ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Μάη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Π.Α.ΜΕ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ
Στην απεργία με τις ταξικές δυνάμεις

Στην Ομόνοια στις 10 π.μ. η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ

Σε μαζική συμμετοχή στην απεργία της 18ης Μάη και στη συγκέντρωση που οργανώνουν οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις - την ημέρα εκείνη - καλεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο το ΠΑΜΕ, στην κατεύθυνση της ανάπτυξης των αγώνων για τη διεκδίκηση αιτημάτων που ικανοποιούν τις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες τους. Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ θα γίνει στην Ομόνοια και ώρα 10 π.μ.

Το ΠΑΜΕ επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ότι το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του, η Ευρωπαϊκή Ενωση, η αξιωματική αντιπολίτευση, τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου μαζί με τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες σε ΑΔΕΔΥ - ΓΣΕΕ έχουν εξαπολύσει μια πρωτοφανή επίθεση. Τα αποτελέσματά της είναι το χαμηλό επίπεδο μισθών, η ακρίβεια, η κατάργηση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, η εφαρμογή και επέκταση της μερικής απασχόλησης. Οι υποβαθμισμένοι, αλλά χρυσοπληρωμένοι, τομείς της Υγείας και της Παιδείας, η αξιολόγηση - χειραγώγηση των εργαζομένων στο Δημόσιο, η σύνδεση του μισθού με την ανταγωνιστικότητα. Η κατάσταση αυτή θα επιδεινωθεί, καθώς η ΝΔ, συνεχίζοντας την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, περνά νέα αντεργατικά μέτρα, στο όνομα της αύξησης των κερδών του κεφαλαίου.

Καταλήγοντας, αναδεικνύει την ανάγκη και με τη νέα 24ωρη απεργία «να στείλουμε μηνύματα» καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, της δημαγωγίας του ΠΑΣΟΚ, που συμφωνεί και στηρίζει τις αντιδραστικές αλλαγές. Της πολιτικής της ΕΕ. Να ενώσουμε τη δράση μας ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Ταυτόχρονα, να διεκδικήσουν αιτήματα: Κατώτερο μισθό 1.200 ευρώ, σύνταξη στο 80% του μισθού, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο με πλήρη δικαιώματα κ.ά.


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ξεκάθαρο μήνυμα ανυπακοής

Τη μαζική παρουσία των εργαζομένων της πόλης στην απεργία και στην ταξική απεργιακή συγκέντρωση χαιρετίζει με ανακοίνωσή της η Τοπική Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ

Παρακαταθήκη για ακόμα πιο μαζικούς ταξικούς αγώνες αποτέλεσε η επιτυχημένη απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Παρακαταθήκη για ακόμα πιο μαζικούς ταξικούς αγώνες αποτέλεσε η επιτυχημένη απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη
Τους χιλιάδες εργαζόμενους της Θεσσαλονίκης που έδωσαν μαζικά τη μάχη της πρωτομαγιάτικης απεργίας και έστειλαν ξεκάθαρο το μήνυμα ανυπακοής στην πολιτική της ΕΕ, χαιρετίζει η Τοπική Γραμματεία Θεσσαλονίκης του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «η επιτυχία της απεργίας, η άνευ προηγουμένου, σε μαζικότητα και παλμό, συγκέντρωση χιλιάδων εργαζομένων στο Αγαλμα του Βενιζέλου, κάτω από τις σημαίες του ΠΑΜΕ, ανέδειξε την πραγματικά ΕΝΩΤΙΚΗ - ΤΑΞΙΚΗ - ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ εκδήλωση της εργατικής τάξης που έστειλε σαφή μηνύματα σε κάθε κατεύθυνση: ΕΝΟΤΗΤΑ; ΝΑΙ. Ενότητα όμως ταξική - διεκδικητική και όχι "ενότητα" της συναίνεσης και της υποταγής στις ορέξεις του κεφαλαίου, της ΕΕ, των κομμάτων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ) που υποστηρίζουν τον ευρωμονόδρομο της κατάργησης του 8ωρου, της κοινωνικής ασφάλισης, της ιδιωτικοποίησης της Υγείας και της Παιδείας, της φτώχειας και της ανεργίας, των συνδικαλιστικών διώξεων.

Η μαζικότητα της συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ αποτέλεσε βήμα αγώνα κατά της βάρβαρης αντεργατικής πολιτικής, αλλά και βήμα καταγγελίας της πολιτικής συμβιβασμού και συναίνεσης της πλειοψηφίας των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, αλλά και ΕΚΘ.

Εστειλε το μήνυμα: Καμία ανοχή, καμία συναίνεση, κανένας διάλογος για κοινωνική ασφάλιση, για εργασιακές σχέσεις. Ανάπτυξη αγώνων για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής στην προοπτική της εξάλειψης της εκμετάλλευσης. Ταξική διεθνής αντιιμπεριαλιστική αλληλεγγύη.

Σ' αυτή την κατεύθυνση, με παρακαταθήκη την επιτυχία της πρωτομαγιάτικης απεργίας και συγκέντρωσης, το ΠΑΜΕ θα συνεχίσει να διαθέτει όλες τις δυνάμεις του».


ΔΟΕ - ΟΛΜΕ
Κολλημένοι με τις «διευκολύνσεις»!

Αφορμή για τις πλειοψηφίες στις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, να δώσουν ένα ακόμα ρεσιτάλ συμβιβασμού είναι η πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία της ερχόμενης Τετάρτης. Με νωπές ακόμα τις προχτεσινές δηλώσεις Καραμανλή που συνιστούν ολομέτωπη επίθεση στην Παιδεία, η ΔΟΕ, με ψήφους της ΠΑΣΚ και της ΔΑΚΕ, αποφάσισε να κηρύξει για εκείνη τη μέρα, αντί για απεργία, «συμμετοχή στις συγκεντρώσεις» και διευκολυντική στάση εργασίας από τις 10.30 μέχρι τη 1.30. Ουσιαστικά, μάλιστα, η στάση εργασίας αφορά μόνο τους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Λεκανοπεδίου, αφού στη σχετική ανακοίνωση καλεί τους συλλόγους «να κηρύξουν αντίστοιχες στάσεις εργασίας, στις πόλεις που υπάρχουν συγκεντρώσεις, προκειμένου να διευκολυνθούν οι συνάδελφοι να συμμετάσχουν σε αυτές». Στη σχετική συζήτηση στο ΔΣ της ΔΟΕ, η παράταξη της «Παρέμβασης» τάχτηκε εξαρχής ενάντια στη συμμετοχή στην απεργία, ενώ ο εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ - ΔΕΕ τόνισε ότι υπάρχει ήδη η κηρυγμένη 24ωρη κινητοποίηση, στην οποία καλούνται όλοι οι εκπαιδευτικοί να συμμετάσχουν μέσα από τις γραμμές και με τα αιτήματα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Η παραπάνω απόφαση της ΔΟΕ ελήφθη μετά από σύσκεψη που πραγματοποίησαν προχτές οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες με την ΑΔΕΔΥ. Στην ίδια σύσκεψη, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Γρ. Καλομοίρης έσπευσε να δηλώσει ότι οι καθηγητές δεν πρόκειται να συμμετάσχουν στην απεργία, επικαλούμενος τις γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ που έχουν προγραμματιστεί για εκείνη τη μέρα και την προετοιμασία για τις εξετάσεις. Αυτό που δεν εξήγησε είναι σε τι εμποδίζουν οι συνελεύσεις τη συμμετοχή στην απεργία. Αυτό, δηλαδή, που δεν είπε είναι ότι για την παράταξή του το κύριο, όπως και στην απεργία της Πρωτομαγιάς, παραμένει να μη χαθεί το «μεροκάματο» κι ας ξεφτιλιστεί η απεργία. Το επίσης ωραίο είναι πως ο Καλομοίρης είναι ανάμεσα στους 50 του ΣΥΝ που εγκαλούσαν πριν από λίγες μέρες το ΠΑΜΕ για «διασπαστική» τακτική. Μόνο που όταν έρχεται η ώρα της πράξης τα ψέματα τελειώνουν...

Προς άρση, πάντως, κάθε παρεξήγησης, πρέπει να είναι καθαρό ότι όλοι οι εκπαιδευτικοί είναι καλυμμένοι να απεργήσουν εκείνη τη μέρα, όλη τη μέρα, γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια αποφάσεις για 4ωρες, η «διευκολυντικές». Για τη συμμετοχή στην απεργία αρκεί και μόνο η απόφαση της ΑΔΕΔΥ ως υπερκείμενη οργάνωση. Οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, με προκήρυξη της ΤΑΔΗΣΥ καλούν σε 24ωρη απεργία και με το πλαίσιο διεκδικήσεων του ΠΑΜΕ.


ΔΗΜΟΣ ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ
Νέα 24ωρη απεργία

Η διοίκηση του δήμου απειλεί ότι θα φέρει ιδιώτες να μαζέψουν τα σκουπίδια

Συνεχίζονται οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις και στο Δήμο Καματερού, με εικοσιτετράωρη απεργία τη Δευτέρα 16 του Μάη και αποχή από κάθε εργασία σήμερα και αύριο. Οι εργαζόμενοι με τις συνεχιζόμενες στάσεις και επισχέσεις εργασίας, από τις 21 του Απρίλη, απαιτούν τα δεδουλευμένα Μάρτη και Απρίλη, καθώς και τις πληρωμές σε είδος των εργαζομένων, τις υπερωρίες, τα πριμ παραγωγικότητας των μονίμων, κ.ά.

Σε σύσκεψη που έγινε χτες το πρωί το Σωματείο Εργαζομένων ενημέρωσε τους εκπροσώπους των δημοτικών παρατάξεων και τη διοίκηση του δήμου για τη θέση των εργαζομένων. Παράλληλα, δήλωσαν την πρόθεσή τους να μη σταματήσουν τον αγώνα τους μέχρι να πάρουν τα δεδουλευμένα τους. Απαντώντας στη θέση της διοίκησης ότι δεν έχει χρήματα για να πληρώσει τους εργαζόμενους, το Σωματείο την κάλεσε να κλείσει το δήμο και μαζί με τους δημότες και τους εργαζόμενους να πάνε στα αρμόδια υπουργεία και να ζητήσουν τους αναγκαίους πόρους για τη λειτουργία του δήμου. Επίσης, ζήτησε από τη διοίκηση του δήμου μια απάντηση μέχρι τη Δευτέρα όσον αφορά στα αιτήματα των εργαζομένων, αλλιώς θα προχωρήσουν σε πιο δυναμικές κινητοποιήσεις.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο που έγινε την Πέμπτη το βράδυ, για ακόμα μία φορά η διοίκηση του δήμου επανέλαβε τη θέση της ότι δεν έχει χρήματα για να πληρώσει τους εργαζόμενους, ενώ, όπως είπε, σε περίπτωση που δε σταματήσει η απεργία και δε μαζευτούν τα σκουπίδια που υπάρχουν στην πόλη, θα χρησιμοποιήσει κάθε νόμιμο μέσο για να λήξει η απεργία. Υπονοώντας, εμμέσως πλην σαφώς, ότι σχεδιάζει ακόμα και την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων. Οι εκπρόσωποι της διοίκησης του δήμου, εκβιάζοντας τους εργαζόμενους, επανέλαβαν τη θέση του δημάρχου, Ν. Στενού, ότι αν δε σταματήσουν την απεργία, θα φωνάξει ιδιωτική εταιρία για να μαζέψει τα σκουπίδια - κάτι που είχε επιχειρήσει ανεπιτυχώς και σε προηγούμενη κινητοποίηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ