ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Ιούνη 2005
Σελ. /56
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Νέα προνόμια στους εφοπλιστές

«Γην και ύδωρ» στους μεγαλοκαρχαρίες της ναυτιλίας υποσχέθηκε χτες ο πρωθυπουργός από το στρατοκρατούμενο πρώτο λιμάνι της χώρας

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις επιστρατεύτηκαν χτες για να... αντιμετωπίσουν τους λιμενεργάτες που διαμαρτύρονταν έξω από το υπουργείο
Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις επιστρατεύτηκαν χτες για να... αντιμετωπίσουν τους λιμενεργάτες που διαμαρτύρονταν έξω από το υπουργείο
Κέρδη και προνόμια προς τους εφοπλιστές από τη μια και σφοδρό χτύπημα στους ναυτεργάτες και στους συναφείς με τη ναυτιλία κλάδους εργαζομένων, όπως τους λιμενεργάτες, από την άλλη. Παραπέρα υποβάθμιση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, παράδοση των λιμανιών στο πιάτο των ιδιωτών και ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών σε λιμάνια και θάλασσες για λογαριασμό του εφοπλιστικού κεφαλαίου. Αυτοί είναι οι κεντρικοί άξονες της αντιλαϊκής πολιτικής που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ στο χώρο της ναυτιλίας, όπως τους παρουσίασε χτες από το πρώτο λιμάνι της χώρας ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννη.

Η «κάθοδος» του πρωθυπουργού στο ΥΕΝ μετέτρεψε το Πασαλιμάνι σε στρατοκρατούμενη ζώνη. Αστυνομικές δυνάμεις, ΜΑΤ, «βατραχάνθρωποι» του Λιμενικού και ασφαλίτες είχαν ζώσει το υπουργείο και τη γύρω περιοχή. Λιμενεργάτες, που με συγκέντρωση θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για τη σφοδρή επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση στον κλάδο τους, απομονώθηκαν στο, απέναντι από το ΥΕΝ, πάρκο, περικυκλωμένοι από ισχυρές κατασταλτικές δυνάμεις.

Ο πρωθυπουργός έκανε σαφές ότι στο όνομα της ανταγωνιστικότητας της ναυτιλίας, δηλαδή της αύξησης των κερδών των εφοπλιστών - όταν αυτή την περίοδο η κερδοφορία τους δεν έχει ιστορικό προηγούμενο - η κυβέρνηση θα συνεχίσει αυτό το ...«σημαντικό της έργο». Οπου... σημαντικό έργο είναι η δραστική μείωση της ήδη υποτυπώδους φορολογίας των εφοπλιστών, απαλλαγή τους από ασφαλιστικές εισφορές, αύξηση των εισιτηρίων στην ακτοπλοΐα, πέταγμα των κατωτέρων πληρωμάτων από τα ποντοπόρα, μείωση των πληρωμάτων στα κρουαζιερόπλοια και πάει λέγοντας.

Περιγράφοντας την ένταση της επίθεσης, ξεκαθάρισε ότι αυτή θα περάσει πρώτα από τη ναυτική εκπαίδευση και τα λιμάνια. Αναφερόμενος στην ακτοπλοΐα, έκανε λόγο για «πλήρη εναρμόνιση με το κοινοτικό δίκαιο», προδιαγράφοντας την πλήρη εφαρμογή του κανονισμού 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αξιώνουν οι ακτοπλόοι εφοπλιστές, ενώ εμπαίζοντας τους νησιώτες, είπε: «Εγγυόμαστε την ασφάλεια των ναυτικών μεταφορών, τον αποτελεσματικό έλεγχο της τιμολόγησης και την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση όλων των νησιών όλη τη διάρκεια του έτους»! Ως «επίτευγμα» παρουσίασε και τα υπερσύγχρονα συστήματα παρακολούθησης στο λιμάνι και την ειδική εκπαίδευση του Λιμενικού ως μηχανισμού καταστολής για τη... διαφύλαξη των συνόρων!

Με δελτίο Τύπου, τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ τονίζουν ότι η πολιτική της ΝΔ αποτελεί συνέχεια της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ «για ισχυροποίηση του εφοπλιστικού κεφαλαίου, της αύξησης των κερδών του», ενώ «η άλλη πλευρά αυτής της πολιτικής είναι η ένταση της εκμετάλλευσης και η επιδείνωση της θέσης των ναυτεργατών», η υποβάθμιση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, η ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος και των άλλων κατασταλτικών μηχανισμών, η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών και το χτύπημα των εργαζομένων σε αυτά. Τα σωματεία καλούν τους ναυτεργάτες, όλους τους εργαζόμενους να αντιταχθούν στην αντιλαϊκή πολιτική, αποδυναμώνοντας ταυτόχρονα, για να έχουν αποτέλεσμα οι αγώνες, τις δυνάμεις της συναίνεσης ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΠ και δυναμώνοντας τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο εργατικό κίνημα.

Κατήγγειλαν το «σπάσιμο» του χρόνου εργασίας

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο «ΚΑΡΦΟΥΡ Μακεδονίας» - το κατάστημα που έσπευσε πρώτο να επιβάλει τον «ανενεργό» χρόνο εργασίας στους ωρομίσθιους - και πανεξόρμηση σε εργαζόμενους και καταναλωτές του πολυκαταστήματος πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα εκπρόσωποι της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων και του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης του Πανελλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στα «ΚΑΡΦΟΥΡ - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ - ΝΤΙΑ».

Παρά την ισχυρή αστυνομική δύναμη που κινητοποιήθηκε μετά από απαίτηση της επιχείρησης, οι συνδικαλιστές μπήκαν στο κατάστημα, μοίρασαν ενημερωτικό υλικό και μίλησαν με τους εργαζόμενους που ήταν συγκεντρωμένοι στην τραπεζαρία. Κατήγγειλαν την ένταση της εκμετάλλευσης και τις εργασιακές σχέσεις «κιμά» που θέλει να επιβάλει η επιχείρηση εφαρμόζοντας πιλοτικά τον «ανενεργό» χρόνο εργασίας. Μίλησαν για τις αποφάσεις της ΕΕ σχετικά με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, για την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και τις άλλες απαιτήσεις του πολυεθνικού κεφαλαίου που σπεύδουν να ικανοποιήσουν από κοινού τα κόμματα που ορκίζονται πίστη στην ΕΕ.

Τους κάλεσαν να συσπειρωθούν στο σωματείο τους το οποίο ταξικά προσανατολισμένο δίνει τη μάχη ενάντια στη νέα αντεργατική λαίλαπα και με τον αγώνα τους να εμποδίσουν τα σχέδια της επιχείρησης για γενικευμένη εφαρμογή του «ανενεργού» χρόνου εργασίας που ήδη έθεσε σε εφαρμογή στο κατάστημά της στην Οδό Γιαννιτσών σε βάρος των ωρομίσθιων εργαζόμενων που απασχολούνται με 4ωρες και 6ωρες συμβάσεις, κυρίως στα ταμεία.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΑΘΗΝΑΣ
Διαμαρτυρία για την Παιδεία

Τις δυνάμεις του με τους φοιτητές και σπουδαστές ενώνει το ταξικό εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα ενάντια στην υποβάθμιση και ιδιωτικοποίηση των σπουδών, που επιδιώκει η κυβέρνηση της ΝΔ, υλοποιώντας τις απαιτήσεις του κεφαλαίου, για ένα μισοκαταρτισμένο, φτηνό, ευέλικτο εργατικό δυναμικό. Ετσι με παράσταση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιήσουν ταξικά σωματεία της Αθήνας την ερχόμενη Τρίτη, 7/6, στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, στις 11 το πρωί, θα δηλώσουν την αντίθεσή τους, στα νομοσχέδια της «αξιολόγησης» και της «διά βίου μάθησης», που προωθεί το υπουργείο, υλοποιώντας τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Συνόδου των υπουργών Παιδείας που έγινε στο Μπέργκεν της Νορβηγίας.

Τα συνδικάτα που θα συμμετέχουν στην παράσταση διαμαρτυρίας είναι τα εξής: Οικοδόμων, Μετάλλου, Ιματισμού και Κλωστοϋφαντουργίας, Εμποροϋπαλλήλων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Ιδιωτικών Κλινικών, Λογιστών, Τουρισμού - Επισιτισμού και Ξενοδοχοϋπαλλήλων.

ΚΚΕ
Αναγκαιότητα η ένταση της ταξικής πάλης

Συνάντηση με μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ - ΟΤΑ είχε χτες αντιπροσωπεία του Συνδικαλιστικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο αίτημα των εργαζομένων στους δήμους για ένταξη του κλάδου στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα. Μιλώντας εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Γ. Σκιαδιώτης, μέλος της ΚΕ του Κόμματος και υπεύθυνος του Συνδικαλιστικού Τμήματός της, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι το ζήτημα των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, όπως και τα Βαρέα και Ανθυγιεινά, αφορούν την ίδια τη ζωή των εργαζόμενων και την ποιότητά της. Κατά συνέπεια, η ανάγκη προστασίας της ζωής και της ακεραιότητας των εργαζομένων είναι αδιαπραγμάτευτη και δεν μπορεί να μπει σε καμιά συζήτηση περί «κόστους» για τους εργοδότες και «αντοχών της οικονομίας» για το κεφάλαιο. Πολύ περισσότερο που αυτό το «κόστος» για τον εργοδότη δεν είναι τίποτε άλλο παρά κομμάτι από την παρακρατημένη δουλιά του εργαζόμενου.

Το στέλεχος του ΚΚΕ τόνισε ότι οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ μπορούν να αποσπάσουν κατακτήσεις, αν στρέψουν την πάλη τους ενάντια στις πολιτικές εκείνες που γεννούν τα προβλήματα και στηρίζουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Πολιτικές που προωθεί και στηρίζει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τη γενίκευση της μερικής απασχόλησης και την αποδοχή του ρόλου του φοροεισπράκτορα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αποχαρακτηρίσει από τα Βαρέα και Ανθυγιεινά και άλλες κατηγορίες επαγγελμάτων, σημείωσε ο Γ. Σκιαδιώτης, μόνη διέξοδος για τους εργαζομένους στους ΟΤΑ είναι η συμπόρευσή τους με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και το σύνολο της εργατικής τάξης, ενάντια στην αντιασφαλιστική επίθεση της κυβέρνησης και συνολικά την αντιλαϊκή πολιτική της.

Γ. ΜΑΡΙΝΟΣ
Να αποδυναμωθούν οι δυνάμεις του κεφαλαίου

Σχολιάζοντας τις χτεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τη ναυτιλία, ο Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, δήλωσε:

«Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού για την ανταγωνιστικότητα της ναυτιλίας, την κερδοφορία των ναυτιλιακών επιχειρήσεων και την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, σημαίνουν κλιμάκωση της επίθεσης ενάντια στους ναυτεργάτες και τους λιμενεργάτες. Είναι συνέχεια της πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. H πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ υπηρετεί τα συμφέροντα και τα κέρδη των εφοπλιστών. Προκαλεί ανεργία, ανατροπή εργασιακών - ασφαλιστικών δικαιωμάτων, νέους κινδύνους για την ασφάλεια και τη ζωή εργαζομένων και επιβατών, υποβάθμιση της συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης των νησιών.

Τώρα, χρειάζεται αποδυνάμωση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, συσπείρωση και ανάπτυξη των αγώνων, ενίσχυση του ΚΚΕ.

Η ναυτιλία μπορεί να αναπτυχθεί προς όφελος των εργαζομένων όταν τα πλοία και τα λιμάνια γίνουν λαϊκή περιουσία στο πλαίσιο της ανάπτυξης που ικανοποιεί τις ανάγκες του λαού και όχι τα κέρδη του κεφαλαίου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ