ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Ιούνη 2005
Σελ. /56
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Μαθητές κατέλαβαν τις ράγες του θανάτου

Ενα από τα σημεία που αποτελούν παγίδες θανάτου. Σε αυτό έχασαν τη ζωή τους η Μαρία Καρβουνιάρη και οι κόρες της

Eurokinissi

Ενα από τα σημεία που αποτελούν παγίδες θανάτου. Σε αυτό έχασαν τη ζωή τους η Μαρία Καρβουνιάρη και οι κόρες της
Σε κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής προχώρησαν χτες το πρωί οι μαθητές των Δημοτικών Σχολείων, που βρίσκονται σε «απόσταση αναπνοής» από τις ράγες του ΟΣΕ, στη συνοικία της Νέας Πολιτείας, στη Λάρισα.

Με την κινητοποίησή τους οι μαθητές, μαζί με τους γονείς και τους δασκάλους τους, «ύψωσαν» φωνή διαμαρτυρίας για την αδιαφορία των κυβερνώντων, που αφήνουν τις σιδηροδρομικές γραμμές να παραμένουν παγίδα θανάτου, απειλώντας τη ζωή των ίδιων και όσων διέρχονται καθημερινά από κει. Και απαίτησαν την οριστική λύση του προβλήματος που δημιουργεί η διέλευση των γραμμών από το κέντρο της πόλης, κάτι που οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αρνούνται πεισματικά να δώσουν. Τεράστιες ευθύνες φέρουν, δε, και η Νομαρχιακή και Δημοτική Αρχή Λάρισας που ουσιαστικά αδιαφορούν για το πρόβλημα και δεν κάνουν απολύτως τίποτα για τη διεκδίκηση της επίλυσής του.

Υπενθυμίζουμε ότι πριν από ένα μήνα περίπου σε ένα άλλο σημείο της σιδηροδρομικής γραμμής, στη συνοικία του Αγίου Γεωργίου, στη συμβολή των οδών Κάρλας και Μεγαλουπόλεως, έχασε τη ζωή του ένα τρίχρονο αγοράκι όταν παρασύρθηκε από αμαξοστοιχία του ΟΣΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το χρόνιο αίτημα των Λαρισαίων για την υπογειοποίηση των γραμμών εντός της πόλης ή απομάκρυνση των γραμμών από το κέντρο δεν ικανοποιείται από τους αρμόδιους, οι οποίοι για να δικαιολογήσουν την άρνησή τους, επικαλούνται το μεγάλο οικονομικό κόστος των έργων που απαιτούνται.

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Αμέλησαν την πρόληψη στους μαθητές!

Καταπληκτικές διαπιστώσεις του ΟΚΑΝΑ για τον πιο σημαντικό τομέα στη μάχη κατά των ναρκωτικών

Οι μαθητές, το πιο ευαίσθητο και ευάλωτο κομμάτι του πληθυσμού στα ναρκωτικά μένουν στο απυρόβλητο της πρόληψης λόγω... αμέλειας. Αυτή είναι η παραδοχή του Χρήστου Γιαννάκη, προέδρου του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), κατά τη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου, με θέμα: «9 χρόνια πρόληψης της χρήσης ουσιών στην Ελλάδα».

Συγκεκριμένα, ο Χρ. Γιαννάκης είπε: «Το Μνημόνιο Συνεργασίας με το υπουργείο Παιδείας δε λειτούργησε λόγω αμέλειας, άλλοι λόγοι δεν υπήρχαν. Οι περισσότερες δράσεις που αφορούν την καθολική πρόληψη πραγματοποιήθηκαν με αρκετά μεγάλες δυσκολίες. Οι παρεμβάσεις στα σχολεία έγιναν χωρίς να έχει λειτουργήσει το Μνημόνιο Συνεργασίας του ΟΚΑΝΑ με το υπουργείο Παιδείας, επί τη βάσει εκατέρωθεν πρωτοβουλιών σε τοπικό επίπεδο, με μοναδικό κριτήριο την κατανόηση της αναγκαιότητας της ενημέρωσης, ενώ το Μνημόνιο Συνεργασίας του ΟΚΑΝΑ με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας λειτούργησε μέχρι το Μάρτιο του 2004». Ενώ συμπλήρωσε ότι το έργο των Κέντρων Πρόληψης δεν είναι δυνατόν να υποκατασταθούν σ' αυτή τη φάση από τους εκπαιδευτικούς.

Ωστόσο, δε φτάνει που το δίκτυο για τα Κέντρα Πρόληψης (82) που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πριν μια δεκαετία περίπου δεν ολοκληρώθηκε, αλλά και τα ήδη υπάρχοντα (64) «αιμορραγούν». «Η αιμορραγία των Κέντρων Πρόληψης πρέπει να σταματήσει και να ενισχύσουμε το ρόλο τους». Ομως οι λέξεις - κλειδιά που κυριάρχησαν στη χτεσινή συνέντευξη ήταν «αξιολόγηση» και «εποπτεία», προκειμένου να «νοικοκυρευτούν» τα Κέντρα Πρόληψης. Ουσιαστικά, πρόκειται για την παγίδα που στήνει η ΕΕ τόσο στον τομέα της τοξικοεξάρτησης, όσο και στην εκπαίδευση. «Σε πανελλαδικό επίπεδο δεν έχει γίνει αξιολόγηση και είναι κάτι που το ζητούν και τα Κέντρα και η ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά ο Χρ. Γιαννάκης.

Συνολικά, οι δράσεις των Κέντρων Πρόληψης απευθύνθηκαν σε 107.400 άτομα. Στο μαθητικό πληθυσμό, στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση το σύνολο των ωφεληθέντων (δάσκαλοι, νηπιαγωγοί και μαθητές) είναι 11.400 άτομα, ενώ στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση το σύνολο των ωφεληθέντων είναι 10.400 άτομα. Ακόμη, σε 13.400 γονείς και μονογονεϊκές οικογένειες, σε 14.800 εφήβους, σε 1.400 άτομα των ενόπλων δυνάμεων, σε 12.000 άτομα που προέρχονται απ' την αστυνομία, ΜΜΕ, φοιτητές, επαγγελματίες υγείας και άλλα.

Πρόστιμο για διαβίβαση προσωπικών στοιχείων

Πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ επέβαλε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στην εταιρία «ΡΟΤΑ ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΑΕ» για παράνομη διατήρηση στο αρχείο της και παράνομη διαβίβαση σε άλλη εταιρία συνδρομήτριά της, δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα πελάτη της.

Ειδικότερα, την Αρχή Προστασίας απασχόλησε η ενέργεια της εταιρίας «ΡΟΤΑ» να διαβιβάσει πληροφορίες που αφορούν πελάτη της σχετικά με μια επιταγή του 1999, ύψους 1.000.000 δραχμών, η οποία όμως είχε τακτοποιηθεί από το 2000 και είχε αρθεί το μέτρο της στέρησης βιβλιαρίου επιταγών για τον κάτοχο της επιταγής.

Παράλληλα, η Αρχή υποχρεώνει την εταιρία «ΡΟΤΑ» να διαγράψει από τα αρχεία της τα δεδομένα του καταγγέλλοντος πελάτη της που αφορούν την επιταγή. Επίσης, σύμφωνα με την απόφαση θα πρέπει να διαγραφούν από τα αρχεία της εταιρίας «ΡΟΤΑ» οποιαδήποτε αναφορά σε ευμενή στοιχεία της ακίνητης περιουσίας του καταγγέλλοντος πελάτη. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία αλλά και σχετική απόφαση της Αρχής από το 2000, επιτρέπεται στις εταιρίες διαπίστωσης πιστοληπτικής ικανότητας να συλλέγουν δυσμενή στοιχεία, χωρίς τη συγκατάθεση του υποκειμένου. Ωστόσο, απαγορεύεται οποιαδήποτε αναφορά σε ευμενή στοιχεία της περιουσίας πελατών τους.

ΚΕΡΚΥΡΑ
«Ποταμός»... σκουπιδότοπος

Να λάβει μέτρα για την προστασία του ποταμού, με την ονομασία «Ποταμός» και να αναδειχτούν τα τέσσερα γεφύρια του 19ου αιώνα, στο Δήμο Παρελίων Κέρκυρας, ζητούν από την κυβέρνηση, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Παναγιώτης Κοσιώνης και Γιάννης Πατσιλινάκος.

Σε Ερώτησή τους στη Βουλή, προς τους υπουργούς Εσωτερικών, ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού, υπογραμμίζουν: «Ενα από τα λίγα ποτάμια του νησιού Κέρκυρας, ο ποταμός "Ποταμός", που περνάει από τον Δήμο Παρελίων, έχει μετατραπεί ουσιαστικά σε σκουπιδότοπο με την ανεξέλεγκτη εναπόθεση σκουπιδιών και την αδιαφορία των υπευθύνων. Παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες πολιτών, μέχρι σήμερα δεν έχει παρθεί από το δήμο ή άλλη αρμόδια υπηρεσία κανένα μέτρο για την προστασία και τον καθαρισμό του».

Τέλος, όπως σημειώνουν στην Ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ, «στο συγκεκριμένο ποτάμι, στο δημοτικό διαμέρισμα Αφρας του Δήμου Παρελίων, υπάρχουν τέσσερα γεφύρια του 19ου αιώνα που πρόσφατα χαρακτηρίστηκαν διατηρητέα μνημεία, με σχετική υπουργική απόφαση και τα οποία χρειάζεται να καθαριστούν, να συντηρηθούν και να αναδειχτούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες Νεοτέρων Μνημείων».

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

-- Τα Παραρτήματα ΠΕΑΕΑ και του Πανελλήνιου Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ Νέας Σμύρνης διοργανώνουν, την Κυριακή 12/6/2005 και ώρα 7 το απόγευμα στην πλατεία 9ης Μάη (πρώην πλ. Σκατζουράκη), εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους αγωνιστές της Ν. Σμύρνης που έπεσαν στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, είτε εκτελέστηκαν είτε ταλαιπωρήθηκαν και πέθαναν αργότερα.

-- Τα Παραρτήματα ΠΕΑΕΑ Αλίμου και ο Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ, πραγματοποιούν, την Κυριακή 12/6/2005 και ώρα 10.30 π.μ., εκδήλωση πολιτικό μνημόσυνο για τον Στέφανο Σαράφη, στην παραλιακή λεωφόρο Ποσειδώνος στον Αλιμο, στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο αρχηγός του ΕΛΑΣ.

-- Εκδήλωση στη μνήμη των 101 εκτελεσθέντων αγωνιστών στο στρατόπεδο «Παύλου Μελά» από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, διοργανώνει την Κυριακή 12 Ιούνη το Παράρτημα Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης της ΠΕΑΕΑ. Η εκδήλωση θα γίνει στις 10 το πρωί στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης μπροστά από το Δημαρχείο Σταυρούπολης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ