ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Μάη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Σύσφιγξη» σχέσεων με Τουρκία

Η φωτογραφία του Σαντάμ (παραβίαση της Συνθήκης της Γενεύης) αξιοποιείται απόλυτα από το κατοχικό καθεστώς στο Ιράκ

Associated Press

Η φωτογραφία του Σαντάμ (παραβίαση της Συνθήκης της Γενεύης) αξιοποιείται απόλυτα από το κατοχικό καθεστώς στο Ιράκ
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΑΓΚΥΡΑ.-

Την πρώτη του επίσημη επίσκεψη ως πρωθυπουργός του Ιράκ άρχισε, χθες, στην Τουρκία ο Ιμπραχίμ αλ Τζαφάρι. Ο Ιρακινός «πρωθυπουργός» συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του, με τον οποίο κατέληξαν σε σειρά συμφωνιών. Την ίδια στιγμή, σάλο έχουν προκαλέσει παγκοσμίως οι φωτογραφίες του Σαντάμ Χουσεΐν με εσώρουχα μέσα από το κελί του, που δημοσίευσαν αμερικανικές και βρετανικές εφημερίδες. Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι διεξάγει «ενδελεχή έρευνα».

Την «ακλόνητη υποστήριξη» της Αγκυρας στην κυβέρνηση Τζαφάρι εξέφρασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Ιρακινό πρωθυπουργό. Ο Ερντογάν επανέλαβε την προσφορά του να βοηθήσει η Τουρκία στην εκπαίδευση ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι σχέσεις των δύο χωρών σε εμπορικό και οικονομικό επίπεδο θα βελτιωθούν τάχιστα, διά μέσου των συμφωνιών που θα υπογραφούν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Τζαφάρι.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός χαρακτήρισε την Τουρκία «φίλη χώρα, που τη συνδέει κοινή μοίρα με το Ιράκ, καθώς έχουν τα ίδια συμφέροντα σε τομείς πετρελαίου, ενέργειας και υδάτινων πόρων». Εκτός των άλλων, οι δύο άνδρες φέρονται να συζήτησαν και για το ζήτημα της δράσης Κούρδων ανταρτών στα σύνορα με την Τουρκία. Ο Τζαφάρι αρνήθηκε να δώσει σαφή απάντηση στις σχετικές δημοσιογραφικές ερωτήσεις για το ΡΚΚ, αλλά τόνισε ότι «το Ιράκ είναι αποφασισμένο να μην επιτρέψει σε καμία οργάνωση να διαταράξει τις καλές του σχέσεις με τις γείτονες χώρες».

Τέλος, προανήγγειλε την πραγματοποίηση ανάλογης επίσκεψης και στη Συρία, με την ηγεσία της οποίας «πρέπει να συζητηθεί το θέμα της εισόδου μαχητών από το έδαφός της στο Ιράκ, αλλά και το ποια είναι η θέση και η άποψη της Δαμασκού γι' αυτό»...Τον Τζαφάρι συνοδεύουν στην Αγκυρα δεκάδες αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων οι υπουργοί Πετρελαίου, Οικονομικών, Εμπορίου, Ηλεκτρισμού και Βιομηχανίας. Η επίσκεψη θα ολοκληρωθεί την Κυριακή.

Εξευτελιστικές φωτογραφίες

Ο Σαντάμ Χουσεΐν μόνο με ένα εσώρουχο, να πλένει στα χέρια τα ρούχα του, να κοιμάται, να κάνει βόλτα σε έναν περιορισμένο χώρο. Αυτές είναι οι φωτογραφίες που δόθηκαν, χθες, στη δημοσιότητα από τη βρετανική εφημερίδα «Sun» και την αμερικανική «New York Post», οι οποίες τονίζουν ότι οι φωτογραφίες έφθασαν στα χέρια τους διά μέσου του αμερικανικού στρατού. Συμπληρώνουν, δε, ότι στόχος των φωτογραφιών ήταν να δοθούν στη δημοσιότητα για να καμφθεί το ηθικό της αντίστασης.

Η κίνηση αυτή είναι φανερό ότι παραβιάζει τα δικαιώματα των αιχμαλώτων πολέμου με βάση τη Συνθήκη της Γενεύης.

Από την πλευρά του, το Πεντάγωνο χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» τη φωτογράφιση του Σαντάμ με την περιβολή αυτή και διέταξε «κατεπείγουσα έρευνα σε βάθος»...

Στο πεδίο της αντίστασης στην κατοχή, χθες, τα ξημερώματα, 2 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν, στη Βαγδάτη, από επίθεση σε αυτοκινητοπομπή. Ενας τρίτος σκοτώθηκε κοντά στο Ραμάντι και ένας τέταρτος Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε στο Τάτζι, βορείως της Βαγδάτης, από βομβιστική επίθεση. Αργά το βράδυ της Πέμπτης, από επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο κοντά σε σιιτικό τέμενος της συνοικίας Σαϊντίγια, σκοτώθηκαν 2 πολίτες και τραυματίστηκαν 5.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Απάντηση πρόκληση σε ερώτηση για το Αφγανιστάν

«Η απάντηση που έδωσε το Συμβούλιο της ΕΕ σε ερώτηση της Ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου για την καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στο Αφγανιστάν, μόνο ως πρόκληση και υποτίμηση της νοημοσύνης μας μπορεί να ερμηνευτεί, ειδικά αν ληφθεί υπόψη ότι η απάντηση συνέπεσε με την παρουσία του "προέδρου" του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι στον Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου», αναφέρει με δελτίο Τύπου της η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Και συνεχίζει:

«Η ερώτηση της Ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στηριζόταν στην έκθεση του ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ Σερίφ Μπασιούνι, αναφέροντας συγκεκριμένα: "Στο Αφγανιστάν εξακολουθούν να διαπράττονται πολλές σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις δυνάμεις της λεγόμενης συμμαχίας, από ιδιωτικές εταιρίες ασφάλειας και από την αφγανική αστυνομία". Ο εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ αναφέρει μεταξύ άλλων σεξουαλικές κακοποιήσεις, ξυλοδαρμούς, βασανιστήρια και χρήση βίας που έχουν οδηγήσει σε θάνατο. Υπάρχουν μαρτυρίες που αναφέρουν τοποθέτηση κουκούλας στο κεφάλι των κρατουμένων, στέρηση ύπνου και τροφής και υποχρεωτική παραμονή σε επώδυνες στάσεις για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Καταγγέλλεται τέλος ότι οι "συμμαχικές" δυνάμεις συνεχίζουν να απαγορεύουν στους απεσταλμένους του ΟΗΕ την πρόσβαση στις εγκαταστάσεις τους. Ερωτάται το Συμβούλιο εάν έχει υπόψη του τα παραπάνω και τι μέτρα πρόκειται να λάβει, τόσο για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όσο και εναντίον εκείνων που τα καταπατούν.

Το Συμβούλιο στην απάντησή του αφού διαβεβαιώνει ότι έχει γνώση της έκθεσης του κ. Μπασιούνι, και μάλιστα ότι "ανησυχεί βαθιά για το περιεχόμενο των καταγγελιών του", υπεκφεύγει να δώσει οιαδήποτε απάντηση, παραπέμποντας το όλο θέμα στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, όχι βέβαια με την έννοια της λήψης έστω κάποιων συγκεκριμένων μέτρων, αλλά για να συνεχίσει να "παρακολουθεί" την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να συνεχίσει να συντάσσει ακόμη μερικές εκθέσεις, να δημιουργήσει κι άλλες συμβουλευτικές υπηρεσίες κλπ. κλπ. Το Συμβούλιο τηρεί σιγήν ιχθύος στο κύριο ζήτημα που θέτει η ερώτηση, δηλαδή τις ευθύνες της ΕΕ, αφού στις δυνάμεις της λεγόμενης "συμμαχίας", που πρωτοστατούν στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αφγανιστάν, συμμετέχουν στην πλειοψηφία τους οι χώρες της ΕΕ με τις ευλογίες των οργάνων της ΕΕ. Να σημειωθεί ότι η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του καθεστώτος Καρζάι, έχοντας δώσει μέχρι τώρα 657.000.000 ευρώ, ενώ προβλέπεται να δώσει άλλα 376.000.000 ευρώ μέσα στο 2005.

Η παραπάνω απάντηση είναι πρόκληση για έναν παραπάνω λόγο, δηλαδή την παρουσία του προέδρου Καρζάι στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ο οποίος παρουσίασε την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αφγανιστάν ειδυλλιακή. Στην ομιλία του ο αχυράνθρωπος των ιμπεριαλιστών έδωσε τα απαραίτητα εύσημα στα αφεντικά του, μιλώντας για "άρση του σιδηρού παραπετάσματος", για "σοβιετική εισβολή και κατοχή" και φυσικά για την κατοχύρωση της οικονομίας της αγοράς μέσα από το νεοσύστατο "σύνταγμα" της χώρας. Μετά από τις παραπάνω δηλώσεις, ο πρόεδρος της Κομισιόν Μπαρόζο φρόντισε να τον διαβεβαιώσει ότι η ΕΕ θα συνεχίζει να χρηματοδοτεί το Αφγανιστάν και μετά το 2007, ενώ τον απάλλαξε στην ουσία από κάθε δέσμευση για λήψη μέτρων ώστε να μειωθεί η παραγωγή οπίου, που αυξήθηκε κατακόρυφα μετά την επέμβαση των δυνάμεων της "συμμαχίας", λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "πρόκειται για μακροπρόθεσμο πρόβλημα, για το οποίο δεν περιμένουμε θαυματουργή θεραπεία".

Είναι φανερό ότι τα γεωστρατηγικά ιμπεριαλιστικά συμφέροντα της ΕΕ στην περιοχή καθορίζουν τη στάση της, και ότι τα περί σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι προπέτασμα καπνού και πρόσχημα για τη νομιμοποίηση των επεμβάσεων», καταλήγει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Οξυμένα πνεύματα στη Γάζα

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Για τρίτη συνεχόμενη μέρα, η ένταση χτες στη Λωρίδα της Γάζας παρέμενε σε υψηλά επίπεδα. Νωρίς το πρωί, Παλαιστίνιοι μαχητές εξαπέλυσαν επίθεση με αντιαρματικές ρουκέτες κατά του εποικισμού Κφαρ Νταρόμ. Οπως υποστηρίζει ο ισραηλινός στρατός «απάντησε στα πυρά» με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Παλαιστίνιος ενώ οι υπόλοιποι διέφυγαν. Ισραηλινοί αξιωματούχοι επέρριψαν την ευθύνη στην «προκλητική αδιαφορία» της Παλαιστινιακής Αρχής και προειδοποίησαν «με ανάληψη σκληρών πρωτοβουλιών».

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Τεκμήρια για βασανιστήρια

Δημοσιεύτηκαν στον Τύπο των ΗΠΑ τμήματα μιας έκθεσης 2.000 σελίδων που τεκμηριώνει τα βασανιστήρια σε βάρος Αφγανών κρατουμένων στο Μπαγκράμ και σε άλλα κολαστήρια των αμερικανικών δυνάμεων, προκαλώντας εκ νέου υποκριτικές κορόνες εκ μέρους της κυβέρνησης Μπους περί του πόσο «δεν είναι ανεκτή» η «κακομεταχείριση» των κρατουμένων...

Την ίδια ώρα αντιφατικές πληροφορίες μεταδίδονταν χτες από το Αφγανιστάν όσον αφορά στην τύχη της Κλεμεντίνα Καντόνι, Ιταλίδας εργαζόμενης της ΜΚΟ Care International, η οποία είχε απαχθεί τη Δευτέρα. Οι απαγωγείς της ανακοίνωσαν ότι την έχουν ήδη εκτελέσει διά στραγγαλισμού, κάτι που «διέψευσε» εκπρόσωπος της δοτής κυβέρνησης υπό τον Πρόεδρο Χάμιντ Καρζάι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ