ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Ιούνη 2005
Σελ. /56
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΚΟΘ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κάλεσμα αντίστασης στην εμπορευματοποίηση του αθλητισμού

Την αναγκαιότητα μιας άλλης πορείας στον αθλητισμό αλλά και τις δυνατότητες παρέμβασης όσων δεν τον αντιμετωπίζουν σαν εμπόρευμα, αναδεικνύει με ανακοίνωσή της η Αθλητική Επιτροπή της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ) του ΚΚΕ.

Στο κάλεσμα που απευθύνει σε κάθε φίλο του αθλητισμού, επισημαίνει: «Η ολοκληρωμένη οικονομική στήριξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού, ο εκδημοκρατισμός του, ανοίγει το δρόμο για τον υγιή αθλητισμό στη συνοικία, στο χωριό και αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη διέξοδο από την κρίση που συνεχώς αυξάνει ο εμπορευματοποιημένος αθλητισμός.

Οι παραπάνω στόχοι είναι ζήτημα πάλης, διεκδίκησης και σύγκρουσης με την πολιτική της ανταγωνιστικότητας, όλων των ανθρώπων του αθλητισμού, όλων των γονιών, όλων των τοπικών φορέων, των εργατικών σωματείων και όχι ευχών, επαιτείας ή λοταρίας».

Στην ανακοίνωση τονίζεται πως η - πανθομολογούμενη - κρίση «έχει τις ρίζες της στην ιδεολογία του κέρδους (ανταγωνιστικότητα το λένε οι πολιτικοί και οι επιχειρηματίες), και τη φιλοσοφία "αθλητισμός - εμπόρευμα - κέρδος". Ο εμπορευματοποιημένος αθλητισμός του ντόπινγκ, του τηλεοπτικού χρηματιστηρίου, της "παράγκας", των "σικέ" παιχνιδιών, του "πάμε Στοίχημα", των προέδρων - σωτήρων, που έχουν άμεση σχέση με την πολιτική εξουσία, έχει ανάγκη από θεατές είτε της κερκίδας, είτε της TV, γιατί αλλιώς δεν πουλάει το παραγόμενο εμπόρευμά του, που είναι το θέαμα, και καταρρέει (θυμηθείτε το συνδρομητικό κανάλι).

Για τον παραπάνω λόγο είναι εχθρός του ερασιτεχνικού αθλητισμού, που μαθαίνει τα παιδιά να είναι τα ίδια πρωταγωνιστές στους αθλητικούς χώρους και όχι θεατές - καταναλωτές του κερδοφόρου θεάματος. Η υποχρηματοδότηση του ερασιτεχνικού σωματείου εκφράζει την έμπρακτη και ηθελημένη συρρίκνωση του ερασιτεχνικού αθλητισμού και από τις προηγούμενες, αλλά και από τη σημερινή κυβέρνηση.

Τα ψίχουλα των επιχορηγήσεων, όποτε δίνονται, δεν επαρκούν ούτε για τα έξοδα της χρονιάς, πόσο μάλλον για ένα προγραμματισμό βάθους χρόνου. Το σωματείο αναζητά τον τοπικό παράγοντα που θα γίνει ο χορηγός, με αντάλλαγμα να γίνει το αφεντικό του συλλόγου. Τα αφεντικά αυτά θα διαπραγματευτούν με υποψήφιους βουλευτές, με δημάρχους κλπ, τον κοινωνικό χώρο των σωματείων προς άγραν ψήφων. Γίνονται εμπόδιο της εξέλιξης των αθλητών, γιατί η αγοραπωλησία που στήνουν μεταξύ τους δεν είναι παρά ένα αθλητικό σκλαβοπάζαρο, που μοναδικό στόχο έχει νέα κέρδη. Οδηγείται με αυτό τον τρόπο και το ερασιτεχνικό σωματείο να γίνεται ένας μικρός κλώνος του εμπορευματοποιημένου οικοδομήματος».

Για να αλλάξει η πραγματικότητα, η ΚΟΘ, καλεί κάθε υγιώς σκεπτόμενο φίλαθλο, να συμμετάσχει σε «ένα σύγχρονο αθλητικό κίνημα που θα διεκδικεί Μαζικό - Λαϊκό - Αθλητισμό για τις ανάγκες της νεολαίας, των μαθητών, για το σύνολο των εργαζομένων και του λαού και θα συγκρούεται με αυτή την πολιτική που μοιράζει τα δισ. σε επιχειρήσεις, εκλεκτούς προέδρους, σε "λαμόγια" και οδηγεί σε μαρασμό τον ερασιτεχνικό αθλητισμό».

«Μπορούμε να εκλέξουμε ανθρώπους στα σωματεία που θα διεκδικούν και δε θα επαιτούν, που θα υπηρετούν τον κοινωνικό σκοπό του εκάστοτε σωματείου, που θα ενώνουν δυνάμεις στη διεκδίκηση και υπεράσπιση αυτού του σκοπού και θα απομονώνουν κάθε φαινόμενο μετατροπής του σωματείου σε "παραμάγαζο" των προέδρων, των βουλευτών ή δημάρχων.

Ενα ισχυρό κίνημα που θα μπορεί να παλέψει για:

  • Αμεση κάλυψη των τακτικών οφειλών προς τις Ομοσπονδίες, τις Ενώσεις, τα Σωματεία, από τον κρατικό προϋπολογισμό και αναπροσαρμογή των οικονομικών, ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες.
  • Εκδημοκρατισμό των καταστατικών για να συμμετέχουν όσοι θέλουν στα αθλητικά πράγματα, να πάψει να είναι το σωματείο μια κλειστή λέσχη για τους λίγους.
  • Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μαζί με τα αθλητικά σωματεία, τους γονείς, τους αθλητές, τους εργαζόμενους να διεκδικήσει χώρους άθλησης και υποδομής για την πλήρη κάλυψη της άθλησης σε προπονητήρια, αλλά και την οικονομική κάλυψη των αναγκών. Αμεσα να καταδειχτούν χώροι και να δεσμευτούν για τον παραπάνω σκοπό.
  • Να γίνονται μέλη των σωματείων όσοι το επιθυμούν, χωρίς περιορισμούς και προϋποθέσεις και οι εκλογές να διεξάγονται με το σύστημα της απλής αναλογικής.
  • Να παρθούν άμεσα μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια των αθλητών για να πάψουμε να θρηνούμε θύματα στους αθλητικούς χώρους».
ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δύσκολη αποστολή

Δύσκολη αποστολή έχουν σήμερα οι παίκτες του Ρεχάγκελ

Sportidea

Δύσκολη αποστολή έχουν σήμερα οι παίκτες του Ρεχάγκελ
Με στόχο ένα θετικό αποτέλεσμα, που θα διατηρήσει υλοποιήσιμο το στόχο της πρόκρισης στα τελικά του Μουντιάλ, η Εθνική αντιμετωπίζει σήμερα την Τουρκία (21.00, ΑΛΦΑ). Η αναμέτρηση στο «Ινονού» κάθε άλλο παρά εύκολη είναι, αφού η δυναμικότητα του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της γειτονικής χώρας, είναι σημαντική. Ομως οι Ελληνες ποδοσφαιριστές, χωρίς να παραγνωρίζουν τις δυσκολίες, δηλώνουν έτοιμοι να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις του αγώνα.

Χαρακτηριστικά ο Καψής ανέφερε: «Θα διεκδικήσουμε στο γήπεδο, αυτό που μπορούμε. Πιστεύω ότι έχουμε τις δυνατότητες να πάρουμε θετικό αποτέλεσμα. Εχουμε πολλές εμπειρίες από "καυτές" έδρες, δεν είναι η πρώτη φορά που θα αγωνιστούμε μπροστά σε φανατισμένο κοινό. Στο γήπεδο θα παίξουμε έντεκα εναντίον έντεκα και δεν έχουμε τίποτε να φοβηθούμε». Από την πλευρά του ο Φύσσας πρόσθεσε: «Και η ισοπαλία είναι θετικό αποτέλεσμα, αλλά στόχος μας είναι οι τρεις βαθμοί. Είναι απαραίτητοι για να μείνουμε ζωντανοί στη μάχη για την κατάληψη τουλάχιστον της δεύτερης θέσης». Αναμφίβολα οι απουσίες των Ζαγοράκη, Δέλλα είναι σημαντικές, αλλά υπάρχει πίστη ότι μπορούν να καλυφθούν. Ο Ρεχάγκελ φαίνεται να προσανατολίζεται στη μετατόπιση του Μπασινά στο κέντρο της άμυνας, με τους Κυργιάκο και Καψή να τον πλαισιώνουν.

  • Δύσκολη είναι για την Εθνική ομάδα Νέων η κλήρωση για τα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος (18 ως 29 Ιούλη). Οι «γαλανόλευκοι» θα είναι στον Α' όμιλο με τη διοργανώτρια Β. Ιρλανδία, τη Σερβία/Μαυροβούνιο και τη Γερμανία. Ο εκλέκτορας, Ν. Νιόπλιας, επισήμανε ότι δε θα πάει η ομάδα για... τουρισμό και πρόσθεσε: «Σεβόμαστε τους αντιπάλους μας, αλλά το ίδιο θα πρέπει να πράξουν κι αυτοί, γιατί μπορεί να βρεθούν προ εκπλήξεων».
ΑΕΚ

Η ενίσχυση της ΑΕΚ για τη νέα χρονιά με νεαρούς παίκτες συνεχίστηκε, αφού χτες η ΠΑΕ ανακοίνωσε την απόκτηση του 18χρονου Δημήτρη Κουτρουμάνου από τον Παναιτωλικό. Ο νεαρός παίκτης καλύπτει τη δεξιά πτέρυγα και υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με την Ενωση για 2+3 χρόνια. Εξάλλου ο Δημήτρης Μάρκος επέστρεψε από χτες στα «κιτρινόμαυρα»... λημέρια, αυτή τη φορά όχι σαν παίκτης αλλά σαν συνεργάτης της διοίκησης. Συγκεκριμένα ο πρώην ποδοσφαιριστής θα είναι πλέον ανιχνευτής ταλέντων και άμεσος συνεργάτης του γενικού διευθυντή της Ενωσης, Ιλια Ιβιτς.

ΠΑΟΚ

Τη λύση της συνεργασίας της με τον Καραδήμο, μετά από έξι χρόνια συνεργασίας ανακοίνωσε χτες ο ΠΑΟΚ καθώς στο ραντεβού των διοικούντων με τον εκπρόσωπο του παίκτη δεν υπήρξε συμφωνία: «H ΠΑΕ ΠΑΟΚ ανακοινώνει τη λύση της συνεργασίας της με τον ποδοσφαιριστή Λουκά Καραδήμο, λόγω διαφωνίας των δυο πλευρών στο οικονομικό θέμα. Τον ευχαριστεί δε για την προσφορά του στην ομάδα και του εύχεται κάθε επιτυχία στη συνέχεια της καριέρας του», αναφέρει η ανακοίνωση της ΠΑΕ. Εξαλλου, ο Φουτσίνι απέστειλε εξώδικο στα γραφεία του «Δικεφάλου», ζητώντας να του καταβληθούν τα χρήματα που του οφείλονται, και τα οποία ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ. Ο παίκτης περίμενε να διευθετηθεί το θέμα εδώ και αρκετό καιρό, αλλά η απραξία της διοίκησης τον οδήγησε σε αυτή την κίνηση.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Με τη φανέλα του Ολυμπιακού θα συνεχίσει να αγωνίζεται για μία ακόμη σεζόν ο Στέλιος Βενετίδης. Ο διεθνής αμυντικός, συμφώνησε με τη διοίκηση για την ανανέωση της συνεργασίας του και υπέγραψε συμβόλαιο με αποδοχές 350.000 ευρώ. Ακολουθεί ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς. Ο Βενετίδης έγινε ο πέμπτος κατά σειρά παίκτης των «ερυθρολεύκων» που επεκτείνει τη συνεργασία του. Στην αναζήτηση του νέου τεχνικού που θα αντικαταστήσει τον Ντούσαν Μπάγεβιτς βρίσκεται η διοίκηση. Ονόματα υπάρχουν πολλά, ωστόσο, αυτό που είναι βέβαιο 100% είναι ότι ο επόμενος προπονητής στον πάγκο του Ολυμπιακού θα πληροί την εξής απλή προϋπόθεση: Θα πρόκειται για έναν ξένο τεχνικό εγνωσμένης αξίας.

ΕΛΠΙΔΕΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ 0-1

Σημαντική νίκη για την Εθνική Ελπίδων. Με γκολ του Παναγιώτη Λαγού, στο 58ο λεπτό, κέρδισε τη γηπεδούχο Τουρκία, με 1-0. Οι παίχτες του Στ. Αποσπόρη ήταν καλύτεροι, καθ' όλη τη διάρκεια του αγώνα και δίκαια στο τέλος πανηγύρισαν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ