ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Ιούνη 2005
Σελ. /48
Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του

Του Ανδρέα Πετρουλάκη από την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»
Του Ανδρέα Πετρουλάκη από την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»
«Ολο και περισσότερο το δημοσιογραφικό επάγγελμα υποβαθμίζεται και απαξιώνεται, βουλιάζοντας στην αναξιοπιστία που χαρακτηρίζει την ενημέρωση, με πρωτίστως κρατική και εργοδοτική ευθύνη» (απόσπασμα από τη διακήρυξη του συνδυασμού ΜΑΧΟΜΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ, ενόψει των εκλογών στην ΕΣΗΕΑ).

Κι από κοντά το σύνθημα: «Δυνατά για την ανατροπή»!

Κάτι κινείται σε θετική κατεύθυνση.

Και όσο αυξάνει ο κυνισμός με τον οποίο μία ορισμένου τύπου δημοσιογραφία προσπαθεί να επιβάλει τις επιλογές του κεφαλαίου, τόσο περισσότερο είναι αναγκαίο οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στον Τύπο να σηκώνουν κεφάλι.

Ο,τι εκτιμούσε, καιρό τώρα, το ΚΚΕ για την κυβερνητική πολιτική, ήδη γίνεται καθημερινότητα. «Εντός του θέρους», διακηρύσσουν ήδη, θα πρέπει η κυβέρνηση της ΝΔ να έχει περάσει όλο το πακέτο με τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις, που χρειάζονται για να ολοκληρωθούν οι ανατροπές που ξεκίνησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Και ομολογούν ότι το μεγάλο θύμα θα είναι η επόμενη βάρδια της εργατικής τάξης.

Που σημαίνει ότι καλό είναι να παίρνουν έγκαιρα τα μέτρα τους και αυτοί που καλούνται να πληρώσουν. Οχι μέτρα απελπισίας. Αλλά εκείνα ακριβώς που είναι αναγκαία και ικανά να αντιμετωπίσουν το κεφάλαιο και τις πολιτικές του εκφράσεις στις σημερινές του επιδιώξεις.

Μια μαζική, ανοιχτά διαδηλωμένη αποδέσμευση λαϊκών δυνάμεων, τόσο από τη ΝΔ, όσο και από το ΠΑΣΟΚ, τώρα, είναι ένα κατάλληλο μέτρο. Ενα μαχόμενο λαϊκό κίνημα, που θα κινείται στην κατεύθυνση ενός αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου πάλης είναι ικανό να βάλει πολλούς κατεργάρηδες στον πάγκο τους.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΤΕΛΟΣ ΧΡΟΝΟΥ

ΚΥΝΙΣΜΟΣ: «Είναι προφανές ότι οι συντεχνίες ζουν σε ένα δικό τους κόσμο και δεν καταλαβαίνουν πως από τη στιγμή που η κυβέρνηση θα θελήσει να αφαιρέσει για το μέλλον τα προνόμιά τους, πολύ δύσκολα θα πείσουν τους πολίτες για το δίκιο των επιχειρημάτων τους. Πολύ δύσκολα θα βρουν κοινωνικούς συμμάχους. Ειδικώς, όταν μάλιστα δε θίγονται ώριμα δικαιώματά τους και οι όποιες αλλαγές αφορούν τους νέους υπαλλήλους» (ο Μανώλης Κοττάκης στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

«ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΘΕΡΟΥΣ»: «θα ακολουθήσουν αυτές τις μέρες αλλεπάλληλες ποντίσεις βομβών στον εργασιακό και ασφαλιστικό "βυθό" με πλήρη απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, εξυγίανση του ασφαλιστικού συστήματος, ολοκλήρωση των αποκρατικοποιήσεων και πασών των διαρθρωτικών αλλαγών (...) θα έλεγε κανείς ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει λάβει έξωθεν μυστικά μηνύματα να προχωρήσει άφοβα στην επιχείρηση "βαθύ κράτος", γιατί αλλιώς δεν εξηγείται η σπουδή του πρωθυπουργού να τελειώνει εντός του θέρους (...) με την αντιπολίτευση να κρυφοχαίρεται που δεν είναι εκείνη στη δύσκολη αυτή εργολαβία και που θα τα βρει έτοιμα όταν και αν ποτέ ξανάρθει στην εξουσία» (ο Χρ. Πασαλάρης στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ; «Τα πράγματα είναι εντελώς ωμά. Η σκέψη, οι επιλογές, η ψυχαγωγία, η κουλτούρα, το σπίτι, το φαγητό, το ψυγείο, η κουζίνα, ακόμα και το χαρτί τουαλέτας, κάθε λεπτομέρεια και ολόκληρη η ζωή μαζί είναι ζήτημα οικονομίας. Χρήμα ίσον χρόνος. Και Χρόνος ίσον περισσότερη σκέψη, περισσότερη κουλτούρα, περισσότερη ψυχαγωγία και ακόμα πιο μαλακό χαρτί για την κουζίνα. Δεν έχεις; Τότε η αδεκαρία σε μεταμορφώνει σε ήρωα των "Αθλίων" του Ουγκώ και σε Ολιβερ Τουίστ του Καρόλου Ντίκενς. Οσο η απόσταση μεγαλώνει τόσο το χάσμα βαθαίνει (...) όταν δεν έχεις φράγκο, όταν ο εργοστασιάρχης μεταφέρει τα συμπράγκαλα στη Ρουμανία και όταν σε χλευάζει λέγοντάς σου, έλα μαζί μου με 140 δολάρια τον μήνα, τότε, εκεί ακριβώς τελειώνει η δημοκρατία της σκέψης και αρχίζει η δικτατορία της απελπισίας!» ( ο Δ. Δανίκας στα «ΝΕΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Και δεύτερο ΔΥΝΑΤΟ «ΟΧΙ» στο «ευρωσύνταγμα»

Η ΑΥΓΗ: Αριστερό και ευρωπαϊκό το ελληνικό «όχι»

ΕΘΝΟΣ: ΤΡΕΙΣ ΝΑΡΚΕΣ κατά εργαζομένων

ΤΑ ΝΕΑ: Στο τρίγωνο των Βερμούδων η κυβέρνηση

Ο ΛΟΓΟΣ: ΠΛΗΡΕΣ ΣΧΕΔΙΟ αποκρατικοποιήσεων

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Πακέτο ιδιωτικοποιήσεων με ταμιακούς στόχους

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ στο Ασφαλιστικό Εμπορικής και ΑΤΕ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΝΕΑ ΦΩΤΙΑ από τα πετρέλαια

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Μετωπική σύγκρουση για τις αλλαγές στις ΔΕΚΟ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: «ΝΑΡΚΕΣ» ΣΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΤΡΕΛΑΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΤΟΠΑΤΕΡΕΣ

Η ΝΙΚΗ: Ολοι στους δρόμους

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ ποιοι θα πάρουν τα αναδρομικά

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τα σκουπίδια χρόνιο άγος για την Αθήνα

ΤΟ ΒΗΜΑ: Βασικώς στο... εδώλιο

Η ΧΩΡΑ: Ζεστό χρήμα 1,6 δισ. ευρώ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ 21.920 προσλήψεις

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: «ΜΠΛΟΚΟ» ΣΤΟ ΝΑΤΟ για το όνομα των Σκοπίων

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Πλανόδιοι γιατροί σε σούπερ μάρκετ

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: Σούπερ μάρκετ φαταούλα χρέωσες και τη σακούλα!

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Σενάριο πολέμου...

«Στο Κέντρο Γουίλσον της Ουάσινγκτον που λειτουργεί υπό τον έλεγχο της αμερικανικής κυβέρνησης έγινε ένα 4ωρο σεμινάριο με θέμα το Κοσσυφοπέδιο και τη μεγάλη κρίση που θα ξεσπάσει στα Βαλκάνια. Στο Σεμινάριο αυτό (σ.σ. το συνηθίζουν οι Αμερικανοί να οργανώνουν σεμινάρια για κρίσιμα θέματα: έγινε στις ΗΠΑ για την επιβολή δικτατορίας στην Ελλάδα, στη Ρώμη για την κυπριακή τραγωδία κλπ.) κανένας δεν έκρυβε τις αμερικάνικες προθέσεις και δεν απέκρυψε τη φωτιά που θα ανάψει στην περιοχή μας (...) Ολοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν στο καίριο γεγονός ότι μια τέτοια εξέλιξη θα έχει επιπτώσεις ασφαλείας και για την Ελλάδα, αφού περιέγραψαν όλα τα σενάρια που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε συγκρούσεις ανακατεύοντας τους πάντες. Μίλησαν για τις βλέψεις των Αλβανών στα Σκόπια. Για τη μεγάλη ελληνική μειονότητα της Βορείου Ηπείρου (αποφεύγοντας το συνηθισμένο Νότια Αλβανία) που υποχρεωτικά θα οδηγήσει την Ελλάδα σε άμεση εμπλοκή στην κρίση. Ο Μπάντοου μάλιστα μίλησε με λεπτομέρειες για την κρίση μέχρι τα ελληνικά σύνορα, οπότε "οι Αλβανοί θα έχουν το πάνω χέρι", για τη βεβαιότητα ότι η ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου και η γενίκευση της κρίσης στα Βαλκάνια θα μπλέξει και την Ελλάδα» (το ρεπορτάζ στο «ΠΟΝΤΙΚΙ»).

...και εσωτερική προετοιμασία

«Επίδειξη δύναμης συνεχίζουν να κάνουν οι αστυνομικές υπηρεσίες σε όλη την Ελλάδα στο πλαίσιο των επιχειρήσεων "Πόλις" που αποτελούν βραχίονα της αντεγκληματικής πολιτικής. Οι 5.165 αστυνομικοί και συνοριοφύλακες από 14 Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις της χώρας πραγματοποίησαν 36.877 ελέγχους σε ισάριθμους ανθρώπους, 4.199 σε καταστήματα και 24.890 σε οχήματα» (το ρεπορτάζ στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ