Τετάρτη 1 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΥΓΕΙΑ
ΥΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Καταστροφική η επιχειρηματική δράση

«Βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πείραμα κερδοσκοπίας πάνω στην Υγεία και παρ' όλο που φάνηκε η αποτυχία του, αυτό συνεχίζεται», τονίστηκε σε διεθνές συνέδριο που έγινε στη Θεσσαλονίκη

Δύο εκατομμύρια άτομα οδηγήθηκαν σε χρεοκοπία, γιατί δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν τα υπέρογκα ιατρικά έξοδα. Πάνω από 18.000 θάνατοι κάθε χρόνο στις ΗΠΑ αποδίδονται στη μεγάλη ανισότητα που υπάρχει στην πρόσβαση στο ιδιωτικοποιημένο σύστημα Υγείας. Η παιδική θνησιμότητα είναι 6,8 ανά 1.000 γεννήσεις και όλο ανεβαίνει όταν στη Σουηδία, για παράδειγμα, είναι 2,8.

Τα δραματικά αυτά στοιχεία για το ιδιωτικοποιημένο σύστημα Υγείας στις ΗΠΑ παρουσιάστηκαν στα πλαίσια του 14ου Συνεδρίου της Διεθνούς Ενωσης για την Πολιτική της Υγείας που έγινε την περασμένη βδομάδα στη Θεσσαλονίκη. Τα στοιχεία παρουσίασε στο συνέδριο η διευθύντρια της Οργάνωσης PNHR-USA (Γιατροί για ένα εθνικό πρόγραμμα Υγείας στην Αμερική) Ιντα Χελάντερ, στην οποία συμμετέχουν 12.000 Αμερικανοί γιατροί.

Αν το 1976 οι ανασφάλιστοι στις ΗΠΑ ήταν 20 εκατ. σήμερα έχουν φθάσει τα 45 εκατ. από τους οποίους τα 8,4 εκατ. είναι παιδιά. Το 75% των ανασφάλιστων είναι εργαζόμενοι με παιδιά, ενώ χρόνια πάσχοντες δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη(για παράδειγμα 2.500.000 υπερτασικοί). Το 1/3 των ανθρώπων που παίρνουν συνταγή για φάρμακα αδυνατούν να τα αγοράσουν γιατί αυτά είναι πολύ ακριβά.

Αν ασθενήσει σοβαρά ένας εργαζόμενος, ο εργοδότης του παύει να τον ασφαλίζει, ενώ για να βγει το βιβλιάριο απορίας περνάνε τουλάχιστον δύο χρόνια από την ημέρα που θα καταθέσει την αίτηση ο εργαζόμενος. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι εργαζόμενοι δύο χρόνια μετά την εκδήλωση της αρρώστιας είναι ακάλυπτοι.

Το 75% των ασφαλισμένων σε διάφορες ιδιωτικές εταιρίες έμεινε ακάλυπτο όταν χρειάστηκε τη συνδρομή της εταιρίας για την αντιμετώπιση ιατρικών εξόδων. Από την άλλη, οι φτωχοί πληρώνουν 3 φορές περισσότερο σε σχέση με το εισόδημά τους από ό,τι οι πλούσιοι.

Παρ' όλα αυτά, σημειώνεται ότι οι δημόσιες δαπάνες για την Υγεία είναι από τις υψηλότερες στις χώρες του ΟΟΣΑ, καθώς τα υπερκέρδη των επιχειρήσεων και ο τεράστιος γραφειοκρατικός μηχανισμός, απορροφούν τους πόρους.

Οπως συμπλήρωσε η Ιντα Χελάντερ, στις ΗΠΑ βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πείραμα κερδοσκοπίας πάνω στην Υγεία και παρ' όλο που φάνηκε η αποτυχία του, αυτό συνεχίζεται.

Ο καθηγητής Ιατρικής Αλέξης Μπένος, πρόεδρος του ευρωπαϊκού τμήματος της Διεθνούς Ενωσης για την Πολιτική Υγείας, τόνισε ότι «σε όλη την Ευρώπη εφαρμόζεται η ίδια πολιτική, που αποσκοπεί στη διεύρυνση των ιδιωτικών υπηρεσιών Υγείας, με κεντρικά επιχειρήματα την εξοικονόμηση πόρων και την αποτελεσματικότητα. Οπως, όμως, δείχνουν τα παραδείγματα τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Ευρώπη, η ιδιωτικοποίηση είναι αυτή που προκαλεί έκρηξη των δαπανών και παροχή χαμηλότερης ποιότητας περίθαλψης».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας για όλους (2015-01-22 00:00:00.0)
Ανασφάλιστοι καλλιτέχνες χωρίς βιβλιάριο Υγείας! (2009-03-25 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2008-07-19 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2008-05-24 00:00:00.0)
Πενήντα εκατομμύρια ανασφάλιστοι (2007-09-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ