ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Μάη 2005
Σελ. /40
ΥΓΕΙΑ
ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΟ «ΕΛΕΝΑ»
«Λειτούργησε» το ένστικτο των εργαζομένων

Ποτέ δεν έγινε άσκηση ετοιμότητας για αντιμετώπιση πυρκαγιάς και σεισμού στο νοσοκομείο

Αυτοσχέδια μεταφορά ασθενών στο προαύλιο
Αυτοσχέδια μεταφορά ασθενών στο προαύλιο
«Η ετοιμότητα και το ένστικτο των εργαζομένων απέτρεψαν τα χειρότερα απ' τη χτεσινή πυρκαγιά στο Μαιευτήριο "Ελενα"».

Τα λόγια ανήκουν σε διαφορετικούς ανθρώπους που έκαναν ξεχωριστές δηλώσεις στο «Ριζοσπάστη» αλλά συμπίπτουν γιατί είναι κοινή η αίσθηση τόσο για τις αιτίες της πυρκαγιάς, όσο - το σπουδαιότερο - και για την αντιμετώπισή της. Η «κοινή» δήλωση είναι του Στ. Τσούκαλου, γιατρού στο «Ελενα» και προέδρου της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), και της Γ. Μαλή, μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου των Εργαζομένων.

Τα ...προσανάμματα για τη φωτιά είχαν μπει εδώ και χρόνια απ' την πολιτική εγκατάλειψης της υποδομής των δημόσιων νοσοκομείων. Ειδικά στο «Ελενα» η φλόγα αυτής της πολιτικής άρχισε να «μυρίζει» απ' τον περασμένο Νοέμβρη, όταν έγινε συγκέντρωση των εργαζομένων στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου, που βρίσκεται πάνω απ' το σημείο όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά. Τότε οι εργαζόμενοι ένιωσαν έντονη ζάλη και ο θερμαστής που βρισκόταν στη συγκέντρωση μίλησε για διαρροή πετρελαίου. Παρότι ήταν παρόντες εκπρόσωποι της διοίκησης του νοσοκομείου δεν πάρθηκε κανένα μέτρο.

Ετσι, η πολιτική της εγκατάλειψης των νοσοκομείων και της διάλυσης των τεχνικών τους υπηρεσιών με την αντικατάστασή τους από εργολάβους και ιδιώτες «φούντωσε», χτες, όταν δύο τεχνίτες - χωρίς την απαραίτητη υποστήριξη - προσπάθησαν να κάνουν επιδιορθώσεις. Η τεχνική υπηρεσία του νοσοκομείου έχει αποδεκατιστεί στην κυριολεξία επειδή δε γίνονται προσλήψεις.

Μια άλλη εικόνα απ' τον πανικό στο προαύλιο του «Ελενα»
Μια άλλη εικόνα απ' τον πανικό στο προαύλιο του «Ελενα»
«Δουλεύω 10 χρόνια στο νοσοκομείο και ουδέποτε έγινε άσκηση ετοιμότητας για σεισμό και πυρκαγιά. Οταν φούντωσαν οι καπνοί οι νοσηλευτές πήραν σεντόνια, τα έβρεξαν και έκλεισαν πόρτες και παράθυρα», είπε στο «Ρ» η Γ. Μαλή που δουλεύει στον τέταρτο όροφο σε τμήμα με νέες μητέρες και μωρά. «Αναρωτιέμαι, πρόσθεσε η Γ. Μαλή, τι θα γίνει με τους οχταμηνίτες εργαζόμενους που σκοπεύει να πάρει η κυβέρνηση».

«Πολλά απ' τα νοσοκομεία είναι παλιά και "εξεμέτρησαν το ζην" και οι όποιες παρεμβάσεις γίνονται είναι εμβαλωματικές και δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα», είπε ο Στ. Τσούκαλος, για να προσθέσει: «Χρειάζονται όντως αντικατάσταση ορισμένα νοσοκομεία. Αυτό όμως δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι αυτή η αντικατάσταση πρέπει να γίνει με τις περίφημες συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που υποστηρίζει η κυβέρνηση. Η αντικατάσταση πρέπει να γίνει σχεδιασμένα και με πλήρη χρηματοδότηση απ' τον κρατικό προϋπολογισμό».

Τα γεγονότα

Η φωτιά ξέσπασε στις 9.10 χτες το πρωί σε τούνελ όπου περνούν οι ηλεκτρικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις και απ' όπου ενώνονται οι πτέρυγες. Από τις φλόγες δε σημειώθηκαν σοβαρές ζημιές, όμως ως εκ θαύματος η πυρκαγιά δεν εξαπλώθηκε στους πάνω ορόφους, όπου είναι οι θάλαμοι των νεογνών.

Η φωτιά προκλήθηκε, όπως εκτιμάται, από συγκόλληση που γινόταν σε σωληνώσεις απ' όπου υπήρχε διαρροή πετρελαίου, εδώ και ένα χρόνο. Αμέσως, και μέχρι να φτάσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, εργαζόμενοι προσπάθησαν να τη σβήσουν με πυροσβεστήρες, ενώ νοσηλεύτριες και μανάδες βρέθηκαν με τα βρέφη στο γειτονικό πάρκο προκειμένου να αποφύγουν τον καπνό που είχε μαζευτεί στους χώρους του νοσοκομείου. Στο χώρο βρέθηκαν 30 πυροσβέστες με 10 οχήματα και περίπου στις 10.40 κατάφεραν να τη θέσουν υπό πλήρη έλεγχο. Για λόγους ασφαλείας η Πυροσβεστική διέκοψε την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, χωρίς όμως να λειτουργήσουν οι γεννήτριες του νοσοκομείου. Ετσι, παρουσιάστηκαν προβλήματα στη νοσηλεία νεογνών και επιτόκων και για προληπτικούς λόγους ορισμένα μεταφέρθηκαν στη νέα πτέρυγα του νοσοκομείου.

Κατά την επίσκεψή του ο υπουργός Υγείας, Ν. Κακλαμάνης, στο χώρο, δέχτηκε την αποδοκιμασία ορισμένων γονέων που βρίσκονταν εκεί και ζητούσαν τη μεταφορά των νοσηλευομένων ακόμα και σε άλλο νοσοκομείο.

ΜΜΕ ΚΑΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Μεταμοντέρνα εκκόλαψη του αυγού του φιδιού

«Ο κακός εγκληματίας έγινε καημένος άρρωστος και ο μάγκας του λιμανιού αντικαταστάθηκε απ' το παιδί της διπλανής πόρτας».

Σ' αυτή τη φράση του καθηγητή της Εγκληματολογίας Γ. Πανούση αποτυπώθηκε ο τρόπος της διαχρονικής παρουσίασης του τοξικομανή - και της τοξικομανίας γενικότερα ως τρόπου ζωής - μέσα απ' τα Μέσα Ενημέρωσης στις εργασίες του 10ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για την Επανένταξη και την Πολιτική για τα Ναρκωτικά στο Ηράκλειο Κρήτης που συνεχίστηκαν και χτες για τρίτη μέρα. Οι «εικόνες», όπως τις περιέγραψε ο Γ. Πανούσης, ήταν συνάρτηση της νομοθεσίας. Οταν ο τοξικομανής ήταν «του περιθωρίου», τότε η «φωτογραφία» του ήταν ο αλήτης και ο εξαθλιωμένος που πρέπει να εξοβελιστεί. Οταν ο τοξικομανής θεωρήθηκε «άρρωστος» παρουσιάστηκε η εικόνα με τη φροντίδα της γιατρειάς. Κι όταν ο τοξικομανής θεωρήθηκε «εγκληματίας» τότε προβλήθηκε η εικόνα της αστυνόμευσης και της καταστολής.

Και ο Γ. Πανούσης τόνισε: «Δεν αρκεί η αλλαγή των νόμων ή μια δημοσιογραφική δεοντολογία στην παρουσίαση των ναρκωτικών ή του χρήστη για ν' αποφύγουμε τη μεταμοντέρνα εκκόλαψη του αυγού του φιδιού. Πρέπει να αλλάξουμε την κοινωνία και το ιδεολογικό πλαίσιο - κλίμα, μέσα στο οποίο παράγονται και καταναλώνονται όλα αυτά τα προϊόντα των κυρίαρχων μύθων».

Στο συνέδριο συζητήθηκαν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες κατά την προσαρμογή τους στις χώρες υποδοχής και το πώς αυτές σχετίζονται με τη χρήση ουσιών. Η Κ. Μάτσα, διευθύντρια του «18 Ανω», ανέφερε ότι οι προκαταλήψεις και η περιθωριοποίησή τους αποτελούν επιβαρυντικούς παράγοντες για την εκδήλωση ουσιοεξάρτησης. Από τα δεδομένα προκύπτει έντονα η ανάγκη για έρευνα όσον αφορά στο συγκεκριμένο πληθυσμό, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που σχετίζονται με τη χρήση και να διευκολυνθεί η πρόσβαση των μεταναστών στις θεραπευτικές υπηρεσίες.

Οσον αφορά στην πρόληψη της χρήσης ουσιών, αλλά και την ένταξη των μεταναστών, το σχολείο μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο, σύμφωνα με τον Μ. Στάππα από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Ως προς τη διακοπή του σχολείου - η οποία κατά κανόνα συνοδεύει την έναρξη της χρήσης ουσιών - ανέφερε ότι τα υψηλότερα ποσοστά στην Ελλάδα εμφανίζονται στη Θράκη, καθώς και στην Κρήτη και τη Ρόδο (στα δύο νησιά, λόγω της απασχόλησης των παιδιών στον τουρισμό).

Κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία

Με απεργίες των εργαζομένων και των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία στην Ελλάδα συνέπεσε η χτεσινή Παγκόσμια Μέρα Νοσηλευτή.

Ομως, μόνο στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε κινητοποίηση το πρωί στον προαύλιο χώρο. Κύριο αίτημα ήταν η παροχή δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών υγείας, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αφού μόνο στον «Ευαγγελισμό» είναι κενές 1.000 οργανικές θέσεις (500 νοσηλευτές, 60 γιατροί, 100 εργαστηριακοί, 70 τεχνικοί, 200 διοικητικοί).

Στα πλαίσια των κινητοποιήσεων της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας οι Ενώσεις των γιατρών των Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά και Θεσσαλονίκης αποφάσισαν 24ωρες απεργίες στις 18 Μάη 2005.

Η ΟΕΝΓΕ έχει αποφασίσει ότι η βδομάδα των κινητοποιήσεων θα καταλήξει με νέα απεργία στις 20 Μάη 2005.

Σήμερα η παράσταση της «Επικοινωνίας»

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ενάντια στη διάλυση της μοναδικής στην Ελλάδα εκπαιδευτικής μονάδας για τυφλά πολυανάπηρα παιδιά «Η Επικοινωνία», πραγματοποιούν σήμερα Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι, οι εργαζόμενοι της μονάδας.

Σε ανακοίνωσή του το σωματείο εργαζομένων της «Επικοινωνίας» υπογραμμίζει ότι αυθαίρετα το υπουργείο Υγείας και το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) αποφάσισαν τη διάλυση της «Επικοινωνίας», απόφαση που περιθωριοποιεί τα άτομα με τύφλωση και πολυαναπηρία και πετά στο δρόμο εργαζόμενους με σημαντική και πολύχρονη εμπειρία και προσφορά στο χώρο της ειδικής αγωγής. Παράλληλα, καταγγέλλει ότι οι εργαζόμενοι βρίσκονται τρεις μήνες απλήρωτοι και υπό απόλυση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ