ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Ιούνη 2005
Σελ. /56
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
Τους πληρώνει ο λαός...

Πολύ κουβαρντάδες, με λεφτά όμως των Ελλήνων εργαζομένων, εμφανίζονται συνεχώς οι κυβερνώντες, για να εξυπηρετήσουν τους επιχειρηματίες (και) του αθλητισμού. Η ταξική πολιτική που ακολουθούν, δεν επιβαρύνει βέβαια τη δική τους τσέπη, αλλά τον κρατικό κορβανά, δηλαδή τον ελληνικό λαό. Στα τόσα - που κατά καιρούς, έχουν δημοσιοποιηθεί - έρχεται να προστεθεί, η συνέχεια μιας υπόθεσης, που είχε απασχολήσει τον αθλητισμό πριν από περίπου 3 χρόνια. Και πιο συγκεκριμένα η υπουργική απόφαση (40/2002), του τότε υπουργού Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλου, περί ειδικής εκκαθάρισης.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Με την υπουργική απόφαση αυτή, χαρίζονταν εκατοντάδες εκατομμύρια δραχμές ή χιλιάδες ευρώ, σε ανώνυμες αθλητικές εταιρίες. Επιπλέον, γλίτωναν τις συνέπειες αυτοί που δημιούργησαν τα χρέη. Χρήση της έκαναν οι ΚΑΕ Αρης, ΠΑΟΚ, Ηρακλής, Λάρισα, Πανιώνιος, Νήαρ Ηστ και οι ΠΑΕ Πανιώνιος, Καβάλα, Λάρισα, Πιερικός. Για να ευνοηθούν οι επιχειρηματίες και οι εταιρίες τους, έχαναν τα λεφτά τους πολλοί, μεταξύ των οποίων και αθλητές - εργαζόμενοι. Κάποιοι από αυτούς έχουν ήδη προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και σχετικά σύντομα θα εκδικαστούν οι υποθέσεις τους.

Επίσης, το Μάρτη του 2005, με την 372 απόφασή του, το 4ο Τμήμα του ΣτΕ (με 7μελή σύνθεση), κήρυξε την υπουργική απόφαση, αντισυνταγματική. Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως «εξεδώθει χωρίς νομοθετική εξουσιοδότηση»... Για να γίνει κατανοητό τι ακριβώς προσπάθησε να κάνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, να θυμίσουμε ότι ο σχετικός νόμος περί προβληματικών επιχειρήσεων (1892/90) προβλέπει ότι για την ειδική εκκαθάριση απαιτείται το 51% των πιστωτών. Η απόφαση Βενιζέλου «διέγραφε» το ποσοστό. Ετσι π.χ. η ΚΑΕ ΠΑΟΚ χρωστούσε περίπου 10 δισ. δρχ. αλλά εντάχθηκε, στηριγμένη στον κύριο Παντελιάδη (τότε αντιπρόεδρο), που εκπροσωπούσε χρέη ύψους 15 εκατ. δρχ. Η ΚΑΕ Αρης χρωστούσε περίπου 16 δισ. δρχ. αλλά της έφτασαν τα περίπου 30 εκατ. δρχ. που εκπροσωπούσε ο Στηβ Γιατζόγλου...

Χτες - μέσω του νομικού εκπροσώπου τους, Παντελή Δέδε - 2 προπονητές και 8 από τους καλαθοσφαιριστές, που έχασαν τα λεφτά τους, με αυτή την υπουργική απόφαση, κατέθεσαν στο Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών αγωγή αποζημίωσης κατά του Δημοσίου, σύμφωνα με το άρθρο 105 του Αστικού Κώδικα. Πρόκειται για τους Σερφ (1.100.289 ευρώ), Σούμποτιτς (29.347), Κολντεμπέλα (1.026.403), Σιγάλα (847.534), Κορωνιό (1.316.933), Λημνιάτη (85.383), Καράγκουτη (471.068), Κακιούση (255.906), Φλώρο (271.988) και Λυπηρίδη (230.227). Μάλιστα, τις επόμενες ημέρες ακολουθούν άλλοι τουλάχιστον 10, που διεκδικούν άλλο περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ...

ΕΛΛΑΔΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ 0-1
Δεν τα κατάφερε

Ηθελε, αλλά δεν μπορούσε η Εθνική. Ηττήθηκε λοιπόν από την Ουκρανία και ουσιαστικά αποχαιρέτησε την πρώτη θέση, που οδηγεί απ' ευθείας στα τελικά του Μουντιάλ. Μάλιστα απώλεσε και τη δεύτερη, αφού παρέμεινε στους 15 βαθμούς, για την οποία πάντως διατηρεί ελπίδες και - στα τρία εναπομείναντα παιχνίδια - θα τη συνδιεκδικήσει μαζί με Τουρκία και Δανία. Οι φιλοξενούμενοι Ουκρανοί, όχι μόνο διατήρησαν το αήττητο, αλλά ουσιαστικά σφράγισαν το εισιτήριό τους για τη Γερμανία, φτάνοντας τους 23 βαθμούς.

Οι «γαλανόλευκοι» είχαν δύο πρόσωπα. Στο α' ημίχρονο ήταν καλοί, με σωστή κυκλοφορία και δυνάμεις, αλλά κακές επιλογές στην επίθεση. Στην επανάληψη η κούραση φάνηκε ο μεγαλύτερος αντίπαλος και το δυσκολότερο εμπόδιο. Τους ανάγκασε να ρίξουν το ρυθμό και στις λίγες ευκαιρίες που έκαναν, παρουσιάστηκαν και πάλι αναποτελεσματικοί. Οι Ουκρανοί έπαιξαν με βασικό στόχο να μη χάσουν. Πάντως - ειδικά στο πρώτο σαρανταπεντάλεπτο - είχαν αρκετά αμυντικά κενά. Στο β' ημίχρονο ισορρόπησαν και αγωνίστηκαν όπως ακριβώς ξέρουν καλύτερα. Με αντεπιθέσεις. Σε μια από αυτές, ύστερα από λάθος του Μπασινά, ο Κούσιν βγήκε μόνος του και δε δυσκολεύτηκε να στείλει την μπάλα στα δίχτυα. Οι αναγκαστικές αλλαγές των Καραγκούνη, Καψή, σίγουρα αποδυνάμωσαν την ομάδα, ενώ τα γκολ των Γιαννακόπουλου (40'), Χαριστέα (54') σωστά ακυρώθηκαν ως οφ σάιντ.

ΕΛΛΑΔΑ: Νικοπολίδης, Μπασινάς, Καψής (57' Βύντρα), Γκούμας (85' Παπαδόπουλος), Σεϊταρίδης, Φύσσας, Ζαγοράκης, Καραγκούνης (35' Τσιάρτας), Γιαννακόπουλος, Βρύζας, Χαριστέας.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Σοβκόφσκι, Νεσμάτσνι, Φεντόροφ, Τίμοστσουκ, Γεζέρσκι, Ρουσόλ, Σεβτσένκο (92' Μπιέλικ), Γκούσιεφ, Βορονίν (90' Σελάγιεφ), Βορομπέι (56' Ροτάν), Γκούσιν.

  • Η Τουρκία, νίκησε εύκολα στο Αλμάτι το Καζακστάν με 6-0. Ετσι σκαρφάλωσε στη δεύτερη θέση με 16 βαθμούς και απέκτησε προβάδισμα για τα μπαράζ. Ελπίδες για τη διεκδίκηση της δεύτερης θέσης έχει και η Δανία, που κέρδισε την Αλβανία με 3-1 και έφτασε τους 13 βαθμούς.
ΜΠΑΣΚΕΤ
Και τώρα οι δυο τους

Και τώρα οι δυο τους... Το ζευγάρι που έχει μονοπωλήσει τα τρόπαια του πρωταθλητή Ελλάδας τα τελευταία επτά χρόνια, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ, μετά από δυο χρόνια κοντράρονται σήμερα στον πρώτο αγώνα (ΟΑΚΑ, 21.00, ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ) της σειράς των φετινών τελικών της Α1, που θα αναδείξει τον πρωταθλητή. Βέβαια, για να συμβεί αυτό, μια από τις δυο ομάδες θα πρέπει να συμπληρώσει τρεις νίκες, ενώ σημειώνεται ότι οι «πράσινοι» είναι αυτοί που έχουν το πλεονέκτημα έδρας σε περίπτωση που θα χρειαστεί τρίτο παιχνίδι. Τους δυο αντίπαλους πάντως, όπως αναφέρθηκε, τους συνδέει και κάτι κοινό: είναι αυτοί που έχουν κατακτήσει το πρωτάθλημα τα επτά τελευταία χρόνια, με το «τριφύλλι» βέβαια να υπερτερεί, με έξι τρόπαια, έναντι ενός της ΑΕΚ.

Στους «πράσινους» η ψυχολογία είναι ανεβασμένη ιδιαίτερα μετά την εκπληκτική εμφάνιση κόντρα στον Πανιώνιο στον τελευταίο ημιτελικό (101-57). Η πίστη για την κατάκτηση του τροπαίου υπάρχει, ωστόσο ο Ομπράντοβιτς συστήνει προσοχή, ειδικά για το σημερινό πρώτο και καθοριστικό παιχνίδι. Στον Παναθηναϊκό θεωρείται αμφίβολη η συμμετοχή του Ιμπραΐμ Κουτλουάι, που νιώθει ενοχλήσεις στους προσαγωγούς. Στην ΑΕΚ από την άλλη πλευρά υπάρχει κλίμα ευφορίας για την αθώωση από τον αθλητικό δικαστή, που θα της επιτρέψει να έχει κόσμο στο δεύτερο τελικό. Παρ' όλα αυτά άπαντες γνωρίζουν πως αν θέλουν να κερδίσουν, θα πρέπει να κάνουν κάτι και μέσα στο γήπεδο και από αυτή την άποψη δείχνουν να είναι καλά προετοιμασμένοι, τουλάχιστον, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν. Προβλήματα στις συμμετοχές υπάρχουν και εδώ, αφού ο Φώτης Κατσικάρης θα στερηθεί των υπηρεσιών του Τόμπι Μπέιλι, που τέθηκε νοκ άουτ.

  • Ο πρώτος αγώνας του τελικού της... αγγαρείας, όπως θεωρείται φέτος ο μικρός τελικός του πρωταθλήματος (αφού δεν έχει κανένα βαθμολογικό ενδιαφέρον), θα διεξαχθεί σήμερα στον Αγ. Θωμά (19.00, ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ) μεταξύ του Αμαρουσίου και του Πανιωνίου. Ο νικητής της σειράς θα καταλάβει την τρίτη θέση.
ΠΑΟ

Σήμερα αναμένεται να έρθει στη χώρα μας ο Βραζιλιάνος Φλάβιο Κονσεϊσάο προκειμένου να υπογράψει το τριετές συμβόλαιο συνεργασίας με τον Παναθηναϊκό έναντι 4,5 εκατ. ευρώ. Ο 47 φορές διεθνής με τη φανέλα της «Σελεσάο» αποτέλεσε τη λύση της διοίκησης στην ανεύρεση σπουδαίου ονόματος που θα λειτουργούσε ως κράχτης στην προσέλευση των φιλάθλων στη νέα έδρα των «πρασίνων», το ΟΑΚΑ. Πάντως πληροφορίες αναφέρουν ότι στο «τριφύλλι» δε σκοπεύουν να σταματήσουν εδώ και ήδη υπάρχει πρόταση και στον Κροάτη αμυντικό της Γιουβέντους Ιγκόρ Τούντορ. Επίσης φαίνεται να μελετάται και η περίπτωση ενός αριστεροπόδαρου κοινοτικού μέσου χωρίς να γίνει γνωστό το όνομα.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Στην αναμονή

Πολύ δύσκολος φαίνεται να είναι στις αποφάσεις του ο Γάλλος τεχνικός Πολ Λε Γκεν για τον οποίον ο Ολυμπιακός έχει εκφράσει και έμπρακτα ενδιαφέρον για την απόκτησή του. Ο πρώην προπονητής της Λιόν αν και ήταν να απαντήσει χτες, όπως αρχικά είχε ειπωθεί, ζήτησε νέα παράταση για σήμερα ή το αργότερο αύριο. Πάντως ξέχωρα από την απάντηση στους «ερυθρολεύκους» δημοσιεύματα από Ιταλία αργά χτες το βράδυ με δηλώσεις του μάνατζέρ του Φρεντερίκ Γκουέρα θέλουν τον Λε Γκεν να έχει προτιμήσει τη Λάτσιο λόγω δυναμικής του Καμπιονάτο παρά το γεγονός ότι η πρόταση των «Λατσιάλοι» ήταν κατώτερη του Ολυμπιακού. Εξαλλου χτες μειώθηκε κατά έναν η λίστα υποψηφίων τεχνικών αφού ο Ολλανδός Ρόναλντ Κούμαν συμφώνησε με την Μπενφίκα. Οσον αφορά τις άλλες επιλογές, ο Νορβηγός Τρεντ Σόλιντ φέρεται να είναι έτοιμος να αναλάβει σε περίπτωση άρνησης του Λε Γκεν, ενώ παίζει πάντα και το χαρτί του Γάλλου Λακούμπ που δεν πήγε τελικά στην Οσέρ σαν αντικαταστάτης του Γκι Ρου (προσέλαβαν τον Σαντινί). Πάντως άμεσα και ιδιαίτερα στο επόμενο 48ωρο ίσως να έχουν κριθεί τα πάντα αφού ο χρόνος πιέζει ενώ δε θα πρέπει να αποκλειστεί και η περίπτωση ονόματος έκπληξη που δεν έχει ακουστεί μέχρι στιγμής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ