ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Ιούνη 2005
Σελ. /56
ΥΓΕΙΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΨΥΧΑΡΓΩΣ»
Ιδιωτικές «αλυσίδες» στην αποασυλοποίηση

Το μέσο μηνιαίο κόστος των δομών των ιδιωτών είναι 40.000 ευρώ έναντι 20.000 ευρώ των δημόσιων, αλλά η κυβέρνηση επιμένει στην ίδια πολιτική

Το όραμα της ουσιαστικής αποασυλοποίησης εξακολουθεί να βρίσκεται ακόμα πολύ μακριά
Το όραμα της ουσιαστικής αποασυλοποίησης εξακολουθεί να βρίσκεται ακόμα πολύ μακριά
Την ευκαιρία να αναπτύξουν «αλυσίδες» δομών αποασυλοποίησης έδωσε σε ορισμένους η εμπορευματοποίηση αυτής της διαδικασίας μέσα απ' το πρόγραμμα «Ψυχαργώς», καθώς δεν έγινε σχεδιασμένα μέσα από δημόσιες δομές. Την πολιτική αυτή ξεκίνησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ διαπραγματευόμενη με την Ευρωπαϊκή Ενωση την παράταση των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων μέχρι και 30 μήνες - από 18 που είναι τώρα.

Υπάρχουν κάποιοι που έχουν αναπτύξει μέχρι εφτά δομές αποασυλοποίησης είπε χτες ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Μ. Τζαφέρης στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Το σύνολο των προγραμματισμένων δομών είναι 215 (55 οικοτροφεία, 11 ξενώνες, 46 διαμερίσματα) αλλά λειτουργούν μόνο 112. Απ' αυτά, 51 είναι ΝΠΙΔ (50 οικοτροφεία και 1 ξενώνας) και τα υπόλοιπα ΝΠΔΔ (5 οικοτροφεία, 10 ξενώνες και 46 διαμερίσματα).

Φαίνεται, δηλαδή, ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα στρέφεται στα οικοτροφεία όπου το μέσο μηνιαίο κόστος είναι 40.000 ευρώ - έναντι 20.000 ευρώ στα Δημόσια - και στους ξενώνες όπου το μέσο μηνιαίο κόστος είναι 25.000 ευρώ -έναντι 17.000 ευρώ στα δημόσια. Τα 46 διαμερίσματα είναι όλα δημόσια.

Το μέσο μηνιαίο κόστος ανά άτομο είναι 3.000 για τις ιδιωτικές δομές, οι οποίες - όπως είπε ο υπουργός Υγείας Ν. Κακλαμάνης - δεν έχουν ούτε άδειες λειτουργίας, ούτε έχουν υπογράψει και τις προβλεπόμενες απ' το νόμο συμβάσεις.

Μέχρι στιγμής, το σύνολο των αποασυλοποιημένων - χωρίς πάντα να πληρούνται οι ουσιαστικοί όροι αποασυλοποίησης - είναι μόλις 800 άτομα απ' τα 4.500 που βρίσκονται στα ψυχιατρεία, σύμφωνα με τον Μ. Τζαφέρη. Ομως, σύμφωνα με τα στοιχεία που περιέχονται στην έκθεση για το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης είναι καταγεγραμμένοι μόνο 217 συνολικά στις δημόσιες και ιδιωτικές δομές αποασυλοποίησης.

Το υπουργείο Υγείας, όπως είπε ο Μ. Τζαφέρης, διαπίστωσε - πέρα απ' την έλλειψη της άδειας - πάμπολλες παρατυπίες με κυριότερη εκείνη της απασχόλησης επιστημονικού προσωπικού σε πολλές δομές και με δελτίο παροχής υπηρεσιών.

Οταν οι δημοσιογράφοι έθεσαν θέμα για τις εξευτελιστικές αμοιβές που φτάνουν μέχρι και 600 ευρώ στις ιδιωτικές δομές ο Ν. Κακλαμάνης ζήτησε συγκεκριμένες καταγγελίες για να ερευνήσει το θέμα. Ωστόσο, όμως, στα δημοσιογραφικά γραφεία έχουν φτάσει καταγγελίες ότι και αυτά τα 600 ευρώ ή το Δώρο του Πάσχα, «κόπηκαν στο μισό», γιατί σταμάτησαν τα κοινοτικά κονδύλια. Ετσι, οι ιδιώτες επικαλούμενοι τις περικοπές των κοινοτικών κονδυλίων, βρήκαν την εύκολη λύση στις περικοπές των αποδοχών των εργαζομένων.

Συνολικά για το 2005 χρειάζονται επιπλέον 40 εκ. ευρώ για τις δομές του προγράμματος «Ψυχαργώς», τα οποία, όπως δήλωσε ο Ν. Κακλαμάνης, ευελπιστεί ότι θα τα εγκρίνει το υπουργείο Οικονομικών.

ΥΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Καταστροφική η επιχειρηματική δράση

«Βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πείραμα κερδοσκοπίας πάνω στην Υγεία και παρ' όλο που φάνηκε η αποτυχία του, αυτό συνεχίζεται», τονίστηκε σε διεθνές συνέδριο που έγινε στη Θεσσαλονίκη

Δύο εκατομμύρια άτομα οδηγήθηκαν σε χρεοκοπία, γιατί δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν τα υπέρογκα ιατρικά έξοδα. Πάνω από 18.000 θάνατοι κάθε χρόνο στις ΗΠΑ αποδίδονται στη μεγάλη ανισότητα που υπάρχει στην πρόσβαση στο ιδιωτικοποιημένο σύστημα Υγείας. Η παιδική θνησιμότητα είναι 6,8 ανά 1.000 γεννήσεις και όλο ανεβαίνει όταν στη Σουηδία, για παράδειγμα, είναι 2,8.

Τα δραματικά αυτά στοιχεία για το ιδιωτικοποιημένο σύστημα Υγείας στις ΗΠΑ παρουσιάστηκαν στα πλαίσια του 14ου Συνεδρίου της Διεθνούς Ενωσης για την Πολιτική της Υγείας που έγινε την περασμένη βδομάδα στη Θεσσαλονίκη. Τα στοιχεία παρουσίασε στο συνέδριο η διευθύντρια της Οργάνωσης PNHR-USA (Γιατροί για ένα εθνικό πρόγραμμα Υγείας στην Αμερική) Ιντα Χελάντερ, στην οποία συμμετέχουν 12.000 Αμερικανοί γιατροί.

Αν το 1976 οι ανασφάλιστοι στις ΗΠΑ ήταν 20 εκατ. σήμερα έχουν φθάσει τα 45 εκατ. από τους οποίους τα 8,4 εκατ. είναι παιδιά. Το 75% των ανασφάλιστων είναι εργαζόμενοι με παιδιά, ενώ χρόνια πάσχοντες δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη(για παράδειγμα 2.500.000 υπερτασικοί). Το 1/3 των ανθρώπων που παίρνουν συνταγή για φάρμακα αδυνατούν να τα αγοράσουν γιατί αυτά είναι πολύ ακριβά.

Αν ασθενήσει σοβαρά ένας εργαζόμενος, ο εργοδότης του παύει να τον ασφαλίζει, ενώ για να βγει το βιβλιάριο απορίας περνάνε τουλάχιστον δύο χρόνια από την ημέρα που θα καταθέσει την αίτηση ο εργαζόμενος. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι εργαζόμενοι δύο χρόνια μετά την εκδήλωση της αρρώστιας είναι ακάλυπτοι.

Το 75% των ασφαλισμένων σε διάφορες ιδιωτικές εταιρίες έμεινε ακάλυπτο όταν χρειάστηκε τη συνδρομή της εταιρίας για την αντιμετώπιση ιατρικών εξόδων. Από την άλλη, οι φτωχοί πληρώνουν 3 φορές περισσότερο σε σχέση με το εισόδημά τους από ό,τι οι πλούσιοι.

Παρ' όλα αυτά, σημειώνεται ότι οι δημόσιες δαπάνες για την Υγεία είναι από τις υψηλότερες στις χώρες του ΟΟΣΑ, καθώς τα υπερκέρδη των επιχειρήσεων και ο τεράστιος γραφειοκρατικός μηχανισμός, απορροφούν τους πόρους.

Οπως συμπλήρωσε η Ιντα Χελάντερ, στις ΗΠΑ βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πείραμα κερδοσκοπίας πάνω στην Υγεία και παρ' όλο που φάνηκε η αποτυχία του, αυτό συνεχίζεται.

Ο καθηγητής Ιατρικής Αλέξης Μπένος, πρόεδρος του ευρωπαϊκού τμήματος της Διεθνούς Ενωσης για την Πολιτική Υγείας, τόνισε ότι «σε όλη την Ευρώπη εφαρμόζεται η ίδια πολιτική, που αποσκοπεί στη διεύρυνση των ιδιωτικών υπηρεσιών Υγείας, με κεντρικά επιχειρήματα την εξοικονόμηση πόρων και την αποτελεσματικότητα. Οπως, όμως, δείχνουν τα παραδείγματα τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Ευρώπη, η ιδιωτικοποίηση είναι αυτή που προκαλεί έκρηξη των δαπανών και παροχή χαμηλότερης ποιότητας περίθαλψης».

ΓΙΑΤΡΟΙ ΙΚΑ
Απεργούν και σήμερα

Με καθολική συμμετοχή ξεκίνησε χτες και συνεχίζεται σήμερα η 48ωρη απεργία των γιατρών του ΙΚΑ σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση της Ομοσπονδία τους (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ).

Η ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ εξακολουθεί τη συμβιβασμένη πρακτική και στη διάρκεια της απεργίας καθώς στη χτεσινή ανακοίνωσή της δείχνει κατανόηση στα «δημοσιονομικά προβλήματα του Κράτους» και ζητά απ' τους συναρμόδιους υπουργούς να «θέσουν σαφές χρονοδιάγραμμα δρομολόγησης λύσεων». Αυτή όμως η στάση δίνει τη δυνατότητα στις κυβερνήσεις να παραπέμπουν μονίμως στις καλένδες τα προβλήματα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και τα προβλήματα των γιατρών - ιδιαίτερα των 5.500 συμβασιούχων - στην «ευθεία του χρόνου», όπως λέει και ο υπουργός Εργασίας Π. Παναγιωτόπουλος.

Στις απεργιακές κινητοποιήσεις τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά θα αντιμετωπίζονται από το προβλεπόμενο προσωπικό ασφαλείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ