ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Μάη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διεθνής συνάντηση κινημάτων ειρήνης και αποστράτων

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη Παρασκευή και Σάββατο στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ οι εργασίες της διήμερης διεθνούς συνάντησης κινημάτων Ειρήνης και απόστρατων αξιωματικών από την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, που διοργάνωσε η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), σε συνεργασία με τον Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ) και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ).

Η διεθνής αυτή συνάντηση ήταν αφιερωμένη στα 50 χρόνια ζωής και δράσης της ΕΕΔΥΕ και στα 60 χρόνια της αντιφασιστικής νίκης των λαών, με στόχο την ανταλλαγή εμπειριών και το συντονισμό δράσης γύρω από σειρά θεμάτων και μετώπων, στα πλαίσια του κοινού αγώνα κατά του ιμπεριαλισμού και των μηχανισμών του.

Πήραν μέρος απόστρατοι και εκπρόσωποι κινημάτων ειρήνης από 17 χώρες: Κύπρο, Γερμανία, Παλαιστίνη, Σερβία, Βέλγιο, Πορτογαλία, Αίγυπτο, Λίβανο, Τσεχία, Βουλγαρία, Τουρκία, Ρουμανία, Συρία, Ιταλία, Ιορδανία, Μάλτα και Ισπανία.

Στη διάρκεια των εργασιών πραγματοποιήθηκαν τρεις κύκλοι συζητήσεων.

Την Παρασκευή το απόγευμα με αφορμή τα 60 χρόνια της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, έγινε διεθνής συνάντηση απόστρατων αξιωματικών από Δυτική και Ανατολική Ευρώπη, με θέμα: «Η νέα στρατηγική του NATO και της ΕΕ και ο ρόλος των Ενοπλων Δυνάμεών τους».

Το Σάββατο έγινε διεθνής συνάντηση με τη συμμετοχή εκπροσώπων κινημάτων ειρήνης από 17 χώρες. Το πρωί πραγματοποιήθηκε συζήτηση αφιερωμένη στην καμπάνια του ΠΣΕ ενάντια στο «ευρωσύνταγμα». Το απόγευμα έγινε εκδήλωση αφιερωμένη στην αντιιμπεριαλιστική αλληλεγγύη των λαών της περιοχής, με θέμα: «Τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στα Βαλκάνια και την ευρύτερη Μέση Ανατολή».

Την Κυριακή, όλοι οι καλεσμένοι της ΕΕΔΥΕ πήραν μέρος στη Μαραθώνια Πορείας Ειρήνης.

Γιατί «όχι» στο «ευρωσύνταγμα»

Η εμπειρία που μεταφέρθηκε στη συνάντηση της ΕΕΔΥΕ και από άλλες χώρες δείχνει τον ενιαίο τρόπο που δουλεύουν οι κυρίαρχες δυνάμεις, για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους.

Ανάγκη για συντονισμένο, ενάντιο ταξικό αγώνα

Το πρωί του Σαββάτου, οι συμμετέχοντες στη συνάντηση της ΕΕΔΥΕ ασχολήθηκαν με το λεγόμενο «ευρωσύνταγμα» και την καμπάνια του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης ενάντια στην επικύρωσή του.

Στην εισαγωγική ομιλία ο Δ. Καλτσώνης, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, τόνισε ότι η συζήτηση για το «ευρωσύνταγμα» από πλευράς ΕΕ γίνεται με μονομερή προπαγάνδα και σκανδαλώδη παραγκωνισμό του λαϊκού κινήματος. Οτι κατά την επεξεργασία του κειμένου αποκλείστηκαν όλες οι «ενοχλητικές» φωνές. Οτι το «ευρωσύνταγμα» προωθεί την παραπέρα στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, αποδυναμώνει την εθνική κυριαρχία, ενδυναμώνει παραπέρα τα ισχυρά κράτη της ΕΕ, κατοχυρώνει την ασυδοσία των πολυεθνικών, τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και την κοινωνική ασφάλιση. Ακόμα, ότι κατοχυρώνει το δόγμα του «προληπτικού» πολέμου και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της ΕΕ, όπου Γης, καθώς οι Βρυξέλλες τρέχουν να προλάβουν την κούρσα για την αναδιανομή των σφαιρών επιρροής. Στο χέρι μας είναι - τόνισε ο Δ. Καλτσώνης - να αποδείξουμε ότι οι λαοί είναι πιο ισχυροί από κάθε ιμπεριαλιστική και στρατοκρατική μηχανή, αναφέρθηκε δε στο παράδειγμα της Αντιφασιστικής Νίκης.

Ακολούθησαν πολλές και ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις: Ο Ε. Τσετίν, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Τουρκίας, στηλίτευσε το «ευρωσύνταγμα» ως κείμενο εκπορευόμενο από τον ευρωενωσιακό ιμπεριαλισμό, με στόχους του να εδραιωθούν οι ιδιωτικοποιήσεις, τα μονοπώλια και να μειωθεί το κόστος εργασίας.

Ο Ι. Ντιμιτρόφ, οργανωτικός γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Ειρήνης Βουλγαρίας, επισήμανε ότι στη χώρα του ο λαός δεν είναι σωστά πληροφορημένος για το περιεχόμενο του «ευρωσυντάγματος». Οτι στη Βουλή επικρατεί συναίνεση επί του θέματος και δεν έγινε εκεί καμιά σχετική συζήτηση, καθώς η πολιτική ηγεσία λειτουργεί ως υπηρέτης των ΗΠΑ και αποφεύγει να συζητά με το λαό τέτοια σοβαρά ζητήματα. Οτι κινητήρια δύναμη για τις αποφάσεις της ΕΕ είναι οι πολυεθνικές, που μετά την πτώση της ΕΣΣΔ βιάζονται να αρπάξουν ζώνες επιρροής. Οτι η διεύρυνση της ΕΕ δε θα είναι προς όφελος της Βουλγαρίας και του κόσμου γενικά. Ακόμα περιέγραψε την καταστροφή που υφίσταται το κοινωνικό σύστημα της Βουλγαρίας σε όφελος μεγαλοεπιχειρηματιών και απατεώνων, που μέσα σε λίγα χρόνια καταλήστευσαν τον πλούτο που σωρεύτηκε στη Βουλγαρία τα τελευταία 45 χρόνια. Τόνισε το γεγονός ότι με βάση Εκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας η θνησιμότητα των Βουλγάρων είναι πλέον τέσσερις φορές πάνω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο και ο μέσος μισθός μόλις στα 130 ευρώ. Πρόκειται για μια ήσυχη γενοκτονία, υπογράμμισε.

Ο Δ. Αγκαβανάκης, από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, σημείωσε ότι στο «ευρωσύνταγμα» εμπεριέχονται όλα τα στοιχεία που οδηγούν σε όξυνση συγκρούσεων και πολέμους. Οτι πόλεμο έχουμε και στην καθημερινότητά μας, κοινωνικό πόλεμο, καθώς το μεγάλο κεφάλαιο δε σταματά να επιτίθεται συνεχώς στα λαϊκά στρώματα. Οτι η πολυδιαφημιζόμενη ανταγωνιστικότητα σημαίνει βαρβαρότητα και ανθρωποφαγία, αφού στην ουσία της σημαίνει ότι ο δυνατός «τρώει» τον αδύναμο. Κάλεσε σε ταξική ενότητα των εργαζομένων, των λαών, ενάντια στον ιμπεριαλισμό, ο οποίος, όπως αποδεικνύει η Ιστορία, δεν είναι ανίκητος. Κι αυτό γιατί επιτίθεται στο δίκαιο των πολλών, που όμως, τελικά, με αγώνες μεν και θυσίες, πάντα επιβάλλεται.

Ο Φ. Τσέκερης, εκ μέρους του ΔΣ της ΠΕΑΕΑ, απεύθυνε κάλεσμα για συμπαράταξη ενάντια στα φιλοπόλεμα γεράκια των ΗΠΑ - ΕΕ, που δε διστάζουν να επιτεθούν σε κάθε λαό ο οποίος επιλέγει έναν τρόπο ανάπτυξης που δεν τους «αρέσει». Κατήγγειλε τις προσπάθειες ξαναγραψίματος της Ιστορίας, με τις θλιβερές επιχειρήσεις εξομοίωσης του Στάλιν με τον Χίτλερ. Τιμούμε - τόνισε - τη μνήμη των 50 εκατομμυρίων νεκρών του Β' Παγκόσμιου Πολέμου και των 600 χιλιάδων συμπατριωτών μας, τιμούμε τον αρχιστράτηγο του πατριωτικού πολέμου και ηγέτη στην ανοικοδόμηση της ΕΣΣΔ, Στάλιν. Η μόνη υπερδύναμη, κατέληξε, είναι η αφύπνιση των λαών, σημειώνοντας ότι από τη Λατινική Αμερική έρχονται ελπιδοφόρα μηνύματα.

Η Χ. Σκαλούμπακα, μέλος του προεδρείου την ΟΓΕ, περιέγραψε πόσο και πώς πλήττονται οι γυναίκες από την εφαρμοζόμενη πολιτική. Τόνισε ότι στο πλαίσιό της στήθηκε το «ευρωσύνταγμα», το οποίο εμπεριέχει όλα τα αντιδραστικά και αντιλαϊκά μέτρα της ΟΝΕ, της Λισαβόνας, της Σένγκεν, του Μάαστριχτ κλπ. Οτι συνθλίβει τα φτωχομεσαία στρώματα, τα οποία πρέπει να πούνε συνολικά «όχι» στο «ευρωσύνταγμα» και την ΕΕ.

Ο Ε. Σβέλινγκ, Γερμανός ναύαρχος ε.α., χαρακτήρισε αρνητικό μήνυμα για την ειρήνη στην Ευρώπη και τον Κόσμο, την έγκριση του «ευρωσύνταγμα». Χαρακτήρισε ως ξεκάθαρο γεγονός τη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ. Σημείωσε ότι το κείμενο αυτό πρέπει να απορριφθεί, διαφορετικά χαμένοι θα βγουν οι λαοί, με κερδισμένους τους ιμπεριαλιστές, τους στρατιωτικούς οργανισμούς τύπου ΝΑΤΟ και τη βιομηχανία όπλων.

Ο Γ. Κακία, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ειρήνης Μάλτας, αναρωτήθηκε για ποια δημοκρατία μιλούν στην ΕΕ, όταν όλα τα μεγάλα ζητήματα, πχ το «ευρωσύνταγμα», συναποφασίζονται στις Βρυξέλλες από τις κυρίαρχες σήμερα πολιτικές δυνάμεις, και ακολούθως αναλαμβάνουν τα κατά τόπους μεγάλα ΜΜΕ να σερβίρουν αυτό το ζήτημα ωραιοποιημένο και διαστρεβλώνοντας την αλήθεια. Μιλώντας για την κατάσταση στη χώρα του, είπε ότι ο μαλτέζικος δικομματισμός («Εργατικό» και «Εθνικό» κόμμα) στηρίζει το «ευρωσύνταγμα», με την πολύ ισχυρή εκεί Καθολική Εκκλησία να συγχαίρει τα δυο κόμματα. Κι όμως, με βάση τις μετρήσεις του «Ευρωβαρόμετρου», μόλις το 32% των Μαλτέζων συμφωνεί με το κείμενο.

Τέλος, ο Α. Γεωργίου από το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης, πρότεινε στα τελικά κείμενα της συνάντησης που διοργάνωσε η ΕΕΔΥΕ να συμπεριληφθεί καταδίκη των βαλτικών χωρών για τις διακρίσεις που γίνονται εκεί σε βέρος των ρωσόφωνων. Οπως και καταδίκη να περιληφθεί για τις προσπάθειες παραχάραξης της Ιστορίας που θέλουν τους συνεργάτες των Ναζί να παρουσιάζονται ως αγωνιστές για την ελευθερία των χωρών τους.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΣΕ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Μονόδρομος το μέτωπο κατά του ιμπεριαλισμού

Από τη μεγάλη Μαραθώνια Πορεία της περασμένης Κυριακής. Μπροστά οι αντιπρόσωποι που συμμετείχαν στη διεθνή συνάντηση
Από τη μεγάλη Μαραθώνια Πορεία της περασμένης Κυριακής. Μπροστά οι αντιπρόσωποι που συμμετείχαν στη διεθνή συνάντηση
Τα «ιμπεριαλιστικά σχέδια στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή» ήταν το θέμα της συζήτησης που έγινε στο πλαίσιο της συνάντησης εκπροσώπων κινημάτων από την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Ο Αγάπιος Παπανεοφύτου, καθηγητής πανεπιστημίου, που ήταν και ο κεντρικός εισηγητής στη συγκεκριμένη ενότητα, αναφέρθηκε στην προσπάθεια παραχάραξης της Ιστορίας σχετικά με τον αντιφασιστικό αγώνα, επισημαίνοντας ότι προσπαθούν να κρύψουν τα αντιιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου και ότι ο φασισμός είναι γέννημα της ίδιας μήτρας.

Αναφορικά με τα Βαλκάνια τόνισε ότι με την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στο ΝΑΤΟ έγινε το αποφασιστικό βήμα στην κατεύθυνση της πλήρους υπαγωγής των Βαλκανίων στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς. Το νέο δόγμα και η νέα δομή του ΝΑΤΟ, είπε, σηματοδοτούν τη στρατιωτικοποίηση των διεθνών σχέσεων, την επιβολή ενός είδους παγκόσμιου στρατιωτικού νόμου. Διαμορφώνεται, σημείωσε, ένα σύστημα παγκόσμιου νομοθετικού στρατιωτικού καθεστώτος, όπου στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η ψήφιση του «ευρωσυντάγματος».

Καταλήγοντας ο εισηγητής τόνισε ότι η αντίσταση απέναντι σε όλα αυτά αποτελεί μονόδρομο για τους λαούς και τα κινήματά τους.

Ο Akel Taqaz, από το Παλαιστινιακό Κέντρο για την Ειρήνη, αναφέρθηκε στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στα ανοιχτά πολεμικά μέτωπα στην περιοχή. Ειδικά για το σχέδιο «εκδημοκρατισμού» των χωρών της περιοχής, που προωθούν οι Αμερικανοί, ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τον «εκδημοκρατισμό» του Ιράκ.

Οι λαοί, είπε ο ομιλητής, θέλουν δημοκρατία και ελευθερία αλλά αυτά δεν μπορούν να έρθουν με πυραύλους, βόμβες, τανκς και ξένη κατοχή. Θέλουμε, τόνισε, δημοκρατία αλλά αληθινή, που θα ξεκινάει από τους λαούς, και όχι τη «δημοκρατία» που θέλουν οι Αμερικανοί για να εξυπηρετούν τα οικονομικά τους συμφέροντα. Τόνισε ακόμα ότι οι λαοί της Ευρώπης έχουν καθήκον να εντείνουν την αλληλεγγύη τους και με τον αγώνα τους να επιβάλουν στις κυβερνήσεις των χωρών τους να συμπεριφέρονται διαφορετικά και να μην ακολουθούν τους Αμερικανούς. Εκτίμησε δε πως η λύση του Παλαιστινιακού είναι ακόμα πολύ μακριά και ευχήθηκε κάποια μέρα μια ανάλογη συνάντηση να γίνει στην ελεύθερη Παλαιστίνη.

Ο Ivan Dimitrov, από το Συμβούλιο Ειρήνης Βουλγαρίας, σημείωσε ότι τα «γεράκια» των ΗΠΑ προσπαθούν να αποδείξουν πως όλος ο κόσμος είναι χώρος των ζωτικών τους συμφερόντων κατά τα πρότυπα του Χίτλερ. Ο Αμερική και η Ευρώπη, είπε, έδειξαν την ατιμία τους όταν προσπαθούσαν να πείσουν τον Γκορμπατσόφ ότι δε θα γίνει διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς την Ανατολική Ευρώπη. Τα Βαλκάνια, πρόσθεσε, είναι το προγεφύρωμα των Αμερικανών προς τη Μ. Ανατολή, τη Ρωσία και όποιο άλλο σημείο κρίνουν ότι χρειάζεται. Οσον αφορά στη Βουλγαρία επισήμανε ότι όλος ο πολιτικός κόσμος συγκατατέθηκε στην εγκατάσταση στη χώρα αυτή αμερικανικών βάσεων, παραβιάζοντας τη θέληση του βουλγαρικού λαού.

Ο Αρης Γεωργίου, πρόεδρος του Παγκύπριου Κινήματος Ειρήνης, αναφέρθηκε στο κλασικό ιμπεριαλιστικό δόγμα του «διαίρει και βασίλευε», το οποίο ο κυπριακός λαός το έχει πληρώσει πολύ ακριβά. Εκανε ειδική αναφορά στον πολιτιστικό ιμπεριαλισμό, του οποίου, όπως τόνισε, η επιβολή προχωράει παράλληλα με τον πολιτικό και οικονομικό ιμπεριαλισμό. Σχετικά με το «σχέδιο Ανάν» για το Κυπριακό είπε ότι η απόρριψή του δε σημαίνει και αποδοχή της υπάρχουσας κατάστασης. Και κατέληξε επισημαίνοντας ότι η συλλογική πάλη των κινημάτων ειρήνης μαζί με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις είναι προϋπόθεση για έναν καλύτερο κόσμο.

Η Emily Naffa, από την Επιτροπή Ειρήνης Ιορδανίας, αναφέρθηκε στον έλεγχο που ασκούν οι Αμερικανοί σε όλον τον κόσμο μέσω της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Μέσω των μηχανισμών αυτών, είπε, εξυπηρετούνται τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ, ενώ παράλληλα αυξάνονται οι ανισότητες, γίνεται μεταφορά πλούτου μέσω της αφαίμαξης των φτωχών χωρών και δημιουργείται ένα νέο αποικιοκρατικό μοντέλο. Επίσης, προέβλεψε κλιμάκωση της επιθετικότητας των Ισραηλινών κατά των Παλαιστινίων.

Ο Ahmad Abdu Yussef, από την Επιτροπή Ειρήνης Συρίας, τόνισε ότι η τεταμένη κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στα Βαλκάνια απαιτεί αλληλεγγύη μεταξύ των λαών και επισήμανε την ανάγκη υποστήριξης του ιρακινού λαού για να τεθεί τέρμα στην κατοχή της χώρας του. Η Συρία, είπε, έχει μπει στο στόχαστρο, γιατί σέβεται τη διεθνή νομιμότητα και αντιτίθεται στα συμφέροντα των κυρίαρχων δυνάμεων και του Ισραήλ.

Ο Hamdan Hassan, από την Επιτροπή Αλληλεγγύης Λιβάνου, επισήμαινε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να εμπλέξουν τον κόσμο σε ένα συνεχή πόλεμο μέχρι να επιτύχουν τη δική τους παγκόσμια κυριαρχία. Οι ΗΠΑ, πρόσθεσε, όχι μόνο απειλούν όποιον δεν τους υπακούει αλλά εκφοβίζουν και τον ίδιο τον αμερικανικό λαό. Θέλουν, είπε, να τον κρατάνε φοβισμένο για να είναι ελεύθερα τα χέρια τους. Αναφορικά με το σχέδιο για την «ευρύτερη Μέση Ανατολή» σημείωσε ότι απειλεί και την ίδια την ευρωμεσογειακή συνεργασία. Οι προοδευτικές δυνάμεις των αραβικών κρατών, κατέληξε, πρέπει να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των προοδευτικών δυνάμεων σε άλλες χώρες και από κοινού να αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση.

Η Catherine Dijon, από την Αντιιμπεριαλιστική Λίγκα Βελγίου, σημείωσε ότι συνεχίζεται η εκστρατεία για τη διάλυση του ΝΑΤΟ και των βάσεών του και τόνισε την ανάγκη για ενημέρωση του λαού στις ΗΠΑ. Επίσης, ζήτησε να γίνει αναζήτηση νέων τρόπων προσέγγισης και κινητοποίησης των νέων κατά του πολέμου και της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης.

Ο Joseph Cachia, από το Συμβούλιο Ειρήνης Μάλτας, τόνισε ότι ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός εκδηλώνεται με πολύ επιθετικό τρόπο στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Σχολιάζοντας τα όσα περί δημοκρατίας λέει ο Μπους, είπε ότι τα λέει αυτά επιζητώντας μεγαλύτερη επέκταση της επιρροής της χώρας του.

Ο Emin Cetin, από το Συμβούλιο Ειρήνης Τουρκίας, τόνισε ότι ο κόσμος γίνεται όλο και περισσότερο βίαιος λόγω της προσπάθειας των μονοπωλίων να επιβάλουν τα συμφέροντά τους. Ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός, σημείωσε, προσπαθεί να διεισδύσει μέσω της εκπαίδευσης και του τρόπου ζωής. Οσο για τα περί «σύγκρουσης πολιτισμών» ο ομιλητής είπε ότι αυτά λέγονται για να διευκολύνουν την επιβολή του αμερικανικού τρόπου ζωής, για να φτιάξουν έναν κόσμο κατ' εικόνα και καθ' ομοίωση των ΗΠΑ. Στην Τουρκία, πρόσθεσε, οι ΗΠΑ και η ΕΕ πιέζουν την κυβέρνηση να συμμετέχει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις παρά την αντίθεση του τουρκικού λαού. Οσο για την Κύπρο είπε ότι πρέπει να αποσυρθούν οι κατοχικές δυνάμεις και να βρεθεί μια δίκαιη λύση του προβλήματος.

Οι απόστρατοι ανησυχούν για την παγκόσμια ειρήνη

Διακήρυξη απόστρατων αξιωματικών από στρατούς του ΝΑΤΟ και του Συμφώνου της Βαρσοβίας που πήραν μέρος στη διεθνή συνάντηση της ΕΕΔΥΕ

Οι απόστρατοι αξιωματικοί από στρατούς χωρών - μελών του ΝΑΤΟ και πρώην χωρών - μελών του Συμφώνου της Βαρσοβίας, που πήραν μέρος στη διεθνή συνάντηση που διοργάνωσε η ΕΕΔΥΕ, εξέδωσαν διακήρυξη στην οποία τονίζουν τα ακόλουθα:

«Η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ) και οι απόστρατοι των Ενόπλων Δυνάμεων της Ευρώπης που συγκεντρωθήκαμε σήμερα 13 Μάη 2005 στην Αθήνα, με την ευκαιρία της διεθνούς συνάντησης που διοργάνωσε η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), με αφορμή τη συμπλήρωση των εξήντα χρόνων από τη Νίκη των Λαών κατά του φασισμού και αφού ανταλλάξαμε απόψεις

ΔΙΑΚΗΡΥΣΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΔΙΟΤΙ:

  • Η Ειρήνη πλήττεται κάθε μέρα και περισσότερο, οι λαοί δεν αισθάνονται ασφαλείς.
  • Οι ηγεσίες των ΗΠΑ, και των συμμάχων τους μέσα και έξω από το ΝΑΤΟ εξακολουθούν να επεμβαίνουν με πρόσχημα την πάταξη της τρομοκρατίας, σε χώρες και λαούς που αρνούνται την υποτέλεια ή την άνευ όρων παράδοση των πλουτοπαραγωγικών τους πηγών, ο προληπτικός πόλεμος διακηρύσσεται ως νέα πολιτική.
  • Ιδρύονται νέες βάσεις των ΗΠΑ ακριβώς εκεί, που εξυπηρετούνται τα συμφέροντά τους, δηλαδή εκεί που επιβάλλουν τον πόλεμο.
  • Καθιερώθηκε διαδικασία ανατροπής κυβερνήσεων μη αρεστών στη Νέα Τάξη Πραγμάτων, και μεθοδεύεται η εκλογή εγκαθέτων.
  • Ανατρέπονται αξίες, στρεβλώνεται η ιστορία (ειδικά των αρχών και των πολιτικών αποτελεσμάτων του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, προς όφελος της Νέας Τάξης Πραγμάτων), αναβιώνει ο φασισμός και ο ναζισμός εκεί που καταπολεμήθηκε.
  • Παρά τις εμπλοκές συμφερόντων (ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις), η ληστεία του πλούτου τρίτων χωρών, φέρνει να συμπλέουν τις ΗΠΑ και την ΕΕ, η οποία προχωρά στην παραπέρα στρατιωτικοποίηση με τη συγκρότηση δυνάμεων επέμβασης.
  • Τα βασανιστήρια αιχμαλώτων πολέμου, η εξολόθρευση αμάχων, η ισοπέδωση πόλεων, είναι πλέον κοινή πρακτική των παραπάνω στρατών που προσπαθούν να συντρίψουν την αντίσταση των λαών.
  • Προχωράει η στρατιωτικοποίηση του διαστήματος και η κατασκευή νέων πυρηνικών όπλων, κόντρα στις συμφωνίες για μη διάδοση των πυρηνικών (NPT).
  • Οι εθνικοί στρατοί μεταλλάσσονται σε πολλές χώρες με κυρίαρχη τάση τη μισθοφορική νοοτροπία, στέλνονται εκτός των χωρών τους, ιδιωτικές εταιρίες αναλαμβάνουν ολοένα και περισσότερους τομείς των πολέμων, μεγάλες εταιρίες έχουν ήδη ιδιωτικούς στρατούς.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΣΤΕΛΝΟΝΤΑΙ ΣΤΡΑΤΟΙ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΟΥΣ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΚΚΛΗΣΗ:

-Στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών,

-Στους ανθρώπους που αγαπούν την ειρήνη και μάχονται γι' αυτήν,

-Στους συναδέλφους εν ενεργεία στρατιωτικούς και αποστράτους όλων των χωρών και κύρια

-Σε εκείνους που χρησιμοποιεί η Νέα Τάξη για επιβολή διά της βίας της θέλησής της.

ΤΕΛΟΣ, ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΜΕ ΝΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΙΟΜΑΣΤΕ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΧΩΡΑ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΕΙΡΗΝΗΣ

Τη διακήρυξη - απόφαση υπογράφουν κατ' αρχήν οι ακόλουθοι αξιωματικοί (ε.α.):

JIRI BURES (Συνταγματάρχης - Τσεχία), MARTINS GUERRERO (Ναύαρχος από Πορτογαλία), UCINSKI EUGENIUSZ (Συνταγματάρχης - Πολωνία), SHULHA MYKOLA (Συνταγματάρχης - Ουκρανία), ELMAR SCHMAELING (Ναύαρχος - Γερμανία), WILFRIED SCHREIBER Συνταγματάρχης - (Γερμανία), LOCMELIS JANIS (Αρχιπλοίαρχος - Λετονία), BELOZERTZEV IGOR (Αρχιπλοίαρχος - Ρωσία)

Από Ελλάδα:

Δ. Αλευρομάγειρος (επίτιμος Αντιστράτηγος), Α. Βέννης (επίτιμος Αντιναύαρχος), Ι. Ντουνιαδάκης (Υποναύαρχος), Α. Κακαράς (Αρχιπλοίαρχος), Γ. Ποταμιάνος (Υποναύαρχος), Ν. Παπαναστάσης (Συνταγματάρχης), Μ. Σοφικίτης (Ταξίαρχος), Ν. Τζοβλάς (Πλωτάρχης), Β. Φάρκωνας (Πλωτάρχης)».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ