Τετάρτη 18 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΑ ΠΕΔΙΑ
Νέοι όροι εκμίσθωσης και εκμετάλλευσης

Στην πεπατημένη της παράδοσης στους ιδιώτες κάθε συμβατικής, αλλά και εναλλακτικής πηγής ενέργειας, η κυβέρνηση καθόρισε τους όρους για την εκμίσθωση του δικαιώματος του δημοσίου για την έρευνα και διαχείριση του γεωθερμικού δυναμικού και της γενικότερης διαχείρισης των γεωθερμικών πεδίων της χώρας. Η πολυσέλιδη απόφαση, που υπέγραψε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Σαλαγκούδης, καθορίζει όλες τις λεπτομέρειες, από τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι ενδιαφερόμενοι μέχρι τις τεχνικές προδιαγραφές των αιτήσεων και το πώς θα γίνονται οι σχετικοί διαγωνισμοί.

Σύμφωνα με την απόφαση, όταν πρόκειται για την εκμετάλλευση βεβαιωμένων πεδίων για θερμική χρήση, οι διαγωνισμοί θα προκηρύσσονται από τις περιφέρειες. Οταν πρόκειται για τη μίσθωση του δικαιώματος έρευνας μη βεβαιωμένων πεδίων ή την εκμετάλλευση πεδίων υψηλής θερμοκρασίας για ηλεκτροπαραγωγή, ο διαγωνισμός θα προκηρύσσεται από το υπουργείο Ανάπτυξης. Τα υπάρχοντα δικαιώματα εκμετάλλευσης πεδίων συνεχίζουν να ισχύουν. Η υπουργική απόφαση θα συνδυαστεί σύντομα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, από μια ακόμη απόφαση για την κατάταξη των γεωθερμικών πεδίων σε πιθανά και μη βεβαιωμένα, μετά από γνωμοδότηση του ΙΓΜΕ και υπηρεσίες του υπουργείου.

Το ίδιο το υπουργείο αναγνωρίζει ότι η Γεωθερμία μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη των περιβαλλοντικών δεσμεύσεων της χώρας, σπεύδει όμως να τη χαρακτηρίσει «επιχειρηματικό κλάδο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ