ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Μάη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Περικοπές σε ... τριετή βάση

Δημοσιοποιήθηκε η εγκύκλιος με τις οδηγίες για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2006 αλλά και την επόμενη διετία

Η καρατόμηση των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα τίθεται ως βασικός στόχος του κρατικού προϋπολογισμού του 2006, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Σε ένα γενικόλογο κείμενο -όπου επαναλαμβάνεται συνεχώς η προτροπή για περιστολή των δαπανών - η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζει την πρόθεση της κυβέρνησης να συρρικνώσει και το 2006 τις καταναλωτικές δαπάνες, αφού «παγώνει» το ύψος τους στα επίπεδα του 2005. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις δαπάνες για υπερωρίες και μετακινήσεις προσωπικού, οι οποίες θα συρρικνωθούν και πάλι, ενώ για τις δαπάνες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης αναφέρεται ότι θα περιοριστούν στο ύψος των απολύτως αναγκαίων πιστώσεων... Εκτός από την άγρια περικοπή των δαπανών του 2006, η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια εμπέδωσης του πνεύματος λιτότητας, ζητά από τα υπουργεία και τους άλλους φορείς, στις προτάσεις που θα κάνουν, να υπάρχουν και αντίστοιχες προβλέψεις πιστώσεων για τα οικονομικά έτη 2007 και 2008. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «βασική επιδίωξη είναι ο μεσοπρόθεσμος προγραμματισμός της δημοσιονομικής διαχείρισης με κυλιόμενα τριετή προγράμματα, προκειμένου να παγιωθεί κλίμα δημοσιονομικής πειθαρχίας...».

Με το νέο προϋπολογισμό η κυβέρνηση της ΝΔ επιδιώκει να υλοποιήσει τις βαρύτατες δεσμεύσεις που επιβλήθηκαν από την ΕΕ στο πλαίσιο της παραπομπής της Ελλάδας στη διαδικασία περί υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος, μετά τα αποτελέσματα της δημοσιονομικής απογραφής, η οποία είχε συνέπεια να αναθεωρηθούν ανοδικά τα στοιχεία του ελλείμματος και του χρέους ολόκληρης της περιόδου 1997-2004. Να σημειωθεί πως μετά τις συστάσεις της ΕΕ και επικαλούμενη την ανάγκη μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2006, η κυβέρνηση προχώρησε πρόσφατα στην επιβολή της πρώτης δέσμης αντιλαϊκών μέτρων (αύξηση όλων των συντελεστών ΦΠΑ κατά 1 μονάδα), η οποία άρχισε να υλοποιείται από την 1η του Απρίλη του 2005. Από την πλευρά της η ΕΕ εκτίμησε κατ' αρχάς ότι τα μέτρα κινούνται σε σωστή κατεύθυνση, αλλά επιφυλάχτηκε να εκφέρει τελική γνώμη, την οποία συνάρτησε με την πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού του 2005. Με άλλα λόγια, η επιβολή και δεύτερης δέσμης μέτρων δημοσιονομικού χαρακτήρα αποτελεί μια απειλή που αιωρείται...

Με την εγκύκλιο κατάρτισης του κρατικού προϋπολογισμού του 2006 η κυβέρνηση κάνει σαφές ότι βασική επιδίωξη αποτελεί η υλοποίηση της δέσμευσης που έχει αναληφθεί απέναντι στις Βρυξέλλες, οι δε γενικές κατευθύνσεις έχουν εξειδικευτεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2005-2007. Στην εγκύκλιο κατάρτισης αναφέρεται ότι βασικός στόχος του προϋπολογισμού του 2006 είναι η υλοποίηση της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία θα αποβλέπει:

  • Στη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ
  • Στην ...εξυγίανση του τρόπου αξιοποίησης των πόρων του δημοσίου
  • Στην ενίσχυση των επενδύσεων και του ρυθμού ανάπτυξης.

Στη συνέχεια επισημαίνει ότι «η βελτίωση του δημοσιονομικού αποτελέσματος θα επιδιωχτεί κυρίως με την εκλογίκευση των δαπανών του προϋπολογισμού, την αξιολόγηση κάθε δράσης και τον περιορισμό κάθε μορφής σπατάλης...». Στο κεφάλαιο «Βασικοί στόχοι και κατευθύνσεις της δημοσιονομικής πολιτικής» χαρακτηριστικές είναι οι ακόλουθες περικοπές: «Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων η δημοσιονομική πολιτική θα στηριχτεί στην περιστολή των δαπανών του δημοσίου, στον περιορισμό της φοροδιαφυγής, στις ιδιωτικοποιήσεις...». Φυσικά, και ο νέος προϋπολογισμός θα αποτελέσει εργαλείο ώστε να «επιδιωχτεί η βελτίωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας».

ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΑ ΠΕΔΙΑ
Νέοι όροι εκμίσθωσης και εκμετάλλευσης

Στην πεπατημένη της παράδοσης στους ιδιώτες κάθε συμβατικής, αλλά και εναλλακτικής πηγής ενέργειας, η κυβέρνηση καθόρισε τους όρους για την εκμίσθωση του δικαιώματος του δημοσίου για την έρευνα και διαχείριση του γεωθερμικού δυναμικού και της γενικότερης διαχείρισης των γεωθερμικών πεδίων της χώρας. Η πολυσέλιδη απόφαση, που υπέγραψε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Σαλαγκούδης, καθορίζει όλες τις λεπτομέρειες, από τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι ενδιαφερόμενοι μέχρι τις τεχνικές προδιαγραφές των αιτήσεων και το πώς θα γίνονται οι σχετικοί διαγωνισμοί.

Σύμφωνα με την απόφαση, όταν πρόκειται για την εκμετάλλευση βεβαιωμένων πεδίων για θερμική χρήση, οι διαγωνισμοί θα προκηρύσσονται από τις περιφέρειες. Οταν πρόκειται για τη μίσθωση του δικαιώματος έρευνας μη βεβαιωμένων πεδίων ή την εκμετάλλευση πεδίων υψηλής θερμοκρασίας για ηλεκτροπαραγωγή, ο διαγωνισμός θα προκηρύσσεται από το υπουργείο Ανάπτυξης. Τα υπάρχοντα δικαιώματα εκμετάλλευσης πεδίων συνεχίζουν να ισχύουν. Η υπουργική απόφαση θα συνδυαστεί σύντομα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, από μια ακόμη απόφαση για την κατάταξη των γεωθερμικών πεδίων σε πιθανά και μη βεβαιωμένα, μετά από γνωμοδότηση του ΙΓΜΕ και υπηρεσίες του υπουργείου.

Το ίδιο το υπουργείο αναγνωρίζει ότι η Γεωθερμία μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη των περιβαλλοντικών δεσμεύσεων της χώρας, σπεύδει όμως να τη χαρακτηρίσει «επιχειρηματικό κλάδο».

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Οι προθεσμίες

Τρέχουν οι προθεσμίες για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων (εισοδήματα 2004) για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Το πρόγραμμα της Εφορίας ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ διαμορφώνεται ως εξής:

  • Μέχρι 19 Μάη: Το ψηφίο 6
  • Μέχρι 23 Μάη: Το ψηφίο 7
  • Μέχρι 25 Μάη: Το ψηφίο 8
  • Μέχρι 27 Μάη: Το ψηφίο 9
  • Μέχρι 31 Μάη: Τα ψηφία 10, 20, 30, 40 και 50
  • Μέχρι 2 Ιούνη: Τα ψηφία 60, 70, 80, 90 και 00.

Από το διαδίκτυο μέσω της ιστοσελίδας της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων (www.gsis.gr) θα μπορούν οι φορολογούμενοι να «παραλαμβάνουν» τα εκκαθαριστικά σημειώματα. Η ηλεκτρονική εφαρμογή θα μπει σε λειτουργία τις επόμενες μέρες.

ΛΑΜΙΑ
«Σκόντο» ... στην καταδίκη αγροτών

Λιγότερο κατάδικους, αλλά ...ένοχους, έκρινε τρεις αγωνιστές αγρότες από το Νέο Μοναστήρι Φθιώτιδας, το Εφετείο Λαμίας. Οι τρεις αγρότες είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο σε τέσσερις μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή, με τη γνωστή κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών ή με άλλα λόγια επειδή συμμετείχαν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την επιβίωσή τους.

Χτες κατά την εκδίκαση της έφεσής τους, το Εφετείο μείωσε τη φυλάκιση σε ένα μήνα και κράτησε την τριετή αναστολή ως έχει...

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Διαβουλεύσεις για τις κινέζικες εισαγωγές

Πρόταση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για έναρξη συνομιλιών με την Κίνα, κατέθεσε χτες ο επίτροπος Εμπορίου, Πίτερ Μάντελσον, όσον αφορά τις δύο από τις εννέα κατηγορίες εισαγωγής υφασμάτων από την Κίνα στην ΕΕ. Η πρόταση διατυπώθηκε, επειδή, όπως τώρα κρίνουν στην ΕΕ, οι εισαγωγές βαμβακερών φανελών και λινών υφασμάτων από την Κίνα αυξήθηκαν κατά 187% και 56% αντίστοιχα από τις αρχές του χρόνου, εξέλιξη που εκτιμάται ότι έχει δυσμενείς συνέπειες στις χώρες - μέλη της ΕΕ.

Είναι ολοφάνερο ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει με κάποιο σκεπτικισμό την εξέλιξη των εισαγωγών κλωστοϋφαντουργικών εμπορευμάτων από την Κίνα, αλλά εξίσου φανερό είναι ότι πολύ πιο γρήγορα από ό,τι θα φανταζόταν κανείς εργαζόμενοι και αγρότες στις χώρες - μέλη γεύονται τις συνέπειες από την εφαρμογή των αντιδραστικών κανονισμών του ΠΟΕ. Με βάση τους κανονισμούς αυτούς, σημειώνεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής, η Κίνα οφείλει στο διάστημα των διαβουλεύσεων να προτείνει τρόπους περιορισμού των ρυθμών αύξησης των εξαγωγών της. Οπως σημειώνει η Επιτροπή, μόνο στην περίπτωση που η Κίνα δεν προχωρήσει στα απαραίτητα βήματα, θα προτείνει την επιβολή προσωρινών περιορισμών σχετικά με την ανάπτυξη των κινέζικων εξαγωγών για το έτος 2005, στις δύο αυτές κατηγορίες υφασμάτων.

Με βάση τα στοιχεία της ΕΕ, μείωση της παραγωγής στις φανέλες υπέστησαν η Ελλάδα κατά 12%, η Πορτογαλία 30%-50% και η Σλοβενία 8%, ενώ για τα λινά η παραγωγή σε όλη την Ευρώπη έπεσε κατά 25% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2004.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ