ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Μάη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στρατηγείο της ΕΕ στη Λάρισα!

Λίγους μήνες μετά την παύση της λειτουργίας του ΝΑΤΟικού Στρατηγείου στον Τύρναβο της Λάρισας ένα άλλο ιμπεριαλιστικό Στρατηγείο, της ΕΕ αυτή τη φορά, εγκαθίσταται στην περιοχή. Πρόκειται για το Ευρωπαϊκό Στρατηγείο, που θα λειτουργεί στους χώρους της 1ης Στρατιάς όπως ανακοίνωσε από τη Λάρισα, στα πλαίσια επίσημης επίσκεψής του στην πόλη, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) αντιστράτηγος Ν. Ντούβας.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο Ν. Ντούβας είπε χαρακτηριστικά ότι «το νέο στρατηγείο είναι μέσα στις συμβατικές υποχρεώσεις της Ελλάδος, ένα από τα πέντε στρατηγεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα εγκατασταθεί στη Λάρισα». Και πρόσθεσε πως «είναι καθαρά επιτελικός πυρήνας και μια διαδικασία παρόμοια μ' αυτήν που γίνεται στις άλλες τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες». Σημείωσε ότι η τελική απόφαση για την εγκατάστασή του έχει ληφθεί και εκτίμησε ότι «μέχρι τέλους Δεκεμβρίου θα έχει πάρει το στρατηγείο την οριστική του μορφή». Σχετικά, δε, με το προσωπικό ανέφερε πως «θα έχει κάποια άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως αγγλομάθεια, εμπειρία από ειδικές αποστολές κλπ.».

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Στέλνει εκπρόσωπο στη Νέα Υόρκη

... οι Αμερικανοί πάνε στα Κατεχόμενα

Η Λευκωσία επιβεβαίωσε χτες την ανταλλαγή απεσταλμένων μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών και της Κυπριακής Δημοκρατίας για διεξαγωγή διερευνητικών επαφών για το Κυπριακό.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Καρογιάν ανακοίνωσε ότι ο διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσος Τζιωνής θα μεταβεί ως απεσταλμένος του Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στο πλαίσιο των διερευνητικών προπαρασκευαστικών διαδικασιών για το Κυπριακό. Ο Μ. Καρογιάν ανέφερε ότι ο Κόφι Ανάν θα αποφασίσει πότε θα αποστείλει στην Κύπρο τον εκπρόσωπό του, που εικάζεται ότι θα είναι ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας Κίραν Πρέντεργκαστ. Εικάζεται ακόμα ότι αυτές οι επαφές μπορεί να ξεκινήσουν ακόμα και τη Δευτέρα.

Ο Μ. Καρογιάν επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης ότι δε θα πρέπει να υπάρξουν ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες. Είπε, επίσης, ότι ο δρόμος θα είναι μακρύς και ότι η προπαρασκευαστική προσπάθεια βρίσκεται στην αρχή. «Είμαστε στο προπαρασκευαστικό στάδιο, κατά το οποίο γίνεται μια ανίχνευση, μια βολιδοσκόπηση και μια προσπάθεια να προπαρασκευαστούν αυτές οι διαδικασίες» σημείωσε.

Από την πλευρά της ΕΕ, ο επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Ολι Ρεν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη σε ελεύθερες και κατεχόμενες περιοχές, δήλωσε ότι το «σχέδιο Αναν» μπορεί να βελτιωθεί, αλλά παραμένει ως πλαίσιο λύσης. Υποστήριξε επίσης ότι οι επιθυμίες για αλλαγές επί του «σχεδίου» πρέπει να γίνουν ξεκάθαρες και οι δύο κοινότητες να βρουν τρόπους για την έναρξη διαλόγου. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος επέμεινε στην εφαρμογή των προτάσεων της Κομισιόν για άρση της δήθεν απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, υποστηρίζοντας ότι το μόνο κίνητρο είναι η βελτίωση της οικονομίας του βορείου τμήματος της Κύπρου και έτσι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να έρθουν πιο κοντά.

Στο μεταξύ, αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου, η οποία θα επισκεφθεί την Τουρκία την 1η Ιούνη, σχεδιάζει να μεταβεί και στα Κατεχόμενα μέσω του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου. Η αντιπροσωπεία, που θα αποτελείται από μέλη της «Ομάδας Φίλων της Τουρκίας» της αμερικανικής Βουλής, θα μεταβεί στα Κατεχόμενα με ιδιωτικό αεροπλάνο. Από πληροφορίες που μετέδωσε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η επίσκεψη πραγματοποιείται με την πλήρη ενθάρρυνση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Την πραγματοποίηση της επίσκεψης αποκάλυψε ο βουλευτής Ρόμπερτ Γουέξλερ στη διάρκεια ακρόασης της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Βουλής. Ο Γουέξλερ ανέφερε ότι μετά την επίσκεψη των Αμερικανών επιχειρηματιών στα Κατεχόμενα, η μετάβαση της αντιπροσωπείας της Βουλής θα αποτελέσει ένα ακόμα σημαντικό βήμα για τον τερματισμό της «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων. Μιλώντας στη συνεδρίαση, ο πρώην πρέσβης Μαρκ Πάρις, ανέφερε ότι ύστερα από τις αποφάσεις της Τουρκίας για τη βάση του Ιντσιρλίκ και το αμυντικό συμβόλαιο που δόθηκε στην εταιρία «Λόκχιντ», ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να απευθυνθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες για να τηρήσουν δεσμεύσεις τους σε θέματα όπως εκείνο των Κούρδων στο Ιράκ και η άμβλυνση της οικονομικής «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων.

Η Αντιφασιστική Νίκη των λαών δεν πλαστογραφείται

Εκδήλωση της ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ

Με επιτυχία και τη συμμετοχή πολύ κόσμου, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το βράδυ στα Χανιά, η εκδήλωση της ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ για τα 60 χρόνια από την αντιφασιστική νίκη των λαών.

Η εκδήλωση έγινε στην αίθουσα του Δημαρχείου, στην οποία είχε καλεστεί και συμμετείχε και ο Ιγκορ Μπελοζέρτσερ, αρχιπλοίαρχος ε.α. του Σοβιετικού Πολεμικού Ναυτικού και μέλος της ΚΕ του ΚΚΡΟ.

Στην εκδήλωση τιμήθηκε η συμβολή του Κόκκινου Στρατού και του σοβιετικού λαού που μέτρησε πάνω από 30 εκατομμύρια νεκρούς και τραυματίες στον αντιφασιστικό αγώνα καθώς και η ηρωική προσφορά των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και των νεκρών που έπεσαν στον αγώνα ενάντια στο φασισμό.

Την εκδήλωση άνοιξε ο γραμματέας της ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ Γιώργος Νταγκουνάκης και η κεντρική ομιλία έγινε από τον Τηλέμαχο Δημουλά, γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης και μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην ομιλία του ο Τηλέμαχος Δημουλάς, μεταξύ άλλων τόνισε την προσπάθεια που γίνεται από τον ιμπεριαλισμό και τους εκφραστές του να διαστρεβλωθεί η Ιστορία και να αλλοιωθεί το μήνυμα της Αντιφασιστικής νίκης των λαών, τονίζοντας ότι είναι ευθύνη των λαών να υπερασπιστούν την ιστορική αλήθεια. «Η Ιστορία έχει γραφτεί από αυτούς που πρωταγωνίστησαν και δεν ξαναγράφεται», τόνισε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: Βαθύτερος στόχος του ιμπεριαλισμού είναι να σβήσει το παρελθόν ακριβώς γιατί με αυτό τον τρόπο, θέλει να διασφαλίσει το μέλλον του.

Στην προσπάθεια να ξαναγράψουν σήμερα την Ιστορία κάνοντας το άσπρο μαύρο, αναφέρθηκε στην ομιλία του και ο Ιγκορ Μπελοζέρτσερ, τονίζοντας ότι δε θέλουν η νεολαία, οι νέες γενιές να γνωρίσουν την προσφορά των Κομμουνιστών στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Την προσφορά του σοσιαλισμού και της Σοβιετικής Ενωσης που 'δωσε στον αγώνα 27 εκατομμύρια νεκρούς και πολλά εκατομμύρια τραυματίες και ανάπηρους.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε, επίσης, για τη μεγάλη προσφορά του ελληνικού λαού και της Εθνικής Αντίστασης με πρωτοπόρους τους κομμουνιστές που έπαιξαν σημαντικό ρόλο για την επιτυχή έκβαση της Αντιφασιστικής Νίκης των λαών.

Το πρωί έγινε κατάθεση στεφάνου από τον Ιγκορ Μπελοζέρτσερ, στο μνημείο των 33 Σοβιετικών Πολεμιστών που έπεσαν στην Κρήτη κατά τον πόλεμο ενάντια της φασιστικής Γερμανίας.


Στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε, σήμερα, από την τηλεόραση του «902», στα πλαίσια της εκπομπής «ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ» την πρωτολογία και τη δευτερολογία της Αλέκας Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, για την εξωτερική πολιτική. Επιμέλεια - παρουσίαση: Ζωή Κούλια.

ΛΑΡΙΣΑ
Τους ενοχλεί η αντιιμπεριαλιστική συνείδηση του λαού

Αγωνιστική παρέμβαση φιλειρηνιστών της πόλης σε εκδήλωση με θέμα «Αντιαμερικανισμός στην Ελλάδα»

Αντιιμπεριαλιστική εισβολή στην αίθουσα όπου επρόκειτο να πραγματοποιηθεί εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Συνδέσμου Λάρισας με θέμα «Αντιαμερικανισμός στην Ελλάδα», πραγματοποίησαν χτες το βράδυ οι φιλειρηνιστές της Λάρισας δίνοντας δυναμική, αγωνιστική απάντηση σε αυτή την πρόκληση. Μια πρόκληση που, όπως κατήγγειλαν οι φιλειρηνιστές που συγκεντρώθηκαν ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης, προσβάλει βάναυσα τα αντιιμπεριαλιστικά, φιλειρηνικά αισθήματα του λαρισαϊκού λαού και τον πατριωτισμό του.

Οι φιλειρηνιστές, με μπροστάρηδες τους νέους αγωνιστές, εισέβαλλαν στην αίθουσα φωνάζοντας συνθήματα όπως «Killer go home», «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», «Ενας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός».

Η εκδήλωση που είχε προγραμματιστεί να γίνει στις 8.30 - ομιλητές ήταν ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος, ο Σωτήρης Χατζηγάκης, αντιπρόεδρος της Βουλής και Κρις Σπύρου, πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Συνδέσμου Αθηνών - καθυστέρησε πάνω από μία ώρα και ξεκίνησε περίπου στις 10.00. Να σημειωθεί ότι ο Σωτήρης Χατζηγάκης χάνοντας κάποια στιγμή την ψυχραιμία του από την αγωνιστική παρέμβαση των φιλειρηνιστών επιτέθηκε φραστικά στο βουλευτή Λάρισας του ΚΚΕ Τάκη Τσιόγκα, επειδή ήταν με τους διαδηλωτές! Την εκδήλωση μετέδιδε δε ζωντανά τοπικό τηλεοπτικό κανάλι με στόχο προφανώς να πειστούν οι Λαρισαίοι «για το πόσο καλοί είναι οι Αμερικάνοι»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ