ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Ιούνη 2005
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΚΗ «ΣΕΪΛΟΡ»
Ερωτήματα γεννάει η τρίτη αναβολή

Αναβλήθηκε χτες για τρίτη φορά η δίκη του εγκλήματος που διέπραξαν οι εφοπλιστές και τα τσιράκια τους στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, όταν στις 20 Οκτώβρη του 2001 έκαψαν ζωντανούς μέσα στο γκαζωμένο τάνκι του δεξαμενόπλοιου «ΣΕΪΛΟΡ» 5 μεταλλεργάτες. Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά ανέβαλε την εκδίκαση της υπόθεσης λόγω ωραρίου. Είναι η δεύτερη φορά που η δίκη αναβάλλεται για τον ίδιο λόγο, ενώ η πρώτη αναβολή είχε δοθεί λόγω κωλύματος ενός από τους δικηγόρους.

Να σημειωθεί ότι στην προηγούμενη αναβολή, από την έδρα είχε δοθεί η δέσμευση για χτες, ότι η σειρά της δίκης θα ήταν τέτοια, ώστε να μη δημιουργηθεί ξανά πρόβλημα. Ωστόσο, με ευθύνη του προϊστάμενου Εισαγγελίας Πειραιά, καθώς είναι αυτός που καθορίζει τη σειρά των υποθέσεων, η δίκη του ΣΕΪΛΟΡ όχι μόνον είχε στο πινάκιο τον αριθμό 12, αλλά και οι υποθέσεις που είχε κανονιστεί να προηγηθούν ήταν ιδιαίτερα σοβαρές...

Δικηγορικοί κύκλοι κάνουν λόγο για μεθόδευση, προκειμένου να σβήσουν σταδιακά οι μνήμες και να πέσει η υπόθεση στα «μαλακά». Και αυτό γιατί με τη συγκεκριμένη δίκη και προκειμένου να «βγουν λάδι» οι εφοπλιστές και το κύκλωμά τους στη Ζώνη, τσουβαλιάζονται θύτες και θύματα. Ταυτόχρονα, επιχειρείται η ποινικοποίηση της λειτουργίας των μεικτών Επιτροπών για την τήρηση των μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας στα επισκευαζόμενα πλοία.

Ετσι, στο εδώλιο του κατηγορουμένου, έχουν κληθεί να καθίσουν οι 4 εργαζόμενοι που συμμετείχαν στη μεικτή Επιτροπή και μαζί τους ο πλοιοκτήτης Κούλουδρος, οι εργολάβοι και ο χημικός Ναυτιλίας Β. Παπαδόπουλος - καθαρά άνθρωπος των εφοπλιστών - και ο τεχνικός Ασφαλείας.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «SOULIS»
Σήμερα η συγκέντρωση αλληλεγγύης του ΠΑΜΕ

Στις 7 μ.μ., στην πλατεία Πάρκου της Λαμίας

Σε μέτωπο πάλης και αγώνα, για την ανατροπή της αντιλαϊκής αντεργατικής πολιτικής του κεφαλαίου, που υπηρετούν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού, καλεί τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, τα λαϊκά στρώματα της Φθιώτιδας η Τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, ενόψει της σημερινής συγκέντρωσης συμπαράστασης κι αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της επιχείρησης «SOULIS», την οποία διοργανώνει στις 7 μ.μ., στην πλατεία Πάρκου της Λαμίας.

Ενώ οι απολύσεις και οι απειλές για κλείσιμο εργοστασίων - όπως η «Τσιπίτα», η «Χαρτοποιία Δαμάστας», η «Αλκατέλ», κ.ά. - έχουν πάρει τεράστιες διαστάσεις και η εργοδοσία δρα ασύδοτα και ανενόχλητη, η πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ δείχνει το δρόμο που πρέπει ν' ακολουθήσουν οι παραγωγοί του πλούτου, οι εργαζόμενοι. Για να πάρουν οι ίδιοι την υπόθεση στα χέρια τους και ν' απαλλαγούν απ' τους εκμεταλλευτές τους. Δείχνει το δρόμο της πλατιάς συσπείρωσης των εργατοϋπαλλήλων, της μικρομεσαίας αγροτιάς, των αυτοαπασχολούμενων, των άλλων λαϊκών στρωμάτων, που θ' απαιτήσουν την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών τους.

«Σ' αυτά τα πλαίσια, τονίζεται στην ανακοίνωση-κάλεσμα του ΠΑΜΕ, ο αγώνας να διατηρηθούν και να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας στη "SOULIS" είναι και δικός μας αγώνας. Οπως δικός μας είναι και ο αγώνας ν' ανακληθούν οι απολύσεις στην πρώην "Αλκατέλ" και οπουδήποτε αλλού».

«Ο αγώνας μας, συνεχίζει η ανακοίνωση, αντικειμενικά, καταδικάζει τ' αντεργατικά μέτρα που συμφωνήθηκαν στον ΟΤΕ και αποτελούν "πιλότο" για την επίθεση που θα δεχτεί το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων. Η περίπτωση αυτή είναι εξόχως διδακτική για να βγουν συμπεράσματα απ' τους εργαζόμενους που παραμένουν εγκλωβισμένοι στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ. Οπως, επίσης, και για τον επαίσχυντο ρόλο των συνδικαλιστικών τους ηγεσιών που υπέγραψαν αυτό το έκτρωμα».

Τέλος, η Γραμματεία Φθιώτιδας του ΠΑΜΕ καλεί σε συσπείρωση στον ταξικό πόλο του συνδικαλιστικού και εργατικού κινήματος, ως προϋπόθεση για το ξεδίπλωμα αγώνων που διεκδικούν την ανατροπή του συνόλου της αντιλαϊκής πολιτικής και δημιουργούν τις προϋποθέσεις να έρθουν οι εργαζόμενοι στο προσκήνιο για να επιβάλουν λύσεις σε όφελος του λαού και της χώρας.

Στη σημερινή συγκέντρωση συμπαράστασης κι αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της «SOULIS» το Συντονιστικό Αγώνα Σπουδαστών καλεί τους σπουδαστές του ΤΕΙ Λαμίας να συμμετάσχουν μαζικά.

ΓΣΕΕ
Καυγάς για... τη σφραγίδα

«Καυγάς» για... τη σφραγίδα της ΓΣΕΕ ξέσπασε μεταξύ των παρατάξεων που απαρτίζουν το Προεδρείο της Συνομοσπονδίας, μετά την προχτεσινή ανακοίνωση με την οποία η ΠΑΣΚΕ δήλωνε ότι τώρα, και μετά βέβαια απ' αυτό που έκαναν τα στελέχη της στον ΟΤΕ, ούτε λίγο ούτε πολύ ετοιμάζεται για έφοδο στα Χειμερινά Ανάκτορα...

Η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ (που εκδόθηκε με ευθύνη της ΠΑΣΚΕ και της «Αυτόνομης Παρέμβασης») με την οποία γινόταν προσπάθεια η ΠΑΣΚΕ κεντρικά να αποποιηθεί των ευθυνών της για την κατάπτυστη συμφωνία του ΟΤΕ, προκάλεσε τον εκνευρισμό και την αντίδραση της ΔΑΚΕ στη ΓΣΕΕ. Ετσι χτες, η ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα, σε Δελτίο Τύπου κάνει λόγο για «πραξικοπηματική ενέργεια», που με τη σφραγίδα της ΓΣΕΕ και πίσω από τη βιτρίνα της Συνομοσπονδίας επιχειρείται να περάσουν «θέσεις και απόψεις της Χαρ. Τρικούπη». Επιπλέον η ΔΑΚΕ μέμφεται τους συνεταίρους της στο προεδρείο της ΓΣΕΕ ότι «δεν έχουν δικαίωμα να επιβάλουν το νόμο της Χαρ. Τρικούπη, χρησιμοποιώντας τη ΓΣΕΕ σαν παραμάγαζο του ΠΑΣΟΚ, ασκώντας κομματική τρομοκρατία στα στελέχη της» (σ.σ. δηλαδή στα στελέχη της ΠΑΣΚΕ στην ΟΜΕ ΟΤΕ)!

Στη διένεξη έσπευσε να πάρει θέση και η «Αυτόνομη Παρέμβαση», που με δήλωση του στελέχους της Α. Καλύβη δίνονται εξηγήσεις γιατί η παράταξή του συμφώνησε στην έκδοση της συγκεκριμένης ανακοίνωσης της ΓΣΕΕ, ουσιαστικά δηλαδή να στηρίξει την ΠΑΣΚΕ, να ξεφορτωθεί τις ευθύνες της για το έγκλημα που έγινε στον ΟΤΕ. Σε αυτή, ο Α. Καλύβης δηλώνει ευθαρσώς ότι η παράταξή του συμφώνησε να βγει η ανακοίνωση - συγχωροχάρτι που επιθυμούσε διακαώς η ΠΑΣΚΕ και εύχεται να «διορθωθούν τα κακώς κείμενα στη λειτουργία της ΓΣΕΕ».

Η όλη ιστορία θα ήταν κωμική αν δεν επιβεβαίωνε ότι και οι τρεις παρατάξεις μπορεί να τσακώνονται για τις σφραγίδες και τις καρέκλες, αλλά καθόλου δεν αλλάζουν τη στρατηγική πορεία της ενσωμάτωσης που έχουν επιβάλει στη ΓΣΕΕ. ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση» είναι συνυπεύθυνες για τις εξελίξεις στον ΟΤΕ και όχι μόνο. Η εναλλαγή προσωπείων, η σημαία ευκαιρίας που σηκώνουν κάθε φορά, οι «διαφωνίες τους» και ο οπορτουνισμός τους εντέλει, στις μεταξύ τους σχέσεις, αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός είναι επικίνδυνος για την εργατική τάξη και τα συμφέροντά της.

Σύσκεψη με εργαζόμενους

Τις θέσεις του ΚΚΕ συνολικά για το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων, μπροστά στην εντεινόμενη επίθεση της κυβέρνησης, θα παρουσιάσουν σε σύσκεψη που διοργανώνουν με φίλους και οπαδούς του Κόμματος, οι Κομματικές Οργανώσεις Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων του ΚΚΕ, την Τετάρτη 8 Ιούνη, στις 7 μ.μ. στα γραφεία της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας (Βερανζέρου και Κοτοπούλη, 1ος όροφος). Στην κατεύθυνση της πλατύτερης ενημέρωσης των εργαζομένων για την επικείμενη σύσκεψη ήδη έχουν προγραμματιστεί από τις Κομματικές Οργανώσεις περιοδείες στους χώρους δουλιάς.

  • Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Η νεολαία ήταν και είναι μπροστά, για ισχυρά συνδικάτα, φρούρια της ταξικής πάλης», διοργανώνουν τη Δευτέρα 6 Ιούνη, στις 5.30 το απόγευμα και οι Επιτροπές Νέων του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού και του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας. Η εκδήλωση θα γίνει στα γραφεία του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού (Γλάδστωνος 3, Στοά Φέξη, 7ος όροφος). Οι επιτροπές απευθύνουν κάλεσμα συμμετοχής στους νέους εργαζόμενους γιατί, όπως αναφέρουν στην πρόσκληση, «δεν αρκεί να εντοπίζουμε τα προβλήματα. Πρέπει να αγωνιζόμαστε ενάντια στις αιτίες που τα δημιουργούν».
«ΒΙΕΞ»
Συνεχίζεται η αποψίλωση

Το ξεκλήρισμα των εργατών συνεχίζει ο όμιλος «Μηχανική» του γνωστού μεγαλοεπιχειρηματία Εμφιετζόγλου στην επιχείρηση μεταλλικών κατασκευών «ΒΙΕΞ» στην Ελευσίνα, καθώς την περασμένη βδομάδα απολύθηκαν τέσσερις ακόμα εργαζόμενοι. Η αποψίλωση του προσωπικού ξεκίνησε από τον περασμένο Δεκέμβρη, όταν απολύθηκαν μαζικά 15 εργαζόμενοι μέσα σε 40 ημέρες. Οι απολύσεις συνεχίστηκαν και τους επόμενους μήνες, με αποτέλεσμα η εργοδοσία ανενόχλητη να έχει στείλει στην ανεργία 26 συνολικά εργαζόμενους έως σήμερα. Σε διάστημα μόλις πέντε μηνών, από τους 100 και πλέον εργαζόμενους που απασχολούνταν στην επιχείρηση πριν λίγα χρόνια, έχουν απομείνει σήμερα μόλις 28. Χαρακτηριστική είναι η συμβιβασμένη στάση που σταθερά επιδεικνύει το σωματείο από την αρχή των απολύσεων, διευκολύνοντας τα αντεργατικά σχέδια της εργοδοσίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ