ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Ιούνη 2005
Σελ. /56
ΝΕΟΛΑΙΑ
31ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Πλούσιες προφεστιβαλικές εκδηλώσεις

Πλήθος πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις, αλλά και γόνιμος πολιτικός προβληματισμός περιλαμβάνεται στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούν οι οργανώσεις της ΚΝΕ στο πλαίσιο του 31ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που ξεκίνησε το καλοκαιρινό του ταξίδι σε όλη τη χώρα.

Το πρόγραμμα των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων, που πραγματοποιούν οι οργανώσεις, έχει ως εξής:

Σήμερα Πέμπτη

Η Οργάνωση ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, στα γρασίδια της ΣΔΟ, με θέμα «Ιμπεριαλιστική ΕΕ και Παιδεία», από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κινηματογραφικές προβολές, τουρνουά σκάκι, «αντι - μάθημα» με αντιπαράθεση της μαρξιστικής πολιτικής οικονομίας στην αστική, συναυλίες. Επίσης, θα γίνουν αφιερώματα στα 60 χρόνια της Αντιφασιστικής Νίκης, στη Σοσιαλιστική Κούβα, στα κινήματα της Λατινικής Αμερικής.

Η Νομαρχιακή Οργάνωση ΑΕΙ - ΤΕΙ Ηρακλείου Κρήτης πραγματοποιεί διήμερο εκδηλώσεων στο χώρο του ΤΕΙ Ηρακλείου. Σήμερα η μέρα είναι αφιερωμένη στην Αντιφασιστική Νίκη και στις 8 το βράδυ θα γίνει σχετική συζήτηση με τίτλο «Μαθήματα Σύγχρονης Παγκόσμιας Ιστορίας». Νωρίτερα (6 μ.μ.) θα προβληθεί η ταινία «Ο μεγάλος Δικτάτωρ» και το πρόγραμμα θα κλείσει με latin πάρτι. Η αυριανή μέρα θα είναι αφιερωμένη στον αγώνα κατά των ναρκωτικών, στις 12 το μεσημέρι θα διεξαχθεί τουρνουά μπάσκετ 3Χ3, στις 6 το απόγευμα θα προβληθεί η ταινία «Ρέκβιεμ για ένα όνειρο», θα ακολουθήσει στις 8 μ.μ. συζήτηση με θέμα «Θέλουμε μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα ναρκωτικά» και η βραδιά θα κλείσει με ροκ συναυλία.

Αύριο Παρασκευή
  • Η Τομεακή Οργάνωση Γεωπονικής Αθήνας, στις 7 το απόγευμα, στο χώρο του ιδρύματος (είσοδος από Ιερά οδό), με θέμα «΄Η κολλημένος με την μπάλα, ή κολλημένος με τα κέρδη... η εμπορευματοποίηση σκοτώνει το ποδόσφαιρο». Θα παρουσιαστεί το βιβλίο των δημοσιογράφων Ν. Μπογιόπουλου και Δ. Μηλάκα για το ποδόσφαιρο, θα μιλήσει ο Γ. Αραβανής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ νωρίτερα (5 μ.μ.) θα διεξαχθεί τουρνουά ποδοσφαίρου 9χ9, τουρνουά ξύλινου ποδοσφαίρου, θα προβληθούν δυο κινηματογραφικές ταινίες και η βραδιά θα κλείσει με ρεμπέτικο γλέντι.
  • Η Οργάνωση Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης, στις 8 το βράδυ, στα γρασίδια της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πραγματοποιεί εκδήλωση για την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, με ειδικό αφιέρωμα στη δράση των φοιτητών στην Εθνική Αντίσταση και προβολή της ταινίας «Ο Μεγάλος Δικτάτωρ» του Τσάρλι Τσάπλιν.
  • Οι ΟΒ ΑΕΙ και ΤΕΙ Καλαμάτας, για τα 60 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη, στις 8 το βράδυ στον υπαίθριο χώρο του πανεπιστημίου. Θα μιλήσει ο Χρήστος Τσαντής, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Επίσης, από χτες μέχρι και την Παρασκευή λειτουργεί στο χώρο του ΤΕΙ έκθεση φωτογραφίας και βιβλίου.
Αύριο Παρασκευή και το Σάββατο 11 Ιούνη

Η Οργάνωση ΤΕΙ Λεκανοπεδίου διοργανώνει εκδηλώσεις στο ΤΕΙ Αθήνας. Η πρώτη μέρα είναι αφιερωμένη στην Αντιφασιστική Νίκη και το πρόγραμμά της περιλαμβάνει προβολές τεσσάρων κινηματογραφικών ταινιών, θέατρο με το έργο «Συνομιλίες φυγάδων» του Μπ. Μπρεχτ, συζήτηση για την Αντιφασιστική Νίκη με το Ν. Παπαγεωργάκη, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ, παρουσίαση του βιβλίου «Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος» του Θανάση Παπαρήγα και συναυλία - αφιέρωμα στο αντιπολεμικό τραγούδι. Η δεύτερη μέρα αφιερώνεται στους νέους εργαζόμενους, θα προβληθούν άλλες τέσσερις ταινίες, θα γίνει συνάντηση νέων καλλιτεχνών, συζήτηση με θέμα «Νέοι εργαζόμενοι: Θύματα εκμετάλλευσης στην Ελλάδα και στην ΕΕ. Μάθε την αλήθεια που σου κρύβουν», θα παρουσιαστούν παραδοσιακοί χοροί της Μικράς Ασίας και μουσικό αφιέρωμα στην ιστορία του ρεμπέτικου, εργατικού και λαϊκού τραγουδιού. Η βραδιά θα κλείσει με λαϊκό γλέντι.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Καμπάνια ενημέρωσης στην Τουρκία

Τη σημασία της λειτουργίας για πρώτη φορά Εθνικής Προπαρασκευαστικής Επιτροπής (ΕΠΕ) στη χώρα του, αλλά και την οργανωμένη και πλατιά καμπάνια ενημέρωσης που πραγματοποιείται στην Τουρκία για το Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών (ΠΦΝΦ), επισημαίνει στο «Ρ» ο Ουτσκού Τσακίρ, μέλος του Κεντρικού Γραφείου της Νεολαίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας (TKP). «Αυτή η χρονιά είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τη νεολαία της Τουρκίας που αντιπαλεύει τον ιμπεριαλισμό, να μοιραστεί τις εμπειρίες της με άλλες προοδευτικές, αντιιμπεριαλιστικές και κομμουνιστικές οργανώσεις νεολαίας», υπογραμμίζει αναφερόμενος στη διεξαγωγή του 16ου ΠΦΝΦ, στο Καράκας της Βενεζουέλας, από 7 έως 15 του Αυγούστου.

Η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, αλλά και η παρουσία των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων, είναι ζητήματα στα οποία επικεντρώνεται η προφεστιβαλική δράση της Νεολαίας του TKP. Στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκστρατείας - της οποίας οι ρυθμοί έχουν ενταθεί απ' τα τέλη Μάη - πραγματοποιούνται εξορμήσεις σε πανεπιστήμια και λύκεια με σχετικό προπαγανδιστικό υλικό που εξέδωσε η τουρκική ΕΠΕ. Η ηλεκτρονική σελίδα που ετοιμάζεται θα βοηθήσει ιδιαίτερα, ενώ ήδη αξιοποιείται βιβλιογραφία για τις πολιτικοκοινωνικές εξελίξεις στη Βενεζουέλα. Αλλες οργανώσεις που συμμετέχουν στην τουρκική ΕΠΕ, όπως ο Σύνδεσμος Φιλίας «Χοσέ Μαρτί», εστιάζουν στην ανάγκη έκφρασης αλληλεγγύης προς τη σοσιαλιστική Κούβα. Στην ΕΠΕ συμμετέχουν ακόμα το Κέντρο Πολιτισμού «Ναζίμ Χικμέτ», ο Σύνδεσμος Ειρήνης και πανεπιστημιακά συμβούλια.

Ο Ουτσκού Τσακίρ διευκρινίζει ότι η συμμετοχή στις δραστηριότητες του 16ου ΠΦΝΦ πρέπει να γίνεται αντιληπτή «όχι μόνο ως διαδικασία μέσα από την οποία θα μοιραστούμε τα τοπικά προβλήματα με τις υπόλοιπες χώρες. Αλλά ως μια διαδικασία μέσα από την οποία θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε το ρόλο του ιμπεριαλισμού και τους σκοπούς του».

«Ακόμα, εμείς αντιλαμβανόμαστε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν πρέπει να θεωρείται ως πρόβλημα μόνο των ευρωπαϊκών χωρών... Η ΕΕ αφορά και θα επηρεάσει ολόκληρο τον κόσμο ως ένα ιμπεριαλιστικό κέντρο. Και επίσης πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικό να συζητηθεί η εναλλακτική λύση στην τρέχουσα κατάσταση...». Και καταλήγει σχετικά: «Ο σοσιαλισμός δεν είναι κάτι μακρινό για τους λαούς, είναι επίκαιρος και αναγκαίος για τη λύτρωση».

Συστάθηκε ΕΠΕ στη Βουλγαρία

Μία ακόμα «κυψέλη» δουλιάς για το 16ο ΠΦΝΦ λειτουργεί καθώς συγκροτήθηκε ΕΠΕ στη Βουλγαρία, μετά από κοινή συνάντηση διαφόρων φορέων, στην κουβανική πρεσβεία, στη Σόφια. Μεταξύ άλλων, στη βουλγαρική ΕΠΕ συμμετέχουν: Η πρεσβεία της Κούβας, η πρεσβεία της Βενεζουέλας, ο Σύλλογος Φιλίας Βουλγαρίας- Κούβας, η Ενωση Βούλγαρων Φοιτητών (UBS), η Βουλγαρική Σοσιαλιστική Ενωση Νεολαίας (BSYU), η Βουλγαρική Ομοσπονδία Φοιτητών Αθλητισμού «Ακαδέμικ», η Νεολαία του Κομμουνιστικού Κόμματος Βουλγαρίας, το Διεθνές Ιδρυμα «Γκεόργκι Δημητρώφ», φοιτητικοί σύλλογοι και άλλοι φορείς.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την ανανεωμένη ιστοσελίδα της βενεζουελάνικης ΕΠΕ (www.festivalmundial2005.org.ve), πριν από λίγες μέρες αντιπροσωπεία της «Προεδρικής επιτροπής», που εμπλέκεται στη διοργάνωση του Παγκόσμιου Φεστιβάλ, ενημέρωσε 87 διπλωματικές αντιπροσωπείες, οι οποίες είναι διαπιστευμένες στη Βενεζουέλα, σχετικά με τις προπαρασκευαστικές εκδηλώσεις. Οπως αναφέρθηκε στη συνάντηση, Κούβα και Κολομβία θα στείλουν από 1.500 άτομα η κάθε χώρα, η Βραζιλία 1.000, το Βιετνάμ 100, κ.ά. Από την Ευρώπη αναμένονται 3.000 άτομα, ενώ εκτιμάται πως οι συμμετέχοντες από την αμερικανική ήπειρο θα είναι περίπου 8.000, χωρίς τους Βενεζουελάνους.

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Διαμαρτυρία για τα προβλήματα των σχολείων

Λύσεις στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δημοτικά και νηπιαγωγεία του Δήμου Περιστερίου ζητά ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ελλη Αλεξίου» και η Ενωση Γονέων του Δήμου. Τα ΔΣ των δύο φορέων αύριο Παρασκευή 10 Ιούνη στη 1.00 το μεσημέρι προγραμματίζουν παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο του αντιδημάρχου, που είναι υπεύθυνος για θέματα παιδείας.

Ανάμεσα σε άλλα, γονείς και εκπαιδευτικοί σημειώνουν ότι «η χρηματοδότηση των σχολείων για τις λειτουργικές τους ανάγκες είναι απελπιστικά μικρή και έτσι για τις ανάγκες του σχολείου και τον εξοπλισμό και λειτουργία πληρώνουν άμεσα ή έμμεσα οι γονείς. Ολο και πιο απειλητική γίνεται η εισβολή των χορηγών (ιδιωτικών συμφερόντων) στο σχολείο και κυρίως στα πολιτιστικά του προγράμματα», σημειώνουν.

Αφού αναφέρουν ότι τα παραπάνω προβλήματα έρχονται να προστεθούν στην εκπαιδευτική πολιτική που έχει δημιουργήσει ένα σχολείο μακριά από τις σύγχρονες ανάγκες των μαθητών, καλούν τη Δημοτική Αρχή του Περιστερίου να αναλάβει τις ευθύνες της. «Η Δημοτική Αρχή του Περιστερίου βάζει πλάτη στην υλοποίηση αυτής της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής», τονίζεται. «Δεν απαιτεί από την κεντρική εξουσία τα απαραίτητα κονδύλια για το χτίσιμο, εξοπλισμό, συντήρηση των σχολείων και τη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών», αναφέρουν ανάμεσα σε άλλα, προσθέτοντας ότι «προσπαθεί να προωθήσει με συγκεκριμένες αποφάσεις την επιχειρηματική κερδοσκοπική εκμετάλλευση των σχολικών κτιρίων από τους ιδιώτες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ