ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Μάη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην Αθήνα αντιπροσωπεία του Πορτογαλικού ΚΚ

Από τη συνάντηση των αντιπροσωπειών των δύο Κομμάτων
Από τη συνάντηση των αντιπροσωπειών των δύο Κομμάτων
Εφθασε χτες στην Αθήνα, για διήμερη επίσκεψη, αντιπροσωπεία της ΚΕ του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, με επικεφαλής το Γενικό Γραμματέα του, σύντροφο Ζερόνιμο ντε Σόουζα.

Η αντιπροσωπεία του αδελφού Κόμματος συναντήθηκε μέσα σε θερμό συντροφικό κλίμα, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, με αντιπροσωπεία του Κόμματος με επικεφαλής τη ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Οι δυο αντιπροσωπείες συζήτησαν για την πολιτική κατάσταση στις δύο χώρες και τη δράση που αναπτύσσουν τα κόμματά μας στο εργατικό συνδικαλιστικό και αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, καθώς και στην ΕΕ και στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην παραπέρα ανάπτυξη των σχέσεων των δύο κομμάτων, στη στενότερη συνεργασία και στον συντονισμό τους, ειδικά σε θέματα κοινών επεξεργασιών και στρατηγικής στην αντιμετώπιση της επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού, στη συμβολή τους στην ανάπτυξη των κοινών προσπαθειών του κομμουνιστικού κινήματος να αναδείξει την αναγκαιότητα του σοσιαλισμού.

Ο Ζερόνιμο ντε Σόουζα προσκάλεσε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τη ΓΓ της ΚΕ, να επισκεφτεί την Πορτογαλία, πρόσκληση που έγινε αποδεκτή.

Χτες, επίσης, η αντιπροσωπεία του Πορτογαλικού ΚΚ ενημερώθηκε για τη δράση του Κόμματος, με συζητήσεις και συναντήσεις με αντιπροσωπείες Τμημάτων της ΚΕ του ΚΚΕ και παραβρέθηκε σε εκδήλωση διεθνιστικής αλληλεγγύης που οργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ.

Σήμερα, στις 9.00 π.μ. η αντιπροσωπεία του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος θα επισκεφθεί την Ακρόπολη και το μεσημέρι θα αναχωρήσει για τη Λισαβόνα.


Δυναμώνουν οι δεσμοί των δύο κομμάτων

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χτες από την ΚΟΑ διεθνιστική εκδήλωση, στην οποία μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του Πορτογαλικού ΚΚ

Ο Ζερόνιμο Ντε Σόουζα, Γενικός Γραμματέας του Πορτογαλικού ΚΚ, στο βήμα της εκδήλωσης
Ο Ζερόνιμο Ντε Σόουζα, Γενικός Γραμματέας του Πορτογαλικού ΚΚ, στο βήμα της εκδήλωσης
Κατά εκατοντάδες προσήλθαν χτες βράδυ τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό, υποδεχόμενοι θερμά και εκφράζοντας τη διεθνιστική τους αλληλεγγύη στην αντιπροσωπεία του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, που πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα μας, με επικεφαλής τον ΓΓ του, Ζερόνιμο Ντε Σόουζα, ο οποίος και μίλησε στη συγκέντρωση που διοργάνωσε η ΚΟΑ του ΚΚΕ στην αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ, στον Περισσό. Στο τέλος της εκδήλωσης η αντιπροσωπεία του αδελφού κόμματος δέχτηκε δώρα από την ΚΟΑ, ενώ ο Ζ. Ντε Σόουζα δέχτηκε και απάντησε σε ερωτήσεις των συγκεντρωμένων.

Υπό το σύνθημα «Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε», γραμμένο και στις δύο γλώσσες, στο βήμα ανέβηκε πρώτος και καλωσόρισε την αντιπροσωπεία του ΠΚΚ ο Δ. Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της ΚΟΑ, εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως οι δεσμοί φιλίας μεταξύ των δύο κομμάτων θα δυναμώσουν παραπέρα. Αναφερόμενος στη δράση του ΚΚΕ τόνισε, μεταξύ άλλων, πως αυτή είναι σταθερά προσανατολισμένη στην υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων, ενάντια στα μονοπώλια και στον ιμπεριαλισμό, για το σοσιαλισμό. Συμπλήρωσε πως το ΚΚΕ επιδιώκει να συμβάλει στην ανάπτυξη του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος και της πάλης του ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και συγχρόνως στην αποκατάσταση των σοσιαλιστικών ιδεών που σπιλώθηκαν μετά τη νίκη της αντεπανάστασης. Αμέσως μετά αναφέρθηκε ειδικότερα στους στόχους δράσης της ΚΟΑ του ΚΚΕ και πώς υπηρετούν τις αποφάσεις του 17ου Συνεδρίου του Κόμματος για την ισχυροποίησή του. Ο Δ. Αρβανιτάκης αναφέρθηκε στη δουλιά στην εργατική τάξη και στους αυτοαπασχολούμενους, στη νεολαία και στις γυναίκες, γενικότερα στην προσπάθεια για ανάπτυξη ριζοσπαστικών συσπειρώσεων στην κατεύθυνση συγκρότησης του ΑΑΔΜ.


Τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς του κόμματός του μετέφερε στους συγκεντρωμένους ο Ζ. Ντε Σόουζα, ο οποίος επέλεξε να αρχίσει την ομιλία του λέγοντας πως διαψεύστηκαν όσοι καταστροφολογούσαν, όπως ένας εκπρόσωπος δεξιών κομμάτων στην Πορτογαλία, όταν πριν μερικά χρόνια έλεγε πως «τώρα μένει να ξεμπερδεύουμε με δύο μαρξιστικά - λενινιστικά κόμματα στην Ευρώπη, το Πορτογαλικό και το ΚΚ Ελλάδας». Οπως συμπλήρωσε, σε εκείνη την περίοδο ήττας υπήρξαν κόμματα που παρέκκλιναν, που εγκατέλειψαν αρχές και ιδεολογίες, όμως το Πορτογαλικό και το ΚΚ Ελλάδας άντεξαν, συνεχίζουν και δυναμώνουν. Κι αυτό, σημείωσε, γιατί έχουν το πλεονέκτημα της θεωρίας, έχουν ρίζες στο λαό και πρόγραμμα το οποίο τηρούν για το μετασχηματισμό της κοινωνίας.

Ο ομιλητής αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα ένα Κομμουνιστικό Κόμμα να συνδέεται και να δρα μέσα στην εργατική τάξη, στόχος που για το ΠΚΚ ιεραρχείται σήμερα πολύ υψηλά, χωρίς καμία υποτίμηση της ανάγκης για ανάπτυξη της δράσης σε άλλα κοινωνικά στρώματα. Ενημέρωσε εξάλλου τους συγκεντρωμένους για τους στόχους του ΠΚΚ και κάτω από ποιες συνθήκες δίνεται η μάχη για την υλοποίησή τους.

Κλείνοντας την παρέμβασή του ο Ζ. Ντε Σόουζα αναφέρθηκε στο πανομοιότυπο της επίθεσης καθολικού χαρακτήρα που δέχονται οι εργαζόμενοι σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, όπως χαρακτηριστικά είπε, «είτε στην Αθήνα, είτε στη Λισαβόνα το ίδιο πράγμα».


Ορμώμενος από αυτό τόνισε πως αποδεικνύεται σήμερα ότι δεν έχουν δίκιο όσοι υποστηρίζουν τη δυνατότητα εξανθρωπισμού του καπιταλισμού, ο οποίος αφαιρεί ό,τι αναγκάστηκε να παραχωρήσει, επιβεβαιώνοντας πως τα δικαιώματα δεν είναι δεδομένα αλλά εξαρτάται η ύπαρξή τους από το συσχετισμό δύναμης κάθε φορά.

Συμπλήρωσε δε πως εκτός από την αφαίρεση δικαιωμάτων το σύστημα θέλει να χτυπήσει την οργάνωση των εργατών καθώς γνωρίζει πως ταξική πάλη πάντα υπήρχε όχι όμως και η οργανωμένη ταξική πάλη και ιδιαίτερα των ταξικών συνδικαλιστικών οργανώσεων και των ταξικών επαναστατικών κομμάτων.

Τέλος, ο ομιλητής εξέφρασε την ανησυχία και του κόμματός του για την πορεία αντιδραστικοποίησης της ΕΕ μέσω του «ευρωσυντάγματος».


Συνάντηση με τη Γραμματεία της ΚΕ

Η αντιπροσωπεία του ΠΚΚ συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Δ. Γόντικα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, όπου παραβρέθηκαν μέλη της Γραμματείας και Γραμματείς των Κομματικων Οργανώσεων Περιοχών.

Ο Δ. Γόντικας ενημέρωσε για την κατάσταση του Κόμματος και την απόφαση του τελευταίου Συνεδρίου για ισχυροποίησή του, πρώτα και κύρια στην εργατική τάξη, στη νεολαία, σε όλους τους χώρους και τόπους δουλιάς.

Αντίστοιχα ο ΓΓ της ΚΕ του ΠΚΚ σημείωσε ότι μετά το τελευταίο Συνέδριο του Κόμματός τους γίνεται έντονη προσπάθεια ενδυνάμωσής του και ουσιαστικής παρέμβασής του στις εξελίξεις.


Ανάγκη να δυναμώσει η συνεργασία των Κομμουνιστικών Κομμάτων

Συνάντηση με το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων

Σε πολύ θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε συνάντηση της αντιπροσωπείας του Πορτογαλικού ΚΚ με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ Ζερόνιμο Ντε Σόουζα με το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Δ. Κουτσούμπα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Και οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν σε επίκαιρα θέματα όπως η Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη, οι επαφές σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, η απόπειρα διαστρέβλωσης της Ιστορίας σχετικά με την Αντιφασιστική Νίκη, ενώ τονίστηκε η ανάγκη της ενίσχυσης των Κομμουνιστικών Κομμάτων και της συνεργασίας μεταξύ τους.

Ο Ντε Σόουζα ενημέρωσε για τη δράση του ΠΚΚ και την παρέμβασή του στις εξελίξεις στη χώρα του.

Από την πλευρά του ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στις διεθνείς δραστηριότητες του Κόμματός μας, στις εξελίξεις στα Βαλκάνια, επισημαίνοντας την ανάγκη της πιο στενής συνεργασίας των ΚΚ με τη συνέχιση των διεθνών συναντήσεων.

Στο τέλος της συζήτησης και οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν τις στενές συντροφικές και αδελφικές σχέσεις των δύο κομμάτων.


Κοινή η επίθεση του κεφαλαίου

Συνάντηση με το Εργατικό - Συνδικαλιστικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ

Πραγματοποιήθηκε, επίσης, συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΠΚΚ με αντιπροσωπεία του Εργατικού και Συνδικαλιστικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής το Γ. Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Από πλευράς του ΚΚΕ ο Γ. Σκιαδιώτης, υπεύθυνος του Τμήματος, ενημέρωσε για τη δουλιά του Κόμματος στο εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα, με εκτενή αναφορά στην οργάνωση και δράση του ΠΑΜΕ. Κεντρικό ζήτημα και στη χώρα μας, τόνισε ο Γ. Σκιαδιώτης, είναι η προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και η αυξανόμενη επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων (ελαστική εργασία, όλο και χαμηλότερες αμοιβές κλπ.), ενώ πλήττονται κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων αναφορικά με την κοινωνική ασφάλιση. Και αναφέρθηκε στην οργάνωση της πάλης του ταξικού εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος ενάντιά τους.

Ο σ. Ντε Σόουζα αναφέρθηκε στις μαζικές ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων που πραγματοποιούνται στη χώρα του, στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι στις συλλογικές συμβάσεις, στο συνταξιοδοτικό όριο ηλικίας, καθώς και στο χρόνο εργασίας. Ενημέρωσε, επίσης, για την κατάσταση στο εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα στην Πορτογαλία, τονίζοντας την ανάγκη δημιουργίας ενός μεγάλου μετώπου αντίστασης ενόψει της όξυνσης της επίθεσης του ιμπεριαλισμού.

Τέλος, τονίστηκε η ανάγκη κοινής δράσης των δύο κομμάτων, ιδιαίτερα στο συνδικαλιστικό κίνημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ