ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Μάη 2005
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Επιχείρηση «ανακατάληψης» της Βαγδάτης

Οι κατοχικές δυνάμεις διαπιστώνουν ότι δεν μπορούν να ελέγξουν την κατάσταση

Associated Press

Οι κατοχικές δυνάμεις διαπιστώνουν ότι δεν μπορούν να ελέγξουν την κατάσταση
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Την εξαπόλυση μιας νέας επιχείρησης «ανακατάληψης» της πρωτεύουσας ανήγγειλε, ουσιαστικά, ο Ιρακινός υπουργός Αμυνας παραδεχόμενος, εμμέσως πλην σαφώς, ότι οι κατοχικές αλλά και οι «νέες» ιρακινές δυνάμεις δεν ελέγχουν την πρωτεύουσα, παρά την αριθμητική τους υπεροχή. Οι αναγγελίες αυτές συνέπεσαν με έναν νέο κύκλο αντικατοχικών επιθέσεων.

Περισσότεροι από 40.000 Ιρακινοί στρατιώτες θα αναπτυχθούν στη Βαγδάτη, σε συνδυασμό με τις κατοχικές δυνάμεις που, ήδη, υπάρχουν εκεί. Η πόλη θα χωριστεί σε 7 τομείς και θα στηθούν περισσότερα από 675 σημεία ελέγχου, εκτός των κινητών. Στόχος, όπως υποστήριξε ο Σααντούν αλ Ντουλάιμι, είναι να υπάρχουν περιπολίες παντού επί 24 ώρες, έτσι ώστε «να αντιμετωπιστούν οι τρομοκράτες και το υποστηρικτικό τους δίκτυο».

Ο Ντουλάιμι εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος τονίζοντας ότι τα μέτρα θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρις ότου κριθεί απαραίτητο και στη συνέχεια θα επεκταθούν σε ολόκληρη τη χώρα. «Θα δημιουργηθεί ένας σφιχτός δακτύλιος γύρω από την πόλη» κατέληξε.

Παραλλήλως, συνεχίστηκαν και οι αμερικανικές εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην Χαντίθα, όπου επισήμως, έχουν σκοτωθεί 10 αντάρτες και 1 πεζοναύτης. Ανεπισήμως, έγινε γνωστό ότι μαίνονται σκληρές μάχες στους δρόμους.

Εντός της Βαγδάτης, σημειώθηκε χτες νέο μπαράζ αντικατοχικών επιθέσεων. Από επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο κατά ιρακινής αστυνομικής περιπόλου σκοτώθηκαν 3 Ιρακινοί αστυνομικοί και 2 πολίτες και τραυματίστηκαν συνολικά 17 άτομα. Νωρίτερα, πυρά έπληξαν αυτοκίνητο πανεπιστημιακού που συνεργάζεται με τις κατοχικές δυνάμεις, στη νότια συνοικία Ριζάλα, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο ίδιος και 3 συνεργάτες του.

Στα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας, πυρά έπληξαν λεωφορείο με εργαζομένους, όπου σκοτώθηκαν 3 Ιρακινοί και τραυματίστηκαν 4, χωρίς να διευκρινίζεται αν τα πυρά προέρχονταν από αντάρτες ή από κατοχικές δυνάμεις. Τέλος, δολοφονήθηκαν ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Βιομηχανίας και ένα στέλεχος της σιιτικής οργάνωσης «Ανώτατο Συμβούλιο για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ».

Στο Ταλ Αφάρ, το βράδυ της Τετάρτης, σε μάχες σκοτώθηκαν, επισήμως πάντα, 6 αντάρτες, τραυματίστηκαν 20 και συνελήφθησαν 26. Χτες το πρωί, Αμερικανοί στρατιώτες τραυμάτισαν ένα παιδί λίγων μηνών και σκότωσαν ένα ακόμη, υποστηρίζοντας ότι «οι αντάρτες τα χρησιμοποίησαν ως ασπίδα». Στη Μπαακούμπα, δολοφονήθηκε άλλος ένας αξιωματικός του ιρακινού στρατού. Τέλος, διαψεύστηκε η πληροφορία ότι αντικαταστάθηκε ο Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι στην ηγεσία του φερόμενου ως παρακλαδιού της «αλ Κάιντα», στο Ιράκ, μέσα από ηλεκτρονική ανακοίνωση της οποίας η αυθεντικότητα ελέγχεται.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Μπους - Αμπάς: ουδέν νεότερο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Για πρώτη φορά, χτες, ένας Παλαιστίνιος Πρόεδρος συναντήθηκε με τον Τζορτζ Μπους στο Λευκό Οίκο. Και μόνο αυτό, ίσως, ως συμβολισμός, να είναι αρκετό, καθώς επί της ουσίας δεν επιτεύχθηκε καμία απολύτως πρόοδος.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος εξήρε «τα βήματα προόδου προς την ειρήνη» που έχει κάνει ο Παλαιστίνιος ομόλογός του Μαχμούντ Αμπάς και επανέλαβε τη γενικόλογη δέσμευσή του «περί ίδρυσης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους μέσα από τη μοναδική οδό που υπάρχει, τον «οδικό χάρτη»».

Επίσης, δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι «δεν μπορεί να υπάρξει δημοκρατία με ένοπλες οργανώσεις» ασκώντας, πάλι, πιέσεις για αφοπλισμό όλων των παλαιστινιακών οργανώσεων, ενώ επέμεινε ότι η «Χαμάς» είναι «τρομοκρατική οργάνωση» εκτιμώντας, όμως, ότι δε θα ψηφιστεί από τους Παλαιστινίους στις εκλογές του Ιούλη. Ο Τζορτζ Μπους ανακοίνωσε, τέλος, έκτακτη οικονομική βοήθεια 50 εκατομμυρίων δολαρίων προς την Παλαιστινιακή Αρχή, για την ανέγερση υποδομής στη Λωρίδα της Γάζας μετά την ισραηλινή αποχώρηση.

Από την πλευρά του, ο Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε «προσηλωμένος» στην «επιτυχή ολοκλήρωση της ισραηλινής αποχώρησης από τη Γάζα» απευθύνοντας, ταυτόχρονα, νέα έκκληση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για μια τελική βιώσιμη συμφωνία. Ο Αμπάς τόνισε ότι θα πρέπει να σταματήσει η ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα και η ανέγερση του τείχους, για να μη λάβει καμία συγκεκριμένη απάντηση από τον Πρόεδρο Μπους. Τέλος, απέφυγε να σχολιάσει τις παρατηρήσεις Μπους για τις παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις.

ΣΟΥΔΑΝ
Μεθοδεύεται ΝΑΤΟική επέμβαση

Υπό την προϋπόθεση σχετικής απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ...

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.--

Το ΝΑΤΟ αρχικά ήταν (και είναι) έτοιμο να συνδράμει την αποστολή της Αφρικανικής Ενωσης (ΑΕ) στο Νταρφούρ του Σουδάν με την αποστολή επιμελητειακής βοήθειας (μεταγωγικά φορτηγά και αεροσκάφη, ελικόπτερα, σκηνές κλπ). Χτες, ο ΓΓ του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ, γνωστοποίησε (μιλώντας στο BBC στην έδρα της ΑΕ, στην Αντίς Αμπέμπα) τον απώτερο στόχο: Το ΝΑΤΟ είναι πρόθυμο να «βοηθήσει» την αποστολή της Αφρικανικής Ενωσης στο Νταρφούρ ακόμη και με στρατεύματα, υπό την προϋπόθεση πως θα υπάρξει σχετική εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ...

«Θα πρέπει να κάνουμε πολύ περισσότερα από ό,τι μπορούμε προς το παρόν... Θα ήμουν πολύ ευτυχισμένος ΓΓ εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας καταλήξει σε περισσότερα... (δηλαδή εξουσιοδοτήσει την αποστολή ΝΑΤΟικών στρατευμάτων), αλλά αφού αυτό λείπει στην προκειμένη κατάσταση, θα πρέπει να υποστηρίξουμε την ΑΕ»...

Να λοιπόν που η υποκρισία του ΓΓ του ΝΑΤΟ περί (αρχικώς...) επιμελητειακής συνδρομής στην αποστολή της ΑΕ στο Νταρφούρ εξατμίστηκε πριν αυτή καν αρχίσει, και το έδαφος ήδη προλειαίνεται για την πιθανή εξαπόλυση μίας ακόμη ΝΑΤΟικής επέμβασης για «ανθρωπιστικούς» τάχα λόγους σε μία («συμπτωματικώς»...) περιοχή πλούσια σε πετρέλαιο, χαλκό και άλλο ορυκτό πλούτο...

Στο πλαίσιο της χτεσινής συνάντησης δωρητών αλλά και της διάσκεψης αξιωματούχων της Αφρικανικής Ενωσης στην αιθιοπική πρωτεύουσα, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, κάλεσε διεθνείς δωρητές να χρηματοδοτήσουν μία μεγαλύτερη αφρικανική ειρηνευτική αποστολή στο Νταρφούρ, προσθέτοντας ότι για τους επόμενους μήνες απαιτείται η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας αξίας τουλάχιστον 350 εκατ. δολαρίων.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Εγκριση σχεδόν... κατά το ήμισυ

ΚΑΪΡΟ.--

Με λίγο περισσότερους από τους μισούς εγγεγραμμένους ψηφοφόρους να προσέρχονται στις κάλπες, ο Πρόεδρος Μουμπάρακ εξασφάλισε την έγκριση που επιδίωκε στη συνταγματική μεταρρύθμιση που προβλέπει την εκλογή Προέδρου με καθολική ψηφοφορία και κατάργηση της ισόβιας προεδρικής θητείας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος που δημοσιοποιήθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών, το 82,86% των ψηφισάντων τάχθηκαν υπέρ της συνταγματικής αλλαγής.

Βέβαια, μόλις το 53,46% προσήλθε στις κάλπες, γεγονός που δίνει το δικαίωμα στην αντιπολίτευση να υποστηρίζει ότι είχε απήχηση η έκκλησή της για μποϊκοτάζ. Σύσσωμη η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι η συνταγματική αλλαγή θέτει τόσες προϋποθέσεις για την κατάθεση υποψηφιότητας, που τελικά ο νυν Πρόεδρος Μουμπάρακ θα είναι, και πάλι, ο μοναδικός υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Σεπτέμβρη.

ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ - ΚΙΝΑ
Πετρέλαιο αντί στήριξης

ΠΕΚΙΝΟ - ΤΑΣΚΕΝΔΗ - ΜΠΙΣΚΕΚ.- Ενεργειακή συμφωνία ύψους 600 εκατομμυρίων δολαρίων με την Κίνα συνήψε χτες ο Πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν Ισλάμ Καρίμοφ, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Πεκίνο, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Financial Times».

Ερωτηθείς για τη συμφωνία, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχολίασε ότι «καλωσορίζουμε οποιαδήποτε συμφωνία φέρνει νέες ποσότητες πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά». Ο Ρίτσαρντ Μπάουτσερ ανέφερε ότι «το είδος της συνεργασίας που έχουμε με το Ουζμπεκιστάν αφορά... τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας (και) βασίζεται σε κοινά συμφέροντα», προσθέτοντας ότι «δε θα ωφελούσε να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια σε αυτή την κρίσιμη περιοχή».

Ο Καρίμοφ έκανε στην Κίνα στο πρώτο του διεθνές ταξίδι, μετά τα αιματηρά γεγονότα στο ανατολικό τμήμα της χώρας του τις τελευταίες εβδομάδες. Είχε προχτές και χτες συναντήσεις με τον ομόλογό του Χου Τζιντάο και τον Κινέζο πρωθυπουργό Ουέν Τζιαμπάο. Η κινεζική κυβέρνηση είναι από τις ελάχιστες διεθνώς που - σε επίσημο επίπεδο - δέχεται τις εξηγήσεις της Τασκένδης για τα γεγονότα και χαρακτηρίζει την κρίση «εσωτερικό ζήτημα» του Ουζμπεκιστάν και τους εξεγερθέντες σε Αντιτζάν και Καρασού «ισλαμιστές τρομοκράτες». Το Πεκίνο, κατά εκτιμήσεις αναλυτών, υιοθέτησε τη θέση αυτή «προληπτικά», εξαιτίας αυτονομιστικών προβλημάτων που δημιουργούν οι αλυτρωτικές διαθέσεις κύρια των Ουιγούρων, αλλά και σε μια προσπάθεια διατήρησης ερεισμάτων στην Κεντρασία. Κατά τα άλλα, οι Δυτικοί εξακολουθούν να ζητούν «έρευνα»...

Στο μεταξύ αξιωματούχος του ΟΗΕ ανέφερε χτες πως έλαβε τη «διαβεβαίωση» από την κυβέρνηση της Κιργιζίας ότι «δε θα απελάσει» τους Ουζμπέκους πρόσφυγες. Ο ΟΗΕ θα παράσχει οικονομική βοήθεια στο Μπισκέκ για να διευκολύνει την «επιχείρηση αρωγής», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ