ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Μάη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Καλοκαίρι με ... διακοπές ηλεκτροδότησης

Τα καλά της «απελευθέρωσης» καλούνται να αντιμετωπίσουν οι κυβερνώντες που επιδιώκουν μείωση κατανάλωσης για την αποφυγή νέου μπλακ άουτ

Μέχρι και σε ελεγχόμενες διακοπές ηλεκτροδότησης θα προχωρήσει η κυβέρνηση, προκειμένου να αποφύγει ενδεχόμενο μπλακ άουτ το καλοκαίρι!!! Το «μέτρο» εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο μείωσης της κατανάλωσης της λεγόμενης αέργου ηλεκτρικής ισχύος (σχετίζεται με τον τρόπο λειτουργίας των κλιματιστικών και άλλων ηλεκτρικών συσκευών - μηχανημάτων, αλλά μπορεί να περιοριστεί με τεχνικά μέσα). Πρόκειται για τις συνέπειες της παρεμπόδισης της ΔΕΗ να κατασκευάσει μονάδες παραγωγής στο αδύναμο νότιο τμήμα της χώρας, για να αφεθεί προσοδοφόρο πεδίο στους ιδιώτες. Η κυβέρνηση συνεχίζει αυτή την τακτική ισχυριζόμενη ότι είναι μεγάλο το κόστος κατασκευής μονάδων - και απαγορευτικά τα χρονικά περιθώρια - για να καλυφθούν λίγες ώρες αιχμής το καλοκαίρι, οπότε συνιστά μείωση της κατανάλωσης!

Η Υπουργική Απόφαση προβλέπει άμεση εγκατάσταση στα κτίρια του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα συστημάτων αντιστάθμισης, μέχρι τις 30 του Ιούνη, για να περιοριστεί η κατανάλωση αέργου ηλεκτρικής ισχύος. Το μέτρο, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, Δ. Σιούφα, θα ωφελήσει τη ΔΕΗ, ενώ η εξοικονόμηση του κόστους ενέργειας θα ανέλθει σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Σχετικό πόρισμα του υπουργείου Ανάπτυξης αναφέρει ότι επιπρόσθετα θα πρέπει: Θα παρακολουθείται συστηματικά η κατανάλωση αέργου ισχύος κάθε πελάτη υψηλής τάσης και θα λαμβάνονται μέτρα, ώστε η ελάχιστη τιμή συντελεστή ισχύος να διαμορφώνεται σε 0,95. Να υποχρεωθούν οι καταναλωτές μέσης τάσης, όχι μόνο με τιμολογιακά κίνητρα, σε άεργο ισχύ με συντελεστή 0,95. Τοποθέτηση αντισταθμιστικών συστημάτων στα ηλεκτροκίνητα μέσα μεταφοράς. Να ληφθούν αντισταθμιστικά μέτρα και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Να γίνουν συστάσεις σε εταιρίες που διαθέτουν καταψύκτες και ψυγεία για αντισταθμιστικά μέτρα.

Ενδεδειγμένα χαρακτηρίζονται επίσης μέτρα όπως η «ηλεκτρική αποσύνδεση αντλητικών συγκροτημάτων άρδευσης» κατά τις ώρες που τα τιμολόγια δεν επιτρέπουν την άντληση, «μείωση ή και διακοπή λειτουργίας συγκεκριμένων φορτίων που περιλαμβάνουν κινητήρες» κατά τις ώρες της μέγιστης θερμικής ισχύς, και ειδικότερα από τις 10 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα! Θα ακολουθήσουν μακροχρόνια μέτρα για τη χρήση και έλεγχο ηλεκτρικών συσκευών με προδιαγραφές μείωσης της αέργου ισχύος, που θα φτάσουν μέχρι του σημείου απαγόρευσης εμπορίας μη εγκεκριμένου εξοπλισμού.

Εξάλλου, χτες, μετά από συνάντηση με πελάτες μέσης τάσης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Σαλαγκούδης κάλεσε τους καταναλωτές να ρυθμίζουν τα κλιματιστικά στους ...25 βαθμούς αντί τους 21, να κλείνουν τα παράθυρα, τις ώρες της μεγάλης ζέστης τον Ιούλη, να κλιματίζουν μόνο τους χώρους που χρησιμοποιούν, να μην ανοίγουν το μεσημέρι θερμοσίφωνα και να μαγειρεύουν πριν από τις 10 το πρωί!!!

  • Εκρηξη σε υποσταθμό της ΔΕΗ στην Πανεπιστημίου προκάλεσε χτες το μεσημέρι διακοπή ρεύματος για περίπου μισή ώρα στην περιοχή. Η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε μέσω άλλης γραμμής και η Επιχείρηση διερευνά τα αίτια της βλάβης, που πιθανόν οφείλεται σε βραχυκύκλωμα.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
Ψαρεύει... Ιάπωνες επενδυτές

Τα πλεονεκτήματα που διαθέτει η Ελλάδα για επενδύσεις του ξένου κεφαλαίου τόσο στη χώρα μας όσο και στα Βαλκάνια παρουσίασε χτες στο Τόκιο ο υπουργός Οικονομίας

Σε άγρα... Ιαπώνων επενδυτών επιδόθηκε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, σε ομιλία που έκανε χτες στο Τόκιο σε Ιάπωνες επιχειρηματίες. Ο υπουργός Οικονομίας βρίσκεται στην ιαπωνική πρωτεύουσα επικεφαλής πολυμελούς ελληνικής αντιπροσωπείας στα πλαίσια της έκθεσης EXPO που φέτος διοργανώνεται στη χώρα αυτή. Στην κυβερνητική αντιπροσωπεία στο Τόκιο μετέχει και ο υφυπουργός Τουρισμού Α. Λιάσκος, ο οποίος σε συνάντηση με Ιάπωνες επιχειρηματίες τόνισε τις «ευκαιρίες που παρουσιάζει η εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας στον τομέα του Τουρισμού από την Εταιρία Τουριστικά Ακίνητα»!!!

Προκειμένου να δελεάσει τους εκπροσώπους του ιαπωνικού κεφαλαίου, να επιλέξουν τη χώρα μας, σαν τόπο προορισμού επενδυτικών σχεδίων, ο Γ. Αλογοσκούφης παρουσίασε τα δυνατά σημεία και τις ευκαιρίες - όπως είπε - της ελληνικής οικονομίας. Ταυτόχρονα, επιχείρησε να εμφανίσει την Ελλάδα, σαν τη χώρα ηγεμόνα στην περιοχή των βαλκανίων, η οποία μάλιστα για το λόγο αυτό έχει επιλεγεί σαν έδρα πολλών πολυεθνικών εταιριών, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή.

Στα πλαίσια αυτά, ανέφερα σαν «δυνατά σημεία» της ελληνικής οικονομίας, τις προηγμένες υποδομές και το καλύτερα καταρτισμένο εργατικό προσωπικό της περιοχής, το σταθερό οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον, τη διπλή της ιδιότητα ως μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, τον εμπορικό της στόλο, έναν από τους μεγαλύτερους του κόσμου... Οσο για την ηγεμονική θέση της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή, ο Γ. Αλογοσκούφης, εμφάνισε στοιχεία που παρουσιάζουν την επενδυτική διείσδυση του ελληνικού κεφαλαίου στις όμορες χώρες. Οπως είπε, σε λιγότερο από 10 χρόνια, οι ελληνικές επενδύσεις σε άλλες βαλκανικές χώρες ξεπέρασαν τα 8 δισ. ευρώ, ενώ επιχείρησε να εμφανίσει τη χώρα μας σαν βάση εξόρμησης και εμπορικής δραστηριότητας σε συνέργεια με τις ελληνικές επιχειρήσεις που ήδη λειτουργούν στα Βαλκάνια.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειώσουμε, ότι βασική επιδίωξη του ελληνικού κεφαλαίου και του πολιτικού συστήματος ευρύτερα, από τις αρχές του 1990, είναι να πάρει το χρίσμα από τις ισχυρές καπιταλιστικά χώρες και τις ξένες πολυεθνικές, ώστε να λειτουργήσει σαν τον ενδιάμεσο κρίκο μεταξύ του ξένου κεφαλαίου και των νεοκαπιταλιστικών αγορών των βαλκανικών χωρών. Ο Γ. Αλογοσκούφης, υπενθύμισε ακόμα ότι η Ελλάδα αποτελεί τον υπ' αριθμό έναν επενδυτή σε Αλβανία, Βουλγαρία και ΠΓΔΜ και κατατάσσεται ανάμεσα στους 3 πρώτους ξένους επενδυτές στη Ρουμανία, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον ενεργό ρόλο της χώρας μας, στα πλαίσια του ιμπεριαλιστικής έμπνευσης σχεδίου για την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων, γνωστού και ως ΕΣΟΑΒ.

Σύσκεψη με νέους αγρότες

Η Γραμματεία της ΠΑΣΥ Αιτωλοακαρνανίας και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού διοργανώνουν σύσκεψη νέων αγροτών στο Καινούριο του Δήμου Θεστιέων την Κυριακή 22 Μάη.

Η σύσκεψη θα γίνει στο καφενείο του Θανάση Λαμπροκωστόπουλου στις 11 π.μ. και θα συζητηθούν οι εξελίξεις που θα υπάρξουν στον αγροτικό τομέα από την ενδιάμεση αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Σε σχετική ανακοίνωση, καλούνται οι νέοι αγρότες της περιοχής να πάρουν μέρος στη σύσκεψη.

Εμπαιγμός για τις αγρότισσες

Να «πουλήσει» κυβερνητικό ενδιαφέρον για τους γυναικείους αγροτικούς συνεταιρισμούς, επιχείρησε χτες ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλ. Κοντός ανακοινώνοντας κάποιες ψευτοπρωτοβουλίες και δράσεις...

Η κυβέρνηση, που εφαρμόζει κατά γράμμα την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και που οδηγεί στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα τη μικρομεσαία αγροτιά, ψάχνει για φρου - φρου επικοινωνιακών εντυπώσεων στην προκειμένη περίπτωση. Γιατί, ενώ η κατεύθυνση είναι η συρρίκνωση και η μετατροπή των συνεταιρισμών σε ανώνυμες εταιρίες, που θα λειτουργούν υπέρ μεγαλοαγροτών και βασικά υπέρ εμποροβιομηχάνων και πολυεθνικών, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοινώνει ότι καταβάλει ουσιαστική προσπάθεια για τη στήριξη της γυναίκας της υπαίθρου και των γυναικείων αγροτικών συνεταιρισμών.

Είναι φανερό, πως και η κυβέρνηση της ΝΔ, εμπαίζει - έτσι κι αλλιώς - τις αγρότισσες, μαζί με τους αγρότες άνδρες τους. Χτες, μάλιστα, επέλεξε να τις «δουλέψει» ξεχωριστά. Γιατί ακόμα και στους λεγόμενους γυναικείους αγροτικούς συνεταιρισμούς, στην ουσία, δεν παρέχεται καμία ουσιαστική στήριξη. Κάτι εκπαιδευτικά προγράμματα ανακοινώθηκαν, που δεν αφορούν την πρωτογενή παραγωγή, αλλά την τυποποίηση - μεταποίηση και εμπορία κάποιων αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων, καθώς και τον αγροτοτουρισμό. Πρόκειται για «προγράμματα» που έτσι κι αλλιώς θα γίνονταν και αποτελούν άλλο ένα επιδοτούμενο άλλοθι της ΕΕ. Επιπλέον δεν μπορει να θεωρηθεί ως ουσιαστικό μέτρο στήριξης, η συνδρομή του υπουργείου για τη συμμετοχή γυναικείων συνεταιρισμών σε γιορτές και εκθέσεις, όπως επίσης ανακοινώθηκε χτες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ