Τρίτη 17 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ
Πιο αποτελεσματικά στις νέες συνθήκες

Ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις στο 10ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τα Ναρκωτικά

«Δουλιά στο δρόμο». Η επίπονη δουλιά που κάνουν στο δρόμο οι ομάδες του ΚΕΘΕΑ
«Δουλιά στο δρόμο». Η επίπονη δουλιά που κάνουν στο δρόμο οι ομάδες του ΚΕΘΕΑ
Η προσαρμογή της θεραπευτικής κοινότητας σε νέες κοινωνικές συνθήκες είναι απαραίτητο στοιχείο για την αποτελεσματικότητά της, τονίστηκε κατά τη διάρκεια της τελευταίας μέρας του 10ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για την «Επανένταξη και την Πολιτική για τα Ναρκωτικά», το οποίο έγινε στο Ηράκλειο Κρήτης και διοργάνωσε το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ).

Τις νέες κοινωνικές συνθήκες τις περιέγραψε συνοπτικά ο Χαρ. Πουλόπουλος, διευθυντής του ΚΕΘΕΑ, τονίζοντας: «Η φτώχεια, ο ρατσισμός, η κοινωνική περιθωριοποίηση, ο φυσικός και κοινωνικός αποκλεισμός ολοένα και αυξάνονται. Το κοινωνικό κράτος περιορίζεται και προωθούνται απόψεις και πρακτικές που θεωρούν ότι η αγορά εργασίας και η παγκοσμιοποίηση θα αναλάβουν να ρυθμίσουν τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες».

Ο Ν. Παρασκευόπουλος, πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, αφού επισήμανε πως εκείνο που προέχει είναι «τα μηνύματα για τους τρόπους ανταπόκρισης στις ιστορικές αλλαγές και στις νέες ανάγκες», τόνισε: «Η εφαρμογή προφανώς θα συναντήσει διάφορες αντιστάσεις και έτσι για πολλοστή φορά η δραστηριότητα των θεραπευτικών κοινοτήτων θα έχει κινηματικό και οργανωτικό χαρακτήρα».

Από την πλευρά του ο Χαρ. Πουλόπουλος υπογράμμισε: «Οι θεραπευτικές κοινότητες καλούνται να υιοθετήσουν μια επιθετική στάση ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό, τον οποίο αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες κατηγορίες του πληθυσμού, και στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους. Η θεραπευτική κοινότητα τοποθετεί στο κοινωνικό πεδίο μεγάλο μέρος της εξαρτητικής συμπεριφοράς και ως εκ τούτου σηματοδοτεί τη "θεραπεία" και την αλλαγή ως δυναμική που συμβαίνει από τον ίδιο άνθρωπο μέσα στο κοινωνικό περιβάλλον υποστηρίζοντας την ενεργητική συμμετοχή των ατόμων για την προσωπική και κοινωνική αλλαγή». Και κατέληξε: «Οι θεραπευτικές κοινότητες δε θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στο ρόλο τους αν δεν αξιοποιήσουν στο μέγιστο τα νέα επιστημονικά δεδομένα, διατηρώντας παράλληλα τα χαρακτηριστικά του κοινωνικού κινήματος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ