ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Ιούνη 2005
Σελ. /48
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μαχητικό μπλοκ εργαζομένων - φοιτητών

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη
Αυριανοί επιστήμονες, η νέα βάρδια της εργατικής τάξης, μαζί με εργαζόμενους και γονείς έκαναν ένα μαχητικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με κατάληξη στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, εκφράζοντας την ανυπακοή τους στην αντιεκπαιδευτική και αντιλαϊκή πολιτική ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΕΕ - κεφαλαίου και την απαίτησή τους για Δημόσια Δωρεάν Παιδεία για όλους.

Εργαζόμενοι και φοιτητές συναντήθηκαν στη συγκέντρωση που έγινε στο άγαλμα του Βενιζέλου, όπου μίλησαν εκπρόσωποι του Συντονιστικού ΑΕΙ - ΤΕΙ, των εργατικών σωματείων και του ΠΑΜΕ. Εκ μέρους των εργαζομένων μίλησε ο Σ. Ζαριανόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε πως η Παιδεία είναι θέμα ταξικό, όσο και αν θέλει η τάξη των εκμεταλλευτών και των κομμάτων της να μας πείσει ότι η Παιδεία είναι μόνο θέμα των μαθητών, των φοιτητών ή ότι δήθεν είναι θέμα «εθνικό», δηλαδή «εθνικής συνεννόησης και συναίνεσης». Τα συμφέροντα της εργατικής τάξης στο θέμα της Παιδείας είναι στον αντίποδα των συμφερόντων της τάξης των εκμεταλλευτών, σημείωσε. Κάλεσε, κλείνοντας, τα θύματα της οικονομικής και κοινωνικής εκμετάλλευσης μαζί με τα θύματα της εκπαιδευτικής εκμετάλλευσης να απαντήσουν με ολομέτωπη αντεπίθεση για πλήρη και σταθερή δουλιά, για δημόσια δωρεάν Παιδεία για τα παιδιά της εργατικής τάξης.

Motion Team

Το λόγο πήρε η Τ. Παλαιοχωρινού, εκ μέρους του Συντονιστικού, η οποία υπογράμμισε τις επιπτώσεις της αντιεκπαιδευτικής, αντιεπιστημονικής και αντιλαϊκής «ευρωενωσιακής» Παιδείας των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΕΕ, τονίζοντας παράλληλα ότι η κινητοποίηση αυτή είναι πολύ σημαντική, γιατί ανέδειξε την ανάγκη συμπόρευσης του φοιτητικού και εργατικού κινήματος. Σημείωσε, τέλος, ότι είναι ανάγκη να υπάρξει συνέχεια αυτού του συντονισμού το επόμενο διάστημα.

Ακολούθησε δυναμική πορεία από τα μπλοκ των φοιτητών των ΑΕΙ - ΤΕΙ, μαζί με το μπλοκ του ΠΑΜΕ και των αντιπροσωπειών 12 εργατικών σωματείων που συνδιοργάνωσαν την κινητοποίηση. «Μέχρι τις Βρυξέλλες να ακουστεί καλά: Μόρφωση - Ειδίκευση, για όλους μας δουλιά», «Εργάτες - αγρότες - φοιτητές, με Μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές», ήταν τα κυρίαρχα συνθήματα της διαδήλωσης. Με παλμό, ζωντάνια και μαχητικότητα, πορεύτηκαν έως το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες

Στην τελικά ευθεία μπαίνουν οι προετοιμασίες για την ελληνική συμμετοχή στο 16ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών που θα γίνει στο Καράκας της Βενεζουέλας από τις 7 μέχρι τις 15 Αυγούστου. Στη χώρα μας «έκλεισε» η λίστα με τις συμμετοχές στην ελληνική αποστολή και μέσα στο μήνα θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνεδρίαση της εθνικής προπαρασκευαστικής επιτροπής.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η προπαγάνδιση του 16ου ΠΦΝΦ μέσα από τις προφεστιβαλικές δραστηριότητες της ΚΝΕ, ενόψει του 31ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Στο διήμερο εκδηλώσεων που ολοκληρώθηκε χτες στο ΤΕΙ Σερρών, ακόμα και νέοι που δε γνώριζαν τίποτα για το θεσμό των Παγκόσμιων Φεστιβάλ, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν, αλλά και να εκφράσουν ενδιαφέρον, εξηγεί στο «Ρ» ο Κώστας Λύχνος, γραμματέας της ΤΟ ΑΕΙ - ΤΕΙ Σερρών της ΚΝΕ. «Θεωρήσαμε πως το ΠΦΝΦ βρίσκεται σε εναρμόνιση με τα υπόλοιπα ζητήματα που αφορούν τη νεολαία, όπως οι πολιτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες των νέων», επισημαίνει υπογραμμίζοντας πόσο σημαντική είναι η ανάδειξη πλευρών και δραστηριοτήτων του παγκόσμιου νεολαιίστικου κινήματος.

Στο μεταξύ, είκοσι μαθητές, μέλη της οργάνωσης πιονέρων «Χοσέ Μαρτί» θα συμμετάσχουν στην κουβανική αποστολή για το ΠΦΝΦ, την οποία θα αποτελούν συνολικά 1.500 νέοι. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της κουβανικής «Χουβεντούδ Ρεμπέλδε» δύο από αυτούς θα εκλεγούν άμεσα ενώ για τις θέσεις των υπόλοιπων 18 υπάρχουν ήδη 16.000 «προϋποψήφιοι».

Στο μεταξύ, αίσθηση προκαλεί η ανακοίνωση στο διαδίκτυο της Κομμουνιστικής Νεολαίας της Βενεζουέλας, με την οποία η οργάνωση καταγγέλλει την επέμβαση «χάκερ - φασιστών» στην ιστοσελίδα της, που προκάλεσε προβλήματα στην ενημέρωση και την «ανανέωση» της σελίδας που φιλοξενεί ειδήσεις από τις εγχώριες και διεθνείς προετοιμασίες για το μεγάλο αντιιμπεριαλιστικό ραντεβού του Αυγούστου.

Σύγχρονο σκλαβοπάζαρο

Με ένα ιλουστρασιόν τρίπτυχο φυλλαδιάκι, το Τμήμα Τεχνολόγων Αντιρρύπανσης του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και το Γραφείο Διασύνδεσης του ιδρύματος, διαφημίζουν την... πραμάτεια τους, η οποία δεν είναι άλλη από το φθηνό εργατικό δυναμικό που μπορούν να προσφέρουν στις επιχειρήσεις.

Κάτω από τον τίτλο: «Πρακτική Ασκηση φοιτητών. "Γενική πρόβα" πριν την ένταξη στην παραγωγή αλλά και φθηνή λύση για τις επιχειρήσεις», στο διαφημιστικό φυλλάδιο του Τμήματος αναφέρεται: «Οσες επιχειρήσεις, Υπηρεσίες και ΟΤΑ δραστηριοποιούνται στον τομέα του Περιβάλλοντος και ενδιαφέρονται να καλύψουν προσωρινές τους ανάγκες με τη φθηνή λύση των πρακτικά ασκούμενων φοιτητών, ή και να προσλάβουν πτυχιούχους Τεχνολόγους, τότε δεν έχουν παρά να απευθυνθούν στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας»! Και σε περίπτωση που κάποιοι δεν πείθονται, αναφέρει ακόμα ότι η μισή αποζημίωση του ασκούμενου φοιτητή επιδοτείται από τον ΟΑΕΔ και «έτσι οι επιχειρηματίες ιδιώτες και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης καταβάλουν στον ασκούμενο φοιτητή μόνο 180 ευρώ το μήνα».

Με άλλα λόγια το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, έχει στήσει τον πάγκο του στο σύγχρονο σκλαβοπάζαρο και διαφημίζει τους φοιτητές και τους πτυχιούχους ως εξευτελιστικά φθηνό εμπόρευμα για τις επιχειρήσεις. Και ισχυρίζονται ότι αυτό το «μαγαζί» είναι ίδρυμα Ανώτατης Εκπαίδευσης; Ντροπή!

ΑΓΡΙΝΙΟ - ΣΧΟΛΗ ΟΑΕΔ
Προσπάθεια φίμωσης των εκπαιδευτικών

Σε συνεδρίαση του Συλλόγου Διδασκόντων του ΟΑΕΔ ΚΕΤΕΚ Αγρινίου η συμπεριφορά του διευθυντή του σχολείου κατά μελών του Συλλόγου ξεπέρασε κάθε όριο. Με εκφράσεις του τύπου «σου αφαιρώ το λόγο», «έτσι θέλω εγώ», «έχω 30 χρόνια υπηρεσίας», «τον τσαμπουκά μου κάνεις», «μου χαλάς το σύλλογο», προσπάθησε να φιμώσει την ελεύθερη έκφραση εκπαιδευτικών σε τρέχοντα θέματα οργάνωσης του σχολείου. Τα φαινόμενα αυτά από τους μηχανισμούς της διοίκησης στα σχολεία του ΟΑΕΔ, όπου επιδιώκεται η ακύρωση της ουσιαστικής λειτουργίας του Συλλόγου Διδασκόντων, δεν είναι πρωτόγνωρα.

Τα αντιδημοκρατικά και αυταρχικά φαινόμενα περιορισμού των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών στους Συλλόγους Διδασκόντων του ΟΑΕΔ καταγγέλλει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Εκπαιδευτικών ΟΑΕΔ του ΠΑΜΕ με αφορμή και το τελευταίο περιστατικό φίμωσης της έκφρασης των εκπαιδευτικών στο ΤΕΕ Αγρινίου.

«Η επίθεση κατά των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών στα σχολεία ξεφεύγει από τις εξαιρέσεις και γίνεται καθημερινή πραγματικότητα με απειλές για τις επιπτώσεις που θα έχει η συνδικαλιστική δραστηριότητα και γενικότερα η ελεύθερη έκφρασή μας μέσα στα σχολεία» τονίζεται χαρακτηριστικά.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Εκπαιδευτικών ΟΑΕΔ του ΠΑΜΕ καταδικάζει τις μεθοδεύσεις που προσπαθούν να τσακίσουν τις κατακτημένες συνδικαλιστικές ελευθερίες ώστε ανεμπόδιστα να υλοποιηθούν οι αντεργατικές και αντιεκπαιδευτικές πολιτικές και καλεί τους συναδέλφους σε αγώνα για δημοκρατικά δικαιώματα στα σχολεία, συγκρότηση ενιαίων συλλόγων των εργαζομένων και μονιμοποίηση αυτών στον ΟΑΕΔ, 12χρονο βασικό υποχρεωτικό σχολείο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ