ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Μάη 2005
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ
Πιο αποτελεσματικά στις νέες συνθήκες

Ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις στο 10ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τα Ναρκωτικά

«Δουλιά στο δρόμο». Η επίπονη δουλιά που κάνουν στο δρόμο οι ομάδες του ΚΕΘΕΑ
«Δουλιά στο δρόμο». Η επίπονη δουλιά που κάνουν στο δρόμο οι ομάδες του ΚΕΘΕΑ
Η προσαρμογή της θεραπευτικής κοινότητας σε νέες κοινωνικές συνθήκες είναι απαραίτητο στοιχείο για την αποτελεσματικότητά της, τονίστηκε κατά τη διάρκεια της τελευταίας μέρας του 10ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για την «Επανένταξη και την Πολιτική για τα Ναρκωτικά», το οποίο έγινε στο Ηράκλειο Κρήτης και διοργάνωσε το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ).

Τις νέες κοινωνικές συνθήκες τις περιέγραψε συνοπτικά ο Χαρ. Πουλόπουλος, διευθυντής του ΚΕΘΕΑ, τονίζοντας: «Η φτώχεια, ο ρατσισμός, η κοινωνική περιθωριοποίηση, ο φυσικός και κοινωνικός αποκλεισμός ολοένα και αυξάνονται. Το κοινωνικό κράτος περιορίζεται και προωθούνται απόψεις και πρακτικές που θεωρούν ότι η αγορά εργασίας και η παγκοσμιοποίηση θα αναλάβουν να ρυθμίσουν τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες».

Ο Ν. Παρασκευόπουλος, πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, αφού επισήμανε πως εκείνο που προέχει είναι «τα μηνύματα για τους τρόπους ανταπόκρισης στις ιστορικές αλλαγές και στις νέες ανάγκες», τόνισε: «Η εφαρμογή προφανώς θα συναντήσει διάφορες αντιστάσεις και έτσι για πολλοστή φορά η δραστηριότητα των θεραπευτικών κοινοτήτων θα έχει κινηματικό και οργανωτικό χαρακτήρα».

Από την πλευρά του ο Χαρ. Πουλόπουλος υπογράμμισε: «Οι θεραπευτικές κοινότητες καλούνται να υιοθετήσουν μια επιθετική στάση ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό, τον οποίο αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες κατηγορίες του πληθυσμού, και στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους. Η θεραπευτική κοινότητα τοποθετεί στο κοινωνικό πεδίο μεγάλο μέρος της εξαρτητικής συμπεριφοράς και ως εκ τούτου σηματοδοτεί τη "θεραπεία" και την αλλαγή ως δυναμική που συμβαίνει από τον ίδιο άνθρωπο μέσα στο κοινωνικό περιβάλλον υποστηρίζοντας την ενεργητική συμμετοχή των ατόμων για την προσωπική και κοινωνική αλλαγή». Και κατέληξε: «Οι θεραπευτικές κοινότητες δε θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στο ρόλο τους αν δεν αξιοποιήσουν στο μέγιστο τα νέα επιστημονικά δεδομένα, διατηρώντας παράλληλα τα χαρακτηριστικά του κοινωνικού κινήματος».

Συζήτηση για τα ναρκωτικά

To παράρτημα Πάτρας του Εθνικού Συμβουλίου Κατά των Ναρκωτικών και ο Παμμικρασιατικός Σύλλογος Πατρών διοργανώνουν εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Ναρκωτικά: Μπορούμε να σταματήσουμε την εξάπλωσή τους», αύριο, Τετάρτη στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Παμμικρασιατικού στο «Σπίτι του Πολιτισμού» (Φωκαίας 26). Θα μιλήσει η Γεωργία Ροδοπούλου, γιατρός και γγ του ΕΣΥΝ Πάτρας.

ΔΙΚΗ «ΕΛΑ»
Για «σκευωρία» μιλά ο Κανάς

Με μάρτυρες υπεράσπισης του Αγγελέτου Κανά, συνεχίστηκε χθες η δίκη των κατηγορούμενων για συμμετοχή σε βομβιστικές ενέργειες, την ευθύνη των οποίων έχει αναλάβει ο ΕΛΑ. Στο μεταξύ, «έφτασε» η απάντηση στο αίτημα του δικαστηρίου προς το Α` Ενιαίο Εσπερινό Λύκειο, για το εάν η Κυριακίδου ήταν συμμαθήτρια με τον αστυνομικό Αναστάσιο Αμοιρίδη (που σήμερα είναι επικεφαλής της φρουράς που έχει για να την προστατεύει) και τον αστυνομικό Βασίλειο Πουλακίδα. Η Κυριακίδου έχει καταθέσει ότι την περίοδο που φοιτούσε δεν ήταν συμμαθήτριά τους. Στο έγγραφο του σχολείου αναφέρεται ότι τα σχολικά έτη 1982 - 1985 η Κυριακίδου ήταν στην ίδια τάξη με τον Αμοιρίδη, ο δε Πουλακίδας ποτέ δεν υπήρξε μαθητής αυτού του Λυκείου.

Ο Αγγελέτος Κανάς, με δήλωσή του προς το δικαστήριο, επανέλαβε ότι «η υπόθεση αυτή είναι μια σκευωρία και η αλήθεια είναι ότι δεν έχει καμία σχέση αυτή η δίκη με αυτό που λέγεται ΕΛΑ». Η χθεσινή συνεδρίαση του δικαστηρίου άρχισε με πάνω από μία ώρα καθυστέρηση, επειδή, εκτός του συνηγόρου υπεράσπισης του Κανά, απουσίαζαν όλοι οι συνήγοροι των άλλων κατηγορουμένων. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου χαρακτήρισε το φαινόμενο απαράδεκτο, που δείχνει ασέβεια προς το δικαστήριο και τους δικαζόμενους.

  • Απορρίφθηκε χθες από το Εφετείο η αίτηση αποφυλάκισης της Ειρήνης Αθανασάκη. Ο εισαγγελέας της έδρας, που ζήτησε την απόρριψη της αίτησης, είπε ότι η Αθανασάκη είναι ύποπτη φυγής. Υπενθυμίζουμε ότι από τους καταδικασθέντες μόνον ο Χρήστος Τσιγαρίδας έχει, με αίτησή του που έγινε δεκτή από το Εφετείο, αποφυλακιστεί.
Αποκαλυπτήρια του Μνημείου Σοβιετικού Μαχητή

Κάτω από την πίεση των αντιστασιακών της ΠΕΑΕΑ και της ΠΟΑΟ, για πολλά χρόνια, έγιναν, χτες, τα αποκαλυπτήρια Μνημείου αφιερωμένου στους Σοβιετικούς μαχητές του Κόκκινου Στρατού, που έπεσαν στον αντιφασιστικό πόλεμο στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Β` Παγκοσμίου Πολέμου.

Το μνημείο στήθηκε στη συμβολή των οδών Συγγρού και Φιλαρέτου, στα όρια του Δήμου Καλλιθέας και συμμετείχαν ο Δήμος Καλλιθέας, η ρωσική πρεσβεία και αντιστασιακές οργανώσεις. Παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των ελληνικών κομμάτων, της ρωσικής κυβέρνησης και των αντιστασιακών οργανώσεων.

Σε χαιρετισμό που έκανε ο Χ. Τσιντζιλώνης, ως μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων και της FIR (Διεθνής Ομοσπονδία Αντιστασιακών), στάθηκε στη συνεργασία ελληνικού και σοβιετικού λαού στον αντιφασιστικό αγώνα.

«Το ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ και η ΕΠΟΝ παίρνανε δύναμη και φτερά από τις νίκες του σοβιετικού στρατού στο μέτωπο. Με χαρά και ενθουσιασμό, οι λαοί παρακολουθούσανε τη νίκη του Κόκκινου Στρατού στο Στάλινγκραντ, όπου χρεοκόπησε το, δήθεν, αήττητο του γερμανικού στρατού», επισήμανε χαρακτηριστικά στην ομιλία του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ