Πέμπτη 19 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
Ψαρεύει... Ιάπωνες επενδυτές

Τα πλεονεκτήματα που διαθέτει η Ελλάδα για επενδύσεις του ξένου κεφαλαίου τόσο στη χώρα μας όσο και στα Βαλκάνια παρουσίασε χτες στο Τόκιο ο υπουργός Οικονομίας

Σε άγρα... Ιαπώνων επενδυτών επιδόθηκε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, σε ομιλία που έκανε χτες στο Τόκιο σε Ιάπωνες επιχειρηματίες. Ο υπουργός Οικονομίας βρίσκεται στην ιαπωνική πρωτεύουσα επικεφαλής πολυμελούς ελληνικής αντιπροσωπείας στα πλαίσια της έκθεσης EXPO που φέτος διοργανώνεται στη χώρα αυτή. Στην κυβερνητική αντιπροσωπεία στο Τόκιο μετέχει και ο υφυπουργός Τουρισμού Α. Λιάσκος, ο οποίος σε συνάντηση με Ιάπωνες επιχειρηματίες τόνισε τις «ευκαιρίες που παρουσιάζει η εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας στον τομέα του Τουρισμού από την Εταιρία Τουριστικά Ακίνητα»!!!

Προκειμένου να δελεάσει τους εκπροσώπους του ιαπωνικού κεφαλαίου, να επιλέξουν τη χώρα μας, σαν τόπο προορισμού επενδυτικών σχεδίων, ο Γ. Αλογοσκούφης παρουσίασε τα δυνατά σημεία και τις ευκαιρίες - όπως είπε - της ελληνικής οικονομίας. Ταυτόχρονα, επιχείρησε να εμφανίσει την Ελλάδα, σαν τη χώρα ηγεμόνα στην περιοχή των βαλκανίων, η οποία μάλιστα για το λόγο αυτό έχει επιλεγεί σαν έδρα πολλών πολυεθνικών εταιριών, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή.

Στα πλαίσια αυτά, ανέφερα σαν «δυνατά σημεία» της ελληνικής οικονομίας, τις προηγμένες υποδομές και το καλύτερα καταρτισμένο εργατικό προσωπικό της περιοχής, το σταθερό οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον, τη διπλή της ιδιότητα ως μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, τον εμπορικό της στόλο, έναν από τους μεγαλύτερους του κόσμου... Οσο για την ηγεμονική θέση της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή, ο Γ. Αλογοσκούφης, εμφάνισε στοιχεία που παρουσιάζουν την επενδυτική διείσδυση του ελληνικού κεφαλαίου στις όμορες χώρες. Οπως είπε, σε λιγότερο από 10 χρόνια, οι ελληνικές επενδύσεις σε άλλες βαλκανικές χώρες ξεπέρασαν τα 8 δισ. ευρώ, ενώ επιχείρησε να εμφανίσει τη χώρα μας σαν βάση εξόρμησης και εμπορικής δραστηριότητας σε συνέργεια με τις ελληνικές επιχειρήσεις που ήδη λειτουργούν στα Βαλκάνια.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειώσουμε, ότι βασική επιδίωξη του ελληνικού κεφαλαίου και του πολιτικού συστήματος ευρύτερα, από τις αρχές του 1990, είναι να πάρει το χρίσμα από τις ισχυρές καπιταλιστικά χώρες και τις ξένες πολυεθνικές, ώστε να λειτουργήσει σαν τον ενδιάμεσο κρίκο μεταξύ του ξένου κεφαλαίου και των νεοκαπιταλιστικών αγορών των βαλκανικών χωρών. Ο Γ. Αλογοσκούφης, υπενθύμισε ακόμα ότι η Ελλάδα αποτελεί τον υπ' αριθμό έναν επενδυτή σε Αλβανία, Βουλγαρία και ΠΓΔΜ και κατατάσσεται ανάμεσα στους 3 πρώτους ξένους επενδυτές στη Ρουμανία, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον ενεργό ρόλο της χώρας μας, στα πλαίσια του ιμπεριαλιστικής έμπνευσης σχεδίου για την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων, γνωστού και ως ΕΣΟΑΒ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ