Πέμπτη 19 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γιατί «όχι» στο «ευρωσύνταγμα»

Η εμπειρία που μεταφέρθηκε στη συνάντηση της ΕΕΔΥΕ και από άλλες χώρες δείχνει τον ενιαίο τρόπο που δουλεύουν οι κυρίαρχες δυνάμεις, για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους.

Ανάγκη για συντονισμένο, ενάντιο ταξικό αγώνα

Το πρωί του Σαββάτου, οι συμμετέχοντες στη συνάντηση της ΕΕΔΥΕ ασχολήθηκαν με το λεγόμενο «ευρωσύνταγμα» και την καμπάνια του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης ενάντια στην επικύρωσή του.

Στην εισαγωγική ομιλία ο Δ. Καλτσώνης, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, τόνισε ότι η συζήτηση για το «ευρωσύνταγμα» από πλευράς ΕΕ γίνεται με μονομερή προπαγάνδα και σκανδαλώδη παραγκωνισμό του λαϊκού κινήματος. Οτι κατά την επεξεργασία του κειμένου αποκλείστηκαν όλες οι «ενοχλητικές» φωνές. Οτι το «ευρωσύνταγμα» προωθεί την παραπέρα στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, αποδυναμώνει την εθνική κυριαρχία, ενδυναμώνει παραπέρα τα ισχυρά κράτη της ΕΕ, κατοχυρώνει την ασυδοσία των πολυεθνικών, τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και την κοινωνική ασφάλιση. Ακόμα, ότι κατοχυρώνει το δόγμα του «προληπτικού» πολέμου και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της ΕΕ, όπου Γης, καθώς οι Βρυξέλλες τρέχουν να προλάβουν την κούρσα για την αναδιανομή των σφαιρών επιρροής. Στο χέρι μας είναι - τόνισε ο Δ. Καλτσώνης - να αποδείξουμε ότι οι λαοί είναι πιο ισχυροί από κάθε ιμπεριαλιστική και στρατοκρατική μηχανή, αναφέρθηκε δε στο παράδειγμα της Αντιφασιστικής Νίκης.

Ακολούθησαν πολλές και ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις: Ο Ε. Τσετίν, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Τουρκίας, στηλίτευσε το «ευρωσύνταγμα» ως κείμενο εκπορευόμενο από τον ευρωενωσιακό ιμπεριαλισμό, με στόχους του να εδραιωθούν οι ιδιωτικοποιήσεις, τα μονοπώλια και να μειωθεί το κόστος εργασίας.

Ο Ι. Ντιμιτρόφ, οργανωτικός γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Ειρήνης Βουλγαρίας, επισήμανε ότι στη χώρα του ο λαός δεν είναι σωστά πληροφορημένος για το περιεχόμενο του «ευρωσυντάγματος». Οτι στη Βουλή επικρατεί συναίνεση επί του θέματος και δεν έγινε εκεί καμιά σχετική συζήτηση, καθώς η πολιτική ηγεσία λειτουργεί ως υπηρέτης των ΗΠΑ και αποφεύγει να συζητά με το λαό τέτοια σοβαρά ζητήματα. Οτι κινητήρια δύναμη για τις αποφάσεις της ΕΕ είναι οι πολυεθνικές, που μετά την πτώση της ΕΣΣΔ βιάζονται να αρπάξουν ζώνες επιρροής. Οτι η διεύρυνση της ΕΕ δε θα είναι προς όφελος της Βουλγαρίας και του κόσμου γενικά. Ακόμα περιέγραψε την καταστροφή που υφίσταται το κοινωνικό σύστημα της Βουλγαρίας σε όφελος μεγαλοεπιχειρηματιών και απατεώνων, που μέσα σε λίγα χρόνια καταλήστευσαν τον πλούτο που σωρεύτηκε στη Βουλγαρία τα τελευταία 45 χρόνια. Τόνισε το γεγονός ότι με βάση Εκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας η θνησιμότητα των Βουλγάρων είναι πλέον τέσσερις φορές πάνω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο και ο μέσος μισθός μόλις στα 130 ευρώ. Πρόκειται για μια ήσυχη γενοκτονία, υπογράμμισε.

Ο Δ. Αγκαβανάκης, από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, σημείωσε ότι στο «ευρωσύνταγμα» εμπεριέχονται όλα τα στοιχεία που οδηγούν σε όξυνση συγκρούσεων και πολέμους. Οτι πόλεμο έχουμε και στην καθημερινότητά μας, κοινωνικό πόλεμο, καθώς το μεγάλο κεφάλαιο δε σταματά να επιτίθεται συνεχώς στα λαϊκά στρώματα. Οτι η πολυδιαφημιζόμενη ανταγωνιστικότητα σημαίνει βαρβαρότητα και ανθρωποφαγία, αφού στην ουσία της σημαίνει ότι ο δυνατός «τρώει» τον αδύναμο. Κάλεσε σε ταξική ενότητα των εργαζομένων, των λαών, ενάντια στον ιμπεριαλισμό, ο οποίος, όπως αποδεικνύει η Ιστορία, δεν είναι ανίκητος. Κι αυτό γιατί επιτίθεται στο δίκαιο των πολλών, που όμως, τελικά, με αγώνες μεν και θυσίες, πάντα επιβάλλεται.

Ο Φ. Τσέκερης, εκ μέρους του ΔΣ της ΠΕΑΕΑ, απεύθυνε κάλεσμα για συμπαράταξη ενάντια στα φιλοπόλεμα γεράκια των ΗΠΑ - ΕΕ, που δε διστάζουν να επιτεθούν σε κάθε λαό ο οποίος επιλέγει έναν τρόπο ανάπτυξης που δεν τους «αρέσει». Κατήγγειλε τις προσπάθειες ξαναγραψίματος της Ιστορίας, με τις θλιβερές επιχειρήσεις εξομοίωσης του Στάλιν με τον Χίτλερ. Τιμούμε - τόνισε - τη μνήμη των 50 εκατομμυρίων νεκρών του Β' Παγκόσμιου Πολέμου και των 600 χιλιάδων συμπατριωτών μας, τιμούμε τον αρχιστράτηγο του πατριωτικού πολέμου και ηγέτη στην ανοικοδόμηση της ΕΣΣΔ, Στάλιν. Η μόνη υπερδύναμη, κατέληξε, είναι η αφύπνιση των λαών, σημειώνοντας ότι από τη Λατινική Αμερική έρχονται ελπιδοφόρα μηνύματα.

Η Χ. Σκαλούμπακα, μέλος του προεδρείου την ΟΓΕ, περιέγραψε πόσο και πώς πλήττονται οι γυναίκες από την εφαρμοζόμενη πολιτική. Τόνισε ότι στο πλαίσιό της στήθηκε το «ευρωσύνταγμα», το οποίο εμπεριέχει όλα τα αντιδραστικά και αντιλαϊκά μέτρα της ΟΝΕ, της Λισαβόνας, της Σένγκεν, του Μάαστριχτ κλπ. Οτι συνθλίβει τα φτωχομεσαία στρώματα, τα οποία πρέπει να πούνε συνολικά «όχι» στο «ευρωσύνταγμα» και την ΕΕ.

Ο Ε. Σβέλινγκ, Γερμανός ναύαρχος ε.α., χαρακτήρισε αρνητικό μήνυμα για την ειρήνη στην Ευρώπη και τον Κόσμο, την έγκριση του «ευρωσύνταγμα». Χαρακτήρισε ως ξεκάθαρο γεγονός τη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ. Σημείωσε ότι το κείμενο αυτό πρέπει να απορριφθεί, διαφορετικά χαμένοι θα βγουν οι λαοί, με κερδισμένους τους ιμπεριαλιστές, τους στρατιωτικούς οργανισμούς τύπου ΝΑΤΟ και τη βιομηχανία όπλων.

Ο Γ. Κακία, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ειρήνης Μάλτας, αναρωτήθηκε για ποια δημοκρατία μιλούν στην ΕΕ, όταν όλα τα μεγάλα ζητήματα, πχ το «ευρωσύνταγμα», συναποφασίζονται στις Βρυξέλλες από τις κυρίαρχες σήμερα πολιτικές δυνάμεις, και ακολούθως αναλαμβάνουν τα κατά τόπους μεγάλα ΜΜΕ να σερβίρουν αυτό το ζήτημα ωραιοποιημένο και διαστρεβλώνοντας την αλήθεια. Μιλώντας για την κατάσταση στη χώρα του, είπε ότι ο μαλτέζικος δικομματισμός («Εργατικό» και «Εθνικό» κόμμα) στηρίζει το «ευρωσύνταγμα», με την πολύ ισχυρή εκεί Καθολική Εκκλησία να συγχαίρει τα δυο κόμματα. Κι όμως, με βάση τις μετρήσεις του «Ευρωβαρόμετρου», μόλις το 32% των Μαλτέζων συμφωνεί με το κείμενο.

Τέλος, ο Α. Γεωργίου από το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης, πρότεινε στα τελικά κείμενα της συνάντησης που διοργάνωσε η ΕΕΔΥΕ να συμπεριληφθεί καταδίκη των βαλτικών χωρών για τις διακρίσεις που γίνονται εκεί σε βέρος των ρωσόφωνων. Οπως και καταδίκη να περιληφθεί για τις προσπάθειες παραχάραξης της Ιστορίας που θέλουν τους συνεργάτες των Ναζί να παρουσιάζονται ως αγωνιστές για την ελευθερία των χωρών τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ