Τετάρτη 1 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Γ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Πρόκληση χωρίς όρια

Στη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των μικρεμπόρων για το ωράριο

Προκλητικός απέναντι στους μικρέμπορους και αποκαλυπτικός για τις προθέσεις της κυβέρνησης να νομοθετήσει σύντομα την παραπέρα επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, εμφανίστηκε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γ. Παπαθανασίου, κατά τη συνάντηση που είχε προχτές με το Συντονιστικό των ΕΒΕ Αγ. Αναργύρων, Καματερού, Μενιδίου, Χαϊδαρίου, Ιλίου και Πετρούπολης, στο Δημαρχείο των Αγ. Αναργύρων.

Οι ιδιοκτήτες των μικρών καταστημάτων κατήγγειλαν στον υφυπουργό ότι με την προωθούμενη διεύρυνση του ωραρίου θα αναγκαστούν αργά ή γρήγορα να βάλουν λουκέτο στα μαγαζιά τους. Κατέθεσαν επίσης την εμπειρία τους από το ισχύον - ήδη διευρυμένο - ωράριο, σημειώνοντας ότι δεν αφήνει κανένα περιθώριο για προσωπική ζωή, ενώ και τα λειτουργικά έξοδα των καταστημάτων έχουν τιναχτεί στα ύψη.

Απέναντι σε όλα αυτά, ο υφυπουργός έκανε προκλητικά λόγο για παραπληροφόρηση (!) και παραδέχτηκε ότι το ίδιο απάνθρωπο ωράριο που ίσχυε μέχρι σήμερα, θα εξακολουθεί να ισχύει, ακόμα όμως πιο... απελευθερωμένο. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι η κυβέρνηση «δεν αναγκάζει κανέναν» να κρατήσει το μαγαζί του ανοιχτό καθ' όλη τη διάρκεια του νέου ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων.

Στην εύλογη διαπίστωση των μικροεμπόρων, ότι αυτό το νομικό πλαίσιο εξυπηρετεί σαφέστατα τα μεγάλα πολυκαταστήματα, ο Γ. Παπαθανασίου ξεπέρασε κάθε όριο προκλητικότητας, απαντώντας ότι «εσείς είστε σε καλύτερη θέση από τους ιδιοκτήτες των πολυκαταστημάτων, γιατί αν δεν έχει δουλιά, κλείνετε. Αυτοί μπορούν να κλείσουν;» (!)

Στα αιτήματα των ΕΒΕ ο Γ. Παπαθανασίου πρόταξε το παράδειγμα μιας σειράς χωρών, που μετά την απελευθέρωση ευημερούν τα κέρδη των μεγαλεμπόρων, ενώ δε δίστασε - σαν πρώην έμπορος που είναι - να δώσει και μαθήματα στους παρευρισκομένους περί «επιχειρηματικού και εμπορικού δαιμόνιου»...

Υπονομεύουν την κυριακάτικη αργία

Προάγγελο για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας αποτέλεσε και η απόφαση να παραμείνουν ανοιχτά τα καταστήματα στο Βαθύ της Σάμου την περασμένη Κυριακή. Ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Σάμου σημειώνει σε ανακοίνωσή του ότι «όποιοι φορείς και να φέρουν το βάρος αυτής της απόφασης (νομάρχης και Εμπορικός Σύλλογος;) ρίχνουν νερό στο μύλο της πολιτικής της κυβέρνησης, που θέλει ν' αλέσει και να καταργήσει την αργία της Κυριακής, καθώς και ν' απελευθερώσει πλήρως το ωράριο».

«Αν οι εκπρόσωποι αυτών των φορέων τάσσονται σήμερα υπέρ της απελευθέρωσης της λειτουργίας καταστημάτων, του ωραρίου εργασίας και της κατάργησης της Κυριακής αργίας, ας βγουν τουλάχιστον θαρρετά και στα ίσια να το δηλώσουν», σημειώνει το σωματείο και καλεί τους μικρέμπορους, τους αυτοαπασχολούμενους και τους εμποροϋπαλλήλους του νησιού σε κοινούς αγώνες ενάντια στην απελευθέρωση του ωραρίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ