ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Μάη 2005
Σελ. /48
Καθήκον μας να καρπίσει η σπορά του!

Αποχαιρετισμός στον σύντροφο Χαρίλαο Φλωράκη από τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Θέμη Γκιώνη

«

Τούτη την ύστατη ώρα, τα μέλη της Κομμουνιστικής Νεολαίας αποχαιρετάμε με τιμή, υπερηφάνεια και ευθύνη τον σύντροφο Χαρίλαο Φλωράκη.

Στα μονοπάτια της σύγχρονης ιστορίας του λαού και του τόπου μας, συναντάς τον σύντροφο Χαρίλαο και τη μεγάλη ταξιαρχία αυτής της γενιάς, να ανοίγουν δρόμους και να διδάσκουν, με την αταλάντευτη πίστη τους στα ιδανικά του σοσιαλισμού. Δεν έλειψαν από κανένα γύρισμα της Ιστορίας. Ηταν παρόντες στα προπολεμικά χρόνια της δεκαετίας του '30, έγραψαν την εποποιία της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, άντεξαν στα χρόνια της προσφυγιάς, πρωταγωνίστησαν στους αγώνες της μεταπολίτευσης.

Ο σύντροφος Χαρίλαος είναι αλήθεια ότι ήταν κάτι το ξεχωριστό. Δεν ήταν, όμως, τίποτα λιγότερο και τίποτα πέρα από το Κόμμα του. Η τιμή του υπήρξε η τιμή του Κόμματος, το σπίτι του το Κόμμα. Ο 15άρης, μέλος της ΟΚΝΕ που έμελλε να γίνει ΓΓ του ΚΚΕ και ο επίτιμος Πρόεδρός του, ήταν γέννημα-θρέμμα του τιμημένου ΚΚΕ, ήταν κομμουνιστής. Αυτή του την ιδιότητα δεν τη διαπραγματεύτηκε ποτέ. Χάρη σ' αυτή του την ιδιότητα έγινε ιστορικός λαϊκός ηγέτης. Μπήκε βαθιά και ρίζωσε στις καρδιές του ελληνικού λαού.

Εμείς, η νέα γενιά των κομμουνιστών, τον γνωρίσαμε καλύτερα, από κοντά, την περίοδο '90-'91. Στα δύσκολα χρόνια των ανατροπών και της αντεπανάστασης, όταν οι σοσιαλιστικές και κομμουνιστικές ιδέες, οι αξίες της εργατικής τάξης χλευάζονταν και λοιδορούνταν, όταν πολλοί θεώρησαν ότι έφτασε το τέλος της Ιστορίας, ο σύντροφος Χαρίλαος έλεγε στα μέλη της ΚΝΕ: "...Μελετήστε σε βάθος την ιστορία του Κόμματος και του εργατικού κινήματος. Να φυλάτε ως κόρη οφθαλμού τη θεωρία. Να τη μελετήσετε σε βάθος. Να την καλλιεργείτε και να την αναπτύσσετε, αλλά να μην την αποσπάτε από την πραγματικότητα. Στην πορεία της ζωής σας θα ζήσετε στιγμές ανάτασης, ανόδου του κινήματος. Αλλά η κίνηση προς τα μπρος δεν είναι πάντα γρήγορη όσο θέλουμε ή πάντα ανοδική. Και τα άγονα χρόνια, αυτά της μονότονης καθημερινής δουλιάς, δεν είναι ευκαταφρόνητα. Η πιο σπουδαία ικανότητα για τον κομμουνιστή είναι να μπορεί να δρα με συνέπεια και ενθουσιασμό καθημερινά. Ξεπερνώντας το ένα εμπόδιο μετά το άλλο. Να 'χει πάντα στο μυαλό του και να μη χάνει από τα μάτια του τους τελικούς μεγάλους σκοπούς που παλεύει να πραγματοποιήσει. Μια τέτοια στάση γενναιότητας πρέπει ο κάθε νέος κομμουνιστής να φιλοδοξεί να κατακτήσει. Γι' αυτό υπογραμμίζω", έλεγε, "την απαίτηση για τον νέο ηρωισμό της εποχής σας που είναι η συνέπεια σε αξίες-ιδανικά, η σταθερότητα σε αρχές που καταξιώθηκαν μέσα στην ηρωική πορεία του Κόμματός μας και του εργατικού κινήματος".

Σύντροφοι,

Να γίνει ο λόγος του καθήκον μας. Δεν αρκεί να σαστίζουμε στο μεγαλείο αυτής της προσφοράς. Εχουμε παρακαταθήκη τη στάση ζωής του και τη βαθιά αισιοδοξία που αντλούσε από το δίκαιο του αγώνα. Οφείλουμε να συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα, λαμβάνοντας υπόψη μας τις σύγχρονες σύνθετες συνθήκες, για να μείνει η σπορά τώρα που φεύγουν οι ζευγάδες, να μείνει η σπορά και να φουντώσει. Να μεγαλώσει. Να καρπίσει, να ρίξει με τη σειρά της νέους σπόρους στη γη, έτσι που να σηκωθεί η σημαία του αγώνα μέχρι τον ήλιο.

Καλό σου ταξίδι, αγαπημένε σύντροφε Χαρίλαε».

Τίμησαν με την παρουσία τους

Την τελετή αποχαιρετισμού του σ. Χ. Φλωράκη τίμησαν με την παρουσία τους, πέρα από τους συντρόφους του, εκπρόσωποι και προσωπικότητες από όλο το πολιτικό φάσμα:

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, η πρόεδρος της Βουλής Αν. Ψαρούδα - Μπενάκη, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρ. Σαρτζετάκης, οι πρώην πρωθυπουργοί Τζ. Τζαννετάκης και Κ. Μητσοτάκης, ο Μίκης Θεοδωράκης.

Επίσης οι υπουργοί Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Πρ. Παυλόπουλος, Τύπου και Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος, ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, Εργασίας Π. Παναγιωτόπουλος, Ανάπτυξης Δ. Σιούφας, Πολιτισμού Φ. Πάλλη - Πετραλιά, Τουρισμού Δ. Αβραμόπουλος, Γεωργίας Α. Μπασιάκος. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης Δ. Ρέππας, Β. Παπανδρέου, Χρ. Παπουτσής, Ακ. Τσοχατζόπουλος, Χ. Καστανίδης, Φ. Πετσάλνικος, Στ. Τζουμάκας, οι πρώην υπουργοί Δ. Κρεμαστινός, Αν. Πεπονής, Κ. Λαλιώτης. Ο γραμματέας της ΝΔ Β. Μεϊμαράκης, αντιπροσωπεία του ΣΥΝ με επικεφαλής τον πρόεδρό του Αλ. Αλαβάνο, αντιπροσωπεία του ΔΗΚΚΙ αποτελούμενη από τους Π. Μαντά, Π. Τσίρκα, Χρ. Σκεπετάρη, ο πρόεδρος της ΑΚΟΑ Γ. Μπανιάς, ο Μ. Γλέζος, ο Μ. Δρεττάκης κ.ά.

Η υπερνομάρχης Αθήνας - Πειραιά Φ. Γεννηματά, ο νομάρχης Αθήνας Γ. Σγουρός, ο νομάρχης Πειραιά Γ. Μίχας, η δήμαρχος Αθήνας Ντ. Μπακογιάννη, οι αντιδήμαρχοι Ν. Λουλέ και Κ. Μπουρδάρα, αρκετοί νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι κ.ά.

Επίσης από τον καλλιτεχνικό χώρο μπορέσαμε να διακρίνουμε: Τον Γ. Νταλάρα, τον Δ. Μητροπάνο, τον Μ. Μητσιά, τον Λ. Χαλκιά, την Γ. Βέη, την Μπ. Βαλάση, τον Αγ. Αντωνόπουλο, τον Β. Κολοβό, την Ελ. Γερασιμίδου, τον Β. Ξένο, την Αν. Φόνσου, τον Φ. Ταξιάρχη, την Ν. Μπαλτσαβιά, την Μ. Τζομπανάκη, την Λ. Καφαντάρη, τον Π. Ορκόπουλο, τον Κ. Κωνσταντόπουλο και πολλούς άλλους ακόμα.

Στο βιβλίο συλλυπητηρίων

Στο βιβλίο των συλλυπητηρίων για τον Χαρ. Φλωράκη ανάμεσα σε άλλους έγραψαν:

Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής: «Ο Χαρίλαος Φλωράκης ήταν μια μεγάλη ξεχωριστή προσωπικότητα, που σημάδεψε την πολιτική του τόπου στο 2ο μισό του 20ού αιώνα. Για τη συμβολή του στην υπέρβαση των παθών του παρελθόντος και την εμπέδωση της δημοκρατίας στην Ελλάδα κέρδισε τον σεβασμό όλων».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου: «Ο Χαρίλαος Φλωράκης εμπνέει και σήμερα με τη συνέπειά του, την αφοσίωσή του, την προσήλωσή του, την καλοσύνη του, την απλότητα της ζωής του.

Παρά τις ιδεολογικές μας διαφοροποιήσεις ή ακόμα και δύσκολες αντιπαραθέσεις, αποτελεί ένα παράδειγμα για καθένα που θέλει το καλό του ελληνικού λαού και κάθε πολίτη που αναζητεί το διαφορετικό στο πολιτικό ήθος.

Η διαθήκη του, που διάβασα με συγκίνηση, ενσαρκώνει την αξία του αυτή.

Τα θερμά και ειλικρινά συλλυπητήρια στους δικούς του ανθρώπους και στο ΚΚΕ για το οποίο αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ και πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Δ. Χριστόφιας: «Οι Κύπριοι Κομμουνιστές με θαυμασμό, εκτίμηση και απέραντη αγάπη αποτίουν φόρο τιμής στον ηγέτη αγωνιστή Μαρξιστή - Λενινιστή, οδηγό του ΚΚΕ Χαρίλαο Φλωράκη. Τα λόγια δεν μπορούν να περιγράψουν, είναι φτωχά για να περιγράψουν το μεγαλείο της προσφοράς του συντρόφου Φλωράκη στο Ελληνικό και το Παγκόσμιο Κομμουνιστικό Κίνημα.

Εμείς οι Κύπριοι σύντροφοι θα τον θυμόμαστε και ως συναγωνιστή και μεγάλο φίλο της Κύπρου στον αγώνα μας για λευτεριά, κοινωνική πρόοδο και σοσιαλισμό.

Παρά τις δυσκολίες, το όραμα του σοσιαλισμού είναι αθάνατο και μας οδηγεί μέχρι την τελική νίκη».

Μ' ένα δάφνινο στεφάνι...

Μ' ένα δάφνινο στεφάνι που απόθεσε στη σορό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας εξέφρασε το βαθύ σεβασμό και την απέραντη εκτίμηση στον κομμουνιστή ηγέτη, που από την Κυριακή πήρε τη θέση του στο πάνθεον των ηρώων του λαϊκού κινήματος, της χώρας ολόκληρης.

***

Μ' ένα θερμό παρατεταμένο χειροκρότημα οι συγκεντρωμένοι στο αίθριο της ΚΕ υποδέχτηκαν τη σορό του Χαρίλαου Φλωράκη. Με γαρίφαλα και ροδοπέταλα την αποχαιρέτησαν. Κοινό στοιχείο και στις δύο στιγμές τα συνθήματα. Βροντερά, διατυπωμένα από χιλιάδες φωνές: «ΚΚΕ το Κόμμα σου λαέ» και «Εννιά δεκαετίες αγώνα και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία». Και το αεράκι που στιγμές στιγμές δυνάμωνε, ίσως για να ξεπροβοδίσει κι αυτό το σύντροφό μας, σήκωνε τον ήχο των συνθημάτων και της Διεθνούς, μαζί και τις κόκκινες σημαίες πιο ψηλά από τις υψωμένες γροθιές.

Από το διεθνή χώρο

Από το διεθνή χώρο παρευρέθηκαν ο Δ. Χριστόφιας, ΓΓ του ΑΚΕΛ και πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, ο πρέσβης της Ρωσίας Αντρεϊ Βόντνιν, ο πρέσβης της Παλαιστίνης Μαρουάν Αμπντελχαμίντ και ο επιτετραμμένος της Παλαιστινιακής Αρχής Ισμάτ Σάμπρι, ο Αλμπάνο Νούνες, μέλος του ΠΓ του Κομμουνιστικού Κόμματος Πορτογαλίας, εκπρόσωπος του Λιβανέζικου ΚΚ, αντιπροσωπεία της ΕΔΟΝ Κύπρου κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ