Σάββατο 21 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Σύσφιγξη» σχέσεων με Τουρκία

Η φωτογραφία του Σαντάμ (παραβίαση της Συνθήκης της Γενεύης) αξιοποιείται απόλυτα από το κατοχικό καθεστώς στο Ιράκ

Associated Press

Η φωτογραφία του Σαντάμ (παραβίαση της Συνθήκης της Γενεύης) αξιοποιείται απόλυτα από το κατοχικό καθεστώς στο Ιράκ
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΑΓΚΥΡΑ.-

Την πρώτη του επίσημη επίσκεψη ως πρωθυπουργός του Ιράκ άρχισε, χθες, στην Τουρκία ο Ιμπραχίμ αλ Τζαφάρι. Ο Ιρακινός «πρωθυπουργός» συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του, με τον οποίο κατέληξαν σε σειρά συμφωνιών. Την ίδια στιγμή, σάλο έχουν προκαλέσει παγκοσμίως οι φωτογραφίες του Σαντάμ Χουσεΐν με εσώρουχα μέσα από το κελί του, που δημοσίευσαν αμερικανικές και βρετανικές εφημερίδες. Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι διεξάγει «ενδελεχή έρευνα».

Την «ακλόνητη υποστήριξη» της Αγκυρας στην κυβέρνηση Τζαφάρι εξέφρασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Ιρακινό πρωθυπουργό. Ο Ερντογάν επανέλαβε την προσφορά του να βοηθήσει η Τουρκία στην εκπαίδευση ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι σχέσεις των δύο χωρών σε εμπορικό και οικονομικό επίπεδο θα βελτιωθούν τάχιστα, διά μέσου των συμφωνιών που θα υπογραφούν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Τζαφάρι.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός χαρακτήρισε την Τουρκία «φίλη χώρα, που τη συνδέει κοινή μοίρα με το Ιράκ, καθώς έχουν τα ίδια συμφέροντα σε τομείς πετρελαίου, ενέργειας και υδάτινων πόρων». Εκτός των άλλων, οι δύο άνδρες φέρονται να συζήτησαν και για το ζήτημα της δράσης Κούρδων ανταρτών στα σύνορα με την Τουρκία. Ο Τζαφάρι αρνήθηκε να δώσει σαφή απάντηση στις σχετικές δημοσιογραφικές ερωτήσεις για το ΡΚΚ, αλλά τόνισε ότι «το Ιράκ είναι αποφασισμένο να μην επιτρέψει σε καμία οργάνωση να διαταράξει τις καλές του σχέσεις με τις γείτονες χώρες».

Τέλος, προανήγγειλε την πραγματοποίηση ανάλογης επίσκεψης και στη Συρία, με την ηγεσία της οποίας «πρέπει να συζητηθεί το θέμα της εισόδου μαχητών από το έδαφός της στο Ιράκ, αλλά και το ποια είναι η θέση και η άποψη της Δαμασκού γι' αυτό»...Τον Τζαφάρι συνοδεύουν στην Αγκυρα δεκάδες αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων οι υπουργοί Πετρελαίου, Οικονομικών, Εμπορίου, Ηλεκτρισμού και Βιομηχανίας. Η επίσκεψη θα ολοκληρωθεί την Κυριακή.

Εξευτελιστικές φωτογραφίες

Ο Σαντάμ Χουσεΐν μόνο με ένα εσώρουχο, να πλένει στα χέρια τα ρούχα του, να κοιμάται, να κάνει βόλτα σε έναν περιορισμένο χώρο. Αυτές είναι οι φωτογραφίες που δόθηκαν, χθες, στη δημοσιότητα από τη βρετανική εφημερίδα «Sun» και την αμερικανική «New York Post», οι οποίες τονίζουν ότι οι φωτογραφίες έφθασαν στα χέρια τους διά μέσου του αμερικανικού στρατού. Συμπληρώνουν, δε, ότι στόχος των φωτογραφιών ήταν να δοθούν στη δημοσιότητα για να καμφθεί το ηθικό της αντίστασης.

Η κίνηση αυτή είναι φανερό ότι παραβιάζει τα δικαιώματα των αιχμαλώτων πολέμου με βάση τη Συνθήκη της Γενεύης.

Από την πλευρά του, το Πεντάγωνο χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» τη φωτογράφιση του Σαντάμ με την περιβολή αυτή και διέταξε «κατεπείγουσα έρευνα σε βάθος»...

Στο πεδίο της αντίστασης στην κατοχή, χθες, τα ξημερώματα, 2 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν, στη Βαγδάτη, από επίθεση σε αυτοκινητοπομπή. Ενας τρίτος σκοτώθηκε κοντά στο Ραμάντι και ένας τέταρτος Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε στο Τάτζι, βορείως της Βαγδάτης, από βομβιστική επίθεση. Αργά το βράδυ της Πέμπτης, από επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο κοντά σε σιιτικό τέμενος της συνοικίας Σαϊντίγια, σκοτώθηκαν 2 πολίτες και τραυματίστηκαν 5.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ