ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Ιούνη 2005
Σελ. /56
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΚΟΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις σε δήμους

Συνεχίζονται οι συγκεντρώσεις - συζητήσεις με θέμα την Τοπική Αυτοδιοίκηση που πραγματοποιεί η Κομματική Οργάνωση Αθήνας (ΚΟΑ) του ΚΚΕ σε δήμους της Αθήνας. Ηδη την περασμένη Τετάρτη πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο Χολαργό, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα 6 Ιούνη, παίρνει σειρά το Χαλάνδρι όπου θα γίνει συγκέντρωση στο παλιό δημαρχείο της πόλης (Μεσολογγίου 2) στις 7.30 μ.μ.

Σκοπός αυτής της δραστηριότητας είναι η αποκάλυψη του ρόλου του θεσμού ως μοχλού για την υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

Οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις που διοργανώνει η ΚΟΑ είναι οι εξής:

  • Τη Δευτέρα 13/6 στα Βριλήσια, στο Γαλάτσι, στην Αγία Παρασκευή, στον Υμηττό και το Χαϊδάρι.
  • Την Τρίτη 14/6 στον Ταύρο.
  • Την Τετάρτη 15/6 στη Δάφνη, στον Αλιμο, στην Αγία Βαρβάρα στο Μπραχάμι και τη Μεταμόρφωση.
  • Την Πέμπτη 16/6 στη Νέα Ιωνία.
  • Την Τρίτη 21/6 στην Αθήνα.
  • Την Τετάρτη 22/6 στην Ηλιούπολη.
  • Την Πέμπτη 23/6 στου Ζωγράφου, στο Αιγάλεω και τη Ν. Σμύρνη.

Μέχρι τα τέλη Ιούνη θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις και σε άλλους δήμους της Αθήνας.

ΛΑΡΙΣΑ
Να δυναμώσει η αγωνιστική συμπαράταξη!

Εκδήλωση της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Η αναγκαιότητα να αποκτήσει η μάχη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών χαρακτήρα λαϊκής αντεπίθεσης, επισημάνθηκε σε εκδήλωση της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ με θέμα «Η κατάσταση στο Δήμο Λάρισας, γενικότερα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι θέσεις του ΚΚΕ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Στην εκδήλωση, που έγινε στο Φρούριο και έδωσαν το «παρών» πολλοί Λαρισαίοι και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για τον πολιτικό χαρακτήρα των εκλογών μίλησε ο Τάσος Τσιαπλές, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της ΝΕ Λάρισας του Κόμματος, επισημαίνοντας πως «η εκλογική αναμέτρηση για την Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, έχει αντικειμενικά χαρακτήρα γενικής πολιτικής μάχης και λόγω του γενικού πολιτικού προβλήματος της χώρας, αλλά και γιατί η ΤΑ αποτελεί βασικό μοχλό για να υλοποιηθεί η αντιδραστική πολιτική».

Και πρόσθεσε ότι ο πολιτικός χαρακτήρας των τοπικών εκλογών πρέπει να εστιαστεί ενάντια στη γενικότερη πολιτική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και όχι απλά στην έκφραση δυσαρέσκειας στην κυβέρνηση και στη δημοτική αρχή που στηρίζει, αλλά και σ' αυτούς που τη στηρίζουν (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ). Η εκλογική μάχη να πάρει χαρακτηριστικά λαϊκής αντεπίθεσης. Σημασία έχει η καταδίκη και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για την αντιλαϊκή πολιτική και γενικότερα και στην ΤΑ. Η δυσαρέσκεια μπορεί να βρει θετική διέξοδο μόνο με την ενίσχυση του ψηφοδελτίου που θα στηρίξει το ΚΚΕ».

Αναφερόμενος στο θέμα των συνεργασιών ο Τ. Τσιαπλές τόνισε την ανάγκη συνεργασιών με πρόσωπα και δυνάμεις που συντάσσονται με την αγωνιστική αντίληψη για την ΤΑ, που συμφωνούν με την ανάγκη να δοθεί με πολιτικούς όρους η μάχη των εκλογών και το στόχο για αποδυνάμωση των συνδυασμών που θα στηρίξουν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ. «Συνεργασίες - είπε - που ενώνουν και ριζοσπαστικοποιούν το λαό στην πάλη κατά των αναδιαρθρώσεων, στην προοπτική διεκδίκησης της λαϊκής εξουσίας. Και στο Δήμο Λάρισας, θα στηρίξουμε ένα ψηφοδέλτιο που στο πρόγραμμά του, με σαφήνεια θα προσδιορίζονται οι πολιτικοί στόχοι, η εναντίωση στο χαρακτήρα και το ρόλο του θεσμού που έχει σήμερα, η διάθεση για ν' αντιπαλέψει με ένα πρόγραμμα ριζοσπαστικών θέσεων για την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων και για μια άλλη αυτοδιοίκηση στο πλαίσιο γενικότερων πολιτικών αλλαγών».

Αντιλαϊκός χαρακτήρας

Στην κατάσταση που επικρατεί στο Δήμο Λάρισας τα τελευταία χρόνια, δηλαδή επί δημαρχίας Τζανακούλη και Καφφέ - στηρίχτηκαν από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αντίστοιχα - αναφέρθηκε ιδιαίτερα ο Γ. Λαμπρούλης, μέλος της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, παρουσιάζοντας συγκεκριμένα στοιχεία που καταδεικνύουν και τον αντιλαϊκό χαρακτήρα των «γαλαζοπράσινων» Δημοτικών Αρχών της Λάρισας. Μεταξύ των άλλων ανέφερε ότι:

  • Το ποσό των παρακρατηθέντων πόρων φτάνει στα 135 εκατομμύρια ευρώ. Η Δημοτική Αρχή πήρε δάνειο 3,5 εκατομμυρίων ευρώ για το 2004 και 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για το 2005. Το χρέος στο δήμο είναι πάνω από 5 δισεκατομμύρια δρχ.
  • Η Δημοτική Αρχή, επί Χρ. Καφφέ επέβαλε αύξηση 68% των δημοτικών τελών και η σημερινή αύξηση του Ειδικού Ανταποδοτικού Τέλους (ΕΑΤ) είναι κατά 20% ή 2,3 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2003 καθώς και σε αύξηση και θέσπιση νέων τελών. Το σύνολο των 13 εκατομμυρίων ευρώ από το ΕΑΤ και 8 εκατομμύρια ευρώ από διάφορα άλλα τέλη ανέρχεται για το 2005 στα 21 εκατομμύρια ευρώ, που σημαίνει 150 ευρώ ανά κάτοικο για το τρέχον έτος.
  • Ιδιωτικοποιήθηκαν πολλοί τομείς του δήμου και έγιναν συμβάσεις παραχώρησης για εκμετάλλευση έργων σε ιδιώτες με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης (υπόγεια πάρκινγκ, ξενοδοχείο «Ξενία»).
  • Υλοποιήθηκαν και υλοποιούνται όλα τα προγράμματα της ΕΕ που διασπούν το ενιαίο και δημόσιο χαρακτήρα βασικών τομέων και υπηρεσιών. Ανατράπηκαν οι εργασιακές σχέσεις μεγάλου μέρους των εργαζομένων του δήμου.
  • Ο πολιτισμός και ο αθλητισμός μετατράπηκαν σε αντικείμενο κερδοσκοπίας.
  • Δεν πάρθηκε καμία πρωτοβουλία για τη διεκδίκηση επίλυσης των γενικότερων λαϊκών προβλημάτων.
ΚΚΕ
Συγκεντρώσεις για τις θέσεις του Κόμματος στην ΤΑ

- Πολιτική συγκέντρωση, με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση» διοργανώνει το ΚΚΕ, στην αίθουσα του Δημαρχείου Βόνιτσας, αύριο Κυριακή 5 Ιούνη, στις 11 π.μ. Στη συγκέντρωση θα μιλήσει ο Τίμος Παπανικολάου, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδος του ΚΚΕ.

- Την Τετάρτη 8 Ιούνη, η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα του Μεταξουργείου στο Βόλο, με θέμα: «Η κατάσταση στους δήμους και οι θέσεις του ΚΚΕ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

- Την Πέμπτη 9 Ιούνη, η ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης για τις θέσεις του ΚΚΕ στην ΤΑ. Θα μιλήσει ο Γ. Καΐκης, μέλος της ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Αντίσταση στο ξεπούλημα

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στην εμπορευματοποίηση και τσιμεντοποίηση των ελεύθερων χώρων πραγματοποιεί η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ. Καλεί τον αθηναϊκό λαό να αντιτεθεί έμπρακτα σε όσα προβλέπει ο νόμος, για τη λεγόμενη «μεταολυμπιακή αξιοποίηση».

Οι συγκεντρώσεις θα γίνουν μεθαύριο Δευτέρα, 6 Ιούνη, η πρώτη στο Βοτανικό (Ιερά Οδός και Αγίας Αννης), στις 7.00μ.μ., με ομιλητή τον Σπύρο Χαλβατζή, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και η δεύτερη στο Ελληνικό (πλατεία Ελληνικού), στις 8.00μ.μ., με ομιλητή τον Παναγιώτη Σοφό, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Κεντρικά συνθήματα των συγκεντρώσεων είναι:

  • ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση, ΟΧΙ στην τσιμεντοποίηση και την εμπορευματοποίηση της κρατικής γης, των ελεύθερων χώρων και των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων.
  • Οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις και η συντήρησή τους να μείνουν στο Δημόσιο για αξιοποίηση υπέρ του λαού και της νεολαίας, χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων.
Συγκεντρώσεις και στον Πειραιά

Η Κομματική Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ διοργανώνει μια σειρά συγκεντρώσεων στους δήμους του Πειραιά, για την προβολή των θέσεων του Κόμματος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Το πρόγραμμα των συγκεντρώσεων έχει ως εξής:

  • Την Πέμπτη 9 Ιούνη στην Κοκκινιά με ομιλητή το Σπ. Χαλβατζή, μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ. Στον Κορυδαλλό με ομιλητή το Ν. Σοφιανό, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ, στο Ρέντη με ομιλητή το Ι. Μανουσογιαννάκη, μέλος της ΚΕ.
  • Τη Δευτέρα 13 Ιούνη στο Κερατσίνι, με ομιλητή το Ι. Μανουσογιαννάκη.
  • Την Τετάρτη 15 Ιούνη, στο Πέραμα με ομιλητή το Ν. Σοφιανό, στη Δραπετσώνα με ομιλητή τον Θ. Βλόντζο, μέλος της ΚΕ, στην Παλιά Κοκκινιά με ομιλητή τον Στ. Βάσο, μέλος της ΕΠ της ΚΟΠ.
  • Την Τετάρτη 22 Ιούνη στην Αγ. Σοφιά Πειραιά με ομιλήτρια την Ελπ. Παντελάκη μέλος της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ