρω αποφάσεις. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι το τέλος της βδομάδας αναμένεται, μετά την αναγνώριση από Παλαιστινιακή Αρχή και Ιορδανία, της τριμελούς επιτροπής που χειρίζεται την υπόθεση του πατριαρχείου Ιεροσολύμων (σ.σ. μετά την αποκήρυξη του πατριάρχη Ειρηναίου από 75 μέλη της Αγιοταφικής κοινότητας) η υπογραφή από τον Βασιλιά της Ιορδανίας Αμντάλα και του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει ανακοινώσει ότι δε θα λάβει μέρος στη διαμάχη. Από την πλευρά του ο πατριάρχης Ιεροσολύμων Ειρηναίος προσανατολίζεται να κινηθεί ενάντια στις αποφάσεις των Υπουργικών Συμβουλίων Ιορδανίας και Παλαιστίνιων.

Εκτός δικαστικού Σώματος άλλος ένας δικαστής

Αλλος ένα δικαστικός λειτουργός βρέθηκε εκτός του δικαστικού Σώματος. Τον αντεισαγγελέα Εφετών Ν. Αθανασόπουλο σχεδόν ομόφωνα έθεσε χτες σε οριστική παύση η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, ενώ έκρινε ότι δεν είναι επαρκής να ασκήσει καθήκοντα ακόμη και στο δημόσιο τομέα.

Η Ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου έκρινε ότι ο Ν. Αθανασόπουλος έχει υπηρεσιακή ανεπάρκεια και έλλειψη ήθους, καθώς εμπλέκεται στο παραδικαστικό κύκλωμα. Στη συνεδρίαση της Ολομέλειας ο εισηγητής Αχιλ. Νταφούλης ζήτησε την οριστική παύση του Ν. Αθανασόπουλου, κάνοντας λόγο για ανάμειξή του σε ομάδα δικαστών που χρηματίζονταν για την έκδοση ευνοϊκών αποφάσεων σε υποθέσεις εμπορίας ναρκωτικών.

Ο Ν. Αθανασόπουλος κατά την έναρξη της χτεσινής συζήτησης στον Αρειο Πάγο ζήτησε τρίμηνη αναβολή της διαδικασίας για λόγους υγείας, η οποία απερρίφθη με μειοψηφία οκτώ αρεοπαγιτών. Μάλιστα, προσκόμισε και σχετικό πιστοποιητικό από νοσοκομείο ότι παρακολουθείται τακτικά από τους θεράποντες γιατρούς του.

Στο μεταξύ από τις 12 χτες το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ κατέθετε στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά η πρωτοδίκης Αντωνία Ηλία, η οποία φέρεται να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο παραδικαστικό κύκλωμα. Η Αντ. Ηλία είναι αντιμέτωπη με τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος, δωροληψίας δικαστή και συμμετοχής σε συμμορία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ