ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Μάη 2005
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΤΕ
Ταφόπλακα στη μονιμότητα...

... με την υπογραφή της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της ΟΜΕ-ΟΤΕ

Καταργείται οριστικά το καθεστώς μονιμότητας για τους νεοπροσλαμβανόμενους εργαζόμενους, και μειώνεται το προσωπικό του Οργανισμού κατά 6.000 άτομα, ύστερα από τη χτεσινή συνάντηση της διοίκησης του ΟΤΕ με τη συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΟΜΕ-ΟΤΕ (ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ), η οποία έβαλε την τελική υπογραφή της στο αντεργατικό σχέδιο της κυβέρνησης. Συμφωνία που θα αποτελέσει πιλότο για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και στις υπόλοιπες ΔΕΚΟ, όπως έχει δηλώσει στο παρελθόν και ο υπουργός Οικονομίας.

Μετά την ολιγοήμερη νέα διακοπή των διαπραγματεύσεων μεταξύ διοίκησης ΟΤΕ και της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας - σε μια προσπάθεια να συσκοτιστεί ο ρόλος του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού - χτες άρθηκε κάθε «εμπόδιο» για την υλοποίηση της αντεργατικής συμφωνίας που προβλέπει ότι οι εργαζόμενοι θα προσλαμβάνονται από εδώ και πέρα με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της διοίκησης του ΟΤΕ, για το περιεχόμενο της συμφωνίας, οι απολύσεις αυτών των εργαζομένων θα γίνονται σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα εργατική νομοθεσία, δηλαδή θα ισχύει ό,τι ισχύει και για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Επιπλέον, προβλέπεται η μεγάλη μείωση των θέσεων εργασίας μέσω του λεγόμενου προγράμματος «εθελούσιας εξόδου» που θα οδηγήσει στη μεγαλύτερη εντατικοποίηση της εργασίας αλλά και στην τεράστια επιβάρυνση του ήδη προβληματικού ΤΑΠ - ΟΤΕ.

ΝΑΟΥΣΑ
Αύριο το συλλαλητήριο

Εργαζόμενοι, άνεργοι, μικροεπαγγελματίες, βιοτέχνες και αγρότες δίνουν αγώνα επιβίωσης

Με καθημερινές εξορμήσεις στους χώρους δουλιάς, αλλά και στις γειτονιές της πόλης, με την προκήρυξη του Εργατικού Κέντρου Νάουσας στα χέρια, δίνεται η μάχη για την επιτυχία του πανναουσαϊκού συλλαλητηρίου, που πραγματοποιείται αύριο Παρασκευή, ενάντια στις 240 νέες απολύσεις που σχεδιάζει ο Λαναράς στα «Κλωστήρια Ναούσης» του Ομίλου «Κλωνατέξ», ενάντια στην πολιτική της ανεργίας και της φτώχειας που υλοποιούν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού.

Το συλλαλητήριο θα γίνει στις 8 το απόγευμα έξω από το Εργατικό Κέντρο Νάουσας (ΕΚΝ) και θα συμμετέχουν σύσσωμοι οι φορείς της περιοχής, που βιώνει τις επιπτώσεις της ανεργίας που είναι στο 50%. Με την αυριανή κινητοποίηση, οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια των «Κλωστηρίων Ναούσης», έχοντας στο πλευρό τους όλο τον εργαζόμενο λαό, απαντούν στο τελεσίγραφο ανεργίας και τους εκβιασμούς της εργοδοσίας.

Ενωμένοι και αποφασισμένοι, κάτω από το πλαίσιο αιτημάτων του ΕΚΝ, δίνουν τη μάχη για να μη γίνει καμία απόλυση, καμία αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις, για πλήρη και σταθερή δουλιά για όλους.

Καταγγέλλουν πως όλα τα προηγούμενα χρόνια ο όμιλος «Κλωνατέξ» γιγαντώθηκε στις πλάτες των εργαζομένων. Ολες οι κυβερνήσεις ακολούθησαν την πολιτική της παροχής προνομίων στους μεγαλοεπιχειρηματίες και της αφαίρεσης δικαιωμάτων από τους εργαζόμενους. Πάνω σ' αυτήν την πολιτική πατάει σήμερα ο Λαναράς και εκβιάζει με νέες απολύσεις.

Γνωρίζουν καλά πως δεν είναι μοιραίο να κλείνουν τα εργοστάσια και να μεταφέρονται σε άλλες χώρες, να γίνονται απολύσεις. «Αυτό επιβάλλουν τα σχέδια της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων. Αυτό εννοούν, όταν λένε ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Πιο φτηνά μεροκάματα, πιο μεγάλα κέρδη», όπως σημειώνει το ΕΚΝ, που παλεύει να δυναμώσει το μέτωπο αντίστασης σ' αυτήν την πολιτική. Και καλεί εργαζόμενους, μικροεπαγγελματίες και εμπόρους, βιοτέχνες και αγρότες να μετατρέψουν την αυριανή κινητοποίηση σε βήμα κλιμάκωσης του αγώνα τους για αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους. «Για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα σε πλήρη και σταθερή εργασία, αλλά και ουσιαστική προστασία των ανέργων. Για κατώτερο μισθό 1.200 ευρώ και κατώτερη σύνταξη 960 ευρώ».

ΑΝΕΘ
Εργοδοτικές απειλές

Τις συνεχόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις της πλοιοκτήτριας εταιρίας ΑΝΕΘ σε βάρος του προέδρου και των μελών του, καταγγέλλει το Σωματείο Ναυτεργατών Καβάλας. Η ΑΝΕΘ απειλεί με απολύσεις και επιχειρεί να βγάλει σε αναγκαστική άδεια τον πρόεδρο του Σωματείου Αλέξανδρο Λουβουλούδη, αλλά και κάθε ναυτεργάτη που διεκδικεί τα δικαιώματά του.

Αυτή η τακτική της εργοδοσίας εντάθηκε ιδιαίτερα μετά τις παρεμβάσεις που έκανε το Σωματείο προς το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και τις αρμόδιες υπηρεσίες, απαιτώντας να ληφθούν μέτρα για την κατάφωρη παραβίαση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και την καταστρατήγηση των μέτρων ασφαλείας στις πορθμειακές γραμμές Θάσου και Καβάλας.

Αποκορύφωμα της τρομοκρατικής πρακτικής της ΑΝΕΘ αποτελεί η προσπάθειά της να υποχρεώσει κάθε νέο ναυτεργάτη που προσλαμβάνει, να δεσμευτεί ότι δε θα συμμετέχει στη δράση του Σωματείου.

Το Συνδικάτο Ναυτεργατών καταγγέλλει πως η ολομέτωπη επίθεση που δέχονται οι ναυτεργάτες από τους πλοιοκτήτες της πορθμειακής γραμμής είναι αποτέλεσμα της πολιτικής κάλυψης που τους παρέχει το ΥΕΝ στο όνομα της ανταγωνιστικότητας για μεγαλύτερο κέρδος, και καλεί τους φορείς και τον εργαζόμενο λαό της Θάσου και της Καβάλας να συμπαρασταθούν στον αγώνα των ναυτεργατών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ