Παρασκευή 27 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ - ΚΙΝΑ
Πετρέλαιο αντί στήριξης

ΠΕΚΙΝΟ - ΤΑΣΚΕΝΔΗ - ΜΠΙΣΚΕΚ.- Ενεργειακή συμφωνία ύψους 600 εκατομμυρίων δολαρίων με την Κίνα συνήψε χτες ο Πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν Ισλάμ Καρίμοφ, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Πεκίνο, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Financial Times».

Ερωτηθείς για τη συμφωνία, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχολίασε ότι «καλωσορίζουμε οποιαδήποτε συμφωνία φέρνει νέες ποσότητες πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά». Ο Ρίτσαρντ Μπάουτσερ ανέφερε ότι «το είδος της συνεργασίας που έχουμε με το Ουζμπεκιστάν αφορά... τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας (και) βασίζεται σε κοινά συμφέροντα», προσθέτοντας ότι «δε θα ωφελούσε να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια σε αυτή την κρίσιμη περιοχή».

Ο Καρίμοφ έκανε στην Κίνα στο πρώτο του διεθνές ταξίδι, μετά τα αιματηρά γεγονότα στο ανατολικό τμήμα της χώρας του τις τελευταίες εβδομάδες. Είχε προχτές και χτες συναντήσεις με τον ομόλογό του Χου Τζιντάο και τον Κινέζο πρωθυπουργό Ουέν Τζιαμπάο. Η κινεζική κυβέρνηση είναι από τις ελάχιστες διεθνώς που - σε επίσημο επίπεδο - δέχεται τις εξηγήσεις της Τασκένδης για τα γεγονότα και χαρακτηρίζει την κρίση «εσωτερικό ζήτημα» του Ουζμπεκιστάν και τους εξεγερθέντες σε Αντιτζάν και Καρασού «ισλαμιστές τρομοκράτες». Το Πεκίνο, κατά εκτιμήσεις αναλυτών, υιοθέτησε τη θέση αυτή «προληπτικά», εξαιτίας αυτονομιστικών προβλημάτων που δημιουργούν οι αλυτρωτικές διαθέσεις κύρια των Ουιγούρων, αλλά και σε μια προσπάθεια διατήρησης ερεισμάτων στην Κεντρασία. Κατά τα άλλα, οι Δυτικοί εξακολουθούν να ζητούν «έρευνα»...

Στο μεταξύ αξιωματούχος του ΟΗΕ ανέφερε χτες πως έλαβε τη «διαβεβαίωση» από την κυβέρνηση της Κιργιζίας ότι «δε θα απελάσει» τους Ουζμπέκους πρόσφυγες. Ο ΟΗΕ θα παράσχει οικονομική βοήθεια στο Μπισκέκ για να διευκολύνει την «επιχείρηση αρωγής», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ